Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-19

• 70 651
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
Благодаря за отговорите!
Всъщност, ние тръгнахме към отказване от услугите на този архитект не толкова заради цената. Основно той ни направи лошо впечатление, тъй като не ни предложи да сключим договор. Обади се, че трябва да внесем парите по банковата му сметка, без ние да имаме нищо подписано и подпечатано от него черно на бяло. Това са все пак не-малко пари, за да му ги дадем за едната устна уговорка.
Цената на проекта влючваше следните част:
1.Част „Архитектурна”
2. Част „Конструктивна”
3. Част „Електро”
4. Част „ВиК”
5. Част „Озеленяване”
6. Част „Геодезия”
7. Част ОВ – топлотехническа ефективност на проектното решение
8. Част „ПБЗ”
9. Доклад за съответствие на проектната документация
От където и да го гледам, не включва внасяне на проекта в общината, вадене на разрешителни и т.н.

# 421
Не знам, не знам. Вие си знаете най-добре, но според мен няма по-надежден документ от банковия такъв. Щом превеждате парите в сметката му, това означава че ще получите и фактура. А той отказа ли да сключите договор и как мотивира отказа си?

# 422
Здравейте, имам един съвсем конкретен въпрос: Каква ви е цената на проекта, който се внася в общината за разрешително за строеж? Имам предвид цената на всички проекти, които влизат в документацията за вадене на разрешително, а не само част архитектура.
- Нашата цена /от януари 2010-та/ беше по 11,50 евро на кв. м /за четирите части /архитектура, конструкции, ЕЛ и ВиК/. За останалите, които се изискват, цената беше твърда сума за съответната част /не мога да ги цитирам точно, но варираха между 130 - до 180 евро, общо беше към 900 евро за шестте/. Общо за нашия проект /228 кв. м РЗП/ сме платили около 3400 евро. Нашата цена е от високите, така че със сигурност ще намерите нещо по-ниско  Peace.

април 2008г.  226кв.м РЗП -1923Е+831лв. за същото.

и разрешително включително

# 423
  • Пловдив
Augustaa, не виждам в твоя списък геоложки доклад и вертикална планировка - абсолютно необходими са. За сметка на това спокойно можете да минете без доклад за съответствие на проектната документация - той е необходим, ако много бързате и желаете да получите разрешителното за строеж една седмица, след внасянето на проекта в общината. Без този доклад срокът е 1 месец /това е според ЗУТ, обикновено общините се бавят/. Внасянето на проекта /с пълните му 10 части/ в общината не е кой знае каква философия, както и времето, което ми е отнело лично на мен проследяване на движението на отделните части при съответните специалисти. Ползвах приемното време, обявено в общината, никой не е отказвал да ме приеме.

По отношение на архитектите, които направиха нашия проект - избрахме ги, защото са правили и други проекти в община Родопи, работят с добре приети в общината конструктори и други специалисти/т.е. нямаше да имаме проблеми по одобрението на отделните части/, освен това при първата среща още приеха да поработят над нашия първоначален проект, дадоха подробна разбивка на цената. Преди да направим каквито и да били плащания ни предоставиха два варианта, ние избрахме този, който отговаряше на нашите очаквания и започнахме да работим. Плащането се извърши на три етапа - сума при започване на работа, сума при приемане на архитектурния проект и остатъка - при предаване на трите комплекта по десет папки. Мисля, че това е разумният вариант на взаимоотношения между клиенти и специалисти, предоставящи услуги, така най-вероятно и двете страни ще бъдат доволни от съвместната работа  Simple Smile

# 424
Момичета, днес кандидат-свекър ми се гледал с 1 строител и оня му предложил цена от 65лв/квадрат за груб строеж. Добре ли е?
Казал, че софианци строили на 65Е/кв, а на нас ни бутал на половина.
Силно ме съмнява, че цените му са завишени.

# 425
  • Банкя
Някъде наскоро четох цена от 60лв/кв.м за труд за груб строеж, така че тази звучи добре. Peace

# 426
Това цена за труд ли е? Цената на кв.м. РЗП или?
Това, което знам е, че добросъвестните строители правят разбивка с отделни цени за: основи, плочи, зидарии, покрив и т.н.

# 427
  • Русе
Така е, не се доверяваме на оферта тип еди колко си лв на кв.м. Давам количествена сметка, ако имам, или се изготвя проект с цени, срокове и т.н., който одобряваме, подписва се договор и така. Като не им се занимава да правят проекти, не се занимаваме с тях. И ние имахме такива оферти, без да погледне проекта, да види за какви материали и ... казва 100 лв/кв.м. После се почва Транспорт не е включен, извозване някакво не е включено, изравняване на терена не е включен и т.н. и трябва да се плаща допълнително. Ами несериозно ми звучи.

# 428
Някъде наскоро четох цена от 60лв/кв.м за труд за груб строеж, така че тази звучи добре. Peace

Някой много сериозно те лъже. Rolling Eyes

# 429
  • Банкя
Някой много сериозно те лъже. Rolling Eyes

Едва ли лично мен, тъй като, както написах, това го четох (май в имотния форум), а не са ми го казвали. Wink

Момичета, споделете, как вървят строежите ви в това хубаво време? Grinning

# 430
  • Пловдив
Момичета, споделете, как вървят строежите ви в това хубаво време? Grinning
Grinning Нашата къща интензивно съхне - много съм доволна от времето, надявам се да продължи все така ... Междувременно станах "специалист" по нивелиране и измерване, освен това много добре държа профили, подавам дюбели, инструменти, ..., въобще - каквото е необходимо  Laughing Добре стоя и на стълба  Wink Шегата настрана, но поради липса на други помощници, се налага аз да помагам на мъжа ми и един от двата почивните дни сме на къщата. Досега сме направили конструкциите за втория етаж и за хола долу. Бавно е, но става все пак  Simple Smile

И понеже виждам, че се обсъждат цени за труд за грубия строеж - да си кажа за нашата - 42 лв. на кв. м изградена площ /включва плочата, колоните, шайбите, зидарията, стълбище, ако има .../. Актуалност - юни-август 2010 г.

# 431
И понеже виждам, че се обсъждат цени за труд за грубия строеж - да си кажа за нашата - 42 лв. на кв. м изградена площ /включва плочата, колоните, шайбите, зидарията, стълбище, ако има .../. Актуалност - юни-август 2010 г.
Shocked
Б@си. 23 лв горница слага.
Тези дни свекър ми ще се среща и с известния Бейжан, да видим той какво ще му каже.
Ей, добре, че ги има форумите, беее Hug.

# 432
Извинявам се за въпроса, но кой е Бейжан и прави ли покриви??? Embarassed

# 433
Някой има ли актуална информация за цени на труд за външна изолация?

# 434
Извинявам се за въпроса, но кой е Бейжан и прави ли покриви??? Embarassed
Това е майстор, строил е и къщи на съфорумки. БТВ. даде цена почти 2-но по-ниска Shocked.

Общи условия

Активация на акаунт