Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-19

• 70 658
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
Здравейте, имам един съвсем конкретен въпрос: Каква ви е цената на проекта, който се внася в общината за разрешително за строеж? Имам предвид цената на всички проекти, които влизат в документацията за вадене на разрешително, а не само част архитектура.
- Нашата цена /от януари 2010-та/ беше по 11,50 евро на кв. м /за четирите части /архитектура, конструкции, ЕЛ и ВиК/. За останалите, които се изискват, цената беше твърда сума за съответната част /не мога да ги цитирам точно, но варираха между 130 - до 180 евро, общо беше към 900 евро за шестте/. Общо за нашия проект /228 кв. м РЗП/ сме платили около 3400 евро. Нашата цена е от високите, така че със сигурност ще намерите нещо по-ниско  Peace.

# 406
Здравейте, имам един съвсем конкретен въпрос: Каква ви е цената на проекта, който се внася в общината за разрешително за строеж? Имам предвид цената на всички проекти, които влизат в документацията за вадене на разрешително, а не само част архитектура.
- Нашата цена /от януари 2010-та/ беше по 11,50 евро на кв. м /за четирите части /архитектура, конструкции, ЕЛ и ВиК/. За останалите, които се изискват, цената беше твърда сума за съответната част /не мога да ги цитирам точно, но варираха между 130 - до 180 евро, общо беше към 900 евро за шестте/. Общо за нашия проект /228 кв. м РЗП/ сме платили около 3400 евро. Нашата цена е от високите, така че със сигурност ще намерите нещо по-ниско  Peace.

април 2008г.  226кв.м РЗП -1923Е+831лв. за същото.

# 407
Аз ходих до общината за удължаване на разрешителното за строеж, всичко мина мого добре.Тъй като искам по етапно строителство и новия доклад ще бъде с ново разрешително с нова дата и няма да има нужда от удължаване.Дамата в общината беше много приятна и така , имам още 3 г. Thinking

Някой знае ли колко още долу-горе ще ми струва за допълнителния проект(доклад)за разделяне на етапи.Благодаря

# 408
Augustaa 2600  лв всичко без договори за ЧЕЗ и Вик 100 кв къще Simple Smile

# 409
Нашата цена /от януари 2010-та/ беше по 11,50 евро на кв. м /за четирите части /архитектура, конструкции, ЕЛ и ВиК/. За останалите, които се изискват, цената беше твърда сума за съответната част /не мога да ги цитирам точно, но варираха между 130 - до 180 евро, общо беше към 900 евро за шестте/. Общо за нашия проект /228 кв. м РЗП/ сме платили около 3400 евро. Нашата цена е от високите, така че със сигурност ще намерите нещо по-ниско  Peace.

Augustaa И в момента цените са горе-долу такива-малко по-ниски са за 4-те основни специалности (около 20лв, даже може и на 18 да се намери), но останалите, които са твърди суми са толкова 1600-1800лв. Говоря за Пловдив

# 410
Много благодаря за отговора! Това е голяма ориентация, тъй като архитектът, който бяхме намерили, ни поиска 7 700 лв. за "всичко". Днеска го отказахме - благодарение на вашите отговори, които получих във форума, разбрахме, че тоя архитект ни иска безумно високи цени. Направо ни падна шапката. newsm61

# 411
Забравих да кажа, че става въпрос за къща от 200 кв.м. РЗП. Сега сме отново в изходни позиции, а мислехме, че след няколко седмици ще сме внесли проектите в общината.

# 412
  • София
7000.00 лв за къща с РЗП 200 кв.м. не е толкова много в два случая:
- ако това е цена за проект в пълен обем. Давам пример: нормална цена за 5-те основни части е 10Е/кв.м. (архитектура, конструкции, електро, ВиК, ОВИ + тотплотехническа ефективност). Отделно частите, които са на фиксирана цена, излизат приблизително 2500 лв (геодезическа подложка, план за безопасност и здраве, надзор, вертикално планиране, озеленяване). Тотал - 6500 лв.
- при средна стойност на строителство от 300Е/кв.м. сградата ще излезе 120 000 лв в завършен вид. Практика в света е цената на проектиране да е обвързана със строителната стойност на сградата, обикновено поне 5%. Тотал - 6000 лв.
За сведение - тези 7000 лв са заплащане за труда на поне 8 души в рамките на 30-45 дни.
Поздрави Simple Smile

# 413
  • Банкя

За сведение - тези 7000 лв са заплащане за труда на поне 8 души в рамките на 30-45 дни.
Поздрави Simple Smile

Определянето на цената на за труд на дадена услуга/работа може да бъде направена/проверена от 2 посоки:
- на база  средни единични цени по количество (в случая цена на квадрат по квадратура);
- надниците на работниците/проектантите по времето за изпълнение на работата/проекта.
И в двата случая има допълнително и печалба.

И точно заради това и на база това, което си написал (съм цитирала) смятам, че парите са много. Проектът на една къща от 200 кв.м. няма как да отнеме работното време на 1 специалист за 1,5 - 2 месеца за архитектура или конструкции, да не говорим за другите специалности. Naughty

Ако в тази цена влизат количествена сметка и 3D-визуализации (би следвало по подразбиране да се включват при наличието на чертожни програми олесняващи чертаенето), внасянето на проекта в общината и придвижването му до разрешение за строеж, както и авторски надзор по време на строителството - тогава е по-приемлива. Peace

...
- при средна стойност на строителство от 300Е/кв.м.
...

Това за груб строеж, на шпакловка и замазка или за завършеност без мебели го приемаш?
Интересно ми е, нали още си правим сметки "на сухо" и събирам информация. Wink

# 414
Augustaa , повечето архитекти са склонни да намалят цената, особено, ако рискуват да загубят клиента си, но за съжаление не им се дава тази възможност. Малко пазарене никога не е излишно. Хубаво е да му кажете, че сте проучили цените и че, проектът за такава къща като вашата обикновено е 5-6000лв и неговата цена е висока за вас и сте принудени да потърсите друг архитект, ако той не намали. Може би ще постигнете компромис. А може би - не. Ако сте си избрали известен архитект със самочувствие и изграден авторитет, неговите цени, естествено ще са по-високи - във всяка област е така - най-търсените работят на най-високи цени. Казваш, че ви е предложил идеи, които напълно отговарят на вашите изисквания. Може би трябва да се замислиш евтин проект за къщата си ли искаш, или хубав (такъв, който те удовлетворява). Тези 1700лв в повече, които ви е поискал, може да се окажат цената за това. Далеч съм от мисълта да те агитирам за каквото и да било, просто те съветвам да обмислиш добре нещата. По време на строителството ще дадеш много по 1700лв за далеч по-маловажни (и по-малотрайни) неща. Няма гаранция, че със следващия архитект ще си паснете, и той ще направи това, което искате, а ще сте загубили време и пари. Успех.

# 415
  • София
Договорите за проектиране обикновено са със следните срокове:
- архитектура: 30-45 дни, зависи от сложността на сградата
- конструкции: 30 дни
- останалите специалности: 15 дни
Количествените сметки и надзорът са включени в цената, но не и визуализации на 3D-Max (те са прекалено идеални и детайлни). Ако колегата ги е включил - хубаво.
Внасянето на проекта и придвижването му в общината е работа на надзора, чийто хонорар е включен в цената (~1000 лв).

За да не стават грешки: цените са на база последните мои и на мои колеги/приятели проекти.

Поздрави Simple Smile

# 416
Представям си как идва при мен някой и ми съобщава: Ми аз четох няколко поста в бг-мама и там ми казаха,..... Simple Smile или говорихме си снощи със съседа....

Архитект, Дизайнер, Фризьор, Декоратор. По-цената ли е по-добре да се избира или по таланта му? И не забравяйте, че добрите могат да си избират клиентите.

# 417
# 418
  • Русе
Нашият излезе около 7500 лв за 100 кв.м къща. Знам, че цената е висока, НО първо арх-ката спази на 99% нашият план за къщата, които й занесохме. Второ имам 7 части, включително количествена сметка. Беше ни препоръчана, с много добро име в града е, а общината като видят проекти от тази фирма знаят, че всичко е правилно и не се занимават с разтакавания, връщане и т.н. И не на последно място, тя свърши абсолютно всичко, свързано със съгласувания с Вик, електро, общини, абе абсолютно всичко, не сме ходили по нито една инстанция, освен там където трябваше лично да платим. Доплатихме само таксите, които е платила и за които ни представи бележка. За нас това беше изключително важно, както казва моят мъж времето, което аз трябваше да отделя, да отсъствам от работа, да се занимаваме със служби, които се чудят за какво да те върнат, а и знае реда на нещата, знае къде да отиде, без да се лутаме ние, за това време аз ще изработя парите, а нервите няма да ги броим Wink.

# 419
Представям си как идва при мен някой и ми съобщава: Ми аз четох няколко поста в бг-мама и там ми казаха,..... Simple Smile или говорихме си снощи със съседа....

В действителност, много често се получава така - мнението на съседа има по-голяма тежест от това на професионалиста, защото се приема, че той няма личен интерес и е добронамерен. Не отричам, че има недобросъвестни проектанти, но в повечето случаи, гледат да угодят на клиентите си максимално, и в същото време къщата да е хубава, защото тя е тяхната реклама. За всеки архитект е въпрос на чест да направи красива и функционална сграда (друг въпрос е, че не всеки го може). Точно затова не търсете този който ви предлага най-ниска цена. Сверете си часовника, но не единствено по този показател. Да не говорим, че когато човек е принуден да работи под цената на която оценява своя труд, той няма никакъв стимул да се старае-да ви предлага варианти, да мисли за гледката от всеки прозорец, да оптимизира вашите 200м2 максимално.

П.П. Аз наистина съм от другата страна на барикадата, но съм и клиент в много други случаи-старая се да не избирам най-евтиния вариант, зщото съм убедена, че високата цена невинаги гарантира високо качество (особено в България), но ниската цена със сигурност ти гарантира ниско качество.

Общи условия

Активация на акаунт