Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-19

• 70 573
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
Нашата ще е на 15 км. и изобщо не ме притеснява това, дори и да трябва децата да учат в града не ме притеснява друго си е къщата  PartyНа мен също са ми казвали ( като твоите родители), но ние мечтаем за тази къща и един път да почнем все ще стане.Както каза "еличка" то от единия край на София до другия са повече, а да не говорим за други градове в чужбина -там пътуват по 100-ина км. до работа---така, че  -дерз newsm10ай

# 586
Абе вярно е, че там пътуват по 100 км, обаче на магистрали и на добри пътища, тогава не се усеща, а при нас 100 км са си изпитание, извън това, къщата винаги е за предпочитане.

# 587
  • Горна Оряховица
Дааа селото е голямо и комуникативно, за къщата да не говорим- върховна е, но там е работата,че дилемата ни не е апартамент в града или къща на село, а къща в "града" след година или къща на село веднага. Везната ни натежава за първото- трябва да се науча на търпение  Rolling Eyes, а ако е писано другата ще ме чака.
Охх, съжалявам че ви занимавам с мойте глупости ,но имах нужда да споделя с някой. Благодаря ви още веднъж   Hug

# 588
Дааа селото е голямо и комуникативно, за къщата да не говорим- върховна е, но там е работата,че дилемата ни не е апартамент в града или къща на село, а къща в "града" след година или къща на село веднага. Везната ни натежава за първото- трябва да се науча на търпение  Rolling Eyes, а ако е писано другата ще ме чака.
Охх, съжалявам че ви занимавам с мойте глупости ,но имах нужда да споделя с някой. Благодаря ви още веднъж   Hug

Аз гласувам за къща в града след година   bouquet

# 589
  • София
И , elasmen, за да настъпи този момент макс. бързо - просто вършим довършителните сами. Досега сме сложили ватата и гипскартона на първия етаж, вчера след работа с мъжа ми поставихме почти цялата вата и на втория етаж, утре ще продължим с гипскартона. Утре дано не забравя /пак!/ фотоапарата, че да снимам най-после цъфналия бадем /преди да му опадат цветчетата  Laughing/
Да, разбирам те напълно, мъжа ми почна от тази неделя т.е. днес да зида стените в мазето, защото общо взето за тези пари пак много ни правят, ще имаме готов 1-ви етаж за живеене, пък мазето и втория етаж постепенно сами във времето ще си ги правим, договора ни е първия етаж до ключ пък после ние ще му мислим, трябва да си изберем плочки за кухнята коридора и верандата и банята, а в хола + трапезарията и спалнята ще сме с паркет някак си по-топло и уютно ми изглежда с паркет   bouquet

# 590
  • Банкя
Сменяме статута на парцела си, от юни  м.г. Мислехме ,че до "напролет", всичко ще е готово. А се оказа че на две места имада се чака от 3 до 6 месеца.
То и ние си мислехме много неща и си слагахме сами срокове, но вече не го правя. Naughty
С малко късмет и свободно време, за да отидем до нотариус, може следващата седмица най-накрая да имаме договор за делбата и ако стане до четвъртък, ще е точно една година след като купихме парцела. Grinning

Така че и аз съм за първия вариант - къща в града. Толкова време сте чакали, потърпете още малко. Опитайте се през това време да уточните всичко по самата къща, работете с проектантите. Peace

... та ще дадем проекта за одобрение със собствен водоизточник.
Проверихте ли, каква точно е процедурата и колко време отнема, да се вземе разрешение за сондаж от Басейнова дирекция?
Нашият архитект ни обясняваше, че доста са усложнили процеса, но вчера геоложката ни каза, че за лично ползване ставало само с молба и не било сложно... Rolling Eyes
Та ако някой случайно е правил скоро процедурата - моля за инфо! Praynig

...аз пътувам всеки ден до местоработата ми по 23км...
При мен в момента са почти 30км в едната посока Rolling Eyes, а от къщата до работата, ако не направят плануваната магистрала между Ботевградско и Ломско шосе,ще са сигурно 40-50км. ooooh!

Elichka_mama Поздравления за намерения проект!
Аз вчера пак се ядосвах с нашата община - подала съм на 02.02 за скица, мотахаме доста време, без да ми обяснят, какво чакат. Уредих всичко допълнително още миналата седмица, техничката каза да отида в петък, а вчера скицата не бе готова, а техничката в отпуск. ooooh!
Другата седмица мъжът ми май ще спи в общината, но ще я вземе тази скица. Wink

Буболечо Давай снимките!
Аз щъркел видях, едно цъфнало дърво не мога да намеря. Ще взема да дойда до вас, да си вържа мартениците. Mr. Green

# 591
Акси - при сондаж за лично ползване се подава само молба до МОСВ - нещо като уведомяване. Има и нещо после че трябва да се прави 24 часово замерване на сондажа - но не съм сигурен. Всеки случай има нещо такова, понеже съм виждал програмата на БАН, където всеки сондаж е отбелязан географски, дълбочина, температура, дебит и още не помня какво. Ние молбата я подадохме още 2009, а е съмнително че и тази година ще бием сондата  #Cussing out
А относно пътуването - ами от входа на блока ми /София/ до офиса са ми точно 30 км - ама точно! Когато стана "селянин", ще са около 45-50 /зависи доколко ще е направена магистралата за Калотина/. Но това не ми прави никакво впечатление - с кола в час пик ми трябват 25 минути до метростанцията на Сливница, по друго време - рекорда ми е 8 мин. А човек стигне ли метрото - София е негова /е , след някоя и друга годинка де.../. А иначе както каза нашия архитект - когато се нанесете, първата ви работа е да си купите колела /къде се е видяло селянин без колело/!
Но всичко това е несравнимо с гледката в зноен августовски ден, когато видиш цяла София потънала в смок, дори и кварталите под Витоша, а около теб е една чистота и спокойствие!  Hug

# 592
  • Пловдив
Акси, ние сме със собствен водоизточник - подадох първоначално уведомление в Басейнова дирекция /то е по образец, взех го от интернет-страницата на Басейнова дирекция в Пловдив/, придружено с копие на скицата на имота и копие от нот. акт. Взех си вх. номер. След около две седмици подадох заявление да ми впишат сондажа, и то е по образец, пак е придружено със скица и нот. акт, пак си взех вх. номер. И това е. В заявлението се вписва приблизителното местонахождение на сондажа в парцела, както и дълбочина на сондажа и дебит. Само дебита не сме го мерили, но вписах дебит, какъвто беше посочил проектанта ни за ВиК в проекта. Тези двата документа ги приложих съм ВиК-проекта и така си внесох проекта за къщата, така ни го и одобриха. Молба до Министерството не се подава, само уведомления и заявления, нищо не трябва да се разрешава от министреството или Басейнова дирекция, само ги уведомявате.

Да добавя малко линкове: http://www.bd-ibr.org/details.php?p_id=0&id=105 - това е линка, гледаш там, където пише "Образци",
изтегляш там, където пише "Уведомително писмо" - за уведомлението, че ще правите сондаж, и там, където пише "Заявление за вписване на водовземно съоръжение за добив на подземни води в регистъра по чл.118г, ал.3, т.5 от ЗВ /собствени нужди/ " - това подавате, след като направите сондажа.

# 593
  • Банкя
Буболечо, coala1  Благодаря за информацията!  bouquet

Ще подадем и ние сигурно в Басейнова, но да оправим първо другите бумащини... Rolling Eyes Praynig

Буболечо Успя ли да направиш вчера снимки? Wink

# 594
Не знам дали питането ми е за тук, но не се сещам за по-подходяща тема.
Пратиха ми една оферта преди дни, има сто неща в нея, които си нямам идея дали е нормално да струват толкова или не, но 2 позиции ми взеха акъла в ценово отношение.
Нормално ли е според вас извозването на строителни отпадъци да се таксува по 250.00 лева на куб.метър?
Става дума за Варна, ако има значение.
И второто е реденето на теракот и гранитогрес: 28.00 лева на кв.м.
Последно преди почти 5 години като правихме ремонт реденето беше 12-15.00 лв/кв.м., а извозването на отпадъци-60.00 лв.
Такива ли са цените сега?

# 595

Нормално ли е според вас извозването на строителни отпадъци да се таксува по 250.00 лева на куб.метър?
Става дума за Варна, ако има значение.
И второто е реденето на теракот и гранитогрес: 28.00 лева на кв.м.
Последно преди почти 5 години като правихме ремонт реденето беше 12-15.00 лв/кв.м., а извозването на отпадъци-60.00 лв.
Такива ли са цените сега?

Събиране (товарене и разтоварване) на строителен отпадък и транспорт до специализирано сметище ( специализирано, защото по закон иначе има глоби в размер от 50 до 5000лв. - административно наказателни процедури, не само за фирми но и за физ.лица ) наистина може да ти стъпи на 250 лв/м3. преди 5 години всичко беше различно.
За поставянето на теракот и гранитогрес също, зависи какво качество търсиш на услугата.

п.с. За съжаление, колкото повече се спазват изискванията на наредбите и закона в сферата на строителството, толкова повече се оскъпяват услугите за клиентите.

# 596
  • Русе
Ами че може може, факт, наистина както и tzenzura ти е писала, ако се спазва всичко някъде там идва цената. А що се отнася до лепенето на теракот, има такива, които вземат по 15 има и по 30 лв/кв.м., но зависи и от качеството. Там бих се доверила на изпитан майстор, за който имаш препоръки някакви или си виждала негова работа. Не всичко е до цената както знаеш

Аз да ви се похваля, вече прекарахме тръбите за парното, ВиК-то и направихме замазка на пода. Днес почваме ел инсталацията и паралелно с нея да измазваме и стените. Дано до месец свършим с това. Междувременно ще видим да поръчаме и дограмата, че има няма 1,5-2 месеца ще я правят сигурно.

# 597
Здравейте строителки Hug
Изпуснах сигурно няколко теми от преди Нова Година, но и строежът беше замразен цяла зима, та и до сега Laughing
Обаче очевидно сам няма да се довърши и колкото и натоварена да е програмата ни, ще трябва да се действа по ландшафт, дограма, изолация външна, огради, инсталации ( ВиК, Електро и ОВ) Tired

# 598
Събиране (товарене и разтоварване) на строителен отпадък и транспорт до специализирано сметище ( специализирано, защото по закон иначе има глоби в размер от 50 до 5000лв. - административно наказателни процедури, не само за фирми но и за физ.лица ) наистина може да ти стъпи на 250 лв/м3. преди 5 години всичко беше различно.
За поставянето на теракот и гранитогрес също, зависи какво качество търсиш на услугата.

п.с. За съжаление, колкото повече се спазват изискванията на наредбите и закона в сферата на строителството, толкова повече се оскъпяват услугите за клиентите.
Благодаря ти.
Аз за специализирано сметище си говоря.
И предния път наехме фирма, голяма и известна, и те ни дадоха тази цена.
На два пъти извозваха и помня, че цената беше 60.00 лв.
Просто ми се видя много голяма разликата, пък дори и за 5 години.
Понеже сте вещи в занаята както ви чета, може ли да питам за още някой пера от офертата, за да направя сравнение дали са нормални цените?
Сумата като цяло не е малка, но пък са 80 позиции.

# 599
Бръмбофръц , мъжа ми каза че тази сума от 250 лв е доста голяма, според него, не си спомня точно колко е платил за извозването на кубик, но пътя до сметището на камиона е бил 90 лв. като вместимостта му била 7 кубика.

Общи условия

Активация на акаунт