Как си намерихте работа в чужбина?

• 244 528
  • 977
  •   1
Отговори
# 330
И аз ти отговарям за навън. Поне доколкото имам наблюдения - ако няма стаж като ИТ в България и няма образование, вероятността някой да го потърси е почти 0. Отвори някой сайт за обяви за работа, в която и да е държава и виж. Искат образование и поне 1-2-3 години стаж на подобна позиция.

# 331
То е ясно, че навсякъде искат образование и опит, въобще не става дума за това - питах ако има познания и е самоук, къде според вас (коментиращите във форума) е най-добре да бъде посочено това - към мотивационното писмо или към св-то.

Гледала съм, разбира се, обявите (проблемът е, че човекът, за когото говорим в момента няма възможност сам да търси информация за тези неща, затова аз, понеже имам повече свободно време, се ангажирах да му помогна с каквото мога) и съм наясно с изискванията ... да кажем, че другото, за което питам ми е по-важно, това за IT ... е просто пълнеж, ако може да е в плюс ок, ако не ... здраве да е ...

Благодаря за коментара все пак  Peace

# 332
Относно сайтовете за работа - по принцип нямат ограничения за пускане на СВ-та, макар че съм виждала и такъв, който ти отказва регистрация, ако не посочиш адрес в съответната държава. Но имай предвид, че все още имаме работни ограничения за много държави - до Нова година за повечето държави от ЕС, за САЩ, Канада, Австралия. Така че ако работодател иска да го наеме оттук ще трябва да му оправя и работни разрешителни.
Допълнителни квалификации и умения могат да се посочат надолу в СВ-то, зависи от формата, която използва.

# 333
И за ограниченията за работа ми е ясно, точно този затворен кръг ме обърква, няма как да те наемат за работа ако нямаш документи и няма как да имаш документи, ако нямаш договор за работа  #Cussing out Благодаря за информацията, това за регистрацията и адресът ми беше ново ... ами в такъв случай, ще му кажа да я мята от единия край с пускането на CV-та и мотивационни и докъдето я докара .... дано има късмет ...

Ако още някой се включи с актуална информация или опит - ще се радвам и ще съм благодарна   bouquet

# 334
Аз не разбрах, търси си работа в IT сектора ли? Като какъв точно? Информационните технологии са много на вид вече и "разбирам от компютри" нищо не значи. Момчетата, които идват да ми сменят Уиндоуса на офисния компютър, изкарват жалки пари в сравнение с програмист, който работи в банка.

Аз говорих по-рано за програмисти, които нямат образование и са самоуки. Тях ги наемат по препоръки и след като им разгледат продуктите - бази данни и програми, които са изпрограмирали сами. Мой приятел е самоук програмист и първата си работа като такъв не я е търсил. Тя го намери, защото той беше изработил програма и я качил на сайт, където програмисти си споделят такива неща. Спомням си, че веднъж го наеха на работа след като го изпробваха за месец-два безплатно.

Ако приятелят ти може да програмира, това се упоменава в СВ-то. Ако е избработил програми, нека си го спомене в писмото, ако има връзка с работата.

# 335
Moringa, Hear Again добре го е написала. Исках само да добавя, че на днешно време става още по-трудно без необходимите квалификации. Например бакалавърска степен не означава много и доста хора взимат допълнителни степени, сертификати и какво ли не още и дори тогава  пак е трудно за работа. Определено врьзките помагат, ако човека е способен и има познати, които да му отворят правилните врати. Тьй като в ИТ сферата има хиляди програми и програми, твоя познат може да има кьсмет да попадне на някой, който тьрси точно определени познания, но има вероятност и изобщо да не ви се обадят. Особено с подаване на мотивационни писма и СV-та по Интернет, човек може съвсем да се обезкуражи. Компаниите полуват стотици СV-та за една работа и много често имат изисквания за образование+опит и съответно ще гледат за тях. Много често си има комп. програми, който отсяват кандидатите по ключови думи и дори да си супер подходящ за дадена работа, заявлението за работа отива в трета глуха.
Когато пишеш мотивационно писмо и CV винаги споменаваи конкретните изискванията, например какви комп. езици владее. В CV изброяваш всичките умения в по съкратен формат, а в писмото описваш сьщото, например работил сьм това и това.
Извадих една обява за ИТ специалист като пример и изискванията са:
 Practical experience in C programming language
• Practical experience in Java programming language

• Exceptional written/oral/interpersonal communications skills
• Ability to manage day to day tasks and thrive in a collaborative environment with minimal supervision
• Experience in the Digital cable television industry would be an asset.

ако подаваш за тази работа, включваш в CV-познания на C и  Java programming languages, и в писмото описваш че си работил за еди-коя си компания и си използвал тези езици. Дори е добре да си по специфичен, например използвах тези езици за да правя еди какво си.
Щом човека няма съответния лиценз, наблегни на работния опит.

# 336
Благодаря ви момичета, бяхте ми много полезни - не съм казала, че ще си търси работа в IT сектора, няма как да си мисля, че без такова образование ще го вземат за програмист, може би аз не се изразих правилно, но така или иначе си изясних доста неща ...

Това е, което търсех като съвет, опит или каквото и да е ... за което благодаря на Hear Again   bouquet :

...

Аз говорих по-рано за програмисти, които нямат образование и са самоуки. Тях ги наемат по препоръки и след като им разгледат продуктите - бази данни и програми, които са изпрограмирали сами. Мой приятел е самоук програмист и първата си работа като такъв не я е търсил. Тя го намери, защото той беше изработил програма и я качил на сайт, където програмисти си споделят такива неща. Спомням си, че веднъж го наеха на работа след като го изпробваха за месец-два безплатно.

Ако приятелят ти може да програмира, това се упоменава в СВ-то. Ако е избработил програми, нека си го спомене в писмото, ако има връзка с работата.

Както казах и по-горе, по-важното ми беше дали може да се кандидатства свободно за дадена позиция, без значение от коя държава си, но и за това вече разбрах, че, разбира се, не е еднакво за всички страници ...

Благодаря ви още веднъж за отделеното време, със сигурност ще следя темата, определено е много полезна  Hug

# 337
  • Пловдив
Ако кандиатствам за работа, за която не се изисква образование, трябва ли да скрия висшето? Да речем - касиер, работник в магазин, склад, помощник кухня.
И друго, да обяснявам ли в мотивационното писмо, че съм в България, искам да се преместя за постоянно и т.н.?

Всъщност, доколко е възможно за такъв тип работа да те наемат само по интернет, без среща на живо?

# 338
Commelina,за неквалифицирана работа е много трудно,поне при нас.Винаги викат на интервю и обикновено се иска да почнеш много бързо.
Най-добре е да идеш на място,

# 339
Eто тук има много възможности за работа в чужбина. Разгледайте ги. Ще останете доволни. http://brigadiri.com

# 340
Ако кандиатствам за работа, за която не се изисква образование, трябва ли да скрия висшето? Да речем - касиер, работник в магазин, склад, помощник кухня.
И друго, да обяснявам ли в мотивационното писмо, че съм в България, искам да се преместя за постоянно и т.н.?

Всъщност, доколко е възможно за такъв тип работа да те наемат само по интернет, без среща на живо?

Никакъв.
Тук си има достатъчно много хора, които до ден ще заемат работата,
без хората да се обясняват с някого по интернет.

# 341
Специално за ИТ добре работи и стратегията да разучиш фирмите в съотв.държава и да кандидатстваш директно, даже и да нямат обява
Досега няколко пъти този начин е проработил в семейството ми, вкл и от БГ

# 342
и аз мисля че за някои работи е трудно да се подава от друга дьржава, особено когато се отнася за неспециализиран труд. При нас слагат обяви на витрините на прозорците за продавачи и персонал в ресторант. Горе доло вьрвиш по улицата и ако видиш такава обява, може да подадеш на място. За специализираните прфесии, според сферата, Интернет сайтове могат да са полезни. Знам че Скайп се използва доста за интервюта. Другият вариант е да си намерите работа в голяма международна фирма и от там да тьрсите работа в другите клонове по света. Има най-различни варианти и който има желание и хьс да тьрси, може да откие начин.

# 343
Не съм някакъв супер търсен специалист, за да се оправям лесно на пазара на труда.

Намирам си работа чрез общи приятели/познати.

# 344
  • Bristol
Или пускаш СВта по мнооого обяви и все от някъде ще се обадят. На мен лично ми е много по-трудоемко търсенето на работа от колкото самата работа след това. Да изровиш сума ти сайтове, да намериш подходящите позиции, да си пуснеш СВто и придружаващо писмо, нагласени според изискванията за длъжността, Да не говорим, че после забравях къде и кога съм подала и като се обадеха ми трябваше време да се присетя. Имах случай, където ми се обадиха два месеца след като бях кандидатствала за една работа  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт