Как си намерихте работа в чужбина?

• 243 329
  • 977
  •   1
Отговори
# 825
M, да, с нарастване на безработицата и изискванията се увеличават.
Утре може и немски + английски да не са достатъчни, а да трябва да знаем и китайски  Rolling Eyes Laughing

не утре. Вече се иска китайски.

# 826
  • The QC to be!!!
В Герм. има и обяви - Турски + Англ.  Rolling Eyes  после добавят ако може и южно европейски.  ooooh!  

Вярно, че немски се иска тук за 99.9% от работите, и почти на всякъде и англ. Но  Naughty няма да ви казвам за колко работи където искат англ. нивото на англ. е повече от ужасно. Като почвах работа горе долу по същото време започна и една асистентка която се молеше англ. да не и трябвал много щото и е зле.  ooooh! Как са я наели не знам, но не издържа изпитния си срок, и съм сигурна, че беше защото шефовете и бяха в щатите. Ако бяха немци щяха да си я държат още. На скоро се потвърди едно ужасно правило, нямаш ли си човек, да чакаш тези от личен състав да ти препратят резюмето за разглежане е кауза пердута. Да не говорим, че вече 2 пъти ми се случва да чуя от агенти, че наемащия шеф не се заинтересувал от кандидатурата ми, а в последствие, след като сама го изпращам на този същия наемащ шеф се оказвам на работа там.  Crazy Та представете си на колко хора късмета им е бил отрязан от някакви си мижитурки в личен състав, които си нямат и понятие за сферите в които наемат, нито си вършат работа както трябва. Една от нашите агентки все разказва как нямало квалифицирани кандидати за отворените позиции които имаме!  ooooh!  След като я конфронтирах, че познати добре квалифицирани са си пуснали резюмето, къде го е завряла, тя се разтърси, Защо го пиша това, защото все мрънкаме как в Бг. ако нямаш връзки си загубен, е то е така и извън Бг. мн. често. Само дето тревата винаги изглежда по зелена от другата страна на улицата, и като пресечем и назагим in the BS it is coverred with, чак тогава разбираме, че е така.

# 827
Права е бейби, рекруитващия персонал е под всякаква критика. Шести месец търсим човек а теми пращат такива резюмета, че накрая поисках да ми пращат всичко което получат

# 828
не ме отчайвайте. От тях завися в момента.

# 829
  • The QC to be!!!
не ме отчайвайте. От тях завися в момента.
Заобиколи ги!  Peace

Преди години когато за първи път се сблъсках с тези паравани, като стана време да напускам и обявиха позицията ми, те веднага се свързаха с лабораторията ми, и понеже шефа ме оторизира аз да се занимавам с процеса по наемато на заместител, като видях от тях запитване с предложение на услугите си, пртих им един факс. Точния текст не го помня, но беше нещо от сорта, че им благодаря, че ме амбицираха никога да не минавам през агенция поради тяхната некомпетентност и, че сега няма начин да минем през тях да търсим кандидати. Загубиа 2 пъти добри суми.  Mr. Green Направо ми падна камък от сърце, че им го пуснах този факс.

# 830
Какво имаш предид под заобиколи ги?
Аз избягвам да кандидаствам чрез агенции и подавам директно към работодатели. Обаче акое някоя леля заблеяна в ХР департмънта? Как да заобиколя нея?

# 831
  • Bristol
Няма начин да заобиколиш HR или агенция. Можеш само ако вече си работил и познаваш хората в отдела или някой вътрешен им обърне внимание на твояето CV. Но ако нямаш подобни връзки, разчиташ на късмета си. Свестните менаджери знаят за този проблем и изискват да преглеждат сами документите на кандидатите. И в Англия го има този проблем.
Скоро точно говорих с колега, който е работил няколко години в Германия за Airbus. Той това каза, официален език е английския, но е хубаво да научиш и немски. И човекът го понаучил, хем е англичанин, а те трудно се навиват чужди езици да учат  Laughing

Последна редакция: пн, 27 апр 2015, 01:08 от Merry

# 832
  • The QC to be!!!
Ако нямаш познати които да работят където искаш да отидеш, търси по линкедин, запознай се виртуално, попитай професионално за позицията, и т.н. Ако знаеш името на самия наемащ шеф, намери е-мейла му по интернт/линкедин и си прати резюмето с 1/2 страница ковър летър. Участвай в дискусии по виртуалните мрежи в твойта област, гледай уебинари и задавай конструктивни въпроси. Често няма време да се отговори на всички ?си зададени по време на уебинара и след това ще ти отговорят лично - ето това също е начин да се запознаеш и покажеш интерест към организацията или  темата.

# 833
Какво имаш предид под заобиколи ги?
Аз избягвам да кандидаствам чрез агенции и подавам директно към работодатели. Обаче акое някоя леля заблеяна в ХР департмънта? Как да заобиколя нея?

Защо избягваш агенции? Може би за Германия не е така, но в Шотландия са доста добри. Аз имам предложения само от агенции, както са работи при тях, така и при техни клиенти.

Разбира се, не очаквам да имам оферта оттук, трябва да ме видят и на интервю на живо. Но определено не продължавам да търся. Пускам по-скоро ако забележа нещо по-интересно. Иначе бързо започнаха да ми се обаждат, не се оплаквам. И много ясно,че искам да работя по специалността, иначе изобщо няма да заминавам, и тук съм с добра заплата.  Peace

# 834
заобикалям ги защото опита ми показва, че не стават. Пробвах с няколко и в Германия и в Англия и са въздух под налягане. Пример- кадидаствах за една позиция и получих отказа от агенцията. След това съвсем случайно разбрах коя е фирмата и им писах, не никога не бяха виждали моето СВ.
В рекруитмънт агенциите персонала го искат със sales experience. Дори не искат да имат образование, а само опит в продажби. Те нищо не разбират от ХР и конкретната длъжност.

# 835
Зависи, мен именно за позиция в агенция ме искат, за recruiter. Международните агенции имат от една страна sales staff, от друга pre-selection and recruitment. Но има и много некадърни, това е факт.
Успех все пак, дано намериш каквото търсиш  Hug

# 836
Нормално е да е търсят за Recruiter. Ти имаш такъв опит.

# 837
Аз нямам много сериозни намерения за емиграция (тъй де, не съм крайно разочарована от държавата, подтикът ми е по-скоро опознаване на някоя нова култура). От време на време се пробвам, пък ако ме вземат - отиваме. Основно UK и Ирландия гледам, защото и ММ говори английски, иначе той знае немски, а аз френски, но така само единият ще има шанс във Франция или Германия и съм ги отписала. И двамата сме ИТ, аз софтуер, той хардуер+системна администрация.
Кандидатствала съм на 3 места, на едното минах през 2 тел. интервюта с агенцията, пратиха ме на работодателя за скайп интервю, ама той май нещо не ме хареса, защото уж трябваше да ми прати практически тест, а не ми го прати.  Rolling Eyes Но, както и да е, не съм на зор, не ми е проблем, ако не ме е харесал. Пък и парите не бяха много  Laughing
По-интересна ми е втората случка с агенция. Кандидатствала съм по една обява от Англия и една от Ирландия - миналата седмица в понеделник. В петък виждам, че имам пропуснато обаждане от Англия. Светвам се аз, че няма кой друг да е и решавам да звънна обратно( в рамките на 40-45 мин от тяхното повикване). Звъня, обяснявам се коя съм и какъв ми е случаят. Девойката ме пита за какво съм кандидатствала, казвам и аз. Тя "А, да, знам коя е обявата, знам и при кого е сивито ви, но тя излезе за малко от офиса, ще предам, че имате интерес, да ви потърси пак, спелнете си името." Казвам аз ок, спелвам си името и си затваряме. Петък, в българско време 12, значи УК 10. Или наистина са мнооооооооооооооого бавни тамошните агенции или тази девойка, у която ми е сивито, още не се е върнала от излизането "за малко"  Mr. Green Или, разбира се, името ми е толкова безумно дори спелнато, че въобще не ме е записала да и предаде  Blush

# 838
Аз много се притеснявах при първото ми интервю, обаче всичко разбрах. Все пак Шотландия. После ми дадохда веднага обратна връзка, насрочиха ми второ интервю и ми дадоха пак обратна връзка.
Дано си държат на думата, и наистина да ме вземат като затръгнем натам. Иска ми се да можех да си позволя да съм мобилна, и да замина при тях още тогава като им трябваше човек спешно.

# 839

или въобще нямат позицията и са ти звъннали само да те проверят.
Онзи ден звъняха на една агенция която е пуснала поне 50 обяви в линкедин и ги питах за конкретна. не можаха да ми дадат отговор на нито един въпрос. След един ден всичките им обяви бяха затворени в сайта. Все ми е на акъла, че за 2 дни намериха кандидати.

Общи условия

Активация на акаунт