Орхидея - тема 5

• 105 738
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
Охххххххххххххххххх
онази оранжевата на първата снимка от борсата ми докара сърцетуп ( както и подобтана на снимката на Тенчето ), невероятен цвят това е следващата окраска която желая след червен пелорик !!

момчиетаще ви чета по късно- влизам само да попита някой да е чел или чувал как се третират Oрхидеите за Royal family led it shine. Имам такава подарък това лято - прецъфтя и сега пуска нов цветонос. Въпросът ми е кога и как трябва да се вкарва цвета-мастило и каквъ вид  в цветоноса. Дали в флауърснет.инфо има информация?

# 151
Леле оранжевата наистина е трепач. Най-рано мога в събота да се замъкна до там, но може би си заслужава. Мисля, че на Танчето не е оранжева, а по-скоро жълта и аз имам такава. Ефекта при нея наистина се подсилва от фона.
От тази борса съм си купувала доста цветя, включително и орхидеи.
Вчера гледах в новата брошура на Баумакс, фалчета на 15 лв. Не зная дали са ги доставили вече.

# 152
Здравейте!Шапка ви свалям за уменията ви д аотглеждате такива красоти!  bouquet
Вчера ми подариха 5 живи орхидеи в прозрачни саксийки .В голямо затруднение съм,тъй като никога не съм отглеждала подобно цвете в къщи.Сега се чудя да ги присаждам ли,да ги поливам ли,какво ли?!...
Бихте ли ме посуветвали ,каква да е следващата ми стъпка?Simple SmileПървата беше д аим се порадвам,но после?Simple Smile
Благодаря предварително!

п.п.Кавам снимки ,за да добиете представа за кои орхидеи става дума.

# 153
  • Монреал
 Shocked Какви красоти, какви намаления на фалчета, май, добре, че не съм в София  Wink

Помните ли дендробиума "като на Дима"  Wink, дето си го купих ноември от Кауфланд и бързо брецъфтя. После се оказа, че корените не са много читави /ако въобще има живи сред тях/, изхвърли доста листа и аз го зарязах в един празен аквариум с малко вода на дъното. Вчера гледам, от върха на едната булба излиза нещо като цветонос, а от срещуположната страна излиза друго, но не е остро като първото / ooooh! ама как го обясних/. Възможно ли е от върха на булбата да излиза хем цветонос, хем корен? или 2 цветоноса?

Biserka_a, направо ти завидях за подаръка /благородно/. На мен дали някой ще се намери да ми подари 5 орхидеи наведнъж? Sunglasses Втората стъпка е да ги поливаш рядко - на около 2 седмици. Жълтата не знам какъв вид е точно, но да не би да са повече растения в 1 саксия, защото толкова много цветоноси не съм виждала досега...

# 154
Дима, снимките ги свалих от нета ,за д апокажа вида на орхидеите.Иначе само в едната саксийка са 2 стръкчета орхидеи,другите са по едно в саксийка.
Трябва ли да ги присайжад или така да си останат? newsm78

# 155
  • София
Кучо, да знаеш, че идвам да живея у вас!
Отивам да снимам новите придобивки и да ви ги покажа. Баща ми като чу колко са и ми вика "Супер! Започвам да изхвърлям старите през прозореца да има място за новите!"  Joy

Едит:
Днес не се сдържах и все пак отидох до борсата, за която Кучо сподели. Имаше страшно голям избор, сигурно 200 орхидеи, като някои бяха скрити отзад защото прецъфтявали. Аз си взех 5 - 4 от големите и 1 от средните + един тор, който гарантирал цъфтежа и всичкото това само за 30 лева. Честно казано бих се върнала за още една с много красиви и големи бели цветове със светло лилави петна.
Ето и новите красавици:

Тази е в доста добро състояние, нищо, че единият цвят е започнал да овяхва. От доста време си мечтаех за такава  Heart Eyes

Тази също изглежда добре, но за жалост е изцяло в сфагнум. Ще пада пресаждане след като прецъфти.

Тази е полумини, много нежничка, но също изцяло в мъх. Ще я пресадя. Взех я заради многото пъпки и очевидния чар Simple Smile

Тук в саксията има две растения, които изглеждат добре и на корени и на листа. По-нататък ще ги разделям след като прецъфти.

Тази е по-хубава от на снимката, но не е излязла добре. Аз също много я харесах като разцветка, от снимките, които Кучо показа. Имаше още 3-4 такива. Състоянието й е задоволително, корените и листата са добре.

А това е торът, който уж гарантирал цъфтеж. Питах дали не е син кристалон и не е, но не запомних как се казва.

Като цяло всичките орхидеи са преполяти, но не виждам нищо фатално, няма чак зеленеещи саксии. Звъннах на момчето в 16:40 да го питам до колко работи и той каза до 17:00, а аз бях в центъра... Помолих го да ме изчака и в 17:20 бях там. Той се оказа много разбран и ме изчака търпеливо да си избера като хората, даже ме заведе "отзад" за да видя и там какво що има.
 А най-големият куриоз е, че приятелката ми, която беше с мен през целия път ми говореше колко съм луда да ходя на другия край на града за "някакви си" орхидеи, та същата след сигурно 50 повтаряния да си взема еди си каква орхидея, каквато аз вече имам, си я купи  hahaha На всичкото отгоре обеща, че след като прецъфти, което предположих, че ще стане около рожденият ми ден, април месец, ще ми я подари  Mr. Green

Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 21:01 от White_tulip

# 156
  • Gone with the wind
Лаленце, честити ти придобивки! Прекрасни са всички, особено първата  Heart Eyes  Heart Eyes Heart Eyes

Дима и аз така - зеленото денди загуби всичките си листа. Не знам от покупката ли е /нали го взех за офиса и все не оставаше време да го пресадя/, или от факта, че почивах 2 седмици, а чистачката ни обожава да полива цветята. И макар изрично да й бях забранила да полива каквото и да е - всичко беше преполято  ooooh!

Аз имам един проблем - открих на едни резници от китайска роза памуклийки  Crazy Много при това..... А чашите с резниците ги държах на перваза, от другата страна на пердето са орхидеите и още една голяма китайка. Днес яко се дзверих по всички, не открих от гадините /да се надяваме, че пердето ги е спряло/, но ми се ще да напръскам с нещо превантивно. Утре ще мина през агроаптеката да се посъветвам за препарат, който обаче да е безвреден и за хора и живот ........... мазало направо. 

# 157
  • София
Лаленце, честито! Всички са много красиви! Дълго време да те радват!  Hug 

Дима, ако дендробиума ти е фаленопсис, напълно е възможно отгоре да излезе цветонос. Всъщност на мен само от там ми е излизал. Дали и двете са цветоноси - не знам, но някой спомена, че има и с повече от 1 цветонос на булба. Може да си от тези късметлийки  Laughing. За окапването на листата - също е нормално. Явно и те са си различни видове, защото новите прецъфтяха, но все още са с листа, а стария е без нито едно.

Ку4о, моите памуклийки ги изтребих с Моспилан. Миниатюрно пликче, купено от Бриколаж за стотинки. Само трябва да се сетиш да напръскаш и втори път, защото аз бях забравила и се появиха повторно. Все пак много лесно изчезнаха.

Бисерка, добре дошла при заразно и нелечимо болните  Mr. Green! И да са ти честити придобивките! Първата картинка е на онцидиум, втората на дендробиум-фаленопсис, а третата на фаленопсис(съкратено - фал). Първата я нямам, но другите две се гледат много лесно и може да се каже, че и по един и същ начин. Прочети линковете от заглавната страница и ако остане нещо неизяснено - питай!

Днес си помирисах бледолилавата камбрия - мирише на черен пипер  Mr. Green. Бях забравила този факт.  Grinning  Освен това старият цветонос започна да прецъфтява и забелязах, че тъмно лилавите точки по цветовете направо се размиват и стават на лилави петна  Grinning.

# 158
  • Gone with the wind
Tаня, благодаря за съвета, но и аз не знам защо съм написала памуклийка - имам си летящи гадни белокрилки - снощи 2-3 си хвърчаха из стаята, а преди не съм забелязала подобни НЛО-та  ooooh!

# 159
  • София
Tаня, благодаря за съвета, но и аз не знам защо съм написала памуклийка - имам си летящи гадни белокрилки - снощи 2-3 си хвърчаха из стаята, а преди не съм забелязала подобни НЛО-та  ooooh!

На пликчето пише, че е и за оранжерийни белокрилки и листни въшки, а точно памуклийките не ги пише, но ги унищожи. Kупих го, защото прочетох в другия форум, че е ефективен.  Peace

# 160
Приемате ли нови попълнения?   bouquet
От близо 2 седмици съм горд собственик на орхидея. За сега е само една, но ако успея да я опазя ще се сдобия с още. На плота в банята е (банята ми е с френски прозорци), топло и влажно е. Надявам се да я опазя.

# 161
  • Варна
Честито, да си я гледаш със здраве и много да ти цъфти Hug
Вижте кой цъфна при мен, много съм щастлива Grinning

А това са ветераните, дето се вика - оттук започна всичко Party

# 162
  • София
Титина, добре дошла!   bouquet  Ама не може така само запис!  Wink Покажи ни я!  Mr. Green  

Месечинке, честито! Първата я бях забравила и ми останаха очите в нея  Heart Eyes! А и другарчетата ѝ си ги бива  Grinning.

# 163
  • София
Месечинке, страхотни са!   bouquet

# 164
Здравейте момичета.

Танче благодаря за страхотните снимки. АБсолютно съм сигурна че при теб ще цъфнат пак - ти си магьосницата на камбриите, пафчетата  и дендрите. В унисон с това което каза, заеблязвам че в последно време почнах да оглеждам по внимателно орхидеите и да ги избирам според това дето е в саксията и по листата. Дори и цветноса да не е върха намоите мечти си казвам- нали ще го накарам да цъфне пак.

Нещо важно да кажа за Варна . От последния вестник на Кауфланд в който имаше съобщение за фалчета такива имаше доставени само в Младост Кауфланд. В този КАуфланд  дето е до мола имаше само това което бях ви описала преди седмици- червената камбрия и една дузина денри.

Кучо досега не всички цветоноси са ми изкарвали цветонос от спяща пъпка. Имах много такива които си стояха с тези цветоноси по цяла година . Затова съм си решила така – режа до горна пъпка, ако до 3 месеца не се види движение режа цветоноса до дъно.

ЛАленце – единственото за цветоносообразуване което забелязвам като хитрост  е разликата в температурите което се появява напролет или есента. Освен това точно по това време почвам да ги поливам на месец и това явно им дйества като допълнителна инжекция.Та светлианат слънчевите дни, хладните нощи и поливане стимулира при мнен пъпченетп. ОБАЧЕ не е панацея защото не действа ни на минита ни на екуестриси. Имам и една светлозелена красавица обикновен Фал -  от една година и тя няма цветонос. Честито ти борсови придобички, моя сподели какво пише на тора – трябва да видим как са съотношенията и защо пък ще предизвиква цъфтеж.

Месечинкеееее – страхотен вариегатен Екуестрис – честито цъфтеж, върна ми надежадата.. Аз имам такъв наскоро и много се надявам все някога да цъфне защото другия не цъфти.Честито и други цъфнали красоти. Като третата ти и на мен ми цъфти в момента но снимки ще мога да постна тези.

Оранжевите орнажевитееееее  фалчета ..... и на Таня и от снимката на Кучо- те са ми следващия фаворт заедно с червения пелорик- май ще трябва да направя списък-намек  на мъжо за подаръци  ...

Бисерка- добре дошла и от мен – страхотни орхидеи НО всички са различни. Второто е денд-фал, третото фалаченопсис , а първото онцидиум Шугар Кенди.За съжаление и трите се гледат по различни  начини. За Фала и дендр фала може да намериш на първа страница информация. За онцидиума обаче нямаме описания как се отглежда. Аз лично имах такъв и не сполучих.Мисля че все пак в темата някой има онцидиум – нека сподели  как го гледа.

Hug

Общи условия

Активация на акаунт