Орхидея - тема 5

• 105 739
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
Дами, за колко време  приблизително разцъфва една пъпка Simple Smile Любопитно ми е и колко време седят цветовете. В стаята ми е топло, но не знам колко е влажно, сигурно доста съдейки по мокрите прозорци сутрин Simple Smile

# 211
Здравейте ,отскоро ви намерих и редовно ви чета.Имам орхидея цимбидиум -срам ме е да кажа,че е на повече от 10 години.До миналата година не беше цъфтяла ,но ми беше жал да я хвърля и упорито я поливах и чаках да ме зарадва с цвят.Пресаждала съм я само веднъж.има изсъхнали булби и ми се ще да ги махна ,но не знам как .Опитвах се да ги отчупя ,но са много твърди и не помръдват.Сега ще цъфти за втори път, има изкарал нов цветонос дано да успее да цъфне,
От много години стои на остъклен балкон на едно и също място, а сега е малко студено там.Не знам в какво да я присадя.Мисля,че по рано и купувах тор за орхидеи,но като ви чета комай и те са различни .Ако някой може да ми помогне,че за този вид орхидея много малко намирам ?Ако успее да цъфне ще я снимам да я покажа.благодаря предварително.

# 212
Здравейте, някоя от вас полива ли си орхидеите с престояла преварена вода от електрическа кана или не е добра идея  newsm78 Някъде четох, че е добре да е преварена.

# 213
  • София

За бебето не знам какво можеш да направиш, когато има сили ще го изхрани Confused Торила ли си я някога? Може да използваш от време на време тор за орхидеи, разреден малко повечко от указаното на опаковката. Може и кристалони да се използват, но не съм много спец в тях.

Месечинке, благодаря за отговора. Торя я веднъж месечно с разреден тор. Ами ще я чакам. А другата продължава да си е с едно цветче, лимонено жълто  Shocked, само вътрешните листенца са розови, а преди цялата беше ярко розова. Някой тук каза, че било от торовете. Другия път ако цъфне може и синя да стане Simple Smile

# 214
  • София
benedenia, аз споменах това за торовете. Лично мое мнение си е. Някой пък беше казал за светлината, че е причина. На последните страници показах как почти черна камбрия сега  ми е цъфнала в червено. И при фалчетата е подобно положението. Обикновено при двуцветните става - по-тъмния цвят сякаш изчезва. Колкото до торовете - миналата година в Ботаническата градина имаше лекция за отглеждане на орхидеи. Тогава споменаха, че това разреждане се е правело когато нямаше още специални торове. Торовете за орхидеи са съобразени с тях, а тези, които са опаковани в България са и допълнително разредени по български. Факт е, че докато все още бяха напомпани от оранжериите и аз торях разредено, цъфтяха все добре. Колкото повече време минава, а торя все по същия начин, при фалчетата цветоносите са по-къси и с по-малко пъпки. Сега засилихме леко дозата и чакаме резултата Mr. Green. Да покажа снимки на едно от фалчетата - на първата снимка е първия цъфтеж в къщи, а на втората - следващия:

Формата на цвета е съвсем различна и лилавото изчезна. Появило се е жълто.   newsm78

Катя, честито! Много красиво и здраво растение си избрала! Дълго да те радва с цветовете си!   bouquet  За преварената вода - аз поливам директно с леко топла вода от душа, но софийската вода е много мека. Варовитата вода не е за препоръчване.

госпожица Кобрети, гледайки снимките се чудя дали прилича на моята болест или не. При всички случаи е добре да отрежеш болното място и да намажеш с фунгицид отрязаното, за да не отиде навътре нещо друго (топсин или в краен случай канела). Лактофол имат препарат за болести, който понякога помага и го продават в почти всички хипермаркети. Изглежда така:

В момента пръскаме с едно американско лекарство, което е с доста добър ефект. Казва се Physan 20. Kупихме го от e-bay за около 20 долара с доставката, доста голяма опаковка. Лекува бактерии, гъби, вируси... абе, пенкелер  Mr. Green. В американските форуми за орхидеи много го хвалят и явно има защо. Много вероятно е да загубиш всички листа, но ако корените са добре, не го зарязвай. От сухата на вид розетка след време избиват нови растения. Показвам:

Задължително новото растение трябва да се пръска, защото в противен случай болестта се появява отново (в моя случай). Надявам се с топсин и Лактофол да спреш навреме болестта.

elina1103, браво, че си успяла да накараш цимбидиума да цъфне, макар и след голямо чакане. Вдъхна ми надежда, че след няколко години и мен може да ме зарадва  Mr. Green. Никога не съм го пресаждала, а може би трябва, защото и аз имам много изсъхнали булби. Ако се престрашиш, сподели как си се справила  Wink.

Титина, благодаря, че задоволи любопитството ми  Embarassed. И при вас цените са подобни на нашите.

Тaня67, напълни ми душата с тези красоти , моля ако има още да ги покажеш  Blush

Благодаря! Те са снимки на все едни и същи орхидеи  Embarassed. Но ето една, която за мен е уникална - двете пафчета цъфнали едновременно  Grinning:

И накрая да ви кажа, че вече на снимките ще трябва да слагам по едно синьо мънисто. Пак някой ми завидя  Laughing. Още на сутринта след снимките бутнахме светлата камбрия и остана с 2 цвята. По този случай имам и снимка на котка с орхидея:

Лек ден на всички!  Hug

# 215
Здравейте пак от мен...сигурно вече ви досаждам с въпросите си....сори, като посвикна няма да е така Simple Smile Подарих на една приятелка Орхидея преди 2 седмици и днес ми се оплака, че хубавите и пъпки, които трябваше да цъфнат са изсъхнали и паднали още преди да пораснат. Каква може да е причината за това, за да внимавам и аз с моята да не я повредя  Sad

# 216
Таня67, много ти благодаря за подробния отговор. Аз не съм в България, така че едва ли ще намеря Лактофол, но още днес ще отида да потърся нещо подобно. Листото вече е отрязано и обилно напудрено с канела. Сега остава да ми стискате палци.  Laughing И искам да ви кажа, че винаги съм харесвала орхидеите, но откакто попаднах в тази тема, усещам, че ще се пристрастя, невероятни красоти показвате.

# 217
  • Варна
Таня, прекрасни снимки Simple Smile Мъро с камбрията е върхът, като картичка Party А пафчетата... засега са несбъднатата ми мечта Heart Eyes
Катя, понякога фалчетата хвърлят пъпките си. Причините може да са най-различни, аз все още не съм установила категорично на какво се дължи, но и моите хвърлят понякога, без да променям нищо около тях. Гледай да не е на течение, не прекалено близо до прозореца, за да не и е студено... друго май не се сещам какво можеш да направиш. И спокойно, и да хвърли пъпки не е фатално, пак ще цъфне.
Ето я моята пъструша:

# 218
Благодаря ти Месечинке, мисля че я държи до вратата на балкона, така че ще и кажа да я премести. Много ти е хубава орхидеиката Simple Smile много да те радва.

# 219
  • София
госпожица Кобрети, вместо да експериментираш по-добре си поръчай американското лекарство. Ако искаш мога да ти дам и името на търговеца. За няколко дни ще стигне до теб, а дори го донесоха на адрес (обикновено за пратките от САЩ се минава през митница). Явно попада в необлагаемите стоки.

Месечинке, невероятна е!  Hug

# 220
Здравейте...вашата болест ме е хванала с пълна сила. Днес не издържах и пак ходих за орхидея Simple Smile Взех си бяла красавица с големи цветове. Избора пак беше труден сред голямото разнообразие.  Бяха много свежи и току що полети    bouquet За съжаление двата цветоноса са захванати на една пръчка и ми се ще да ги разделя, но ще видя с какво.

Ето и малко снимки:

# 221
Здравейте момичета  Grinning
най-накрая дойде и моя ред да се похваля в първи цъфтеж изцяло отгледан при мен:

Това е първото ми фалче (мини е) и го имам от лятото на 2010. Цветоноса расте от ноемвири и днес напълно отвори първото цветче. Целия цветонос е дълъг около 10 см и определено е по-къс от предния път, но пък цветчетата са малко по-големи от преди и са в същите наситени цветове:

http://img17.imageshack.us/i/imag0091as.jpg/
http://img830.imageshack.us/i/imag0092hd.jpg/

Още 3 фалчета вадят цветоноси, но тях ще ги показвам чак след 2-3 месеца  Party

А този тук тотално ме изуми  Blush рогатко... знаете ли защо става така? Много се беше опънало листенцето и една сутрин го заварих разцепено...  http://img811.imageshack.us/i/imag0086e.jpg/

# 222
  • варна
Здр,искам да попитам :Имам 3 орхидеи от лятото,прецъфтяха и отново аха да цъфнат и им падат пъпките newsm78
Купих си нова много красива лилава сложих я на прозорец, с югозападно изложение с не много светлина и започнаха цветовете да се събират и да окапват,Къде бъркам newsm78

# 223
  • Варна
Може да и е студено. Аз се бях оплакала от една от моите преди време. Доскоро стоеше на около 30-40 см от североизточен прозорец, хвъряше си пъпките, когато достигаха големина колкото грахово зрънце. Преди седмица я преместих на друга подложка на цветарника, така че се пада с още 30-40 см по-навътре в стаята. Да не дърпам дявола за опашката, но вече взе да задържа пъпките, има шанс последните няколко да оцелеят.
Катя, Цветик, честито Simple Smile

# 224
  • варна
тя е на перваза а от долу е парно,едва ли и е студено newsm78

Общи условия

Активация на акаунт