Орхидея - тема 5

• 104 991
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Монреал
_re_ge, наистина, сподели накратко как ги поливаш, сигурно по няколко наведнъж.

Моите от вчера станаха вече 6. Ето двете нови:

# 526
  • София
_re_ge, наистина, сподели накратко как ги поливаш, сигурно по няколко наведнъж.

Най-напред честито за красавиците! Дълго време да те радват!

Това с поливането наведнъж не бива и през ум да ти минава, за да не си изпатиш като мен. Не само това, но е добре и водата в съда да се сменя, а той да се измива след всяка орхидея. Не знам с коя орхидея си донесохме онази гадост (мисля, че от "холандците" дойде), но това е най-сигурният начин да се заразят всички. Ние лично вече поливаме отгоре на често и по малко. Важното е да няма натопени във вода корени, т.е. чинийките да са плитки, а саксията да е с "крачета". Иначе когато бяха наполовина като брой, един ден не стигаше  Wink.

Ето сега и снимки. Най-напред "пияницата" на Реге в цялата си прелест:

срещу светлината  Grinning

А това е изненада - поздрав към Реге:

ре ге, позна ли я? Дребничка е, не повече от 15-20 см булба, но пък с 5 цвята  Grinning. Освен това от твоите снимки ми се струваше, че са същите цветчета като на големия ми дендробиум, но са по-различни - другите са по-розови и по-къдрави. Още веднъж много благодаря за бебчето!  Hug

А това са ми новите придобивки. Не случайно не ходя аз в такива магазини, но като трябваше да избирам подарък... Embarassed Това е дендробиумът от Баумакс:

А това са двете фалчета:

А това е една от заразените - поредното доказателство колко са борбени:

От сухата на вид розетка излизат странично нови листа и цветонос. Дано от цветоноса стане кейка, че имам чувството, че това ѝ е "лебедовата песен".

Попрекалих със снимките. Останалите ще покажа в следващите дни. Имам няколко цъфнали Laughing.

Весели празници на всички!  easter

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 19:48 от Тaня67

# 527
Здравейте девойки,

разписвам се и аз с почти напълно отворени пъпки на 4-те ми цъфтящи (остават още 2 цветоноса, които ще ме радват чак след месец-два с цвят, и тях ще ги показвам тогава)

2 минита, едно полу-мини и мини марк  Hug Весели празници  Joy Joy Joy

# 528
  • Варна
Да покажа и аз моите красавици-засега само 5...Дано да ми се е получило качването на снимките...,,,.Ще ми кажете ли какво е това:.Трябва ли да се притеснявам или е нещо напълно нормално?

# 529
  • Варна
Май не целях точно това... newsm78....Вие как си качвате снимките като линкове,за да не се заема толкова място на страницата?

# 530
Мисля че това е разклонение на коренчето Simple Smile Няма причина за безпокойство.

# 531
  • На черешатааа
Олеее красотааа, дълго да ви радват с прекрасен цвят. Искам и аз като на реге  Confused и беличката красота на Танчето (адашка  почти  Laughing)
Весели празници  Hug

# 532
имам една малка орхидея,но след като реших да добавя нов субстракт,тъй като всичките й цветове окапаха- стеблото й се счупи горе,където има нова пъпчица.Какво да правя?ще има ли цвят някога отново? smile3518

Последна редакция: сб, 23 апр 2011, 19:51 от psct

# 533
Христос Воскресе! Весели празници Simple Smile

# 534
Христос Воскресе! Весели празници Simple Smile
Не трябва да добавяш субтрат само защото са паднали цветовете. Прочети малко на страница 1 как се гледат Орхидеите и ако имаш въпроси питай. Може да слагаш и снимки за да имаме повече представа.

# 535
Момичета имам нужда от съвет Simple Smile В момента съм в хубавия град Сопот за празниците (при родата на приятеля ми) и днес докато се разхождахме в боровата гора си събрах кори от земята. Имаше доста  smile3560
Може ли да ми кажете как точно да обработя корите за да стават за субстрат. Мисля да ги нарежа и преваря, но трябва ли и нещо друго да правя, и как да ги съхраня докато ми се наложи да пресаждам.
 easter

# 536
  • Варна
Честито Възкресение Христово, момичета Hug

Катя,
мисля, че е достатъчно да се изварят корите. След това ги скатаваш в една торбичка и толкова Simple Smile
psct,
разбира се, че пак ще цъфне, ще си пусне нов цветонос. Пресаждането по принцип не е необходимо, ако искаш покажи снимка да видим орхидеята ти.
Момичета,
прекрасни цветове сте показали, мини маркът ми е голяма тръпка, и другите обаче са чудесни  bouquet
Аз да се похваля с новата си придобивка - благодарение на Таня най-после се сдобих с отдавнашната си мечта - пафче Hug

С детелинка за късмет Simple Smile Таня, огромни благодарности отново, благодаря и на Дани, която ми го донесе  bouquet
Тук май не съм си показвала бебето-фалче, подарък от Ku4o:

И малко цвят:

# 537
  • София
Честито Възкресение Христово!  easter

Катя, само ги свари. И добре ги изсуши ако искаш да си ги пазиш, за да не мухлясат. Освен това си спомням, че някоя от опитните орхидеистки в темата казваше, че ги вари в буркани, за да не си съсипва тенджерите. Май ги затваря и един вид само ги вакумира, а не точно вари. Порови се в предишната тема. Дори имам спомен, че беше публикация на Алекса. Ние ги изпекохме в много слаба фурна, но станаха доста сухи.

Освен това да се похваля, че се разписахме и в пловдивския Кауфланд  Embarassed. Отидохме за козунаци, а стана пак...

С такива точици не бях виждала  Rolling Eyes.

И тъй като сте цветарки, да ви покажа снимки от Истанбулския фестивал на лалето. Нямахме много късмет, защото заради студената пролет не бяха разцъфнали Sad.

Последна редакция: нд, 24 апр 2011, 22:59 от Тaня67

# 538
Колко ми липсвате ! Praynig

# 539
здравейте всички!  Hug
изпуснах ви за няколко седмици и що да видя, то красота, то чудо! браво! страхотни сте!
аз да се включа пак с 2 въпроса:
първия касае дендробиум нобиле, расте му кейка. кейките не вадят цвят нали? не ми е много ясно, за какво точно служат и как се процедира след присъствието им?
другият въпрос е за фалаенопсис, купих си един нов  Heart Eyes с 2 цветноноса, много му се радвам, но той има много корени и имам чувството, че му е тясно, те разсаждат ли се или не?
благодаря предварително! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт