Орхидея - тема 5

• 104 989
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
Кейки е ново растение. Вади цвят и още как, стига само да порасне Laughing
Фаленопсисът щом е новозакупен едва ли има нужда от пресаждане. Дай снимка, ако искаш, да го видим все пак.
FEN,
къде се загуби Hug

# 541
  • София
Кейки е ново растение. Вади цвят и още как, стига само да порасне Laughing

Да, и още как  Laughing! Това е кейкито на Ре Ге, пораснало на софийска територия:

По-точно стъбълцето на Реге е най-дясното, леко жълтеещо. То така и не можа да цъфне, но се хвана, а от него пораснаха 2 нови булби и първата цъфна  Grinning. Доколкото си спомням тя имаше няколко кейки. Не знам какво направи с останалите.

И аз си мисля, че едва ли новата орхидея е за пресаждане. Фаленопсисите обичат да им е тясно на корените, за да цъфтят.

FEN, Hug

# 542
БЛАГОДАРЯ за експресните отговори  Hug
успокоих се за дендито Simple Smile а в такъв случай как да поливам? колко често?

# 543
девойки песнопойки  Hug
с закъснение Христос воскресе на всички мир и благоденствие в дома.

Страхотни снимки показвате, веднага на първо четене си харесах на Тцветик  една красавица с оранжева устна, на Канелла една червена с бяла обкантка , на Танчето петнистата е главозамайваща и аз не бях виждала досега такава екзотична разцветка , струвало си е да ходите до Пловдив за козунаци.

Танче направо ме разплакваш с мою-твоето кейки, моето денди бере душа но поне виждам че издънката при теб цъфти. При мен за пръв път староро растение вади кейки- булби  на правилните места , орязах всичко друго и сега ще го чакам какще се съживява. И другото ми дребноцветно денди- фал нещо завехна, почна да пуска кейки от горните части на стъблото, престраших се отрязах ги и просто ги подпрях с пръчка върху субстрата- да видим дали ще мпга да го реанимирам така. Иначе ще е поредното уморено от мен цвете дендр -орхидея.

Гигнтско благодаря отново на Таня и Дани защото вече си имам" винено-ракиен " пелорик и няма да ви досаждам с мънкането си.

За това как се преработва новите кори - съвети на Мъни и АЛекса го има на първа страница в материалите за субстратите.

# 544
Месечинке ,Таня67  , Hug
налегнаха ме големи проблеми,но ще ме извините няма как ,влизам от време на време да ви се порадвам !Въпреки че нямам много време за  моите хубавици, те са достатъчно" дисциплинирани" и не ми създават грижи !
До скоро!

# 545
Fenче от много време се сещам за теб все те търся в темата и ми липсваш, надявам се с отминаване на проблемите да се влееш пак активно в нашите редици.
  bouquet

# 546
Здравейте и от мен. На Цветница  получих и първата си орхидея. Определено това са едни  от най-красивите цветя, но със сигурност са и доста капризнички. Днес след цял ден четене по форуми и енциклопедии  се обръщам към вас, защото при моето цветенце има 2 обезпокоителни неща.

1. Две от листата имат кафяви,изсъхнали петна, а едното листенце от тях е наполовина жълто.
2. Едно от коренчетата, излизащи отдолу от саксииката е меко и като че ли е загнило.

Чудя се какво да правя- да я присадя ли, да отрежа ли коренчето... Проблема е че откакто я имам мислех, че трябва да я поливам на 2 дни, но днес след като се разчетох останових, че това трябва да става по-рядко и се чудя дали не съм й навредила. Ето и снимчици:

Орхидеята:
http://petrova1nevena.snimka.bg/flowers/orhideq.589364.23274113
Болните листенца:
http://petrova1nevena.snimka.bg/flowers/orhideq.589364.23274113
Част от дългото коренче е мека:
http://petrova1nevena.snimka.bg/flowers/orhideq.589364.23274138

# 547
  • Gone with the wind
Честит празник момичета  Heart Eyes
Ако има именички им желая много здраве, късмет и цъфнали орхита  Wink

Две от фалчетата ми в момента вадят цветеноси, а си мислех, че вече приключват с цъфтежа - иди ги разбери какво искат  Mr. Green
В момента тръпна в очакване да пристигнат и 2 нови придобивки

Phal. pulchra

и dtps purple martin

Уж са във възраст за цъфтеж, та да видим какви ще ги надробим Wink

едит - ей сега открих наченки на още 1 цветенос - луда работа

Последна редакция: пт, 06 май 2011, 10:12 от ku4o

# 548
Ето я моята Милтония в пълния и блясък, дано успея да я опазя, че двете ми фалчета нещо не са в блестяща форма.

# 549
Здравей Невена, Честита придобивка Simple Smile Аз мога да ти дам 2 съвета. Първо не махай коренчетата, нека си стоят отдолу..не им пречи. Второ - едното листо ще пожълтее съвсем и ще си падне, а другото може да го отрежеш докъдето е здраво и да видим дали ще оцелее. Не го пресаждай сега, няма нужда и поливай чак когато корените посивяват- на 1-2 седмици.
Успех и много да те радва с красивите си цветове  Peace

Последна редакция: нд, 08 май 2011, 18:42 от katq_82

# 550
  • Варна
Ку4о,
вълшебни Heart Eyes Да ги снимаш като пристигнат Simple Smile
temir,
много е красива Simple Smile Според мен лесно се гледа, моята я поливам понякога с накисване, понякога отгоре - не се оплаква, даже пуска нова булба Simple Smile

# 551
Здравейте, дами!   bouquet
Включвам се с болно фалче Sad. Показва снимка на болните ми листа. Мисля, че с корените няма проблем. Имаше си поначало доста изсъхнали от въздушните, но няма загнили.

А от друга страна от около месец се радвам от същата Орхидея и на това:

Доста бързо нарастват.  Heart Eyes
Преди да започнат да растата новите цветоноси си мислех, че съм я загубила и ще умре. Но ако е на умиране няма логика да цъфти според мен  newsm78.
Поливам (през едно поливане/2-3 пъти до сега) я с течна тор, която купих от Практикер, шишето е като това, но зелено о с друга картинка . Смятам, че не съм я предозирала, дори напротив. Зимата имахме голям проблем с температурите. Случвала се е разлика от около 15 градуса в рамките на едно денонощие и като цяло стеше на студено  Embarassed.
Имам и още две хубавици, с които нямам проблем. Стоят на разстояние от тази и не ги поливам с една и съща вода.
Друго не се сещам, ако имате въпроси относно отглеждането на цветето ще отговарям. Много се надявам да я излекувам с ваша помощ и да си възвърне блясъка.

Последна редакция: нд, 08 май 2011, 20:04 от Do_de_gE

# 552
Здравейте момичета
здравейте на всички нов попълнения в нашите редици.

Невена Перова.
Този вид орхидея Фалаенопсис няма проблеми корените му да са навсякъде, да излизат от всички дупки на саксията и да не са покрити със субстрат, да стърчат във всички посоки. Не е необходимо да правиш нищо. Коренчето отдолу не го пипай. Принципно само ако корена е изгнил ( но това се случва само вътре в саксията , не съм виждала изгнил корен който да стърчи отвън ) можеш да свалиш обвивката му като хванеш с два пръста и дръпнеш. Сваля се като кожата на змия но остава вътрешното на корена - нещо като извита тел или месина- доста твърдо. То се оставя защото има още "хляб с него".

Петната на листата на мен лично не ми харесват. Надявам се да е нещо безобидно, обаче наблюдавай растението. Аз имах две орхидеи с подобни петна. Едната не можах да спася. Другата е с едно бебе кейки самото то още без корени - т.е. и тя не е в цветущо здраве. Имам чуство че  е нещо вирусно но дано греша и се окаже листото просто повредено от влага или прекалена светлина.

Това че до момента си я поливала по често вярвам не е проблем , просто корегирай поливането и всичко ще е наред.

До_де_ге

Добре дошла  Hug
Нека се изкажат и други членове на форума но за мен орхидеята ти е явно преторена.  Течната тор която си купила е много хубава и аз я имам, тя е  с повече фосфор и К осигурява обилен и добър цъфтеж. Обаче преторяването е една нормална грешка за начинаещи защото спазват написаното на бутилката а то не е правилно. Особенно при по често поливане се получават подобни гафове . Принципно по добре да не се тори въобще- тогава пораженията са много по малки отколкото ако се претори растението.

Прочети в началото на темата за торене и при неясности просто задай въпроси. Явно защо така бързо расте цветоноса и защо е толкова много разклонен, предполагам ще направи много цветове и ще прецъфти адски бързо. Поне аз такъв сценарий от преторяване съм виждала  - има много К и Р във торта - стимулираш растежа а не зелените части. А ако растението решава че загива на цветоноса ще се пръкнат кейки.

Разликите в температурите от 15 градуса през пролетта и есента  освен да стимулират цветоносите друго не се получава , но от опит знам че температури под 10 градуса вече не им понасят - поне на фалчетата. Гледай добре розетката за нови листчета , защото това би бил знак че се справя растението но аз не виждам такова от снимката. Да си кажа честно дори не знам какво ще се случи като корегираш торенето - аз залагам на кейки. Дано се включи някой с опит да каже какво да се прави.

bouquet

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 16:30 от _re_ge

# 553
Кучо, страхотни са- и аз ще чакам да се кефя на снимки. Първата от снимките много ми хареса.

Темир- Милтонията е приказна, ЧЕСТИТО.

Стигам до извода че тук в форума нямам всеки се специализира в отглеждането на определение видове , т.е с едни се справяш а с други не успяваш. Ето днес видях новия цветонос на Енциклията ми октопуси. Ами и да ме питате не знам как я правя да цъфти, то това е , и тази година новата булбичка ще ме радва с цвят. За сметка на тов аобаче реанимирам двата си дендробиума, плаче ми се защото не съм сигурна че ще се справя.. ooooh!

Момичета от Варна имамкъм вас няколко новини.
!. Изложението Флора в Мола. Аз лично съм разочарована, не беше нищо особенно нито като изложение нито като избор на орхидеи което мен лично ме интересуваше. Да не спомена че най-евтините орхидеи ( визирам фалчета ) бяха по 18 лева и то само в две разцветки - на дребни  петна като тигър и снежно бели. Останалите си бяха на "супер цени" . Аз лично си харесах едно полумини - пелорик в прекрасен меланж - розово кафяво червено обаче реших че 18 лева не си заслужават и го подминах. Дано не ме измъчва в сънищата ми сега.

2. Във Варна Мол на първия етаж са открили цветарски магазин на Флорик, Флорис нещо такова. Имаше голям избор на орхидеи : Катлеи, Лаелии, Камбрии, Дендробиуми, още едни два вида дето не запомних. От Фалчетата имаше два разряда - по 20 лева- обикновени разцветки. По 28 лева имаше доста хубави разцветки бели със ситни виолетови пръски мисля че Танчето имаше такава. Абсолютно същата разцветка имаше в Мимозата но вече по 38 лева.

3. миналата сряда в Кауфланд доста неочаквано за мен имаше зареждане с фалчета по 14.99 , бяха 4-5 разцветки , според мен хубави. Растенията бяха в добро състояние . На пръв прочет не видях нищо което да нямам. Мъжът ми беше доста по упорит и в няколкото реда намери една орхидея която нямам - външните листа са розови а устата ( вътрешните листенца ) - бяла. Нещо като негатив - досега нямам такава - не можах да откажа на таква красота. ТААААААААААААААА мисълта ми е че дори и да няма отбелязано във вестника ( а аз го четох и нямаше известие че ще има орхидеи )явно все пак неочаквано пристигат и ги разпродават.

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 18:15 от _re_ge

# 554
  • Gone with the wind
Реге, Месечинке, за жалост обаче май избързах да се похваля - днес е пристигнала едната поръчка и няма нито една пулхра /първото/  Cry
Надявам се при следваща поръчка да има, защото ми е една от любовите. И ме е яд на доставчика - потвърди, че са налични, ако беше казал няма, щяхме да си заръчаме от друго място.
Характерно за пулхрите е правенето на кейки - виждала съм невероятни снимки на растение с пo 5-6 кейки и цветеноси навсякъде - мечта просто  Heart Eyes

http://www.flickr.com/photos/37033529@N07/4730686103/
http://www.ukorchidforum.com/viewtopic.php?f=18&t=999&view=next

Do_de_gE , аз бих изрязала до здраво и после намазала хубаво "раната" с фунгацид, за да спра евентуалното разпространение.

Общи условия

Активация на акаунт