Адекватни действия при инцидент

• 4 265
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Зависи от човека. 4 пъти съм ходила на курс при БЧК- веднъж в училище, два пъти заради кусрове за спасител и веднъж за шофьор. Последният път лекарят ми каза, че или можеш, или не можеш да запушиш с пръст кървяща рана. Аз явно не мога, или поне мога много трудно. Паникьосвам се, забравям основни неща. Дори и сега след личен опит, пак ми е трудно и понякога ми идва да си тресна главата в стената. Не съм глупава, не съм флегматична, напротив, за повечето неща съм много чевръста. Но явно паниката и страхът са по силни. Случвало ми се е да видя паднал човек, звъня на Бърза помощ, разбира се. Но се сещам да го питам дали знае как се казва или кой ден сме чак след като ме питат диспечерите Tired.  

# 16
  • София
Първи случай - като детето си разби устата.
Сложих и една салфетка, после я повдигнах леко и като видях каква дупка е зейнала, изпаднах в лека паника.
Добре, че беше мъжа ми да каже - на колата и в Пирогов.

Втори случай - брата на свеки припадна на спирката.
Първоначално бях объркана, защото не знаех кой от по-паникьосаните да успокоявам.
После заведох детето настрани, успокоих криво-ляво свеки и звъннах на 112.
Той се свести. Дадохме му вода и го поляхме.
Аз се сетих, че линейката няма да дойде скоро, качихме се на следващия рейс и ги пратих в поликлиниката, а аз се прибрах с детето.

# 17
И моят съвет е да изкараш курс по оказване на първа долекарска помош в БЧК.
Не знам какво ми става в такъв случай, но съзнанието ми някак се отдалечава, гледам се отстрани и правя каквото трябва. От 2000 до 2009та ежегодно съм ги преминавал опреснителен курс, има смисъл.
За пръв път видях ползата от такива умения като студент, играехме футбол на село, 4 човека, докато отвори селската фурна. Съседчено ми, 4г по-малко стъпа на топката, падна, и си глътна езика. Друг от играчите, мой бивш съученик, тогава футболист от Лудогорец, му отвори устата и му извади езика. Явно са били обучавани футболистите.

# 18
Не се тормози, пак си реагирала някак, дано всичко се размине и да нямате повече проблеми. Аз в такива ситуации съм абсолютно безполезна - и за себе си, и за някой друг. Не знам какво ми става, просто се вцепенявам и не мога нито да говоря, нито да мръдна и на 2 см. Ужасно е защото продължавам да мисля трезво и уж си казвам трябва еди какво си да направя, но просто тялото ми не ме слуша и стои като дърво, даже по телефон не мога да се обадя... не знам за такива случаи като моите дали ще биха помогнали курсове или каквото и да било. Просто се моля да не ми се налага или да има някой по-стабилен с мен...

# 19
Случвало ми се е същото. Обикновено се получава при рязко спадане на кръвното, примерно, но може причините да са и други.
Това, което направих беше да хвана главата, т.е. да е в право, легнало положение (да е удобно при евентуално "гълтане" на език) да видя дали очите му ме следят и просто да почакам няколко секунди... Всъщност бях спокойна през цялото време, защото в противен случай знаех, че нищо няма да мога да направя, ако се панирам (обикновено при мен панирането идва, когато всичко вече е минало... просто като някакъв отзвук). А при евентуално викане на бърза помощ, е много важно да кажеш точно какво се е случило.
Бях решила, че ако не се подобри и не "излезе" от припадъка, ще извикам бърза помощ.
Не се наложи...

# 20

Хубавото е,че помня още почти всичко за първа помощ, защото едно време го учехме и даже в състезания съм участвала.

Потвърждавам, наученото в курсовете на БЧК не се забравя. Мама ги е завършила преди, за речем, 30-35г., но запази самообладание и спаси голямата ми щерка от задушаване с орех, буквално от сигурна смърт.
  Тогава всички учехме как се дава първа помощ, днес никой нищо не знае!
Не се забравят тези неща, вярно е. И много съжалявам, че не се учат вече, а е задължително, според мен.
Иначе и аз като Вълка - "отстранявам се" от себе си, действам хладнокръвно и адекватно на автопилот, и когато всичко свърши, се връщам в тялото си, т.е. рухвам.

# 21
Аз не знам до колко съм конкретно по темата... но преди няколко месеца припаднах по сходен начин.
Какво последва?
Посещение при личен лекар, изследвания, преглед от невролог, скенер на мозъка, ЕЕГ - никаква причина не откриха.
Клинично здрава, мозък - нормален.
Но според мен е повече от задължително да се консултира с лекар. Ако не друго, поне ще се успокоите.

# 22
  • софия
Случвало ми се е -вуйчо ми колабира пред нас,загуба на съзнание.Обадихме се на бърза помощ.Синът му се опита да му даде нитроглицерин,добре,че го отказах.Оказа се,че не е инфаркт,а кръвоизлив в хранопровода.Нитроглицеринът разширява артериите и е абсолютно противопоказен в такъв случай.

# 23
Темата наистина е полезна, покрай нея се сетих че някъде пазех една книжка за първа долекарска помощ, мисля че ни ги раздаваха в курса при БЧК за шофьорския, та ще си позволя да синтезирам и препиша по-важните неща, въпреки че повечето от нас ги знаем, все пак....

"Най-опасното нещо, което може да ви се случи, когато се нараните или някой около вас пострада, е да изпаднете в паника, т.е. да не знаете какво да направите. В такава ситуация да се опитвате да направите "нещо", каквото и да е то, може повече да навреди, отколкото да помогне. Затова най-добрата помощ в случая ще бъде да не пречите на тези, които знаят какво да направят.
За да се справите сам в критична ситуация са ви необходими знания и практически опит.
Някои неща са дадени само за информация, затова указаните забрани трябва задължително да се спазват.
Посочените по-долу симптоми са синтезирани от много и различни случаи, поради което не е необходимо всички да съвпадат, за да се постави диагноза. Също така, когато има повече от 1-2 симптома, то не е достатъчно да съвпаднат 1 или 2 от тях.
Когато нямате възможност да спазите посочените манипулации, така както са описани, то импровизирайте с подръчни материали. Но не допускайте да се променят основните принципи за оказване на долекарска помощ - това може да доведе до нарушаване на жизнените функции на организма.
Когато се оказва долекарска помощ, задължително се спазват (в посочения хронологичен ред) следните манипулации:
1.   ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА КРЪВООБРЪЩЕНИЕТО
2.   ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА ДИШАНЕТО
3.   СПИРАНЕ НА КРЪВОТЕЧЕНИЕТО
4.   ОБРАБОТВАНЕ НА РАНИТЕ
5.   ОБЕЗДВИЖВАНЕ НА СЧУПЕНИТЕ КОСТИ И ИЗКЪЛЧЕНИТЕ СТАВИ
6.   СЪЗДАВАНЕ НА ПО-КОМФОРТНИ УСЛОВИЯ НА ПОСТРАДАЛИЯ
7.   ПРИ НЕОБХОДИМОСТ - ТРАНСПОРТИРАНЕ ПО НАЙ-БЪРЗИЯ И ЩАДЯЩ НАЧИН ДО
МЕДИЦИНСКО ЗАВЕДЕНИЕ
8.   ПРИ СЪСТОЯНИЕ, НЕДОПУСКАЩО ТРАНСПОРТ, ДА СЕ УВЕДОМЯТ АСО, ПСС ИЛИ МВР.

При първичната обработка на раната:
1.   ДА НЕ СЕ ПИПА С РЪЦЕ.
2.   ДА НЕ СЕ ПРОНИКВА С НЕСТЕРИЛНИ ИНСТРУМЕНТИ.
3.   ДА НЕ СЕ ВАДЯТ ДЪЛБОКО ПРОНИКНАЛИ ЧАСТИ ОТ ДРЕХИ ИЛИ ОКОЛНАТА СРЕДА.
4.   ДА НЕ СЕ ПОСТАВЯ СИЛНО ДЕЗИНФЕКЦИОННО СРЕДСТВО КАТО ЙОД ИЛИ ЙОД-БЕНЗИН.
5.   АКО СА ИЗЛЕЗЛИ ВЪТРЕШНОСТИ ДА НЕ СЕ ВКАРВАТ В ТЕЛЕСНИТЕ КУХИНИ.
6.   ПРИ ОТКРИТИ СЧУПВАНИЯ СТЪРЧАЩАТА КОСТ ДА НЕ СЕ ВКАРВА В РАНАТА.
7.   ДА НЕ СЕ ПОСИПВА С ТЮТЮН, ПРАХ ОТ ГЪБА ПЪРХУТКА И ДР. С ЦЕЛ КРЪВОИЗЛИВЪТ ДА СЕ СПРЕ.
8.   ДА НЕ СЕ ПРОМИВА С УРИНА.
9.   ДА НЕ СЕ ПОСТАВЯ ПАМУК ВЪРХУ РАНАТА.

При натъртване- това е закрита повреда, причинена от удар в/с тъп предмет. Кожата е със запазена цялост или охлузена. Чувства се болка и подутина на мястото. Ако кожата е охлузена, по нея има кръв и лимфа. Може да се получи отлепване от подлежащите тъкани с подкожен кръвоизлив - при натиск имате усещане като при мехур с течност. Първа долекарска помощ:
Мястото се оставя в покой.
При охлузване, кожата се намазва с йод или се напръсква с немибацин прах или друг
антибиотик. Ако охлузеното ще се трие с дрехи, то се покрива със суха марлена
превръзка.
При отлепване на кожа с голям подкожен кръвоизлив, се прави пристягаща превръзка и
се транспортира в болница.
Мястото не се разтрива! Не се правят загряващи компреси (те могат да се приложат след втория ден на травмата)!

КОГАТО ПОСТРАДАЛИЯТ Е В БЕЗСЪЗНАНИЕ
В безсъзнание пострадалият не реагира на говор и докосване. Различават се две състояния
- КОМА и СИНКОП.
1.   Кома - Пострадалият е в безсъзнание диша и има осезаема сърдечна дейност, спокоен е или възбуден. Главата се изследва за рани, подкожни кръвоизливи или счупени черепни кости. При позив за повръщане, той се поставя по корем или в странично положение, за да се предотврати задушаване, причинено от запушване на дихателните пътища. Задължително се прави превръзка и се обезболява, дори ако пострадалият е в превъзбудено състояние.
2.   Синкоп - Пострадалият е в безсъзнание, не диша или слабо (трудно) се долавя дишане.При дихателен синкоп няма дишане, но има сърдечна дейност. Кожата и лигавицата имат синкав цвят. Веднага се прави изкуствено дишане и външен сърдечен масаж.5 мин. след спиране на дишането спира и сърдечната дейност. Ако до 3 мин. след това не се приложи сърдечен масаж - пострадалият умира. РАЗПОЛАГАТЕ С ПО-МАЛКО ОТ 8 (ОСЕМ) МИНУТИ.
Ако при прилагане на изкуствено дишане кожата и лигавицата порозовеят - това е добра
прогноза.
При сърдечен синкоп кожата и лигавицата са бледи. Състоянието е почти безнадеждно. Веднага
се прави външен сърдечен масаж и изкуствено дишане. (3 мин. след спиране на сърцето
настъпва необратима смърт.)

ТРАВМИ В ТЕЖКА ФОРМА, ДОВЕЖДАЩИ ДО БЕЗСЪЗНАНИЕ
Тежък травматичен шок.
Пострадалият е блед. Има едва доловимо, ускорено дишане, не се напипва пулс. При преслушване със слушалки се долавят слаби, ускорени сърдечни тонове. Кожата, носът и ръцете са студени и синкави. Първа долекарска помощ:
Спира се кръвотечението.
Обездвижва се.
Дават се обезболяващи лекарства.
Затопля се.
Дават се топли течности.
Транспортира се в болница.
При нарушение на дишането и сърдечната дейност, веднага се прави външен сърдечен
масаж и изкуствено дишане. Не се прилагат сърдечно-съдови медикаменти!
Ранен в шоково състояние се транспортира след извеждането му от шока! Мозъчно сътресение
Понякога пострадалият изпада за кратко време в безсъзнание, има дишане и сърдечна дейност. Когато се върне в съзнание чувства главоболие, виене на свят, гадене, повръщане. Първа долекарска помощ:
Докато е в безсъзнание се полагат грижи за освобождаване на горните дихателни
пътища.
При повръщане се поставя в странично положение или по корем, с извита настрани
глава.
Транспортира се с глава към склона, като се избягва друсане и клатене. Мозъчна контузия
Пострадалият изпада в дълбоко безсъзнание, отпадат някои от двигателните функции, има смущения в дишането и сърдечната дейност. Първа долекарска помощ:
Същата като при мозъчно сътресение. Добре е на главата да се постави мехур с лед,
сняг или студени кърпи.
Внимателен транспорт, като се следи дишането и сърдечната дейност. Притискане на мозъка
Това може да стане вследствие на аномални състояния в черепната кутия като кръвоизлив, възпаление, оток и др.
Първоначално пострадалият изпада в кратко безсъзнание. Известно време след травмата се връща в пълно съзнание. Зеницата откъм страната на травмата е разширена. Първа долекарска помощ:
Веднага се транспортира в болница. Травми на гръдния кош
а)   непроникваща рана - само на гръдната стена
Първа долекарска помощ:
Първична обработка.
Стерилна марлена превръзка, прикрепена с широк бинт.
б)   проникваща - нарушена е целостта на гръдната стена и плеврата (ципата, обвиваща белия
дроб) със или без засягане на белия дроб. При дишане, през отвора на раната преминава въздух
- чува се свистене. Поради навлизането на въздух в плевралната кухина белият дроб се свива и
по-голяма или по-малка част от него се изключва от функция. Има признаци на затруднено
дишане. Ако белият дроб е наранен, пострадалият храчи кръв!
Първа долекарска помощ:
Кожата около раната се почиства.
Върху раната се поставя дебел слой марля.
Прикрепва се с лейкопласт, който покрива цялата марля (може парче найлон, промазан
плат или др.), но така че да я херметизира.
Отгоре се налага превръзка с широк бинт.
Пострадалият се транспортира в болница.

Контузии на ребрата
Чувства се слаба болка, подуване и се появява посиняване на кожата. Първа долекарска помощ:
Ако е охлузена - се йодира.
Поставя се лека марлена превръзка, прикрепена с няколко ленти лейкопласт. Счупване на ребра
Чувства остра силна болка, усилваща се при дишане, кашляне и движение, както и при натиск около мястото на счупване. Първа долекарска помощ:
Дават се обезболяващи и потискащи кашлицата медикаменти.
Правят се пристягащи лейкопластови или бинтови превръзки.
Веднага се транспортира в болница. Травми на коремните органи
а)   Закрити - вътрешна травма без явни външни признаци.
б)   Открити - непроникващи и проникващи в дълбочина.
И при откритите, и при закритите рани могат да бъдат наранени органите в коремната кухина.
При нараняване на черния дроб и далака признаците са: бледа кожа и лигавица, отпадналост, учестен мек пулс вследствие на остра кръвозагуба от кръвоизлив в коремната кухина, в резултат на което се напипва твърда коремна стена. Пострадалият може да изпадне в шок! Спешен транспорт в болница.
Нараняване на стомах, черва- изсипване на съдържанието им в коремната кухина - перитонит. По-силни или по-тъпи болки на определено място. Общото състояние бързо се влошава. Спешен транспорт в болница.
При всяко открито или закрито нараняване в областта на корема пострадалият се транспортира в болница по най-бързия начин. Има опасност за живота му! Първа долекарска помощ:
Ако от раната има излезли черва не се вкарват в коремната кухина. Налагат се с
влажна риванолова превръзка.
При останалите рани се прави първична обработка и превръзка с широк бинт.
Не се дават никакви обезболяващи лекарства, храни и течности!

"

# 24
Адекватната реакция в такива моменти зависи от това дали имаш поне основни познания за оказване на първа долекарска помощ и лично самообладание.
Изкарала съм служебно курс по спешна помощ, защото мястото, на което работя има задължителни групи за реакция при авария, които сме обучени и ни опресняват знанията от време на време.
Да не дава Господ да ми се случва пак, но обикновено реагирам адекватно и нямам време нито за паника, нито за страх и рев, но след като положението се овладее, аз се сривам и се разболявам, покосена от нещо като грип. Всеки път е било така. Не искам никога да ми се случва повече. Praynig

# 25
  • Варна.
В тази връзка, да ви кажа, че преди няколко дни в компания стана въпрос за подготовката на учителите за бързи действия при инциденти с деца. Две мои познати - учителки в долен курс казаха, че не им е провеждано никакво обучение по темата.
не ми се коментира изобщо.

# 26
не се паникьосвам и действам адекватно. но после се сривам тотално.

# 27
В тази връзка, да ви кажа, че преди няколко дни в компания стана въпрос за подготовката на учителите за бързи действия при инциденти с деца. Две мои познати - учителки в долен курс казаха, че не им е провеждано никакво обучение по темата.
не ми се коментира изобщо.

Това е вярно и доста тревожно, всъщност навремето щяхме да си докараме беля на главата-един съученик на брат ми злостно забил химикалка в ръката му, а госпожата тръгнала да я вади ooooh! Спрели я децата Confused

Такъв случаи не съм имала, предполагам от по-леки инциденти обаче, че мозъкът ми ще работи на две ``писти``- на едната  вътрешно ще крещя от ужас, а на другата външно ще правя нещо, било то и минимално като принос

Общи условия

Активация на акаунт