Alfajor или сладост от Южна Америка в превод АЛФАХОР :)

• 1 574
  • 2
  •   1
Отговори
Преди известно време попаднах съвсем случайно на статия за Аржентина, та покрай нея се зарибих по едни много популярни там сладки. Естествено, че ми стана интересно, а и това толкоз популярно напоследък Дулче де Лече Simple Smile и в къщи стана „модерно“ покрай пай Банофи и разните карамелени кремове от тортената библиотека.
Зачетох се из нета и открих, че това са сладки много разпространени в Аржентина и Испания. Alfajor обаче в Испания, се нарича нещо съвсем различно от това, което в Южна Америка наричат със същото име.
Испанският алфахор (ударението е на последната сричка) е сладкиш, направен от мед, бадеми и подправки и обикновено се консумира покрай коледните празници.

Американският алфахор пък, представлява сладка с няколко слоя, по точно две кръгли сладки слепени с дулче де лече по средата (в най-популярния вариант), сладко  или друг пълнеж.
Всъщност, пълнежът отвътре прави от алфахора алфахор.
Simple Smile Ето ги мойте, вече готови , или по-скоро полуготови

От исторически поглед, думата Alfojor произлиза от арабската дума със същото звучене, означаваща „пълнен“, „пълнеж“.  От етимологичния корен на думата се предполага, че сладкиша е първоначално донесен от Средния Изток на Ибериийския полуостров, а от там, с колонизаторите в Южна Америка. Изключително популярен е в Аржентина и Уругвай, но може да се срещне и Перу, Еквадор, Парагвай и Бразилия.
В зависимост от покритието има разновидности на алфахора, „снежен“ (с пудра захара и белтък), „черен“........
Аз си избрах да изпробвам най-популярния вариант, като използвам варено кондензирано мляко, поради липса на оригинално дулче де лече, и кокосов шев отстрани (който предпазва крема от изтичане).

Ето и рецептата:
•   1 2/3 ч ч бяло брашно
•   2 ½ ч ч царевично брашно
•   ½ ч л сода
•   2 ч л бакпулвер (аз сложих цял на д-р Йоткер)
•   1 ч ч меко масло (аз си сложих 200 гр)
•   ¾ ч ч кристална захар
•   3 жълтъка
•   ½ с л екстракт ванилия (аз сложих пакетче Йоткер)
•   1 ч  л ром/уиски
•   2 ч л кора от лимон
•   ½ ч л есенция лимон
•   1 дулче де лече/1 кутия сварено подсаледено кондензирано мляко
•   ½ ч ч кокосови стърготини

Загряване фурната на 175 градуса. В купа смесване брашната, содите и оставяте настрана.
Отделно разбивате маслото със захарта. Като побелее и стане пухкаво, добавяте 1 по 1 жълтъците. Хубаво разбивате преди да добавите поредния жълтък. С последния се добавят и есенциите.
В брашняната смес оформете кладенче и внимателно изсипете маслената смес в него. Омесвате до получаване на ронливо тесто. Опаковайте в найлоново фолио и оставете да престои в хладилника от половин до 1 час.
След като се е охладило, разточвате с дебелина ¼ инча (около 7-8 мм, а аз до 5 мм ги докарах, защото не ги исках дебели) и изрязвате кръгове с диаметър 2 инча (демек 7 см, но аз ги правих с 6 см диам.). Поставете на разстояние от около 1,5 см едно от друго върху хартия за печене.
Печете от 7 до 10 мин до леко порозовяване. След изваждане от фурната преместете върху скара до изстиване.
След изстиването намажете лъжица от дулче де лече върху долната страна на сладката и слепете с друга, като сандвич, като позволявате на крема да излезе леко отстрани. Оваляйте с кокосови стърготини.

Ето и моите снимки:

Не бих казала, че това ще станат любимите ми сладки, защото аз поне усещам вкусът на царевичното брашно и това ми е странно, но са вкусни. И са различни, а аз обичам да опитвам нови неща. Есенцията от лимон, както и кората му, в съчетание с карамела и маслено тесто, гарнирани с кокос, няма как да не са вкусни. 
Надявам се да харесат и на вас Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Източник ТУК

Последна редакция: нд, 28 ное 2010, 19:31 от Krische

# 1
Малко по по-друга рецепта ги правя, с нишесте, а не с царевично брашно. Знам ги като алфахорес и ми харесват. Heart Eyes
Krische, ще опитам и тоя вариант. Peace  bouquet

# 2
  • зад парка
почти по темата - как правят дулсе де лече /свекърва ми, аз - не!/

На много слаб огън се слага да се вари кондензирано мляко - 1 кг например. Добавят се 1-2 ч. чаши захар. Бърка се почти непрекъснато, за да не загори и така 3 часа примерно.

Общи условия

Активация на акаунт