Зачетох се из нета и открих, че това са сладки много разпространени в Аржентина и Испания. Alfajor обаче в Испания, се нарича нещо съвсем различно от това, което в Южна Америка наричат със същото име.
Испанският алфахор (ударението е на последната сричка) е сладкиш, направен от мед, бадеми и подправки и обикновено се консумира покрай коледните празници.

Американският алфахор пък, представлява сладка с няколко слоя, по точно две кръгли сладки слепени с дулче де лече по средата (в най-популярния вариант), сладко или друг пълнеж.
Всъщност, пълнежът отвътре прави от алфахора алфахор.

От исторически поглед, думата Alfojor произлиза от арабската дума със същото звучене, означаваща „пълнен“, „пълнеж“. От етимологичния корен на думата се предполага, че сладкиша е първоначално донесен от Средния Изток на Ибериийския полуостров, а от там, с колонизаторите в Южна Америка. Изключително популярен е в Аржентина и Уругвай, но може да се срещне и Перу, Еквадор, Парагвай и Бразилия.
В зависимост от покритието има разновидности на алфахора, „снежен“ (с пудра захара и белтък), „черен“........
Аз си избрах да изпробвам най-популярния вариант, като използвам варено кондензирано мляко, поради липса на оригинално дулче де лече, и кокосов шев отстрани (който предпазва крема от изтичане).
Ето и рецептата:
• 1 2/3 ч ч бяло брашно
• 2 ½ ч ч царевично брашно
• ½ ч л сода
• 2 ч л бакпулвер (аз сложих цял на д-р Йоткер)
• 1 ч ч меко масло (аз си сложих 200 гр)
• ¾ ч ч кристална захар
• 3 жълтъка
• ½ с л екстракт ванилия (аз сложих пакетче Йоткер)
• 1 ч л ром/уиски
• 2 ч л кора от лимон
• ½ ч л есенция лимон
• 1 дулче де лече/1 кутия сварено подсаледено кондензирано мляко
• ½ ч ч кокосови стърготини
Загряване фурната на 175 градуса. В купа смесване брашната, содите и оставяте настрана.
Отделно разбивате маслото със захарта. Като побелее и стане пухкаво, добавяте 1 по 1 жълтъците. Хубаво разбивате преди да добавите поредния жълтък. С последния се добавят и есенциите.
В брашняната смес оформете кладенче и внимателно изсипете маслената смес в него. Омесвате до получаване на ронливо тесто. Опаковайте в найлоново фолио и оставете да престои в хладилника от половин до 1 час.
След като се е охладило, разточвате с дебелина ¼ инча (около 7-8 мм, а аз до 5 мм ги докарах, защото не ги исках дебели) и изрязвате кръгове с диаметър 2 инча (демек 7 см, но аз ги правих с 6 см диам.). Поставете на разстояние от около 1,5 см едно от друго върху хартия за печене.
Печете от 7 до 10 мин до леко порозовяване. След изваждане от фурната преместете върху скара до изстиване.
След изстиването намажете лъжица от дулче де лече върху долната страна на сладката и слепете с друга, като сандвич, като позволявате на крема да излезе леко отстрани. Оваляйте с кокосови стърготини.
Ето и моите снимки:

Не бих казала, че това ще станат любимите ми сладки, защото аз поне усещам вкусът на царевичното брашно и това ми е странно, но са вкусни. И са различни, а аз обичам да опитвам нови неща. Есенцията от лимон, както и кората му, в съчетание с карамела и маслено тесто, гарнирани с кокос, няма как да не са вкусни.
Надявам се да харесат и на вас

Източник ТУК