Отговори
# 105
Лори, ето тук има подробно описание на масажа и гимнастиката за новородени
http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=453
Мила мерси, сега ще чета  Hug

# 106
  • Пловдив
И аз да се включа в новата тема.
Нощни   bouquet
Бимбим, честит рожден ден!  Gift  party023 newsm67 и най-хубавия подарък през януари!

Виолета я къпех с шампоан от самото начало, и в болницата ползваха шампоан, когато ни показваха, как да къпем бебето, но тя и не е имала проблем с кожата.
Масаж правех след първия месец, до към 8-9месец,  но не вечер след баня, когато я мажех с лосиончето, а сутрин с малко зехтин на ръцете. Общо взето много я държах голичка, но тя е лятно бебе и сега не обича да е завита, сваля чорапи и т.н. Но за януарското бебе, може след баня да правя масажа, ще видим.
Ето полезно филмче, показан е и масажа, преди време някой го беше качвал - http://vbox7.com/play:28eecdd0 , http://vbox7.com/play:7fb387c1

И аз като бъдеща Свекърва, не са ми ясни, много неща, свързани с момченцата, но вие ще помагате като дойде време Wink

# 107
  • София
МилаИванова, vall_t, мерси за линковете за масажите!

Сега се замислям и установявам, че не знам абсолютно нищо за поддържането на хигиената при бебетата - момиченца. Там нещата ми изглеждат доста по-сложни отколкото при момченцата.

# 108
Писах писах писах и накрая Алекс се намеси и ми изтри поста. Последно време много яко яхвам метлата и днес ми е такъв ден.
За пишо както му го забелваше от 2-рия месец , но пак не е съвсем нацяло навън. Не се ли прави всяка вечер зараства и се стига до хирург.
За упражненията и масажите, ще оставя на свеки тя е рехабилитатор и предния път го направи хеликоптер на 3 месеца се опитвахме да пълзим, а на 10 направо тръгна.

Аз пък има въпрос към женските мами, при смяна на памперса почистването трябва да става о пред назад а не обратно заради бактерии или ?  newsm78

# 109
  • sofia
да, за да не се зацапва влагалището

# 110
Аз масаж мразя и да правя и да ми правят. На Ники една моя приятелка акушерка идваше да му прави в началото, а после с това се занимаваше съпруга ми.
Аз друго се бях сетила тия дни към  МЪЖКИТЕ МАЙКИ чурката ще я забелвате ли и кога  Rolling Eyes newsm78
Няма да забелвам от началото. Урината сама си почиства мястото. Съвсем лекичко ще започна, мисля че след годинка (или след 6 месеца ли да беше Rolling Eyes), ще трябва да питам пак педиатъра (че ми е страхотен и изцяло разчитам на него  Heart Eyes). Във всеки случай няма да използвам никаква сила, ако има фимоза, тя се коригира мнооого по-късно. А препуциумът по принцип трябва за се отваря изцяло чак след 4-5 годишна възраст, дотогава не е патология.  Peace

Сега следващия въпрос по темата е: като слагате памперса, пишката нагоре, или надолу да се поставя?  Wink Педиатърът каза, че е все едно. Много майки държат да е нагоре. Аз на голямото дете си му я слагах надолу, защото се опишваше до ушите иначе. А в крайна сметка това накъде стои пишлето няма значение за бъдещето му като мъж (но за сухото настояще - има)  Mr. Green
Ето и моя "отлежал" опит на мъжка майка:
 - с фимозата се борихме редовно (основно таткото), защото педиатърката ни беше казала, че трябва окончателно да се преодолее до четвъртия месец. На всяка консултация тя забелваше пишлето по още малко, ние само поддържахме огъня. И още преди да влезем в четвъртия нещата бяха под контрол. Момчетата на наши приятели видяха голям зор... Особено като се позакъснее, не че е трудно, но било доста болезнено. А след седмата година май си трябва оперативна намеса (амбулаторна, без хоспитализация).
Иначе, тъй като освен къпането, бях натресла на таткото и интимния тоалет на бебо, аз почти не участвах, но зорко следях ситуацията. Та таткото каза, че пишлето трябва да се слага нагоре, така и правехме - при добро "опаковане" с памперс, проблеми няма, а и на дупето му е сухичко... Този навик ми се струва добър за по-късни години, но при нас не остана - хлапето отдавна си носи пишката надолу и хич не ме слуша... Страхувам се да не се нарани - при сбиване, падане и т.н., ама той си преценява, голям е вече, изборът е негов...
Масаж не сме правили, тъй като бебето имаше ингвинална херния, която оперирахме на пет месеца. После пък не правехме, заради операцията... Въпреки това беше много жилав и енергичен - обръщаше се още след втория месец, проходи на девет и три седмици, на 11 вече се пробваше да се качва на пързалката...Но сега вероятно ще се пробваме с масажи - таткото много се кефи. Въобще беше много въодушевяващо да ги гледаш как се радват двамата по време на къпане... Та до две години и половина аз съм го къпала два-три пъти, защото таткото не си е бил у дома. После го научи да се къпе сам...
Ама сега отказва да къпе бебенка - не знаел как да й прави интимния тоалет... Crazy То, не, че аз знам - гледала съм как се грижат за бебе, ама за момченце - все ми се струва, че с момиченцата е по-трудно... Моля ви, дайте подробности! Включително и за тоалета през деня - все ми се струва, че постоянното миеене не е много подходящо за кожата. Синчето го бършехме с влажни кърпички при всяка смяна на памперса, а го миехме всяка вечер в коритцето. С шампоан от началото на втория месец - то и пъпчето му падна на 26-тия ден...

# 111
Според мен при момиченцата е много по-лесно.
Аз пък има въпрос към женските мами, при смяна на памперса почистването трябва да става о пред назад а не обратно заради бактерии или ?  newsm78
Точно отпред назад се почиства.

С тези килограми направо ме разбихте, аз водя класацията - чак ме е срам да си кажа + 17 ooooh!

# 112
  • Пловдив
За Виолета при смяна на памперса ползвах  само мокри кърпи и все още е така, само вече при къпането и измивам хубаво дупето. Въпрос на навик и зависи от кожата на детето, имам познати, които при всяка смяна на памперса мият дупето. За почистването- отпред назад.

# 113
Преди време, когато си мислех, че Ивайла е мъжко  Crazy четох много за забелването на пишоците. Запазила съм си статия на д-р Бранков, която за мен беше много важна  Peace
Оттогава съм и останала с впечатлението, че пишки(бебешки) се забелват само в България. Имаше много теми за и против забелването, то даже продължават периодично да се пускат такива  Mr. Green но майки, живеещи в чужбина НЕ забелват, педиатрите им се чудят за какво въобще става въпрос(когато ги питат за тази процедура)и се смята за отживелица...като много други неща, които все още се практикуват масово при отглеждането на бебета в България  Tired

http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=966

# 114
За Виолета при смяна на памперса ползвах  само мокри кърпи и все още е така, само вече при къпането и измивам хубаво дупето. Въпрос на навик и зависи от кожата на детето, имам познати, които при всяка смяна на памперса мият дупето. За почистването- отпред назад.
Ох, малко ми се вижда това "отпред назад"
Много ви моля, дайте повече инфо - срамувам се да питам, очаква се да знам, нали съм жена... Ама всъщност не знам, бебе момиче не съм доближавала в съзнателна възраст. А ми се струва, че при тях половите органи са значително по-уязвими...

# 115
Искам апартамен или къща поне 3+1  #Cussing out стана ми тясно в това 2+1, съответно спор искам скрин за бебка тати каза не няма място  Naughty къде щяло да бяга детето  #Cussing out #Cussing out Добре, че заминаха з Варна, че някой щеше да си го отнесе. Сега си вилнея сама, но не ми минава защото няма на кой да си го изкарам  afwitch afwitch afwitch afwitch afwitch и се зарових в обявите за апартаменти.

# 116
  • София
bimbim  Честит Рожден Ден !!! newsm67

Пожелавам ти много здраве и късмет, лесно раждане и януари месец да получиш най-хубавия подарък   Gift

# 117
mucka84 за жалост аз водя от 55 сега съм 81, което си е 26 кг, а имам още два месеца Sad

# 118
bimbim  nbirthday  party023 Бъди жива и здрава, много щастлива и обичана, и да получиш най-хубавото подаръче през януари!

Полинезия - честит рожден ден на бъдещия батко newsm59 Да е живо и здраво детенцето, да има много късмет в живота и да расте щастливо и безгрижно!!!

Темата за пишоците е интересна и за мен, чета ви и попивам...че ми е много неясно!Аз пък мисля, че при момиченцата е по-лесно - явно кой с каквото не се е сблъсквал му се струва по-трудно! Simple Smile

# 119
Искам апартамен или къща поне 3+1  #Cussing out стана ми тясно в това 2+1, съответно спор искам скрин за бебка тати каза не няма място  Naughty къде щяло да бяга детето  #Cussing out #Cussing out Добре, че заминаха з Варна, че някой щеше да си го отнесе. Сега си вилнея сама, но не ми минава защото няма на кой да си го изкарам  afwitch afwitch afwitch afwitch afwitch и се зарових в обявите за апартаменти.

Милата, много добре те разбирам.  Hug И аз тия дни яхах метлата, но за добро или лошо милото беше наоколо и отнесе всичко с пълна сила. Но трябва да намериш отдушник и да се успокоиш малко. Всичко, за което пишеш са бели кахъри - важното е бебо да е добре. Ако искаш прати ми телефона си на лични, ще ти се обадя да ми се накрещиш и да се успокоиш после Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт