За забраната за остъкляване на тераси в новите кооперации

• 37 801
  • 157
  •   1
Отговори
# 45
Остъклявай! Имам поне 3 -ма познати за които се сещам, че остъклиха терасите на съвсем нови кооперации.
Егати логиката.
Против съм да се остъклчват терасите и да се превръщат в аквариуми .
Развалят облика не кооперациите като цяло.Грозно е и е напълно правилно това да се забрани със закон.
Или ако някой реяи да го прави да се прави по един и същи начин от всички с едни и същи материали всички апартаменти.
Същото трябва да важи и за санирането , боядисването и всякакви други промени.
Без значение дали се отнася за отвътре или навън.
Крайно време е да се спре да се правят гълабарници на тези които са на последните етажи и тези които остъкляват тераси и строят , разбиват и променят тотално цялостната визия на блока.

# 46
Аз се намесвам във вашата дискусия ,защото имам две остъклени тераси.Значи,правят се изолации,всеки с какъвто си цвят иска,с каквато си мазилка иска,но това се спонсорира даже с цел енергоспестяване.Защо тогава и терасите да не се остъкляват с тази си идея.Много по-топло ми е в стаите откакто си затворих терасите,правят ми въздушна възглавница.
На всичкото отгоре си ползвам терасите целогодишно,а не само лятото.Защото като вали е невъзможно да се ползва.Имам си цветя целогодишно на балкона,защото е остъклен.ПРостирам си прането ,защото е остъклена тераса,иначе  - на сушилник вътре.
Ако питате мен ,трябва да се избягват да се проектират открити тераси,просто да им се сложат големи прозорци.Аз така съм направила - не съм зидала,а само прозорци,които лятото отварям широко и не ги затварям докато не завали.
Ето в това е идеята - енергоспестяване и целогодишна употреба.Тези които не си затварят терасите,колко време в годината ще се похвалят че ги ползват.Аз зимата си пия и кафето на терасата между цветята.Нека съм в блок като имам хубава градинка.Но и от това искат да ни лишат.
И не на последно място - всичко друго оправиха с терасите ни се захванаха.

# 47
Подкрепям последното мнение.При 2 тераси,остъклих едната,защото имам холокухня,а в къщи сме 1,5 броя пушачи-т.е. мъжът ми пуши повече ,аз по-малко и не желаем да пушим в къщи.Е-терасата ще е за това.Цветя и кът за пушене,с големи плъзгащи прозорци.Отбелязвам,че не гледа към улица,а към двор.В старото жилище пушалнята ни беше кухнята.Другата настояща тераса не е остъклена и какво се случва.Като завали,водата се стича по горната тераса,пляска по перилото на нашата и пръските отскачат чак до стената.Подът става кален и мокър.Ако пък идуха-не ми се говори-и прозорците стават кални.С две думи-неизползваема през поне половин година.Дори не мога да сложа сушилката с прането,защото ако завали,не само ще се намокри,ами и ще се накаля.Затова там съм решила да загрозя фасадата с нещо като козирка или тента под пода на горната тераса-да ме пази от дъжда поне малко.Още обмислям как да стане най-незабележимо и естетично.Ако е тента-няма как-ще се вижда.Но тентите май не се смятат за загрозяващи фасадите,макар че и те са различни и разноцветни,където ги има.
В резюме-приемат се проекти на експертни съвети,те отговарят на някакви норми,но никой не се съобразява с изложение,от къде духат ветровете,какво се случва с водата,течаща по фасадата и т.н.
Инак не споря-нередно е да се остъклява без проект за всички тераси на конкретната сграда.

# 48
Според мен, въпреки изявленията на министъра, ще ни погнат за терасите. Това, че той нещо си е казал по телевизията нищо не значи. Сигурно много хора са видели репортажа за Варна и сега съседските зли мозъци ще започнат да подават жалби. Едно време, преди 90г., за винкелово остъкляване на терасата също се искаше разрешение.
Аз, признавам си, съм усвоила балкона без разрешение, че и изолация има.  Обаче като/ако дойдат да ме глобят и накарат да разруша, няма да мрънкам и да обяснявам колко пари съм дала и как преди е бил неизползваем, а сега колко ми е красивичко и удобничко. Защото знам, че не съм спазила закона. И ако някой си въобразява, че първо ще съборят незаконните хотели, а после нашите тераси - много се лъже.
Работила съм за строитрлна фирма, която изгражда голям комплекс в София. Собствениците подписват договор, в който са включени клаузи, че по никакъв начин не могат да променят фасадите - дори климатик нямат право да сложат, ако се вижда, а не е близо до пода на терасата например.
И като все искаме да сме европейци - някой да е видял усвоен балкон в чужбина? Щото аз не съм. Чудно къде си простират прането и си слагат цветенцата?

# 49
Виждала съм.В Дания.Но толкова еднакви и на всички тераси,че си мисля,че така е построен блокът и такъв е бил проектът.Или ако е правено допълнително-всички заедно и еднакво.

# 50
  • Софиянка в Пазарджик :)
Е в чужбина да няма,ама пък и ние с нашите "кутийки" според мен главно за това се прави.В чужбина си има стаи за прането перални,сушилни,а тук всичко се опитване да набутаме в кухнята по гардероби пълна цигания ooooh!
Иначе вчера по новините даваха за някаква жена в панелка са и направили предписание да си махне дограмата на балкона,а около нея всички балкони,пак такива остъклени,но понеже за тях няма оплакване от някой "доброжелателен"съсед няма проблем

# 51
Е в чужбина да няма,ама пък и ние с нашите "кутийки" според мен главно за това се прави.В чужбина си има стаи за прането перални,сушилни,а тук всичко се опитване да набутаме в кухнята по гардероби пълна цигания ooooh!
Иначе вчера по новините даваха за някаква жена в панелка са и направили предписание да си махне дограмата на балкона,а около нея всички балкони,пак такива остъклени,но понеже за тях няма оплакване от някой "доброжелателен"съсед няма проблем
Че и тук има такива апартаменти, както в чужбина има кутийки. Но там никой не го прави, защото знае, че ще го скъсат от глоби.

# 52
Разбирам и привържениците и тези, които отричат остъкляването. От естетическа гледна точка-да, грозно и неправилно е. И аз искам да имам неостъклена тераса.....може би ако апартамента ми беше с нормална големина и квадратура(също и терасата) за да има къде да си натъпча "боклуците"-нямаше да давам толкова зор за терасата. Но болшинството апартаменти са малки, кутийки с нестандартни стаи и разпределения-и хората щат-нещат са принудени да мислят варианти. Аз споменах и по-горе-като се запъват толкова за тия пусти фасади, да мислят и за цветовете, в които са боядисани сградите (новите) и за етажността-да има симетрия-а не както е при нас-едната сграда на 10 етажа, до нея залепена на 5 етажа, до нея на 7....и всичко омазано с най-отвратителните цветове на дъгата -едната зелена, другата шарена, третата пембяна......въобще не искам да коментирам улицата ни-няма асфалт, даже чакъл няма, само пръст(от скоро е кал) и дупки-ужаса е пълен, не ми се мисли като падне снега.... Терасата ми е малка, на нея ми е единствения шанс да си простирам прането, няма козирка. Това значи че при дъжд и вятър или трябва да търча да прибирам това, което съм простряла или да не пера-е, как да стане? Не мога и не искам да си позволя сушилня. Няма място за стационарен сушилник вътре-единствено да го сложа в хола, м/у дивана и масата за хранене.....Това за някои не е от значение-може би за тези, които вървят с гордо вдигната глава и се любуват на виртуозната архитектура в България....Но мисля че са много малко тези хора. И вместо да ме е яд около 30 секунди всеки ден на влизане и излизане от блока, гледайки несиметричните остъклени тераси, предпочитам през всичкото време когато съм си вкъщи да ми е удобно и спокойно (с моята си остъклена тераса). И пак казвам-не съм за остъкляването на терасите, просто съм принудена.

# 53
Честно казано, предпочитам гледката на остъклени тераси, дори и с различна дограма, пред тази на олющените сиви панелки. С дограмата ми изглеждат по-нови и поддържани, пък и като са различни не приличат на общежития.
Ако няма технически причини да не се позволява остъкляване, тогава на фона на наличния сграден фонд ми се вижда смешно да се изтъкват естетически такива.

# 54
Личните и семейни нужди не са оправдание. И проблемът не е толкова как изглеждат естетически сградите, колкото, че всички тези преустройства са направени в нарушение на закона и могат да са опасни.

# 55
.В чужбина си има стаи за прането перални,сушилни,а тук всичко се опитване да набутаме в кухнята по гардероби пълна цигания ooooh!

И тук в някои блокове има такива стаи, само че са пълни с боклуци, стари мебели и електроуреди.

# 56
Личните и семейни нужди не са оправдание. И проблемът не е толкова как изглеждат естетически сградите, колкото, че всички тези преустройства са направени в нарушение на закона и могат да са опасни.
Аз не толерирам въобще т.нар. "усвояване" на тераси с цел увеличаване площта на прилежащата стая, местенето на стени и всякакви други нарушения на конструкцията. Говорили сме с двама проектанти покрай цялата тази олелия-поставянето на PVC дограма натоварва в пъти по-малко конструкцията на терасата, отколкото ако терасата е запълнена с хора-на каквото натоварване се проектира по принцип.
  Както и да е-благодаря на всички, изказали мнение, уважавам го. Все още не съм стигнала до районният архитект. Като го направя-ще напиша какво ми е казал.

# 57
  • Софиянка в Пазарджик :)
Защо е задължително да се усвоява.Аз примерно не мога да си представя да съм без балкон особено лятото там си пия кафето и ми е много приятно сутрин,обаче какво пречи да си сложа прозорци?И без това старите блокове са  ooooh! .И за какво да го ползвам този балкон като бушуват ветрове и правят вътре всичко в прах и мизерия  Sick Или баба Марче е свикнала да си мие балкона като лиска вода с кофата и цялата гадост се стича през чучур и всичката гадост  влиза във балкона  на долния или по долния етаж  Sick .

# 58
За съжаление, поне доколкото аз разбрах, е все едно дали само ще сложиш дограма или ще "усвояваш" (зидаш, мажеш и т.н. по балкона). Пак трябва разрешително Close Аз точно така си представях - да си остъкля терасата единствено за зимна градина и, разбира се, естетично спрямо фасадата на блока. Имам си и друга тераса, на която да се наслаждавам на полъха на вятъра. Но нейсе.
Емма, моля те пиши наистина като отидеш при районния архитект!

# 59
  • София
Точно сега даваха репортаж по Бтв за остъклените балкони и успях да запиша, каквото съобщиха.
Процедурата била следната:
1. Трябвало първо да се вземе решение от инженер-конструктор, който може да каже дали, как да се остъкли и дали да се укпрепва нещо. Струвало около 200 лв.
2. С това становище от конструктора, се подавало молба в общината, насочена до архитекта на общината. Той се произнасял по отношение на външния облик на остъкляването.

Звучи доста опростено, записах го почти дословно, дано да е така.

Общи условия

Активация на акаунт