За забраната за остъкляване на тераси в новите кооперации

• 37 806
  • 157
  •   1
Отговори
# 60
В моята бланка, която ми дадоха да попълня, освен становището от инженер-конструктора се изисква и документ за собственост, скица от СГКК(служба по геодезия и кадастър), служебна бележка за липса на задължения към Общината и Удостоверение за липса на публични общински вземания по смисъла на......(за юридически лица). И подаването на самата молба е 100 лв. Като добавим и 200та лв за проектанта (като може и да са повече) ще дам повече пари за да ми разгледат молбата, отколкото ще ми струва самото остъкляване. И пак казвам-жената ми каза, че почти в 100% от случаите не разрешават. Съгласна съм да има изисквания за тераси, гледащи към първостепенната улична мрежа, за еднаквостта на остъкляването на всички тераси в една кооперация, но накрая ако всичко си изпълнил-да ти разрешат, все пак да имаш някакъв вариант. А не-и с документи и без документи-не.

# 61
  • Софиянка в Пазарджик :)
Добро утро!Това е реалността в БГ и да искаш да направиш всичко както трябва не става,вие сега ли го разбрахте?!!После защо има хора които остъкляват без да са спазили реда....ами дори и да се наложи да си махнат после прозорците ще им излезне пак същите пари  Mr. Green ...но пък може да имат късмета никой да не ги накара да махнат направеното.Пък ако разрешаваха на всички които са подали документи какъв е смисълът от този закон тогава??

# 62
Емма, да речем, че изпълниш всичко и занесеш документите на главния архитект на общината. В какъв срок е длъжен да ти отговори? Ако ще се хващаш на хорото, попитай, моля те, като ги занесеш тези документи. За 300 лева аз бих се навила да съм редовна според закона Peace И последен въпрос - каква е тази скица от СГКК? От къде я взимаш? Благодаря Hug

# 63
.В чужбина си има стаи за прането перални,сушилни,а тук всичко се опитване да набутаме в кухнята по гардероби пълна цигания ooooh!

И тук в някои блокове има такива стаи, само че са пълни с боклуци, стари мебели и електроуреди.

Така е, нашата кооперация, без да е нова има на тавана общи помещения-доста прилични като големина, които се водят перално и сушилно помещение. Но са на тухла и са ужасно гнусни, натъпкани с боклуци. Преди няколко години видях в Мюнхен "мазето" на блок строен през 2000г.-останах без дъх-подредено, чистота навсякъде, функциониращо перално помощение, стая за колелета. А по повод остъкляването-какво говорите, в същия блок на общото му събрание-забележете, били взели решение еди кои си от 2 етаж да си премахнат някакви стикери ли бяха, нещо такова -като украса, сложена дори не отвън, а отвътре на прозорците, защото загрозявали и нарушавали общия вид на блока. Премахнали са ги хората (били са чехи по народност обитателите) на другия ден след събранието.....
Пак в същия блок на пощенските кутии няколко човека си поставили табелки да не им пускат разни брошури (както пускат и тук рекламни брошури на разни магазини и прочее). Веднага фирмата, която управлява блока като нашенския домоуправител закупува еднакви табелки и ги подменя и поставя на пощенските кутии, където такива са поставени-просто за да са еднакви всички. Само че там всеки си плаща тежи режийни за блока, които никак не са малки между другото и няма -ама аз съм безработен, ама на мен ми е ниска пенсията, ама аз лятото си ходя на вилата. Та за това си говорим, нали. Това си е до организация и народопсихология, която се изгражда с векове. Тука това никога-нито по времето на Стамболов, нито по времето на Тошо го е имало, за да го има и сега. Песимист съм, че ще го проима и в бъдеще.

# 64
Е в чужбина да няма,ама пък и ние с нашите "кутийки" според мен главно за това се прави.В чужбина си има стаи за прането перални,сушилни,а тук всичко се опитване да набутаме в кухнята по гардероби пълна цигания ooooh!
Иначе вчера по новините даваха за някаква жена в панелка са и направили предписание да си махне дограмата на балкона,а около нея всички балкони,пак такива остъклени,но понеже за тях няма оплакване от някой "доброжелателен"съсед няма проблем
Само дето всичко това се заплаща ( стаите за боклук, колела и каквото там още има ) като се включва в общите части. А в този подфорум колкото рев съм изчела срещу общите части ooooh!.....даже очаквам  петиция да се проектират блокове без стълбища, с пожарни стълби отвън и толкова, та да няма никакви общи части.
Освен това проблемът не е в самото остъкляване, а в това, че всеки го прави както му скимне. Така и така 90%от блоковете са целите остъклени, нищо не пречи на съседите да се разберат и да направят общ проект. Само че точно този тип съседски и обществени взаимоотношения са все още мираж у нас.
Същото е и със санирането- ако се събере целия блок със сигурност ще получи по ниска цена на единица,отколкото ако всеки се справя самосиндикално. За външния, пък и по същество, ефект да не говорим.

# 65
 Радвам се, че живея в къща Simple Smile

А вариант за прозорците, които се сгъват като хармоника? Преди време имаше тема за тях тук. Или и те се водят някакъв вид строеж?

# 66
Само дето всичко това се заплаща ( стаите за боклук, колела и каквото там още има ) като се включва в общите части. А в този подфорум колкото рев съм изчела срещу общите части ooooh!.....даже очаквам  петиция да се проектират блокове без стълбища, с пожарни стълби отвън и толкова, та да няма никакви общи части.
Joy Joy Joy страшно ме развесели....през сълзи.....
Цитат
Освен това проблемът не е в самото остъкляване, а в това, че всеки го прави както му скимне. Така и така 90%от блоковете са целите остъклени, нищо не пречи на съседите да се разберат и да направят общ проект. Само че точно този тип съседски и обществени взаимоотношения са все още мираж у нас.
и пак, за съжаление, си напълно права!

# 67
  • София
Tanya, за София такава скица се издава от http://www.cadastre.bg/

# 68
Ето го и дългоочаквания (поне за мен) отговор на архитекта: каза, че в никакъв случай забраната не е в 100% от случаите. Зависело от много неща-разположението на терасата, улицата към която гледа, големината й (след като една тераса/балкон се остъкляла вече не се се водела тераса, а еркер и изискванията ставали други за отстояването от уличната мрежа и т.н.), самия проект като натоварване какво показва и още дребни нещица. Та сега почваме с проекта и останалите документи и ще видим до къде ще я докараме.
 Tanya, срока за разглежадне на молбата мисля е 7 дни-така е написано на бланката и това е обикновената услуга за 100 лв, сигурно има и експресна, но не знам за нея.

# 69
а необходимо ли е съгласието на всички съседи при остъкляване на тераса без покрив?

# 70
Ника, Емма, благодаря! Емма, ако доведеш нещата до получаване на разрешително - моля те пиши. Ще взема и аз да се задействам след празниците и току виж напролет имам своята зимна градина Grinning

# 71
Здравейте, ако някой се интересува от развоя на моя случай-пратиха ми писмо от Общината, че ми е непълен комплекта от документи-трябвал ми Протокол от Общото събрание на живущите в блока, че са съгласни да си остъклим терасата + писмено съгласие на съседите в непосредствена близост....не съм сигурна какво ще правим от тук нататък, може и да се откажем, защото блока е нов, населен е около 50%, повечето са наематели, не познавам и не знам къде са собствениците на повечето апартаменти за да им искам съгласие. А и не съм сигурна, че ще се съгласят....

# 72
Протокол от Общото събрание на живущите в блока, че са съгласни да си остъклим терасата + писмено съгласие на съседите в непосредствена близост.........не познавам и не знам къде са собствениците на повечето апартаменти за да им искам съгласие.
Емма,
Домоуправителя ги има всички тези данни.
В "разрешението за ползване"/акт 16/ също са отразени данните на
собствениците по апартаменти на сградата .
За "Протокола на ОС" /вземане на решение/ е % "присъствие".

# 73
Просто е непосилна задача да накарам хората да се съберат на събрание-50 апартамента сме, хич да не е..... единствения вариант е да тръгна да ги търся по къщите-а това няма да направя. Ще го мислим, най-много да мина по етажите да видя кой-какво, но се опасявам, че по-голямата част от живущите са възрастни хора и никой няма да се съгласи-много са "тежки"....

# 74
Точно това щях да кажа преди всичко е нужно да се направи ОС на входа и най-вече съгласието на непосредствените съседи. При това с нотариална заверка. Това от опит го казвам. За да остъкля една тераска (малко под 3м на 1м), гледаща към главна улица, ми отне близо половин година ходене по инстанции. Да не говоря, че съответно ми се вдинга и данъка, заради разширението на апартамента със заветните почти 3кв.м.  Grinning, но поне не влиза толкова прах и мизерия.

Общи условия

Активация на акаунт