3-тата световна война започва ли?

• 18 237
  • 228
  •   1
Отговори
# 105
И аз се записвам да не пропусна края на света Grinning

Ако има такава, то сигурно няма да е с ядрени оръжия, а биологични.то не беше свински грип, то не беше птичи грип, холера, спин, ще се появи още нещо.И ето жертви колкото от войната.

# 106
За мен тази война е започнала - войната на самоунищожението.

# 107
  • София
И да има, и да няма война... ние пак ще сме на страната на губещите. Аз ще бягам в Русия! По-големи от руснаците няма! Grinning
Айде бе, веднъж завинаги да се преключи с тоя гаден живот, с това лошо човешко съществувание... Mr. Green

# 108
Много ми се иска да не провокирам с поста си, но върнете се назад в историята и направете ретроспекция как са започнали І-вата и ІІ-рата световна война. Преди всяка война е имало (без тогава да са използвани точно тези термини) икономическа криза, конспиративни избори newsm78 и етнически конфликти. Именно това се случва и днес! По - умни хора от нас са го измислили много по - рано, че подчинения народ е гладния народ (справка КНДР и в близкото минало целия комунистически тракт Shocked). Практически и на този етап има смисъл от световна война за пречистване на нациите, преразпределяне на икономическите блага и подчиняване на народите на определено верую (било то религия или режим).
Това е само преглед на събитията и сравняване - не ангажирам никой с мнение....

Лично аз тайно се надявам да няма трета световна в истинския смисъл на думата война...

Преди Първата световна война, не е имало никаква икономическа криза. Цяла Европа се е развивала възходящо с невиждани дотогава темпове. В началото на войната, която започва заради терористичен акт на Балканите, никой не предполагал (дори политиците) докъде ще се стигне и че войната ще прерастне в световна. За Втората световна е всеизвестно, че е продължение на Първата. Трета световна не се очаква в близко бъдеще, но ще има доста локални конфликти. Изтърканите клишета за "преразпределяне на икономическите блага" са от репертоара на марксистко-ленинската историография. Учудвам се, че някои все още продължават да ги използват.

# 109
Много ми се иска да не провокирам с поста си, но върнете се назад в историята и направете ретроспекция как са започнали І-вата и ІІ-рата световна война. Преди всяка война е имало (без тогава да са използвани точно тези термини) икономическа криза, конспиративни избори newsm78 и етнически конфликти. Именно това се случва и днес! По - умни хора от нас са го измислили много по - рано, че подчинения народ е гладния народ (справка КНДР и в близкото минало целия комунистически тракт Shocked). Практически и на този етап има смисъл от световна война за пречистване на нациите, преразпределяне на икономическите блага и подчиняване на народите на определено верую (било то религия или режим).
Това е само преглед на събитията и сравняване - не ангажирам никой с мнение....

Лично аз тайно се надявам да няма трета световна в истинския смисъл на думата война...

Преди Първата световна война, не е имало никаква икономическа криза. Цяла Европа се е развивала възходящо с невиждани дотогава темпове. В началото на войната, която започва заради терористичен акт на Балканите, никой не предполагал (дори политиците) докъде ще се стигне и че войната ще прерастне в световна. За Втората световна е всеизвестно, че е продължение на Първата. Трета световна не се очаква в близко бъдеще, но ще има доста локални конфликти. Изтърканите клишета за "преразпределяне на икономическите блага" са от репертоара на марксистко-ленинската историография. Учудвам се, че някои все още продължават да ги използват.

Не искам да се заяждам, но причината за първата световна война далеч не е е убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. Причините са много, но най - вече за преразпределяне на колониите, международни причини - знае се, че между Германия и Франция има смъртна вражда от 1871 г., когато Германия отнела от Франция областите Елзас и Лотарингия,  расови причини - в началото на XIX век в борбата срещу Наполеон се събудило националното чувство на германците. Немците искали да се съберат в една голяма немска държава с един господар, за същото се борели и италиянците.

И да, войната започва именно от конспиративния избор на Сърбия да НЕ удволетвори исканията на Австро - Унгария, след дадено обещание за подкрепа от Русия. Австро - Унгария е подкрепяна от Германия и естествено избухва война между двете (Русия и Германия)

Не ме карай да ти преразказвам историята, а попрочети малко....има също и далечни световни причини водещи към военни конфликти и спорове в Средна Европа...- чисто икономически.
Аз оформих поста си именно изброявайки причините в три термина и смятам бях достатъчно ясна Peace

П.П. И да, имало е икономическа криза - само ще ти подскажа ......1-ва и 2-ра Мароканска криза - замесени са Франция и Германия.....

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 19:45 от shammi

# 110

Не искам да се заяждам, но причината за първата световна война далеч не е е убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. Причините са много, но най - вече за преразпределяне на колониите, международни причини - знае се, че между Германия и Франция има смъртна вражда от 1871 г., когато Германия отнела от Франция областите Елзас и Лотарингия,  расови причини - в началото на XIX век в борбата срещу Наполеон се събудило националното чувство на германците. Немците искали да се съберат в една голяма немска държава с един господар, за същото се борели и италиянците.

И да, войната започва именно от конспиративния избор на Сърбия да НЕ удволетвори исканията на Австро - Унгария, след дадено обещание за подкрепа от Русия. Австро - Унгария е подкрепяна от Германия и естествено избухва война между двете (Русия и Германия)

Не ме карай да ти преразказвам историята, а попрочети малко....има също и далечни световни причини водещи към военни конфликти и спорове в Средна Европа...- чисто икономически.
Аз оформих поста си именно изброявайки причините в три термина и смятам бях достатъчно ясна Peace

И аз не искам да навлизам в исторически ракурси, но "причините", които си изброила ги пише в учебниците по история за началните класове от 80-те години. На всеки би трябвало да му е ясно колко истина има в тях. Пълни са обаче с какви ли не глупости, бисери и смешки. Като тази например: "расови причини - в началото на XIX век в борбата срещу Наполеон се събудило националното чувство на германците. Немците искали да се съберат в една голяма немска държава с един господар, за същото се борели и италиАнците". Но кажи ми как така свърза началото на 19 в. с началото на 20 в.?

# 111

......... Но кажи ми как така свърза началото на 19 в. с началото на 20 в.?

Ти сериозно ли ме питаш точно това  newsm78  Мисля тук във форума има доста историци и ще арбитрират спора, но не изхвърляй така литературните източници дори и те да са от началото на 80-те години......
Нещо за Мароканската криза?

# 112

......... Но кажи ми как така свърза началото на 19 в. с началото на 20 в.?

Ти сериозно ли ме питаш точно това  newsm78  Мисля тук във форума има доста историци и ще арбитрират спора, но не изхвърляй така литературните източници дори и те да са от началото на 80-те години......
Нещо за Мароканската криза?

Да, съвсем сериозно. Очаквам и ти сериозно да отговориш как свърза Първата световна с Наполеоновите войни. По тази логика можеш да я свържеш със 100-годишната война.
Нищо незначещата "мароканска криза" няма абс нищо общо с началото на войната. Пак повтарям, в началото на 20 в.  Европа е била в икономически възход. Не е имало и помен от икономическа криза.

# 113
Май е редно да пренесем спора в отделна тема.....

Авсолютно е имало криза - доказано е....Имало е и икономическа криза (Мароканска 1 и 2 - Франция се е опитала да се възползва от тайната клауза на „Сърдечната Антант", Босненска криза - най-важният резултат от която е разрушаването на баланса, който Австрия и Русия поддържат на Балканите от 1897 ) и политическа криза т.нар. Юлска криза
Първата световна е една от първите идеологически войни (на ниво общество всички са подтиквани от националната си идеология да се разправят с националните си врагове и да възстановят националната си чест). Това може би е една от малкото войни, в която всички се мобилизират с желание и горят то нетърпение (и в пламъка на националистично опияниение) да влязат в битка. Първата световна се случва именно заради поредица от неразбирателства и недоразумения...Може да се каже, че в известен смисъл е неизбежна или по-точно, че голяма европейска война, която неизбежно ще се пренесе и в колониите. Освен това има натрупани сериозни икономически противоречия и сбълъсци на интереси, които тласкат света към повишаване на напрежението, а всяка криза, която е достатъчно всеобхватна крие рискове от нарушаване на стабилността.
Парадоксално е, че всъщност целите във войната се определят много след началото й и се променят многократно....

И да напълно съм наясно с връзката нач на 19-ти и нач на 20-ти век)))

Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 07:54 от shammi

# 114
i kakvi sa "celite" na voinata?
celta e da spodelqme mneniq, ne da postvame otkasi ot knijki, koito ni6to ne dokazvat. Az kazah, 4e pri4inite za I-vata svetovna ne sa ikonomi4eski. Ni6to ne moje da me ubedi v protivnoto,

# 115
  shammi ,не виждаш ли ,че теа13 е един от зомбираните , "кон с капаци" !
 Теа13  Stop

# 116
На мен лично започна да ми омръзва да споря с радио  Теа13 ! Честно казано аман от неграмотност на тоя свят. Приключвам  ooooh!

Radita  Hug благодаря))))

# 117
Честно казано аман от неграмотност на тоя свят.

smile3521

# 118
И аз се записвам да не пропусна края на света Grinning

Ако има такава, то сигурно няма да е с ядрени оръжия, а биологични.то не беше свински грип, то не беше птичи грип, холера, спин, ще се появи още нещо.И ето жертви колкото от войната.

А това, по мое скромно мнение, е резултат от желанието на фармацефтичните компании да стават все по-богати и могъщи... Отдавна се говори за болести, създадени изкуствено, за да могат да се продават успешно нови лекарства, специално за тях  #Crazy #Crazy
И честно казано, съм склонна да вярвам...

# 119

Общи условия

Активация на акаунт