Майчинството счетоводно - 36

• 32 369
  • 603
  •   1
Отговори
# 195
  • софия
Ами кой член и коя наредба ти цитират от НОИ?

# 196
CONY, цитират ми чл. 25 от Правилника за прилагане на НМЕР, ЛКК и ТЕЛК.

И пише: " Уведомяваме Ви, че на основание чл.15, ал 3 от НИИПОПДОО, сте длъжни да предствавите липсващите или коригирани документи по реда на чл.11 от НИИПОПДОО с нов опис и ново придружително писмо, в срок от 7 работни дни от получаване на настоящето писмо" . Това писмо ми го дадоха от работата след като вече ми беше изтекъл този 7 дневен срок/ сега разбирате ли защо ги наричам идиоти, това е абсолютно несериозно/

И още: Съгласно чл.15, ал. 4 от НИИПОПДОО, ако в срок от 7 работни дни от получаване на настоящето писмо не отстраните нередностите и не предоставите липсващите документи, преценката на правото и определянето на размера на паричното обезщетение ще бъдат направени въз основа на наличните документи и данните по чл.5, ал.4 от КСО

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 11:19 от look_at_me

# 197
  • софия
Но от кой норамативен документ-наредба или кодекс?

# 198
коригирах си поста по-горе. Много съм боса в тази материя, но досега на практика болнични не съм ползвала и хич не съм наясно
 Embarassed
Надявам се поне това да е полезно и за други като мене. Сега се връщам да чета темите назад, дано ми се изяснят и други неща, с които предполагам, че тепърва ще се сблъскам и ще трябва да си ги обяснявам сама

# 199
Здравейте,

в отпуск по майчинство съм за отглеждане на дете до 2 години. Планирам да се върна на работа през пролетта, когато дъщеря ми ще е на година и половина. Междувременно компанията, за която работя беше "погълната" от по-голяма. Старата спира да съществува под същото име. Колегите ми вече са подписали нови договори, с мен никой засега не се е свързал. Въпросът ми е дали законът ме защитава при подобен казус и дали работното ми място се пази. Благодаря предварително за съдействието.

# 200
Момичета може ли и аз да попитам нещо Simple Smile
Днес разбрах, че съм бременна и съм много развълнувана. Ситуацията при мен е следната:
до месец 05.2010 бях студентка, след това започнах сезонна работа на трудов договор от м. 06.2010 до 09.2010 (общо 4 месеца). От тогава не съм на работа. Преди това съм работила почти всяко лято на трудов договор и като цяло имам общо 12 месеца трудов стаж. Незнам обаче сега с новите промени остава ли си този срок 12 месеца трудов стаж за да имам право на обезщетение или се промени на 18 месеца. Освен това за периода, когато съм била редовна студентка 240 лв доход ли трябва да взема за пресмятане на обезщетението. Тия дни от една фирма ще ми пуснат трудов договор и ще си внасям осигуровките до август 2011, когато ми е термина. Дано да съм обяснила ситуацията около мен както трябва. Ще съм ви благодарна ако някой ми помогне!

# 201
Момичета може ли и аз да попитам нещо Simple Smile
Днес разбрах, че съм бременна и съм много развълнувана. Ситуацията при мен е следната:
до месец 05.2010 бях студентка, след това започнах сезонна работа на трудов договор от м. 06.2010 до 09.2010 (общо 4 месеца). От тогава не съм на работа. Преди това съм работила почти всяко лято на трудов договор и като цяло имам общо 12 месеца трудов стаж. Незнам обаче сега с новите промени остава ли си този срок 12 месеца трудов стаж за да имам право на обезщетение или се промени на 18 месеца. Освен това за периода, когато съм била редовна студентка 240 лв доход ли трябва да взема за пресмятане на обезщетението. Тия дни от една фирма ще ми пуснат трудов договор и ще си внасям осигуровките до август 2011, когато ми е термина. Дано да съм обяснила ситуацията около мен както трябва. Ще съм ви благодарна ако някой ми помогне!
Необходимо е 12 мес. осигурителен стаж. 18 мес. е базата за изчисляване на майчинството. Месеците без работа се взимат на 240 лв.

# 202

Счетоводителка ми каза,че болничните не ми се броят за трудов стаж-не е вярно това  и че всъщност нямам 1 година назад.-не ти и трябва 1 г назад да си работила,а да имаш 12 м осигурителен стаж през целия ти живот
 По повод това аз бях попитала че имам 6 месеца и 27 дни осигурителен стаж и понеже съм работила на трудов договор отдолу пише осигурителния стаж не е равен на трудовия в случея тогава
след като сега от декември съм на трудов договор и юли ми е термина на време ли си взимам майчинството или по късно понеже трудовия ми стаж следователно не е 6 а 3 месеца ?

# 203
  • Пловдив

след като сега от декември съм на трудов договор и юли ми е термина на време ли си взимам майчинството или по късно понеже трудовия ми стаж следователно не е 6 а 3 месеца ?

колко ще ти е общия осигурителен стаж през живота ти към момента на издаване на 45 дневния ти боничен

ако имаш месеци на 4 часа-2 месеца на 4 часа се смятат за 1 месец осигурителен стаж

# 204
а за периода, в който съм била студентка отново ли взимат доход 240 лв. Не мога да разбера ето това изречение от първа страница на темата  "От 2009г. има изключение от тези изисквания и то е за студентките редовно обучение, които не получават обезщетение като осигурени на горните основания. Те получават еднократна помощ от Социалните в размер на 2880лв.". Или може би това се отнася за студентки, които нямат никакъв стаж досега?

# 205
  • Пловдив
а за периода, в който съм била студентка отново ли взимат доход 240 лв. да Не мога да разбера ето това изречение от първа страница на темата  "От 2009г. има изключение от тези изисквания и то е за студентките редовно обучение, които не получават обезщетение като осигурени на горните основания. Те получават еднократна помощ от Социалните в размер на 2880лв.". Или може би това се отнася за студентки, които нямат никакъв стаж досега?-да,за тях е това или пък за работещи редовно студенти-имат право и на двете неща

# 206
Elfita, много ти благодаря за отговора, само още нещо да попитам. От датата на термина като се върна 18 месеца назад имам два месеца без осигуровки, отново ли взимат 240 лв доход? Освен това "Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението" - тук пак не ми е ясно за среднодневното нетно възнаграждение, докато съм била на трудов договор имам нетно възнаграждение, а за периода като студентка и двата месеца безработна какъв доход се гледа?

# 207
  • Пловдив
Elfita, много ти благодаря за отговора, само още нещо да попитам. От датата на термина като се върна 18 месеца назад имам два месеца без осигуровки, отново ли взимат 240 лв доход?-базата ти е 18 м назад от 45 дневния,като месеца на 45 дневния не влиза  Освен това "Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението" - тук пак не ми е ясно за среднодневното нетно възнаграждение, докато съм била на трудов договор имам нетно възнаграждение, а за периода като студентка и двата месеца безработна какъв доход се гледа?-240 лв ще ти се взима и за нето и за бруто,когато си била безработна

# 208
ок, много ти благодаря за помощта Simple Smile

# 209
Момичета, да попитам, дали би трябвало на сайта на НОИ да мога да видя,
че съм подала документи за еднократната помощ при раждане и за тази за редовни студентки - там, където си проверям болничните, или не?
Всъщност, има ли начин да проверя докъде са стигнали нещата с тези две плащания?

Общи условия

Активация на акаунт