Майчинството счетоводно - 36

• 32 327
  • 603
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте!
Извинявам се за лаишкия въпрос, но на 27.12 ми изтичат 135-те дни болнични за бременност и раждане и ми предстои да изляза в отпуск по майчинство.
Питането ми е дали с ПИК кода, който имам от НОИ ще мога да продължа да следя за плащанията в сайта им и как ще се извършват те - всеки следващ месец за предходния или..?

# 391
  • Пловдив
Здравейте!
Извинявам се за лаишкия въпрос, но на 27.12 ми изтичат 135-те дни болнични за бременност и раждане и ми предстои да изляза в отпуск по майчинство.-отпуска е след края на 410 те дни.сега си продължаваш обезщетението за бременност и раждане
Питането ми е дали с ПИК кода, който имам от НОИ ще мога да продължа да следя за плащанията в сайта им да  и как ще се извършват те - всеки следващ месец за предходния да,до 5 то число или..?

# 392
Elfita, благодаря ти много!   bouquet

# 393
ааа имам питане към милите и компетентни в тази тема сега прочетах в друга тема че лекари отказват издаването на болничен със задна дата защото от началото на месеца имало наредба забраняваща такова издаване на болничен .дали е вярно...ами ние какво сме инивни че 1 и 2 януяри примерно са неработни дни...че да имаме прекъсване

# 394
включвам се относно базата за изчисляване на болничния за общо заболяване.Приета е промяна в КСО от 01,01,2011г.-  вече ще е 12м
Възнаграждение, от което се определя обезщетението

Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# 395
Здравейте, имам едно питане може и да е обсъждан въпроса, но не ми е възможно да изчета 35 теми  Embarassed
Нали майчинството е 410 дни? От НОИ започнаха да ми изплащат обезщетението за 45-те дни преди термина, и ги изчисляват на 80%  newsm78 45 дневния болничен не влиза ли в майчинството? Нещо не мога да разбера...
Благодаря предварително!

# 396
  • Пловдив
Здравейте, имам едно питане може и да е обсъждан въпроса, но не ми е възможно да изчета 35 теми  Embarassed
Нали майчинството е 410 дни? От НОИ започнаха да ми изплащат обезщетението за 45-те дни преди термина, и ги изчисляват на 80%  newsm78 45 дневния болничен не влиза ли в майчинството? Нещо не мога да разбера...
Благодаря предварително!

45 дневния е част от 410 те дни,да
обезщетението е 90 проценат от брутото,но не повече от нетото-т.е ще получаваш чистата ти заплата
не може да ти ги изчислявата на 80 процента

# 397
включвам се относно базата за изчисляване на болничния за общо заболяване.Приета е промяна в КСО от 01,01,2011г.-  вече ще е 12м
Възнаграждение, от което се определя обезщетението

Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Тихомълком са увеличили базата за общо заболяване.

# 398
Здравейте,
 имам следният въпрос. След като ми изтече и втората година майчинство, какъв е редът, по който мога да си взема платеният отпуск /който при мен е за тази и така ще се падне и за другата година/, има ли право работодателят да ми откаже да го ползвам и на каква база се заплаща, всъщност, заплаща ли се изобщо?
Също така, трябва ли да съм се връщала на работа, за да ползвам годишния си отпуск и мога ли веднага след неговото изтичане, да си пусна неплатеният, който ми се полага за двете деца, т.е. 2 х 6 месеца, а също, този отпуск /неплатения/ може ли да ми бъде отказан?

Безкрайно много благодаря за отговорите!

На всички така компетентно и дейно отговарящи в темата пожелавам весели празници и всичко най-добро на тях и техните семейства през Новата 2011-та година!

# 399
  • Майничка
Здравейте,
 имам следният въпрос. След като ми изтече и втората година майчинство, какъв е редът, по който мога да си взема платеният отпуск /който при мен е за тази и така ще се падне и за другата година/, има ли право работодателят да ми откаже да го ползвам и на каква база се заплаща, всъщност, заплаща ли се изобщо? Молба до работодателя 10 дни предварително, заплаща се на база последен месец с отработени поне 10 дни, по принцип, не може да откаже този за предходните години, на практика... не е еднозначно.
Също така, трябва ли да съм се връщала на работа, за да ползвам годишния си отпуск и мога ли веднага след неговото изтичане, да си пусна неплатеният, който ми се полага за двете деца, т.е. 2 х 6 месеца, а също, този отпуск /неплатения/ може ли да ми бъде отказан? Не е необходимо да се връщате реално на работа за да ползвате платен или неплатен отпуск. Неплатеният отпуск до навършване на 8г. на детето не може да Ви бъде отказан.

Безкрайно много благодаря за отговорите!

На всички така компетентно и дейно отговарящи в темата пожелавам весели празници и всичко най-добро на тях и техните семейства през Новата 2011-та година!

# 400
Аз също искам да попитам за размера на майчинството при следните условия:
6 месеца - 1500 лв
2,5 месеца - 240 лева - обещетение за отглеждане на дете над 1 година
9,5 месеца (доколкото разбрах трябва да ги докарам до 18 месеца) - обезщетение за отглеждане на дете до 1 година (изчислено върху заплата от 1500 лева)
предварително благодаря за отговорите  bouquet
Побутвам си въпросчето - интересува ме каква ще е базата за второто ми майчинство за месеците през който съм била в първото?
За този период:
9,5 месеца - обезщетение за отглеждане на дете до 1 година (изчислено върху заплата от 1500 лева)

# 401
  • София-Младост
Аз също искам да попитам за размера на майчинството при следните условия:
6 месеца - 1500 лв
9,5 месеца (доколкото разбрах трябва да ги докарам до 18 месеца) - обезщетение за отглеждане на дете до 1 година (изчислено върху заплата от 1500 лева)
предварително благодаря за отговорите  bouquet
Побутвам си въпросчето - интересува ме каква ще е базата за второто ми майчинство за месеците през който съм била в първото?
За този период:
9,5 месеца - обезщетение за отглеждане на дете до 1 година (изчислено върху заплата от 1500 лева)

Ако в базовите 18 месеца влизат месеци, през които си била в отпуск за отглеждане на алко дете да 2г. възраст се взима МРЗ за страната. Ако влизат месеци, през които си била в отпуск за бременост  и раждане се взима базата, от която е изчислено обезщетението ти.

Последна редакция: чт, 23 дек 2010, 09:51 от Ала-Бала

# 402
За този период:

Ако в базовите 18 месеца влизат месеци, през които си била в отпуск за отглеждане на алко дете да 2г. възраст се взима МРЗ за страната. Ао влизат месеци, през които ис била в отпуск за бременост  и раждане се взима базата, от която е изчислено обезщетението ти.
Благодаря за отговора  bouquet
значи за месеците през които съм била в отпуск за отглеждане на дете до 1 година - базата ще бъде, базата използвана за изчислението на първото майчинство, а за останалите месеци- 2,5 през който съм била в отпуск за отглеждане на дете до 2г - 240 лв, така ли?

# 403
Здравейте, в болничен съм от 4-я месец на бременността ми. Въпроса ми е за база при изчисление на майчинството, за месеците болничен-

ще бъде сумата получена от болничен или тази, на която ме осигуряват. Благодаря !

Ще бъде доходът, от който е изчислено обезщетението за болничен за общо заболяване, т.е. средния доход на база 6 месеца, преди този, в който си излизала в болничен.

Здравейте отново, доктора ми по ЖК излезе отпуск и не може да ми издаде болничен. Сега ще се върна на работа за около 10 дни, и след това пак болничен. Моя приятелка ми сподели днес, че ако имам прекъсване на болничните през бременността, после за база за майчинството щяло да се взима дохода за период от болничния. Ако няма прекъсване на болничния майчинството ще се изчислява, както си описала по горе. Въпроса ми е така ли е твърдението.

Благодаря ви ! 

# 404
  • Пловдив
Моя приятелка ми сподели днес, че ако имам прекъсване на болничните през бременността, после за база за майчинството щяло да се взима дохода за период от болничния.

така или иначе месеците в болничен ще ти се смятат-без значение дали е прекъснат болничния или не

и това,че ще има прекъсване не ти намалява обезщетението или нещо подобно

Общи условия

Активация на акаунт