Майчинството счетоводно - 36

• 32 165
  • 603
  •   1
Отговори
# 60
Може би сте отговаряли,но не ми се търси назад.След като подаде счетоводителката документите в НОЙ-след колко време това подаване се отразява в сайта им.В самия ден или се чака 2-3 дена докато излезе,че са подадени?

# 61
Привет! Ще се връщам на работа преди детето ми да навърши 2 год. Една приятелка ми каза, че след като се е върнала са й давали 120 лв. върху заплатата за работеща майка на дете до 2 г. възраст. Вярно ли е това? По принцип трябва ли да подам молба за връщане на работа и мога ли веднага да ползвам платения си отпуск?

# 62
  • Пловдив
Привет! Ще се връщам на работа преди детето ми да навърши 2 год. Една приятелка ми каза, че след като се е върнала са й давали 120 лв. върху заплатата за работеща майка на дете до 2 г. възраст. Вярно ли е това? -да,вярно е -подаваш при работодателят прил 4 за 120 те лв По принцип трябва ли да подам молба за връщане на работа-две седмици по рано подаваш молба за прекъсване на отпуска за гледане на дете од 2 г и мога ли веднага да ползвам платения си отпуск?-да,можеш

Може би сте отговаряли,но не ми се търси назад.След като подаде счетоводителката документите в НОЙ-след колко време това подаване се отразява в сайта им.В самия ден или се чака 2-3 дена докато излезе,че са подадени?

инфото излиза след 2-3 дни

Последна редакция: пн, 06 дек 2010, 14:03 от AnMary

# 63
Привет! Ще се връщам на работа преди детето ми да навърши 2 год. Една приятелка ми каза, че след като се е върнала са й давали 120 лв. върху заплатата за работеща майка на дете до 2 г. възраст. Вярно ли е това? -да,вярно е -подаваш при работодателят прил 4 за 120 те лв По принцип трябва ли да подам молба за връщане на работа-две седмици по рано подаваш молба за прекъсване на отпуска за гледане на дете од 2 г и мога ли веднага да ползвам платения си отпуск?-да,можеш

Много благодаря! А къде мога да го прочета това, специално за 120-те лв., защото там където работя, нещо не са на ясно със ситуацията  Crossing Arms

# 64
  • Пловдив

Много благодаря! А къде мога да го прочета това, специално за 120-те лв., защото там където работя, нещо не са на ясно със ситуацията  Crossing Arms

в КСО http://lex.bg/laws/ldoc/1597824512

член 54

# 65
Здравейте,
Искам да подам документи за детски. Гледа се само моя доход, т.е. майчинските, които съм получавала за период от 12м. Не знам обаче дали се взема реално изплатената или начислена за месеца сума.  Детето ми навърши годинка през август и от тогава не са ми изплащани майчински, така че смятано по този начин този месец имам право да подам документи. Искам да уточня и това, че работодателя ми никога не подава Декларация 1  за дължими осигуровки, на чиято база да ми бъдат изплатени майчински, а на 3-4 месеца наведнъж ги внася и тогава уведомява НОИ.
За детските се гледа брутният доход, той трябва да е вписан и в удостоверението, издадено от работодателя. Осигуровките нямат връзк в случая. Ако с бащата имате брак се гледа и неговият доход разбира се, т.е. сумарно на двама ви.

Явно не ме разбрахте. Аз съм в майчински и доходът ми се взема по служебен път, т.е. не ми е нужно удостоверение за доход от работодателя. Искам да знам обаче дали гледат начисления или реално изплатения в съответните 12 месеца.

# 66
  • София-Младост
Здравейте,
Искам да подам документи за детски. Гледа се само моя доход, т.е. майчинските, които съм получавала за период от 12м. Не знам обаче дали се взема реално изплатената или начислена за месеца сума.  Детето ми навърши годинка през август и от тогава не са ми изплащани майчински, така че смятано по този начин този месец имам право да подам документи. Искам да уточня и това, че работодателя ми никога не подава Декларация 1  за дължими осигуровки, на чиято база да ми бъдат изплатени майчински, а на 3-4 месеца наведнъж ги внася и тогава уведомява НОИ.
За детските се гледа брутният доход, той трябва да е вписан и в удостоверението, издадено от работодателя. Осигуровките нямат връзк в случая. Ако с бащата имате брак се гледа и неговият доход разбира се, т.е. сумарно на двама ви.

Явно не ме разбрахте. Аз съм в майчински и доходът ми се взема по служебен път, т.е. не ми е нужно удостоверение за доход от работодателя. Искам да знам обаче дали гледат начисления или реално изплатения в съответните 12 месеца.
Ами по-скоро вие не ме разбрахте:)
Въпреки това, че предходните 12 месеца или част от тях сте били в майчинство ви трябва удостоверение от работодателя. Нека на доход пише 0,00,  а в забележка, че за периодзът от-до лицето...е било в отпуск по чл.163 или 164  КТ и  е получавало обезщетение от НОИ. Те вече по сл. път ще си го проверят това. И отново казвам гледа се брутният доход, след като говорим за майчинство то това 240лв, а преди това обезщетенито което сте получили за бременост и раждане (410 дни).

# 67
Здравейте,
Имам следните въпроси.Самоосигурявам се като ЕТ вече 10 години.Не мога да бъда управител на фирмата и да съм едновременно по майчинство.С първата бременност извадих ново съдебно решение с което правя майка ми прокурист и управител  на фирмата и с нея имах сключен граждански договор .Сега съм бременна в 7-ми месец и отново трябва някой да бъде прокурист на фирмата ми.Казват ми обаче че ако направя майка ми трябва един път да я осигурявам като управител на фирмата /като мин.е 790 лева/ и един път като продавач-консултант/върху 350/ защото тя в момента е на трудов договор като такъв.
Въпросът ми е какво най-удачно да направя в този случай защото осигуровките които ще внасям съответно за управител и продавач са почти равностойни на това което ще получавам като майчинство и се чудя дяли въобще си струва да правя тези упражнения с прокуристи и нови управители ако не могат те да бъдат на граждански договор или да се откажа от майчинство ??
Не знам дали го обясних правилно но ако не съм била ясна моля питайте но очаквам помощта и съвета Ви.

Благодаря  bouquet

# 68
Здравейте,
Имам следните въпроси.Самоосигурявам се като ЕТ вече 10 години.Не мога да бъда управител на фирмата и да съм едновременно по майчинство.С първата бременност извадих ново съдебно решение с което правя майка ми прокурист и управител  на фирмата и с нея имах сключен граждански договор .Сега съм бременна в 7-ми месец и отново трябва някой да бъде прокурист на фирмата ми.Казват ми обаче че ако направя майка ми трябва един път да я осигурявам като управител на фирмата /като мин.е 790 лева/ и един път като продавач-консултант/върху 350/ защото тя в момента е на трудов договор като такъв.
Въпросът ми е какво най-удачно да направя в този случай защото осигуровките които ще внасям съответно за управител и продавач са почти равностойни на това което ще получавам като майчинство и се чудя дяли въобще си струва да правя тези упражнения с прокуристи и нови управители ако не могат те да бъдат на граждански договор или да се откажа от майчинство ??
Не знам дали го обясних правилно но ако не съм била ясна моля питайте но очаквам помощта и съвета Ви.

Благодаря  bouquet

По принцип назначаване на прокурист е необходимо след изтичане на 410-те дни. Имате още много време до този момент и не се знае какво ще измислят властите. Ползвайте си спокойно майчинството до тогава и после му мислете дали парите, които ще получавата ще покрият вноските на прокурист и работник.

# 69
  • Варна
Наскоро ви занимавах с моите проблеми, но за съжаление нямам положителна развръзка и се налага пак да разчитам на форума. Първият ми болничен 45-дневен преди термина е от 01.09.2010. Работадетелят ми или не го е внесъл или някъде е потънал в НОИ. Справката на сайта в НОИ показва, че няма внесени документи за моето ЕГН. Счетоводителката твърди, че го е внесла (не знам доколко да й вярвам). Писах е-мейл на НОИ в средата на миналата седмица, но нямам никакъв отговор. Има ли вероятност да изгубя правото си на болнични и какво всъщност мога да направя за да задвижа нещата. (Осигуровките са ми внесени редовно до 31.08.)

# 70
  • София-Младост
Наскоро ви занимавах с моите проблеми, но за съжаление нямам положителна развръзка и се налага пак да разчитам на форума. Първият ми болничен 45-дневен преди термина е от 01.09.2010. Работадетелят ми или не го е внесъл или някъде е потънал в НОИ. Справката на сайта в НОИ показва, че няма внесени документи за моето ЕГН. Счетоводителката твърди, че го е внесла (не знам доколко да й вярвам). Писах е-мейл на НОИ в средата на миналата седмица, но нямам никакъв отговор. Има ли вероятност да изгубя правото си на болнични и какво всъщност мога да направя за да задвижа нещата. (Осигуровките са ми внесени редовно до 31.08.)
Не се работи на доверие, тя трябва да има протокол за приети документи. ПИши отново на НОИ, но преди това си провери в счетоводството отново.

# 71
Давностния срок за изплащане на болничните е три години. Имате време. Ако счетоводителката го е внесла нека Ви даде вх. № на справката, с която е представен. За да внесе болничен, започващ на 01.09. трябва дя ся внесени осигуровки и декларация обр.1 за септември. Може да си пуснете жалба в НОИ, но по-добре говорете първо със счетоводителката. Пишете второ писмо по мейла. Ако работодателят е варненска фирма - varna@nssi.bg

# 72
  • Варна
Благодаря много. Отивам да се боря за вх. No.! За три години все ще успея  Mr. Green

# 73
Viva_123
Много благодаря за бързия отговор.Само ако е възможно да бъдеш малко по-конкретна като да ми цитираш някакъв член за който да се хвана.
Защото цяла сутрин за това говорим с мойта счетоводителка и аз смятам че не е права.Тя твърди че аз докато навърши детето 1 год съм в болнични.И точно това ми беше идеята на мен след изтичането на тези дни аз да си се върна на работа и да се откажа от платеното майчинство втората година или да получавам само половината от сумата като работеща майка/не съм сигурна как е точно/ но тя твърди че неможе едновременно да съм болнични и да управлявам фирмата.
Пак благодаря и очаквам отговора  bouquet

# 74
Ванила, чл. 50, ал. 6 от КСО. Може и да изпратиш запитване до НОИ, за да и е ясно на счетоводителката. Макар, че никъде в Кодекса не е упоменато за прокуриста и след 410-я ден, но знам, че тогава е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт