Майчинството счетоводно - 36

• 32 170
  • 603
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, малко сложен казус имам, дано не се случва на никой Rolling Eyes
Налага ми се да вляза в болница, а все още съм в майчинство (детенцето е на 1 г. и 8 мес.). Полага ми се 14 дневен болничен лист, да го взимам ли изобщо? Има ли сметка? Иначе заплатата на която ме осигуряваха последните 6 мес. от бремеността беше 1000 лв.
Не няма смисъл. Болничния ще се изчисли на 80% от 240лв., защото шесте месеца назад, които са за база сте в майчинство.

# 46
Ще ми простите, но моите 2 г. майчинство изтичат скоро. Ще се връщам на работа но не зная какви документи е нужно да попълня  и къде да ги подам. Помогнете ако можете.  newsm78

# 47
Ще ми простите, но моите 2 г. майчинство изтичат скоро. Ще се връщам на работа но не зная какви документи е нужно да попълня  и къде да ги подам. Помогнете ако можете.  newsm78
Не се попълват никакви документи.

# 48
Здравейте отново.Сега видях в сайта на НОЙ,че последното ми майчинство е за месец октомври-получих го на 25 ноември.Въпросът ми е-болничния(първия) за второто ми дете е от 19.11.2010,дефакто за декември какви пари да очаквам?В смисъл до болничния има 19 дни от ноември-цяло майчинство ли ще взема за ноември, или само за 19 дни(или там колкото са работни) и после болничен?Изминалата сряда попълних прил4 и болничния,но още  не ги виждам в сайта на НОЙ.И за декември незнам какви пари да очаквам-цяло майчинство/половин + болничен?Надявам се ме разбрахте.

# 49
  • Пловдив
Здравейте отново.Сега видях в сайта на НОЙ,че последното ми майчинство е за месец октомври-получих го на 25 ноември.Въпросът ми е-болничния(първия) за второто ми дете е от 19.11.2010,дефакто за декември какви пари да очаквам?В смисъл до болничния има 19 дни от ноември-цяло майчинство ли ще взема за ноември, или само за 19 дни(или там колкото са работни) и после болничен?Изминалата сряда попълних прил4 и болничния,но още  не ги виждам в сайта на НОЙ.И за декември незнам какви пари да очаквам-цяло майчинство/половин + болничен?Надявам се ме разбрахте.

през декември ще получиш парите за дните от 1 до 19 ноември въз основа на 240 лв

парите от 19 до 30 ноември-края на декември.ще получиш обезщетение+майчинство въз основа на 120 лв.
не виждаш прил 4 и болничния,защото още не са представени вероятно

# 50
Извинявам се отново напоследък все така ми започват постовете тук сутринта писах в темата за  увеличението на  изискването за необходим трудов стаж да е на 18 мес Бях споделила моя случай , че имам 7 месеца от преди това и незнаех дали ще ме впишат на договор да работя след нова година но съобщих на работодателя за положението ми че съм бременна и се съгласиха да ми подпишат вече от 01.12 имам договор и въпросът ми е всътност аз няма да имам необходиите 18 месеца ще получавам ли майчинство изобщо или имам право само на социалното ?

# 51
  • Майничка
Извинявам се отново напоследък все така ми започват постовете тук сутринта писах в темата за  увеличението на  изискването за необходим трудов стаж да е на 18 мес Бях споделила моя случай , че имам 7 месеца от преди това и незнаех дали ще ме впишат на договор да работя след нова година но съобщих на работодателя за положението ми че съм бременна и се съгласиха да ми подпишат вече от 01.12 имам договор и въпросът ми е всътност аз няма да имам необходиите 18 месеца ще получавам ли майчинство изобщо или имам право само на социалното ?

Необходимият трудов стаж все още е 12м. 18м. е базата, на която се изчислява получаваното обезщетение през 410-те дни. След като имате 7 месеца отпреди бременността, ще получавате обезщетение от началото на 410-те дни, а за месеците, в които не сте била на трудов договор, ще се вземе за база 240лв.

# 52
Много Благодаря значи отново нищо не бях разбрала наистина много ти благодаря  Hug Имам и още един въпрос във книжката ми пише преди малко го видях 6 месеца и 27 дни и отдолу под печата пише осигурителния стаж не е равен на заетения трудов стаж и това какво означава ,че понеже съм осигурявана на 4 часа вместо 6 месеца и 27 дни имам 3 месеца и 13 дни така ли ? и всъщтност каква е разликата и кое се взима осигурителния или трудовият стаж ?

# 53
  • Пловдив
какво означава ,че понеже съм осигурявана на 4 часа вместо 6 месеца и 27 дни имам 3 месеца и 13 дни така ли ?

да,това значи 

за да имаш право на майчинство трябва да имаш 12 осигурителен стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния да работиш

т.е ти трябват още 5 м и 3 дни работа на 8 часа
или 10 м и 6 дни на 4 часа

# 54
здравейте,

в края на август напуснах работа по собствено желание. регистрирах се в бюрото по труда и получавах минималното обезщетение. от 8 ноември започнах нова работа с изпитателен срок от 6 месеца в полза на работодателя (така пише в договора). и направих рекорд - на 3-ти декември ме уволниха. в случая, постъпих и глупаво, защото без да се консулртирам си подписах заповедта, според която договора се прекратява от 3 декемри по чл. 224 (но ми дойде малко стряскащо всичко и затова). това, което трябва да кажа е, че синът ми още не е навършил 3 години - ще ги навърши февруари. та, предполагам, че след като вече подписах нищо не мога да променя. но просто за мое инфо искам да знам как точно се прекратяват отношенията в изпитателн срок на майка на дете ненавършило 3 години и дали знаете как стои въпросът с обезщетението от бюрото по труда при положение, че има прекратен договор в изпитателен срок.
благодаря предварително!

# 55
  • Пловдив
fiforina,щом си в изпитателен срок не се ползваш от защитата за майки.Мисля че можеш отново да получаваш обезщетението от борсата-отиди на място и попитай

# 56
благодаря за отговора. аз ще проверя на място в бюрото, но ако някой знае дали това, че все пак съм работила един месец и съм уволнена има отношение към вида на обезщетението, ще съм благодарна ако  сподели.

# 57
  • Пловдив
благодаря за отговора. аз ще проверя на място в бюрото, но ако някой знае дали това, че все пак съм работила един месец и съм уволнена има отношение към вида на обезщетението, ще съм благодарна ако  сподели.

към вида на обезщетението няма,защото ти ще възобновиш взимането на предишното ти определено обезщетение-все пак не съм 100 процента сигурна

# 58
Здравейте,
Искам да подам документи за детски. Гледа се само моя доход, т.е. майчинските, които съм получавала за период от 12м. Не знам обаче дали се взема реално изплатената или начислена за месеца сума.  Детето ми навърши годинка през август и от тогава не са ми изплащани майчински, така че смятано по този начин този месец имам право да подам документи. Искам да уточня и това, че работодателя ми никога не подава Декларация 1  за дължими осигуровки, на чиято база да ми бъдат изплатени майчински, а на 3-4 месеца наведнъж ги внася и тогава уведомява НОИ.

# 59
  • София-Младост
Здравейте,
Искам да подам документи за детски. Гледа се само моя доход, т.е. майчинските, които съм получавала за период от 12м. Не знам обаче дали се взема реално изплатената или начислена за месеца сума.  Детето ми навърши годинка през август и от тогава не са ми изплащани майчински, така че смятано по този начин този месец имам право да подам документи. Искам да уточня и това, че работодателя ми никога не подава Декларация 1  за дължими осигуровки, на чиято база да ми бъдат изплатени майчински, а на 3-4 месеца наведнъж ги внася и тогава уведомява НОИ.
За детските се гледа брутният доход, той трябва да е вписан и в удостоверението, издадено от работодателя. Осигуровките нямат връзк в случая. Ако с бащата имате брак се гледа и неговият доход разбира се, т.е. сумарно на двама ви.

Общи условия

Активация на акаунт