Майчинството счетоводно - 36

• 32 334
  • 603
  •   1
Отговори
# 240
Момичета,искам да попитам нещо.Ситуацията е следната-на работата ми са започнали да работят на смени-1-ва смяна от 7 и 30 сутринта до 5 следобед,а 2-ра смяна от 3 следобяд до към 10-11 вечерта.Аз докато работех там нямаше такова нещо.Та въпроса ми е работодателя има ли право да изисква от мен да работя на смени като съм с малко дете? Има ли нещо указано в закона по този въпрос или е както се разберем по между си?И още нещо-как стои въпроса с официалните празници и почивни дни,защото при нас точно тогава работата е най-много и шефа ще ме иска на работа,но яслата няма да работи и няма да има кой да гледа детето.Малко объркано и дълго стана,но ако някой може да ми отговори ще се радвам.

# 241
Здравейте момичета!Чудя се базата за майчинство след 1/01/2011  12 месеца ли ще е или влиза в сила 18 месечното 'броене'?
Не знам къде да проверя прието ли е...Благодаря Ви предварително!

Весели и щастливи празници на всички!

# 242
  • Пловдив
Приеха го да е 18 месеца, да.
Днес е излязло в ДВ: Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2011 г.
http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces
Параграф 7, т. 3 от Преходните и заключителни разпоредби.

# 243
Здравейте момичета,хубав ден на всички и аз имам един въпрос .Та въпроса ми е в момента съм в наплатена отпуска за отглеждане на детето ми до навършване на 3 год.възраст и май ще съм пак бременна, ще получавам ли майчинство,след като съм в неплатена и колко ще е ако ще получавам на каква база.Иначе работя по трудов договор и сега си знасям здравни чрез работодателя докато съм в неплатена.Предварително благодаря!

# 244
  • София-Младост
Здравейте момичета,хубав ден на всички и аз имам един въпрос .Та въпроса ми е в момента съм в наплатена отпуска за отглеждане на детето ми до навършване на 3 год.възраст и май ще съм пак бременна, ще получавам ли майчинство,след като съм в неплатена и колко ще е ако ще получавам на каква база.Иначе работя по трудов договор и сега си знасям здравни чрез работодателя докато съм в неплатена.Предварително благодаря!
Няма такъв отпуск неплатен до 3 годишна възраст. ЗА момента и двамата родители имат право на по 6 месеца неплатен до навършване на 8г. възраст на детето. Ако си в такъв отпуск, той се зачита за трудов и осигурителен стаж. Базата е 18 месеца за изчисляване на обезщетението. За този вид отпуск здравната вноска е за сметка на работодателя. Ако си в обикновен неплатен отпуск, от него само 30 работни дни се зачитат за стаж, но това не пречи да се получава обезщетение.

# 245
  • София - Бургас
Здравейте ,
имам въпрос относно издаването на 15 дневния болничен на бащата.
От къде се издава този болничен?
Тъй като бащата не е със Софийско гражданство , има ли проблем издаването на такъв болничен?
Личен лекар ли го издава?
Ако да, то как трябва да се процедира избора на лекар, трябва ли да има някаква регистрация по местоживеене в съответния град в който живее сега?

# 246
  • София-Младост
Здравейте ,
имам въпрос относно издаването на 15 дневния болничен на бащата.
От къде се издава този болничен?
Тъй като бащата не е със Софийско гражданство , има ли проблем издаването на такъв болничен?
Личен лекар ли го издава?
Ако да, то как трябва да се процедира избора на лекар, трябва ли да има някаква регистрация по местоживеене в съответния град в който живее сега?
Категорично на бащата не се издава от никъде никакъв болничен!!! Той има право на 15 календарни дни отпуск, за целта си подава молба до работодателя да ползва отпуск на основание чл...КТ...от болницата издават само и единствено бележка, която да удостовери, че майката и бебето са изписани на дата...., от която бащата ползва полагаемият се отпуск.

# 247
  • София - Бургас

Категорично на бащата не се издава от никъде никакъв болничен!!! Той има право на 15 календарни дни отпуск, за целта си подава молба до работодателя да ползва отпуск на основание чл...КТ...от болницата издават само и единствено бележка, която да удостовери, че майката и бебето са изписани на дата...., от която бащата ползва полагаемият се отпуск.

Този отпуск , кой го плаща?Работодателя ли или държавата?

Това намерих преди малко / старо е и не знам дали е в сила още /.

RE: Болничен за таткото John  30.01.2009 00:18   

Заявление за този отпуск + документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване + удостоверение за граждански брак (ако такова нямат - декларация от името на двамата, че съжителстват и живеят в едно домакинство, както и че той припознава детето) + приложение 13 към НИИПОПДОО - има проект за него в сайта на НОИ, за да се подаде за изплащане на обезщетението.

# 248
  • София-Младост

Този отпуск , кой го плаща?Работодателя ли или държавата?

Това намерих преди малко / старо е и не знам дали е в сила още /.

RE: Болничен за таткото John  30.01.2009 00:18   

Заявление за този отпуск + документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване + удостоверение за граждански брак (ако такова нямат - декларация от името на двамата, че съжителстват и живеят в едно домакинство, както и че той припознава детето) + приложение 13 към НИИПОПДОО - има проект за него в сайта на НОИ, за да се подаде за изплащане на обезщетението.
Да, това което е писал John(мир на праха му) е абсолютно точно и е в сила. Отпуска се изплаща от държавата.

# 249
  • София - Бургас
Отпуска се изплаща от държавата.

Чудесно,
Това заявление има ли някаква специална форма ? Декларация за съжителството, свободен текст ли е или си има някаква форма?
Кой подава после тези документи в НОИ?

# 250
  • София-Младост
Отпуска се изплаща от държавата.

Чудесно,
Това заявление има ли някаква специална форма ? Декларация за съжителството, свободен текст ли е или си има някаква форма?
Кой подава после тези документи в НОИ?
Това заявлени е емолбата за отпуск по чл. 167, ал.3 КТ, но тъа като работодателя не може да откаже този отпуск се нарича заявление. Декларацията свободен текст, декларирате, че бащата е припознал детето и живеете в едно домакинство. Вероятно може да се приложи и декларацията от бащата, която ще ви трябва и в болницата при записване името на детето, че бащата го е припознал.

# 251
Момичета,искам да попитам нещо.Ситуацията е следната-на работата ми са започнали да работят на смени-1-ва смяна от 7 и 30 сутринта до 5 следобед,а 2-ра смяна от 3 следобяд до към 10-11 вечерта.Аз докато работех там нямаше такова нещо.Та въпроса ми е работодателя има ли право да изисква от мен да работя на смени като съм с малко дете? Има ли нещо указано в закона по този въпрос или е както се разберем по между си?И още нещо-как стои въпроса с официалните празници и почивни дни,защото при нас точно тогава работата е най-много и шефа ще ме иска на работа,но яслата няма да работи и няма да има кой да гледа детето.Малко объркано и дълго стана,но ако някой може да ми отговори ще се радвам.

Няма ли някой отговор на моето питане Cry

# 252
  • София-Младост
Няма ли някой отговор на моето питане Cry
Ами прочети КТ като начало. За работа на официални и празнични дни се заплаща допълнително. Повечето неща са на договорка, не знам как ти е оформен трудовия договор, упоменато ли е че ще работиш от 9-18 примерно с 1 час обедна почивка, или работното вереме плаващо?!

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 12:27 от Ала-Бала

# 253
Аз също искам да попитам за размера на майчинството при следните условия:
6 месеца - 1500 лв
2,5 месеца - 240 лева - обещетение за отглеждане на дете над 1 година
9,5 месеца (доколкото разбрах трябва да ги докарам до 18 месеца) - обезщетение за отглеждане на дете до 1 година (изчислено върху заплата от 1500 лева)
предварително благодаря за отговорите  bouquet

# 254
Ами договора ми е за 8-часов работен ден,с 3 почивки(които са общо час и половина),но не пише точно от колко до колко.В смисъл не пише че е от 7 и 30 до 17 часа.Но все пак мерси ще прочета в КТ.

Общи условия

Активация на акаунт