Майчинството счетоводно - 36

• 32 312
  • 603
  •   1
Отговори
# 405
здравейте на всички искам да попитам бременна съм в 3-ти месец,от 3 месеца работя на тр.договор,преди това съм била 4години на граждански договор,а преди него имам още 1 година тр.стаж.Въпроса ми е имам ли прово на майчинство или само на такова от социалните

# 406
  • Пловдив
здравейте на всички искам да попитам бременна съм в 3-ти месец,от 3 месеца работя на тр.договор,преди това съм била 4години на граждански договор,а преди него имам още 1 година тр.стаж.Въпроса ми е имам ли прово на майчинство или само на такова от социалните

ако имаш  12 осиг стаж през живота си,ще взимаш 2 г майчинство
стажа от граждансикя не ти се брои

# 407
Прочетох инструкциите за изчисление на обезщетения за болнични за бременност и майчинство, и по точно тази част: "За дните в болнични за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението. А не сумата, която са ви превели". Това, по мои умозаключения, означава, че колкото повече болнични съм имала през базовия период, толкова по-голямо ще ми е обезщетението за майчинството!!! Защото базата - осигурителният доход 6 месеца назад, която се включва при изчисленията вместо възнаграждение за месеца, в който е имало болничен, е по-голяма от реално полученото обезщетение за болничен, което е само 70% от тази база!

Също искам да питам и нещо конкретно: ако в месеца съм имала 7 дневен болничен, от които 5 дни са работни, как стоят нещата. Първите три дни се плащат от работодателя на 70%, а четвъртият и петият - от НОИ - по 80%. При изчисленията за колко дни трябва да впишем осигурителния доход вместо реално получената сума - и за петте дни, или само за двата дни, плащани от НОИ?

Също така, примерно ще съм в болничен поради бременност и раждане  (45-дневния болничен) през целия януари, който има 31 календарни дни. НОИ за всеки от тези 31 каледндарни дни ли ще ми изплати изчисления среднодневен размер, или само за работните дни?

А, и последен въпрос- виждам, че промяната, съгласно която обезщетението за майчинство се изчислява на база предходните 18 месеца, влиза в сила от 01 януари 2011 г. Това какво означава - че ако ми издадат 45-дневния болничен за бременност и раждане считано 30.12.2010 г., изчисленията ще са на база на предходните 12 месеца, а ако болничния ми го издадат считано от 01.01.2011 г., изчисленията ще са за 18 месеца, така ли? Това ме интересува, защото през декември тази година получих доста високо възнаграждение, което, ако болничният започва от 30.12.2010 г., няма да се включи в сметките, а ако болничният започва от 01.01.2011 г., ако правилно съм разбрала от обясненията на 1ва страница на темата ,ще се включи?

Много благодаря на компетентните хора, които ще ми отговорят!

Последна редакция: пт, 24 дек 2010, 20:38 от Maghalena

# 408
здравейте искам да попитам аз съм на изпитателен срок в момента и съм бременна,ако разбере работодателя има ли право да ми прекрати трудовият договор???и имам ли право да изляза болничен,ако не се чувствам добре???Благодаря

# 409
  • София
здравейте момичета,

сега чух по НОВА ТВ, че неизползваният отпуск за 2010г. трябва да се прехвърли с някакво заявление за следващата година и то НЕ повече от 10дена.
Искам да попитам, как стои въпроса при майчинство? Аз имам неизползван отпуск от 2009 и 2010г.. Трябва ли документално да го прехвърля за 2011г?

ето новината: http://www.novatv.bg/bg/news/view/11485/2010/12/24/ Губим-отпуските

Цитат
Можете да прехвърлите отпуската си от 2010 година за догодина, само ако сте били временно нетрудоспособни или ако работодателят ви не е разрешил да я използвате до края на тази година, заради производствени проблеми.

автоматично ли се прехвърлят или трябва да подавам някакъв документ до работодателя?

# 410
здравейте искам да попитам аз съм на изпитателен срок в момента и съм бременна,ако разбере работодателя има ли право да ми прекрати трудовият договор???и имам ли право да изляза болничен,ако не се чувствам добре???Благодаря
Може да го прекрати по всяко време.
Имате право на болнични. Ако имате натрупан стаж ще Ви се плаща обезщетение, ако не само ще Ви се води за стаж и ще оправдава отсъствието Ви от работа.

# 411
здравейте момичета,

сега чух по НОВА ТВ, че неизползваният отпуск за 2010г. трябва да се прехвърли с някакво заявление за следващата година и то НЕ повече от 10дена.
Искам да попитам, как стои въпроса при майчинство? Аз имам неизползван отпуск от 2009 и 2010г.. Трябва ли документално да го прехвърля за 2011г?

Не. Когато прекратиш майчинството си, тогава ще си ползваш целия невзет отпуск.

# 412
Прочетох инструкциите за изчисление на обезщетения за болнични за бременност и майчинство, и по точно тази част: "За дните в болнични за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението. А не сумата, която са ви превели". Това, по мои умозаключения, означава, че колкото повече болнични съм имала през базовия период, толкова по-голямо ще ми е обезщетението за майчинството!!!
...
Много благодаря на компетентните хора, които ще ми отговорят!

Тези инструкции от 2011 няма да са актуални.
Обезщетението би ти било по-високо ако в момента, когато взимаш обикновен болничен, си на по-ниско заплащане от преди това.

относно сметките кога да ти започне 45-дневният болничен преди раждане, едва ли зависи от теб. Има значение терминът, който вече ти е определен. Ако е определен, така че този болничен да е с начало преди 2011г., тогава евентуално може да го вземеш след Нова година и да е по новия закон.

# 413
ВЕСЕЛА КОЛЕДА  santa2
с много топлина и любов, споделени с най-любимите хора!

Изречи с шепот тих най-красивите думи в нощта -
за успех и за здраве, за любов и блага.
Нека да осъмне по-спокоен света,
да се сбъднат молитвите
и реалност да стане всяка твоя мечта!

# 414
  • София
здравейте момичета,

Не. Когато прекратиш майчинството си, тогава ще си ползваш целия невзет отпуск.

благодаря много    bouquet И аз така знам, НО се замислих, за не са променили закона  newsm78

# 415
Има значение терминът, който вече ти е определен. Ако е определен, така че този болничен да е с начало преди 2011г., тогава евентуално може да го вземеш след Нова година и да е по новия закон.
За изчисляването на базата (12/18 мес.) е от значение от коя дата започва болничния, а не кога е взет.

# 416
весела коледа на всички Simple Smile

искам да попитам ако някой знае.Става въпрос за новите лични карти.Във фирмата на една позната от отдел 'Човешки ресурси' са им изискали копия от новите карти във връзка с това данните които се използват в редица учреждения да се променят.Само ,че при нас никой не е искал подобно нещо и ще трябва да се оправяме сами.Та въпроса ми е следният-знае ли някои дали и къде се изисква да се занесе копие от документа или просто да си промениш данните(НОИ,банки,сметки за телефон,парно и т.н.).Когато сключвах брак беше ходене по мъките след като си смених името и адреса -съответно личната карта-НОИ,банките,мобилния ми телефон,шоф.книжка.Не ми се мисли ако това важи и когато просто си сменяш личните документи поради изтичане на срока им.На всеки 10 години ,губене на време и ходене по мъките....

# 417
Много благодаря на Стики и Viva_123 за разясненията. Обаче пак нещо не ми се изясни  - как се включва в изчисленията обезщетението за първите три дни обикновен болничен, които се плащат от работодателя в размер на 70% от брутното трудово възнаграждение за месеца през който е болничният?
Да речем, имам постоянна заплата от 1000 лв. месечно. В единия от месеците, който има 20 работни дни, ползвам 5 дни болнични.
Изчисленията, доколкото разбирам, трябва да са следните:
Дневното брутно дневно възнаграждение за месеца, в който съм ползвала болничния, е 50 лв. (1000 лв. заплата / 20 работни дни).
15 отработени дни от месеца х 50 лв. =750 лв. - това ми се дължи от работодателя за реално отработеното време от месеца, през което не съм била в болничен.
Първите 3 дни от болничния се плащат от работодателя. Оставащите 2 дни от 5-дневния болничен ми ги заплаща НОИ в размер 80% от осредниния осигурителен доход за предходните 6 месеца. Понеже заплатата всеки месец е 1000 лв., да предположим, че този осреднен дневен осигурителен доход е 50 лв. (може би няма да е точно 50 лв., защото не всички от тези предходни месеци са имали по 20 раб. дни, имало е и такива с по 21 и 22 работни дни). Но ако дневният осреднен осигурителен доход, върху който се изчислява болничният, плащан от НОИ е 50 лв. в изчислението на дохода за месеца трябва за тези 2 дни трябва да впиша 100 лв., макар че реално ще получа  само 80% от тях, а именно  - 80 лв.

Въпросът ми сега е за първите три дни от болничния, които ми се плащат от работодателя. Тях как да ги впиша в изчисленията на средния брутен дневен доход за месеца - дали реалната сума, която ще получа - 70% от (3 дни х 50 лв.) =105 лв., или дохода, от който се изчислява това обезщетение от работодателя, който е 150 лв.?

А също така обезщетението за първите три дни ползван болничен, което се дължи от работодателя, облага ли се с данък, или се включва в осигуровките, които се вадят от брутното възнаграждение, за да се получи данъчната основа?

Извинявайте, че ви занимавам, но напоследък взех да смятам, да се чудя, и искам да си изясня за себе си как точно ми се формират възнагражденията, обезщетенията и т.н.

# 418
весела коледа на всички Simple Smile

искам да попитам ако някой знае.Става въпрос за новите лични карти.Във фирмата на една позната от отдел 'Човешки ресурси' са им изискали копия от новите карти във връзка с това данните които се използват в редица учреждения да се променят.Само ,че при нас никой не е искал подобно нещо и ще трябва да се оправяме сами.Та въпроса ми е следният-знае ли някои дали и къде се изисква да се занесе копие от документа или просто да си промениш данните(НОИ,банки,сметки за телефон,парно и т.н.).Когато сключвах брак беше ходене по мъките след като си смених името и адреса -съответно личната карта-НОИ,банките,мобилния ми телефон,шоф.книжка.Не ми се мисли ако това важи и когато просто си сменяш личните документи поради изтичане на срока им.На всеки 10 години ,губене на време и ходене по мъките....

Няма нужда да ходиш във всяко учреждение, с което имаш някакви отношения, и да заявяваш номера на новата си лична карта. Номерът на личната карта е факултативно обстоятелство - за разлика от името, което е много по-съществено. Най-вероятно следващия път, като отидеш в някоя банка и си представиш личната карта, служителката ще установи, че ти е нова, и ще поиска да си направи едно копие за банката. Всички договори, които си сключила със старата лична карта, остават в сила и няма нужда да се преподписват.

# 419
Има значение терминът, който вече ти е определен. Ако е определен, така че този болничен да е с начало преди 2011г., тогава евентуално може да го вземеш след Нова година и да е по новия закон.
За изчисляването на базата (12/18 мес.) е от значение от коя дата започва болничния, а не кога е взет.

да, болничният трябва да започва след Нова година съответно

Въпросът ми сега е за първите три дни от болничния, които ми се плащат от работодателя. Тях как да ги впиша в изчисленията на средния брутен дневен доход за месеца - дали реалната сума, която ще получа - 70% от (3 дни х 50 лв.) =105 лв., или дохода, от който се изчислява това обезщетение от работодателя, който е 150 лв.?

А също така обезщетението за първите три дни ползван болничен, което се дължи от работодателя, облага ли се с данък, или се включва в осигуровките, които се вадят от брутното възнаграждение, за да се получи данъчната основа?

трите дни от работодателя са необлагаеми
за точният доход, мисля че беше самото възнаграждение (но когато е по-малко от мин. ос. дневен доход за длъжността, се взима последният) - утре ще проверя за по-сигурно

Последна редакция: нд, 26 дек 2010, 22:52 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт