Майчинството счетоводно - 36

• 32 266
  • 603
  •   1
Отговори
# 435
  • при моите любими
И аз да питам нещо за детските. Ще си подам молба за детски през януари. До сега не съм взимала такива, а сега и за двете деца ще взимам. Нямам брак и в социалните ми казаха, че ми искат само бележка за моя брутен доход от януари до декември 2010. Аз от януари до август бях по майчинсво за първото ми дете, отглеждане до 2 години и доходът ми беше 240лв. От фирмата, в която работех ми издадоха белжка за нулев доход. Това така ли трябва да бъде, не трябва ли да пише 240лв? От средата на август (денят в който дъщеря ми стана на 2 години) се самоусигурявам във моя фирма, и счетоводителите ми издадоха бележка за доход за част от август, септември, октомри  със конкретните суми, а ноември и декември пак са ми нулеви , защото от 01,11 съм по майчинство със второто ми дете. Та въпроса ми е,така ли трява да пише, защото аз все пак получавам пари от НОИ за болничните? Да не ме върнат от социалните, като им занеса бележките.

# 436
  • Пловдив
Та въпроса ми е,така ли трява да пише, защото аз все пак получавам пари от НОИ за болничните? Да не ме върнат от социалните, като им занеса бележките.

да,така е-правилно ти пише 0.00 лв и в двата случая
сумите,получени от нои попълваш от сайта на нои.ако нямаш пик,помоли социалните да ти дадат справка

# 437
  • В полите на Пирин планина
И аз да питам нещо за детските. Ще си подам молба за детски през януари. До сега не съм взимала такива, а сега и за двете деца ще взимам. Нямам брак и в социалните ми казаха, че ми искат само бележка за моя брутен доход от януари до декември 2010. Аз от януари до август бях по майчинсво за първото ми дете, отглеждане до 2 години и доходът ми беше 240лв. От фирмата, в която работех ми издадоха белжка за нулев доход. Това така ли трябва да бъде, не трябва ли да пише 240лв? От средата на август (денят в който дъщеря ми стана на 2 години) се самоусигурявам във моя фирма, и счетоводителите ми издадоха бележка за доход за част от август, септември, октомри  със конкретните суми, а ноември и декември пак са ми нулеви , защото от 01,11 съм по майчинство със второто ми дете. Та въпроса ми е,така ли трява да пише, защото аз все пак получавам пари от НОИ за болничните? Да не ме върнат от социалните, като им занеса бележките.

Да, така трябва да бъде. За сумите на обезщетенията се получава служебна информация от НОИ. Но аз не съм сигурна, че не трябват доходите и на бащата. Независимо, че не сте сключили брак, предполагам той е припознал децата и живеете на един адрес.  newsm78

здравейте,много се притеснявам ако по време на майчинството фирмата в която съм била на постоянен трудов договор фалира дали държавата ще продължи да ми плаща майчинството
благодаря предварително

До изтичане на 410 дни - да. След това - не.

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 10:21 от AnMary

# 438
  • София-Младост

Да, така трябва да бъде. За сумите на обезщетенията се получава служебна информация от НОИ. Но аз не съм сигурна, че не трябват доходите и на бащата. Независимо, че не сте сключили брак, предполагам той е припознал децата и живеете на един адрес.  newsm78
Не трябва удостоверение за дохода на бащата, ако нямат брак.

# 439
Ала-Бала  Peace Мерси!

# 440
  • Пловдив
Здравейте!
Искам да попитам, какъв е срокът, в който работодателят е длъжен да подаде в НОИ данни и да плати осигуровките?
Днес вече е 28.12, а единият ми работодател още не е подал данни за ноември. До кога трябва да го направи?

Глупавото е, че първият ми работодател - община, още преди Коледа платиха заплатите за декември, съответно осигуровките и даже са ми входирали 2 болнични листа за целия декември. А от допълнителния трудов д-р още нямам за ноември осигуровки, както и не са подадени 1 болничен за ноември и двата за декември. Счетоводителката твърди пред шефа, че ги е платила, но аз виждам в сайта, че не е. Подозирам, че го мотаят нещо (тя не е на трудов договор към него, а е отделна счетоводна фирма, която го обслужва) Притеснявам се, че от НОИ ще обработят 2-та болнични за декември, подадени от основния ми работодател, и като нямат пълни данни за ноември, ще ми сметнат по-малка сума за този месец  newsm78

Извинявам се, стана много объркано  Embarassed

ПП: Благодаря, Viva_123, за бързия и пълен отговор    bouquet

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 11:08 от Commelina

# 441
Здравейте!
Искам да попитам, какъв е срокът, в който работодателят е длъжен да подаде в НОИ данни и да плати осигуровките?
Днес вече е 28.12, а единият ми работодател още не е подал данни за ноември. До кога трябва да го направи?

Глупавото е, че първият ми работодател - община, още преди Коледа платиха заплатите за декември, съответно осигуровките и даже са ми входирали 2 болнични листа за целия декември. А от допълнителния трудов д-р още нямам за ноември осигуровки, както и не са подадени 1 болничен за ноември и двата за декември. Счетоводителката твърди пред шефа, че ги е платила, но аз виждам в сайта, че не е. Подозирам, че го мотаят нещо (тя не е на трудов договор към него, а е отделна счетоводна фирма, която го обслужва) Притеснявам се, че от НОИ ще обработят 2-та болнични за декември, подадени от основния ми работодател, и като нямат пълни данни за ноември, ще ми сметнат по-малка сума за този месец  newsm78

Извинявам се, стана много объркано  Embarassed
Срока за внасяне на осигуроки и поддаване на данни в НАП за мес.  Ноември е до края на декември. Съответно за всеки следващ месец.
НОИ ще сметне обезщетението въз основа на подадените данни към датата на изчисление. След като втория работодател представи болничните ще се преизчисли обезщетението в пропорция и ще се доплати разликата /ако има такава/.

# 442
Здравейте мили дами,искам да се убедя,че правилно съм разбрала как точно се изчислява колко трябва да получа за 45 дневния болнияен,в който излязох наскоро. Значи,сумират  се 12 м назад брутнит заплати ,после се делят на общия брой работни дни за да се получи средно на ден/като нетрябва да минава средно дневното нетно възнаграждение/и полученото(90%) се умножава по 45 дни/за болничния/.

пример:сбора на брутните заплати за 12 м е : 7200лв /230/раб.дни/=31,30лв  Аз си изчислявам нетното дневно на 24лв/може и да греша/,но д априемем че е така И СТАВА :90%от 24 ЛВ =21,60 х 45 дни=972лв

Греша ли  newsm78

# 443
Здравейте мили дами,искам да се убедя,че правилно съм разбрала как точно се изчислява колко трябва да получа за 45 дневния болнияен,в който излязох наскоро. Значи,сумират  се 12 м назад брутнит заплати ,после се делят на общия брой работни дни за да се получи средно на ден/като нетрябва да минава средно дневното нетно възнаграждение/и полученото(90%) се умножава по 45 дни/за болничния/.

пример:сбора на брутните заплати за 12 м е : 7200лв /230/раб.дни/=31,30лв  Аз си изчислявам нетното дневно на 24лв/може и да греша/,но д априемем че е така И СТАВА :90%от 24 ЛВ =21,60 х 45 дни=972лв

Греша ли  newsm78

Да, грешиш. Среднодневното възнаграждение се умножава по броя работни дни в месеца, а болничните листове се издават в календарни. Освен това тези изчисления важат за 2010 год. За 2011 г. се вземат вече 18 месеца назад.

# 444
  • София-Младост

Греша ли  newsm78
Грешиш.
Ако 31,30 ти е среднодневно брутно, него умножаваш по 90%=28,17. Ако 24лв. ти е среднодневно нетно, то се взима за дневно обезщетение. Няма да получиш  за 45дни пари, гледат се само работните за съответния месец. Като няма да получиш  исумата накуп, а за всеки месец според работните дни.  Да приемем че 45 дневния ти започва от 23.12.. През м.001 ще получиш пари за 5 работни дни за м.12. През м.02 ще получиш пари за работните дни през януари и т.н.

# 445
Да,да точно така,като го прочех ми стана ясно.Благодаря много и да попитам от 2011 влиза в сила 18м назад за изчисление,но щом съм излязла на 26.12.2010 в 45 дневен не съм ли заварено положение???

# 446
  • София-Младост
Да,да точно така,като го прочех ми стана ясно.Благодаря много и да попитам от 2011 влиза в сила 18м назад за изчисление,но щом съм излязла на 26.12.2010 в 45 дневен не съм ли заварено положение???
Заварено положение си, при теб изчисленията трябва да са на база 12месеца назад.

# 447
Много благодаря за бързия и конкретен отговор.   bouquet Добре че сте тук,мили дами .

# 448
  • Някъде Там
Здравейте,

Искам да попитам, ще излизам майчинство от април месец ( 445дни преди термин). Ако сега излизам в болнични заради първото дете, ще повлияе ли болничния на парите за майчинство които ще взимам. Нали майчинството се изчислява върху сумата, на която ме осигуряват, тя мени ли се когато съм в болнични?
И другият ми въпрос е след като от април съм първия болничен за майчинство, до тогава трябва ли да си взема отпуската за 2011 и 2010 ( 10 дни) за да не я загубя? И ако да - всичката ли трябва от 2011?
Мерси предварително   bouquet

# 449
  • София-Младост
Здравейте,

Искам да попитам, ще излизам майчинство от април месец ( 445дни преди термин). Ако сега излизам в болнични заради първото дете, ще повлияе ли болничния на парите за майчинство които ще взимам. Нали майчинството се изчислява върху сумата, на която ме осигуряват, тя мени ли се когато съм в болнични?
И другият ми въпрос е след като от април съм първия болничен за майчинство, до тогава трябва ли да си взема отпуската за 2011 и 2010 ( 10 дни) за да не я загубя? И ако да - всичката ли трябва от 2011?
Мерси предварително   bouquet
Болничният няма да се отрази много на обезщетението вероятно, но ще имаш прекъсване в отпуска за отглеждане на малко дете и с второто може би няма да може да се възползваш да получаваш обезщетение като за първото с второто. Макар че не е уточнено точно този случай. За отпуската..не мисля, че ще я загубиш.

Общи условия

Активация на акаунт