Майчинството счетоводно - 36

• 32 227
  • 603
  •   1
Отговори
# 480
  • София-Младост
Здравейте!
Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете!
Аз съм в болнични от деня на трансфера без прекъсване и сега ми предстои минаване на ТЕЛК за дните,които не ми стигат до 45 дневния болничен преди раждане.Въпросът ми е:болничните влизат ли като база за изчисляване на майчинството или се вземат 18 месеца преди започване на болничните?
Влизат, периодът е 18 месеца, преди месецът, в който е издаден болничнията за 45 дни.

# 481
  • Бургас
Момичета, това, което ще питам, не е за тук, но не можах да измисля къде да си задам въпроса.
Не се отнася за мен, но ми е важно и спешно!

"Работя на постоянен трудов договор. Работодателят предлага със заповед за вътрешно преместване при запазване на същата длъжност и заплата да работя в друг отдел в същото предприятие. В заповедта не е посочен срок.. Това преместване гарантира ли запазването на първоначалния безсрочен трудов договор?"

Благодаря Ви предварително!   bouquet

# 482
Има ли ограничение в размера на майчинството, сега, по новия закон от 2011г.?

# 483
  • Майничка
Момичета, това, което ще питам, не е за тук, но не можах да измисля къде да си задам въпроса.
Не се отнася за мен, но ми е важно и спешно!

"Работя на постоянен трудов договор. Работодателят предлага със заповед за вътрешно преместване при запазване на същата длъжност и заплата да работя в друг отдел в същото предприятие. В заповедта не е посочен срок.. Това преместване гарантира ли запазването на първоначалния безсрочен трудов договор?"

Благодаря Ви предварително!   bouquet

Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
...
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.

Има ли ограничение в размера на майчинството, сега, по новия закон от 2011г.?

Доколкото максималният осигурителен доход не е променен, таванът си остава 1800лв.

# 484
Чета, чета и все недоразбрала... От както разбрах за бременността си съм болничен, месеците до края влизат ли в сметките за обезщетенията за майчинство? Работата ми беше нова, имам един месец вкъщи (предполагам, че и той влиза, но е 0лв), а преди това бях на 4 часа. Всичко ми е пълна каша newsm78 Ако не мога да получа обезщетение заради тази каша имам ли право на някакво социално? Предварително благодаря и се извинявам за объркания пост  bouquet

# 485
  • в ябълковата градина
Здравейте,
моят въпрос е следният:

Върнах се на 05.11.2010г. след ползването на 1 година майчинство.
Направих справка в счетоводството и се оказа, че имам почти 50 дни отпуск.
Нали не е възможно да го загубя?
Искам да го ползвам целия тази година.
Благодаря много предварително за отделеното време!

# 486
  • Пловдив
Чета, чета и все недоразбрала... От както разбрах за бременността си съм болничен, месеците до края влизат ли в сметките за обезщетенията за майчинство?-да,месеците в боничен влизат-базата ти е твърдо 18 м назад от 45 дневния Работата ми беше нова, имам един месец вкъщи (предполагам, че и той влиза, но е 0лв)-месеците без работа в базата са ти на 240 лв , а преди това бях на 4 часа. Всичко ми е пълна каша newsm78 Ако не мога да получа обезщетение заради тази каша имам ли право на някакво социално?-ще получаваш две години майчинство ако имаш 12 м стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния рабтиш-тези две условия изпълнени ли са ? Предварително благодаря и се извинявам за объркания пост  bouquet

Здравейте,
моят въпрос е следният:

Върнах се на 05.11.2010г. след ползването на 1 година майчинство.
Направих справка в счетоводството и се оказа, че имам почти 50 дни отпуск.
Нали не е възможно да го загубя?
Искам да го ползвам целия тази година.
Благодаря много предварително за отделеното време!

отпуска от 2009/2008 не го губиш
за 2010 е трябвало 10 дни да ползваш през 2010,а другите 10 да прехвърлиш за 2011 г

Последна редакция: пн, 03 яну 2011, 15:38 от AnMary

# 487
  • в ябълковата градина
Елфита, мерси много!Може ли да ме насочиш къде да го прочета (закон, наредба), защото водя спор по този въпрос.

# 488
  • Пловдив
за какво спорите-че не губиш тези за 2009 и 2008 ли

иначе отпуските за уредени в КТ Раздел II.
Ползуване на платения годишен отпуск

# 489
  • Бургас
Във връзка с последните промени на КСО  , остава ли - при постъпване в нова фирма се изискваше 1 раб.ден за да се ползват болнични или и това го промениха  newsm78

бихте ли ми отговорили и на мен  Blush

# 490
  • Пловдив
MI6A,не е променено

# 491
  • в ябълковата градина
Elfita, че съм ги загубила.

# 492
Чета, чета и все недоразбрала... От както разбрах за бременността си съм болничен, месеците до края влизат ли в сметките за обезщетенията за майчинство?-да,месеците в боничен влизат-базата ти е твърдо 18 м назад от 45 дневния Работата ми беше нова, имам един месец вкъщи (предполагам, че и той влиза, но е 0лв)-месеците без работа в базата са ти на 240 лв , а преди това бях на 4 часа. Всичко ми е пълна каша newsm78 Ако не мога да получа обезщетение заради тази каша имам ли право на някакво социално?-ще получаваш две години майчинство ако имаш 12 м стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния рабтиш-тези две условия изпълнени ли са ? Предварително благодаря и се извинявам за объркания пост  bouquet

И аз съм в същото положение. Предполагам, че болничните ще ми намалят майчинството. Така ли е?

# 493
За Много Години!!!
Няколко пъти съм писала тук и винаги съм намирала отговор на въпросите си ,за което ви благодаря. Hug
Осигурявах се фиктивно,за да получавам майчинство.От 2 месеца съм натрупала необходимия  осигурителен стаж,но все още,нямам преведени пари.
Според моята счетоводителка,цялата необходима документация е наред и е изпратена до НОИ навреме.Тогава ,според вас,каква може да е причината,за да се забавят толкова време парите ми.??? newsm78
И къде в НОИ мога да  попитам какъв е проблемът??
Благодаря ви предватилено  bouquet

# 494
  • Пловдив
Здравейте и за много години! Желая ви много здраве и усмивки през 2011 год.!

Във връзка с измененията в КСО за болничните за общо заболяване от 01.01.2011 имам питане.
В непрекъснат болничен съм от 01.12.2010 до 13.01.2011 г. Първичен болничен от 01.12 до 14.12 и продължение от 15.12 до 13.01.2011. Ако от 14.01.2011 г. си взема още 1 болничен, продължение на тези 2-та, на каква база ще се изчислява - ще остане ли същото обезщетение, изчислено през декември, тъй като е без прекъсване, или вече ще е на база 12 месеца назад?
Чета преходната разпоредба на КСО: "§ 60. Паричните обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, безработица и при трудоустрояване, отпуснати с начална дата до 31 декември 2010 г., продължават да се изплащат в определения им досегашен размер до изтичането на срока им.", но нещо не са ми ясни термините. Май болничен с начало 14.01.2011 г. няма как да е отпуснат с начална дата до 31.12.2010 г., нали? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт