Майчинството счетоводно - 36

• 32 170
  • 603
  •   1
Отговори
# 570
Сигурно по-напред в темата вече е питано, но не мога да намеря отговор относно ползването на годишния платен отпуск по време на майчинство, съгласно сегашните промени: годишният отпуск за времето на майчинството запазва ли се и може ли да се ползва след изтичане на майчинството или се губи? Трябва ли жената да ползва полагащия й се отпуск за 2011 г. преди да излезе в майчинство или може да го остави за по-късно /терминът й е през юни/?
А и моят въпрос е същият, някой ако знае. Кога в крайна сметка трябва дасе ползва платеният годишен отпуск?
След като се върнете на работа. Не го губите.

# 571
Сигурно по-напред в темата вече е питано, но не мога да намеря отговор относно ползването на годишния платен отпуск по време на майчинство, съгласно сегашните промени: годишният отпуск за времето на майчинството запазва ли се и може ли да се ползва след изтичане на майчинството или се губи?
А и моят въпрос е същият, някой ако знае. Кога в крайна сметка трябва дасе ползва платеният годишен отпуск?
След като се върнете на работа. Не го губите.
Това касае и отпуските от 2010 г, така ли?
Конкретно моят случай е следният. Излязох в 45 дневен болничен преди раждане на 14.08.2010, като за 2010-а година ми останаха 17 дни неползван платен годишен отпуск. Ще мога ли да ги ползвам, когато прекратя майчинството си или ще загубя част от тях?
Благодаря предварително!

# 572
здравейте, лекарката, която ми води ЖК, ми е дала направление 7 за хоспитализация за раждане, но то е със старата ми фамилия/сменила съм я от края на октомври, но тя си ме води при нея от по-преди и явно не ми е сменила данните в компютъра - дали това е фатално, да я карам ли да го поправя/и възможно ли е след като вече го е написала?/. От другата болница дали ще го приемат така? ЕГН-то нали е същото... newsm78

# 573
  • София-Младост
здравейте, лекарката, която ми води ЖК, ми е дала направление 7 за хоспитализация за раждане, но то е със старата ми фамилия/сменила съм я от края на октомври, но тя си ме води при нея от по-преди и явно не ми е сменила данните в компютъра - дали това е фатално, да я карам ли да го поправя/и възможно ли е след като вече го е написала?/. От другата болница дали ще го приемат така? ЕГН-то нали е същото... newsm78
Нека го поправи.

# 574
Ulia,
чл. 176 ал.2 КТ
Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 575
zigizagi , значи няма да го загубя!
Благодаря ти много!   bouquet

# 576
Здравейте и от мен.
Моят случай е малко объркан, но все пак Ви моля за съвет. Имам дъщеря на 2г. и 7м., която не е настанена в детско заведение понеже няма места. Разведена съм и тя е от първият ми брак, но съм омъжена повторно. Използвала съм си 6м. неплатена отпуска за гледане на дете до 8г. по Чл. 167а. В момента съм в полагаемата ми се отпуска натрупана през периода на майчинство, но се оказа и че съм бременна в началото на 3-я м. В отпуска съм до 23 март, а се полага да изляза в отпуск по майчинство /45 дни преди раждане/ на 23 юни. Което означава , че имама 3м. които трябва да се "уплътнят" така да се каже. Сегашният ми работадател няма работа и иска като ми свърши полагаемата ми се отпуска да прекратим трудовия договор по взаимно съгласие. Аз обаче имам следият въпрос: По Чл. 167а. (4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:

1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;

Имам ли право на още 6м. неплатен отпуск при положение, че несъм в едно домакинство с бащата на детето? Но и в същото време съм омъжена за друг човек, който се грижи за това дете, така че излиза , че не се грижа сама за детето си.
Ако напусна по взаимно съгласие сегашният си работадател имам ли право на майчинство след това, като при него съм работила 6г. и имам непрекъснат трудов стаж? И имам ли право на обезщетение от борсата?
Знам, че въпросите ми са много и ситуацията е доста оплетена, но много Ви моля за малко помощ! Благодаря предварително.

# 577
според мен имаш право на 1 год. отпуск - дано и работодателят ти мисли така

# 578
здравейте , притеснявам се по принцип да пиша ,но мисля че тук има кой да ми помогне . Бременна съм във 2 рия месец с второто си дете . Септември 2009 приключи майчинството ми с първото ми дете , от тогава съм безработна . Ако сега започна да си плащам осигуровки ще имам ли право на майчинство. Мен със сигурност ще ме хване новия закон , по който се изчислява 18 месеца назад.
Ако някой може да ми помогне ще съм много благодарна.

# 579
здравейте , притеснявам се по принцип да пиша ,но мисля че тук има кой да ми помогне . Бременна съм във 2 рия месец с второто си дете . Септември 2009 приключи майчинството ми с първото ми дете , от тогава съм безработна . Ако сега започна да си плащам осигуровки ще имам ли право на майчинство. Мен със сигурност ще ме хване новия закон , по който се изчислява 18 месеца назад.
Ако някой може да ми помогне ще съм много благодарна.
Ще имате право на 2 год. майчинство ако към датата на издаване на болничния за 45 дни сте осигурена за общо заболяване и майчинство. 240 лв. са гарантирани на месец.

# 580
Много благодаря за изчерпателния отговор
Сега остава да започна да се сигурявам.
Мерси отново  Hug

# 581
Здравейте, още един въпрос от мен: когато съм в неплатен отпуск за гледане на дете, кой ми плаща здравната осигуровка- аз или работодателя, този период не се води за трудно стаж, нали, и ако да, мога ли аз да се самоосигурявам през това време?

# 582
  • Пловдив
Здравейте, още един въпрос от мен: когато съм в неплатен отпуск за гледане на дете, кой ми плаща здравната осигуровка- аз или работодателя, този период не се води за трудно стаж, нали, и ако да, мога ли аз да се самоосигурявам през това време?

работодателят я плаща
води се за трудов стаж
какво разбираш под това ти да се самоосигуряваш
може да работиш на друг договор през това време

# 583
Идеята ми беше, ако не се води трудов стаж и се налага да плащам и здравната си осигуровка, поне да се осигурявам и за пенсия и болест.

И още нещо-щом той ми плаща здравната осигуровка, има ли как да ми откаже тази отпуска /неплатената за гледане на дете/ при положение, че ще взема и за двете си деца т.е. 2 х 6 месеца?

Благодаря много за отговорите!   bouquet

# 584
Здравейте, имам следният въпрос: Работех и все още се водя във фирма, която по време на майчинството ми измести отдела в който бях в София. Колегите ги съкратиха по мисля, че по чл. 328, не помня дали беше той точно, но им изплатиха обезщетение 4 брутни заплати и отделно после бяха на борсата пак с обезщетение. За мен тогава по удобният вариант беше да се подпиша че последвам фирмата в гр. София  и да продължа да си получавам майчинството. Въросът ми се състои в това - мога ли по някакъв начин да принудя фирмата да ме съкрати, поне за да получавам обезщетение от БТ.   В момента съм в неплатен отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт