половата просвета, репродуктивни проблеми и осиновяване

• 1 314
  • 5
  •   1
Отговори
Мили мами,
у нас вече сериозно се говори за отговорно отношение към секса (макар че засега само теорията ги вълнува, мисля Laughing), което веднага прави всички тези разговори по-различни от 'обикновената полова просвета'.
Веднага се засягат две теми - нашите репродуктивни проблеми, включително и "ако можехте да си родите, нямаше да си вземате деца"; и от друга страна, очевидно безотговорното поведение на създателите (досега се минаваше с формулата 'не са могли да се грижат', сега обаче идва 'защо не са мислили, като са ме правили'). Виждам, че това ги терзае, не на последно място, защото се прокрадва съмнението - ами ако приличам на тях и направя някоя глупост?
Усещам, че темата е хлъзгава, не знам как се справям, интересно ми е при вас как е. Честно казано, ако порасналите осиновени се включат, ще им бъда много, много благодарна.

# 1
  • Западен парк
Мен също много ме интересува тази тема. Моето момченце е още много малко и не водим този разговор, но искам да зная предварително как ще го водим като му дойде времето. С големия никога не ми е било трудно, защото той ми задава същите въпроси, които и аз съм си задавала, докато съм била малка и съответно и отговорите не са трудни. Виж с Боян е съвсем различно. Аз не съм била в неговото положение и нямам представа как би се чувствал и какви отговори би търсил, съответно - на каква плоскост ще се развива отношението му към секса и репродукцията.
Съгласна съм с Маймуна, че порасналите осиновени ще са ни от голяма помощ.

# 2
  • Някъде в България
1. Никога не съм мислила, че мога да приличам на жената, която ме е изоставила и аз да постъпя така с детето си.
2. При мен осиновяването не е само поради репродуктивен проблем/няма открит такъв/, а винаги е съществувало като желание.
3. Когато бях в пубертета половото възпитание го нямаше никакво, но пък започвахме с държане на ръце в киното, а не със секс, затова трудно можем да се поставим на мястото на днешната младеж. Донякъде е правилно разсъждението, защо не са мислили като са ни правили, но пък и колко от младите мислят преди секс?! Затова е хубаво да наблегнете върху безопасния секс в разговорите си и с възможността за поемане на отговорност при евентуален гаф. Едва ли ще са смотаняци в очите на приятелите си ако използват презерватив например. Не разбирам защо мислите, че осиновените са някаква отделна порода и при тях няма същите въпроси както при другите деца. Е, вярно, че някак си порастваш на друго ниво особено ако се сблъскваш с подигравките на доброжелатели, вярно е, че се питаш защо си създаден, но точно в търсенето на себе си са направени най-великите открития, нали? Мисля, че осиновените са по-зрели от останалите на същата възраст и това може само да ви радва.

# 3
аз също никога не съм мислила че ще приличам на създателите си.Незнам защо,но у нас темата за секса никога не се е засягала.Майка ми дори не използваше тази дума.Секс и осиновяване бяха забранени теми.Учех се от съученици или от приятели.С две думи от всеки друг,но не и от който трябваше да ми обясни.Ще пиша повече вероятно утре че малкият е болен и с температура

# 4
„Защо не са мислили, като са ме правили?” Лесно им е на младежта днес, всичко учат, всичко им е поднесено изяснено, как ли пък старите не са се сетили, а : )  Ами не само те, много не са се сетили, защото хич и дума не е е отваряло по въпросите на половата просвета, която се придобиваше изключително от улицата и приятели. Много от другите дължат липсата на негативен опит не на сещането, а на случайност и късмет : )  Не беше често родителите да говорят с децата си по тези теми, в училище бяха табу.  Половата култура изисква определено ниво на образованост и сега. Същото е с хигиената въобще, с културата на хранене, с отношението по много въпроси от ежедневието ... въобще днес знаем повече за много неща, а и въпросът е как и кога придобиваш това знание. Едно е да си възпитан така, друго е по някое време като възрастен да чуеш, че еди как си ...

Малко в страни, но пример, който илюстрира тази разлика. По повод международния ден за борба със СПИН отчетоха, че в последно време тук се заразяват предимно хора на 40, по-малко на 30 и много по-малко 20-годишни, което се дължи на резултатите от т.нар. полова просвета и стабилно изградено отговорно отношение към безопасния секс в младото поколение. Т.е. не се правят на тарикати, че не било същото с презерватив ...
Освен това, сума народ, отглеждащ децата си, също ги е правил без да мисли, като продължава да не се замисля в процеса на родителстването ... което също е проблем за потърпевшите деца. Абе, изобщо, грамотност трябва и трябва да се мисли, особено когато информацията от натрупания опит е налице, но това не е лека задача : )

Аз в моите грешки не приличам на никой от в това отношение почти перфектните ми предшественици, е, те и в други времена са живеели ; ) Вярно, че го има и примера на порочния кръг при изоставени деца, отрастнали в дом, които на свой ред безотговорно (или по-скоро несъзнавано) създават деца, които оставят в дом, но в голяма част биородителите, оставили децата си за осиновяване, идват от семейство и в това отношение очевидно се различават от родителите си, нали? Безотговорното създаване на деца и/или изоставянето им може да се „наследи” от среда, възпитание, претърпяно отношение, но не от ген. И пак е въпрос на лично стечение на обстоятелствата и личен избор. А със или без връзка с „наследството”, изборът е много по-лесен, когато си информиран, когато си мислил по тези въпроси. Както са те днес : )

Аз съм далече от тия въпроси от страна на детето, но ако някой подрастващ сподели подобни терзания с мен в момента, в този дух бих коментирала. Чудя се, дали ще имам куража да споделя с порастналото си дете собственото си „немислене” в определени моменти, дали ще имам сили да съм достатъчно открита да подкрепя теорията с личен пример, а не с само с примера на био родителите, не че мойто е същото , разбира се. 
Ето, изтренирах се. Ако съм в грешка, казвайте, да не оплескам работата с някой тинейджър, не че ми се редят на вратата, де ; )

А на въпроса дали бих я осиновила, ако бях родила ... ами няма верен отговор. Такова „ако” не съществува. Никой не може да знае. Може би да, може би не. И аз се питам. Себе си. Понякога си мисля, че добре че така стана, че иначе щях да пропусна това съкровище. Но и това не е естествено, струва ми се ... Ако трябва да отговоря към днешна дата, бих добавила, че   „човек предполага, господ разполага”, така е станало, значи така е трябвало да стане; в някоя паралелна реалност може би би било друго, но ние живеем сега и тук и сме заедно. Другото е безплодно умуване, забрави го.

# 5
защото се прокрадва съмнението - ами ако приличам на тях и направя някоя глупост?
аз никога не съм мислила нещо такова.По скоро майка ми я беше страх понеже крушата не падала по далеч от дървото.Поради тази причина на моменти се държеше като луда

Общи условия

Активация на акаунт