Всяка майка на Юнско дете да намине да се отчете :)

• 68 572
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
До скоро за Павел и аз се казвах "мама" , но от както учим буквите "М" е за мама, а "К" е за Криси  Heart Eyes

Иначе към баща си доста често се обръща по име и то защото копира мен Wink на мен ми е забавно, баща му също няма против, обаче свекито много се дразни  Mr. Green

От едно известно време Павел като не иска да направи нещо и казва "не мога" ... еее направо в чудо се виждам, голям инат го раздава! Crazy Примерно тук се захлади доста вече, а той все по блуза иска да излиза, нито горнища нито якета слага и реве докато не стане на неговата, няма компромисен вариант Sad нито със заплахи, нито с обещания и подкупвания. Накрая от умора ако кандиса да, но някой път и аз вече не издържам и отстъпвам. В градината поне са го научили да се облича и съблича сам и това ме радва много Simple Smile

А колкото до границата...аз не се пестя нито в караниците нито в гушканиците  Embarassed

# 436
  • София
Здравейте и от мееен!
отдавна не съм се отчитала тук:)

гледам сте пораздвижили темата с въпроси, та и аз ще си задам моя после.

Иначе за виждането голи, аз лично не мисля да се крия. някой път, когато се преобличам ме вижда друг път - не. Има интерес да ми пипа корема, не знам защо, и почти есеки път почва да говори, за това, ч е жените имат по-големи цици и могат да имат бебета в корема и ми показва, как е бил в моя. Има според мен някакъв интерес, който ми се струва напълно логичен.
В тази връзка ето една полезна статийка за сексуалното поведение и децата: http://detskorazvitie.bg/articles/childsex.html

Иначе за игрите - Зари доста по-интересно му е да ме включва в игрите си и да правим нещо заедно и всеки да си има роля. Но и самостоятелно си се занимава, като сам си влиза в различни роли. Най-много играе с коли и животни.Но и всеки ден четем книги, по много. Не обръща внимание вече на строители и пъзели, нито пък на топки и по-спортни игри.

Това, което аз искам да ви питам е за въпросът "Защо?"
Зари изобщо не ме пита защо е това, а защо онова. Когато аз го питам, има всеки път отговор.
Преди време ходихме на интересна диагностика с логопед (понеже в градината, която ходи Зари има такъв на щат, а Зари не изговаря някои звуци). Та на тази диагностика той сподели, че има деца, които смятат че значт всичко и не се вълнуват в дълбочина, но мен този въпрос си ме вълнува....

Междудругото тази диагностика си беше интервю за три дни, които Зари ходи с татко си. Много подробна и цял психологически преглед направо.Въпроси дори за минутиоте след раждането , за шишетата с които се е хранил, за любими занимания, упражнения за подреждане на фигури, картинки и още какво ли не - Много ме впечатли въпросният логопед. Както и да е, та по време на това занимание -интервю се забеляза, че когато го питат  къде е топката на книжката да речем, той я показва, а не казва 'под леглото', 'на  масата'...,което ми напомни, че самата аз не съм го учила за това"под, над, върху...и така нататък. Също и за разказа по картинка, Зари разказва много , една картинка - цяла приказка, спазва последователност, но не използва, тези предлози или както се наричат там, а използва само 'тук' и 'там'...
та това ми е въпроса към вас. Питат ли ви децата "Защо?"

# 437
Мале Simple Smile

Павел е точно както описваш Зари Simple Smile под, над , зад и т.н. са му непознати наистина не съм му ги казвала като се замислям  Blush

Той също мнooooooгo рядко пита "защо ... еди какво си", а аз му отговарям кратко и просто и той казва "аааа" (в смисъл "добре") и не задълбава с повече въпроси Wink

И сега като се замислям винаги като иска да каже нещо за преди (мин. време) било то предния ден или предната година, казва "у вчера"  Mr. Green

а като иска да каже нещо в бъдеще време казва примерно "на отидем", като "на" е частичка която се използва за бъд. време в гръцкия  Simple Smile

# 438
МаЛе, радвам се, че се включи Hug

Диди пита много "защо" и може така да пита до безкрай, но... не слуша особено какво й отговарям и после пак пита същото или пък аз й казвам и после ще ти пусна филмче и тя пита защо Crazy, при положение, че това й  е любимото занимание и аз й отговарям, защо не искаш ли и естествено  отговотът е, а да, искам Joy

За предлозите, използва някои, но пък когато иска да покаже нещо казва "това", а не името на предмета, за по-лесно Rolling Eyes; другата седмица съм на логопедична среща и ще видим какви съвети ще дадат.

# 439
  • варна
 MALE, много ми е познато това обследване от логопеда. Боян нали от 2 годишен ходи на логопед, така се случва че все заминават занякъде и вече сме на трети логопед ,ходим 2 пъти седмично и вече повече като уроци премминават заниманията.
  Тези частици - под, на , зад, до и т.н. ги ползва Боян и то точно защото логопедите са го научили на словоред. От въпросите първо започна да пита Какво правиш, Къде е...
 Въпросът "Защо" умишлено почнах да го уча да го задава, понеже видях, че другите деца го използват вече. Обаче 2-3 пъти ме е питал по нещо и  толкова, явно не му е нужен този въпрос в момента.
 Това което ти е казала специалистката, че има деца които си мислят че всичко знаят, Боян е точно такъв. Когато се научи да пита "Какво правиш", изобщо не чакаше да му отговориш, ами сам си отговаряше. Примерно:
 Бабоо, какво правиш?- Гледаш си внучето...или -Таткоо, какво правиш?... Гледаш телевизийка и ядеш салата. И с такива интонации си отговаряше, че се заливахме от смях.

# 440
Пепо постоянно пита "защо". Той и постоянно бърбори де... няма умора това дете. Всякакви фантастични разкази и истории разказва. А "защо" може да те пита докато припаднеш. Дори в детската градина госпожата каза, че вече ще му вика "защотко" Simple Smile Като говорела нещо всички деца слушат, само Пепо пита "защо"  Laughing Дано и като порастне ученик да е толкова любознателен.

bouquet

# 441
  • Miami
Жорко и той постоянно пита защо, т.е. даже не казва защо, ами насто  Laughing Нон стоп приказва и пита  Crazy Чак понякога му викам да млъкне за малко, но все едно нищо не съм му казала  Mr. Green
От скоро започна да използва и предлозите пред, над, зад. И преди е казвал пред, но е имал предвид отзад Mr. Green Сега вече правилно се изказва.
От лятото вече доста му прави впечатление кой е дебел и кой е слаб. На два пъти се изчервих заради него, защото ме пита "Мамо, насто тя е толкова дебела?" и съответно хората го чуват  ooooh! Постоянно му обяснявам, че така не се говори за хората, защото не е хубаво, че ако има нещо да ми казва е по-добре на ушето да ми го каже и т.н., обаче нашия си кара по неговата... Как да го отуча от това? Случвало се е и примерно инвалиди или хора с увреждания и той да ги зяпа и да ме пита нещо за тях докато сме още близо и може да го чуят.Вярно, че е дете, но все пак ми става неудобно от хората.

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 14:19 от Кори

# 442
Мартина също може да пита "Защо?" до безкрай. Аз отговарям търпеливо, докато в един момент не ми свършат отговорите  Joy Малко се изнервям, когато чета някоя книжка за 50-ти път и започне да ме пита: "Защо еди кой си е направил еди какво си?"  Whistling Ама стискам зъби, какво да правя  Mr. Green

Относно "под", "върху", "пред", "зад" и т.н. аз отдавна гледам да я уча на тези неща. И сега я гледам, че ги знае, използва думите и като й кажа къде да търси нещо, се ориентира веднага  Peace Използва всички думи, които знае, не казва "това". Даже някой път се зачудвам от къде ги знае някои неща. Като гъба попива всичко.

Иначе за говоренето - не се спира това дете  ooooh! Може да говори по един час без да й млъкне устата за половин минута... САМА  Joy Измисля си разни истории, разказва си ги, води си диалог между себе си и разни кукли. Лошото е, че са й много високи децибелите и ако искам да си почина, не ми се получава  hahaha

# 443
Мацките привет и от нас  Hug
И аз не съм от най-пишещите,но чета  Wink и при нас положението е същото Паола не спира да бърбори,да пита защо,какво,толкова е любопитна  Mr. Green нищо не и отбягва,дори да си играе нещо,а с баща и си кажем нещо по-тихичко веднага пита какво си говорим,опасни са тези малки бонбончета   Heart Eyes
Аз да ви питам нещо,на Паола от няколко месеца и се появиха люспички по главата,като бебе не ми е имала "бебешка кал" а от скоро и се появиха тези жълтеникави люспи,смених шампоана,но не се махнаха,даже ако и ги махам с ръка пада направо с малко кичурче косичка водих я на лекар и той ми каза да я къпя с шампоан "Низорал" купих го,четох му листовката,никъде не пише да не се дава на по-малки деца,но ми се струва,че ще е силен за нея,някой знае ли нещо по въпроса?

# 444
  • Miami
Рони, от известно време съм забелязала, че и Жорко има на едно място такива люспички и  пак така като ги дръпна пада и косица с тях. Обаче само на едно място го има и не съм се притеснила още. Ще чакам да видя дали друг ще каже нещо. Нямам представа  дали шампоана Низорал може да се ползва за малко дете  newsm78

И аз стискам зъби като ме пита по сто пъти едно и също нещо особено като четем книги. Първо ми става смешно как всеки път знам кога какво ще ме пита на съответната книга, обаче после вече постепенно се поизнервям Mr. Green

# 445
На мен явно ми се е паднало интровертно дете, ама то на кого да се метне детето, като майка си е Blush

При нас Тод има бебешка кал, Диди не. Казаха ни да го мажем с бадемово олио около 1 час преди къпане и после много добре да се среши. После обилно изплакване, без слагане на сапун. Вчера пробвахме и след първата процедура почти напълно паднаха люспичките Flutter

# 446
Бръм и аз.
"Защо" Митко не пита кой знае колко често. Пита за някои неща, когато наистина го интересуват; в повечето случаи гледа като теленце, ако някой го заговори, мълчи и не дава вид да участва изобщо в околния свят. След известно време обаче вади такива умозаключения от случките и такива подробности разказва, при това усмислено и подредено, че с баща му буквално оставаме със зяпнали усти и не знаем какво да кажем. Много често пресъздава случки и в игрите си. Много си играе сам, рядко се налага да му измислям аз неща, освен когато реша да му показвам някакви специални неща. Напоследък постоянно прави торти, и вече има пластелин за целта.
Телевизия се старая да не гледат много. За гледане, като истинско гледане на филмчета се събират 30-40 минути дневно, макс, в дни с лошо време. Но пък времето, когато телевизора работи за фон е по-голямо, 3-4 часа може би. Старая се да наблягаме на музиката, вместо на телевизията, и в стаята си имат касетофонче, често слушат музикално радио или песнички (които също незабелязано е запомнил по реда им в диска).
В градината ходи на танци (народни), а от петък и на йога. Зимата мислим да го качваме на ски, напролет на колело, а на лято вече - плуването започва (сега е малък и не го искат в групата).

О, да, Митко си има официално приятелка! Вече се познаваме и с нейните родители, и се срещат дори извън градината - днес бяха на куклен театър заедно  Crazy То бяха прегръдки, милувки, целувки... много нежност, много нещо. (А на предния ред Крумбака нападаше една своя връстница, напълно непозната, така я награби, че почти я събори, а тя от смут не успя и да заплаче  Crazy)

Хайде бай!

# 447
Мацки слагали ли сте противогрипни ваксини или мислите ли да слагате,че аз не съм слагала до сега,но мисля да сложа на Паола и на нас че,от както почнах работа (в училище) постоянно съм болна и само и предава на нея разни вируси за този месец,бяхме в болница на инжекции с вирусна пневмония,от вчера пак кашля и е с зачервено гърло и малко Т. вече не знам,тя преди не ми е боледувала така,а не е на градина вкъщи си е,но и аз постоянно се заразявам с  всякакви вируси  ooooh!
Дайте съвет,ако сте слагали ваксините  Hug

# 448
Рони, нашата педиатърка ни посъветва да  слагаме противогрипна ваксина като последния път  се видяхме, ще се разпиша ако стигнем до там  Peace

Зара защотка само заради това че  е чула  някой си  да  задава точно този въпрос и го вмъква въпроса в разговора за да  добие повече цвят  Mr. Green много сме красноречиви иначе...
Сега е на  вълна как в други други други ден  е  живяла на на друго място а сега като е пораснала живее вече тук, учиме и по малко от часовника.

Имахме един случай и ние как ми сочи един нисък възрастен и ми казва "виж този човек колко е малък",казах и  че това не го прави по лош или по добър от останалите.Човека чу разговора ни и ми се  усмихна,явно и други обяснения беше чувал.

Вече се  стягаме за Коледа ,а вие?

# 449
  • на края на света.....
Моята педиатърка  пък се изказа против грипната ваксина PeaceНикога досега не съм слагала на децата си,нито пък на себе си.
Рони аз също работя в училище и често хващам разни вирусчета CloseИнтересното е ,че когато аз съм болна никога не се заразяват от мен newsm78.Не знам на какво се дължи това Thinking
Каката е вече 10 годишна и мога  да кажа, че почти не боледува,малката все още е проблемна .Ето и тази седмица е с хрема и сякаш започва да кашля SadМай утре ще посещаваме болницата, няма начин.Отделно има и варицела в детската градина #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт