7клас, ІІри срок, готвим се за лъвски скок,

• 38 381
  • 724
  •   1
Отговори
# 240
unadaptable , няма спор, че тези понятия трябва, а и с времето ще навлязат в речника на един средноинтелигентен човек. Но! Да разбирам ли, че се смята за естествено присъствието на всички тях в речника на 13 годишните?! Да разбирам ли, че от наше време, когато ни караха да четем и възпроизвеждаме какви ли не помпозни критически мисли, нищо не се е променило!? Това ли е важното – възпроизвеждането на „засуканостите”, или нещата да се представят по начин, близък до мисълта и възприятията на конкретната възраст!? Ей, Богу! Това май дава обяснение за отвратта, която доста хлапаци изпитват към литературата като предмет в у-ще! Както и за бисерите, които се творят по разни кандидат-за-нещо-си изпити...И като се замисля, голяма част от тези словца и на мен на тази възраст са ми били непонятни, пък ей на, станах човек! При това с претенции за грамотност и прилична обща култура!...
Колкото до апелативността, в случая контекстът е: „характеристика ли е на информационната бележка" (тест по БЕЛ), т.е. защо се очаква да го знае седмокласник, след като ти, примерно, като преподавател по БЕЛ, се консултираш с речника?! На мен също ми бе необходимо!

Да, мисля, че трябва да навлизат постепенно и то тези, които наистина ще се използват непрекъснато в живота по-нататък. Има такива, които са специфична терминология и ще си ги учат юристи, икономисти и т.н., на другите няма да трябват. Не знам защо набутват много неща още на 13-14-годишните, като че ли трябва да ги подготвят още сега професионално. Но има термини, които наистина ще влязат в употреба веднага в ТГ или в паралелките по програмиране....Ще дам пример с нещо, което всяка година обяснявам на 7-ми клас и все едни и същи разговори водим с децата Tired Значи: редовно намирам по тестовете за подготовка съчетанието - само защото - и децата си слагат запетайка между тях, тъй като си знаят, че пред "защото" има такъв знак. Обаче....не трябва да се слага, защото тези думи не се разделят със запетайка. Това правило се учи в 12-ти клас. Защо го дават и на седмокласниците....не знам.... newsm78 Все я обяснявам тази недомислица и все ме питат:ама защо ни го дават това сега, като ще го учим в 12-ти клас? Ми...не знам, обаче искат явно да се знае и в 7-ми.  ooooh!

# 241
  • София
Хм! Що в 12-ти? Това не е ли в една категория с „въпреки че”, „макар че”, „така че”. „само ако”...... Не се ли учат заедно със сложните изречения? (подчинено изречение, въведено със съюзна дума, пред която стои наречие, бла-бла)... Не съм се задълбавала много в учебника, но ми се струва, че пишеше нещо по въпроса за запетайките...
Пък имам някакви спомени, че съм обяснявала нещо подобно още в 5-ти клас...
Всъщност, като чета форума, май е доста масова грешка! Хората явно прекалено добре са запомнили правилото, че запетая се пише пред "че", "когато", "защото"... както и това, че след гласна следва "й"!  Mr. Green
А, и като си говорим за правила и запетаи, unadaptable, макар че не му е много тук мястото, ще съм благодарна, ако ти или някой друг ми обясни поради каква логика думи като "обаче", "например", "наистина" и т.н. влизат в графа "изключения" от правилото за вметнатите изрази и не се ограждат със запетая. Пусто все ми идва отвътре да го правя, въпреки че на теория съм наясно... Confused

Последна редакция: вт, 18 яну 2011, 18:04 от PurpleDragon

# 242
  • Бургас
Да пиша за апелативност как го разбирам аз. Прибягвам към френския, често ми помага да си преведа/обясня на човешки език доста засукани думи, които спокойно могат да се заместят от български такива, пък било то и цяло словосъчетание. Глаголът "appeler" означава призовавам, викам, обръщам се към някого. От там си обяснявам и значението на думата че е насочвам се, обръщам се към...
В правото пак е използван с подобна насока, но в случая по-трудно може да се направи връзката сякаш.
Гергана също не знае много архаизми, чуждици и по-малко заемки и постоянно ме пита нещо си какво значело... Забелязала съм обаче, колко много типично мои изрази има в речника си - като попивателна е.  Mr. Green
Антинея, не ми завиждай.  Rolling Eyes Чуждата кокошка патка, нали знаеш. Не искам сега да се оплаквам, ама и моята си има много трески за дялане. Все пак добри са ни децата, ама възрастта и хормоните им играят лоша шега. Ела да ги видиш след 5 години какви улегнали и добри хора ще са, само че ние няма да сме същите и годинките ще са се изнизали в терзания и борба за надмощие.  Mr. Green Радвайте се на мига, че няма връщане назад.  Heart Eyes
Отивам да дочета написаното, че като прочетох за апелативност направо дойдох да се пеня да обяснявам.  Joy

# 243
  • Sofia
 Добър вечер и от мен  Laughing.
 Ей , сериозни теми сте захванали  Laughing.
 Имам обаче едно питане: какъв сборник с тестове по БЕЛ да купя  newsm78? Спомням си , че в началото на годината беше рано , а вече май е време! Особено както синковеца не ходи на курсове , има спешна нужда от тренировки / а и аз от ориентация  Wink/.
 Иначе той вече се пооправя / пу ,пу/, и мисли за училище и шах.
 Надявам се и другите болни дечица да са вече добре  Hug.
 Лека вечер   bouquet!

# 244
    По повод на архаизмите, за които нашите компютърни деца нищо не знаят / а на мен така ми допадат, на нещо наистина българско ми ухаят/ искам да ви развеселя с една малка случка с най-малката/2 клас/. Учат за съществителни и в упражнението трябва да свържат нарицателното за домашното животно със собствено име. И моята пише:
    вол - Ваклуша
    куче - Белчо
 и овца - Боб!
    Е, откъде да е чувало това 8 годишно дете от 21 век, че овцата е вакла и затова е Ваклуша? Тя я кръщава Боб, защото от екраните се носят все такива презокеански имена, че и децата тук взехме да кръщаваме така!
    А за описания от PurpleDragon литературен образ все едно е използвала моя син за прототип...
    Относно непонятните думи - дори вече в гимназията не можех да си обясня иначе прости от сегашната ми гледна точка клишета от рода на "социално-икономически" и "обществено-политически", които употребявахме, но не ни бяха особено ясни...

Последна редакция: вт, 18 яну 2011, 23:17 от m.cha-cha

# 245
  • гр.Варна
Моля ,ако някои има отговорите на теста по БЕЛ ,да ги качи ,за да може да направим проверка. Praynig

# 246
Здравейте, момичета.
Първо имам един въпрос към вас, пък после ще се и оплаквам....
Днес Бети за пореден път се представила отлично по география и за пореден път господинът и казал, че имала големи заложби и, че е добре да помисли да учи право, като изпита да е с география. Той не знае, че Бети това точно иска да учи един ден, живот и здраве, но аз съм учудена от изказването му. От едно време си знам, че право се влиза с история и български. Знаете ли това нещо да се е променило? Може и да има някъде и така да се кандидатства, но не успях да намеря в нета. Гледах в СУ-то, но там освен, че има два правни факултета, това което ме интересува, не видях. Знам, че тези неща са далече и сега други неща са на дневен ред, но тя много се ентусиазира и реших да проверя Simple Smile

Ще се оплаквам обаче пак от някои учители и по специално от тези по математика и физика. Бети винаги е подготвена по тези предмети, винаги взима участие в часовете и макар да виждат, че винаги отговаря правилно не и се пишат оценки, а само и се казва - Браво. Но днес математичката и написала на контролно оценка, която била с + над оценката и, което предполага, че е мислела да и я повиши в нейна полза. Да, ама не. След дълго умуване, решила, че ще е в неин минус, като това става за пореден път. Бети решава много задачи, особено пък откакто ходи на уроци. Тази учителка няма и грам принос за развитието на Бети по този предмет, но винаги се държи безобразно с нея, като дори коментира семейното ни положение пред други деца. Страшно много се дразни, че Бети ходи на уроци и дори подозирам, че е накарала двама от колегите си, да не взимат Бети на частни уроци, но въпреки това аз и намерих супер учител Simple Smile

По принцип не съм човек, който ходи да се разправя за оценки и никога не съм го правила, но почна да ми писва от тази жена, а и този предмет е супер важен тази година. Тази жена толерира няколко деца на други учители, защото на Бети в класа бъка от такива, за сметка на моята, която макар и често разсеяна и цапната в устата, е умна и старателна, защото има мотивация.

По физика същата работа. На последното контролно Бети има 6-ца, като бих казала, че няма нещо, което да не знае по този предмет, защото и е интересен, но има предишни две по- ниски оценки от решаването на едни не толкова трудни, но като количество много задачи. Вместо да я изпита, както ще го направи с даскалските деца, и пише по ниската оценка, въпреки че и тя и казва, че е за и половина отгоре, но ще и пише по-ниската оценка

По английски, който час се води от класната и, е същата безобразна история. Това са все часове на класния, в които се прави всичко друго, но не и да се учи. И понеже Бети знае езика на ниво, което е далече над училищното, учителката се дразни и постоянно подмята при някоя нейна грешка, дошла от това, че примерно не знае всяка дума как точно да се спрегне, защото това нещо няма разбира се кой да научи децата, че видиш ли не знаела езика. Да, ама в същото време при контролни я кара да сяда по средата и да подсказва на всички около нея. Да ходи по състезания.... Но понеже Бети и на нея не и мълчи - (последно и беше казала, че много добре си знае езика, защото разговаря с шефа на баща си, който е чужденец на английски и немски Simple Smile ) и понеже и аз не съм от майките дето правят мили очи и се мазнят, тя се държи безобразно с нея и си позволява също като математичката по- лични коментари.

Днес мислих, да ходя и да я отписвам от това набедено за елитно училище, но наистина не знам доколко това би било добре. Ако беше друг клас, да съм го направила без да се замисля, ама сега  Thinking Вие на какво мнение сте? От друга страна, ако това продължи, много ще и падне балът, а всяка единица е от значение. Аз съм убедена, че в ПМГ-то ще влезне, но тя иска Езиковата, а там се иска по- висок бал. А с тази математичка, това за сега не може да се получи.

# 247
Летисия, със сигурност право в България се влиза само с изпити по история и БЕЛ, като историята се удвоява. В чужди университети приемат без изпити, но има изисквания към дипломата, които са толкова по-големи, колкото по-елитен е университета.
За местенето какво да кажа...обикновено не е добре да се мести детето за последния срок, това винаги разсейва, а и не се знае на новото място какви ще са учителите. Трябват ви оценките по БЕЛ и математика, оставете другите на мира, много важно. Ако трябва поговорете спокойно с учителите по двата предмета, опитайте се да туширате напрежението заради девойката. Още един съвет ще ви дам. Непременно пратете детето на пробен изпит и по двата предмета колкото е възможно по-скоро. После с листовете от изпита момичето да отиде при всеки от учителите и да го помоли за коментар на представянето й. Не може да не се съобразят с една висока оценка, просто няма как, дори да не я похвалят веднага ще си имат едно на ум. Wink

# 248
Някъде бях чела, че право се учи и в УНСС, а там се влиза с география или математика. Може за това да става дума. Макар на мен да ми звучи много идиотско бъдещите адвокати и прокурори да се избират по познанията по география.

# 249
unadaptable , благодаря за отговора. Значи правилно си знам, че право се влиза с тези предмети. Не знам тогава този господин какво е имал предвид.... Взех да си мисля, че в някои от по- новите учебни заведения, може да са почнали и така да приемат. Но това е все още далече и ще го мислим като му дойде времето....

Аз не съм въобще се фокусирала на другите предмети, но това отношение почва да ме дразни, а и кара Бети да губи стимул, който и без друго в тази възраст доста трудно се задържа. А и един от тези предмети е точно математиката. На уроците преподавателя как успява да и задържи вниманието, вкъщи решава без аз дори да я карам по 50 задачи, защото той им дава все по толкова и се справя с лекота. Пише и оценки на тестовете, които оценки в повечето пъти са 6-ци и съм сигурна, че не е защото си плащам, понеже виждам тестовете и знам имали, нямали грешки. Според този учител Бети има пропуски, но в нея има голям потенциал и я иска в училището, на което е директор, а това е именно ПМГ-то.
Знам, че Бети може, но просто се дразня от това грозно отношение. Та това са все пак деца. Може ли разни жени в критическата, така да си играят със самочувствието им. Ама що ли питам - може. Можеше дори и по мое време.

unadaptable , следващия път ще накарам Бети да занесе някои от тестовете си, в които с червено пише Отличен 6, пък да видим тази госпожа как ще реагира Simple Smile Но като знам, как дори на мен ми е казвала, че не е добра идея Бети да ходи на уроци, сигурно, за да не се разбира, че нищо не учи учениците си, сигурно тази 6ца повече ще я ядоса.

# 250
Черна станция , сега видях поста ти за УНСС-то.... Ще взема и на техния сайт да поразгледам.
Да ти кажа за мен с география някак си е по-логично да се влиза, особено за Международни отношения, защото нали се учат разни политически карти на разните държави, а историята не знам...  Thinking Въпреки, че и в нея си има отношения между страните, но пък какво общо има с адвокатстването  Thinking
Май гледах обаче, че изпитите по история и география дори за другите специалности, са си все за наша си история и география, така че май е без значение кое от двете ще е Simple Smile Само да не е математика Simple Smile

# 251
  • София
Точно така. Юридически факултет има и УНСС - “Частноправни науки”, “Публичноправни науки” и “Наказателноправни науки”.
Там обаче си има фиксирани изисквания отново за БЕЛ и история.
ЕПИ със специална част "История", като се  решават въпросите само от модул 3 - "История".
ЕПИ със специална част "Български език и литература", като се  решават само въпросите от модул 1 "Български език и езикова култура" и въпросите от модул 3 - "Български език и литература"
Поне май беше така през 2009та, когато кандидатстваше синът на една колежка.

# 252
Да, сега им разгледах и техния сайт, въпреки че се обърках с тези различни модули Simple Smile Но и там не пише нищо за география.... Но пък поне явно може да се държи изпит само по един предмет или поне аз така го разбирам. Там обаче няма Международните отношения, които аз искам, въпреки че Бети иска такова право, което ще я доведе до това, да стане нотариус. Детето си се е ориентирало и то от доста време вече и мама няма думата Simple Smile

# 253
Точно така. Юридически факултет има и УНСС - “Частноправни науки”, “Публичноправни науки” и “Наказателноправни науки”.
Там обаче си има фиксирани изисквания отново за БЕЛ и история.
ЕПИ със специална част "История", като се  решават въпросите само от модул 3 - "История".
ЕПИ със специална част "Български език и литература", като се  решават само въпросите от модул 1 "Български език и езикова култура" и въпросите от модул 3 - "Български език и литература"
Поне май беше така през 2009та, когато кандидатстваше синът на една колежка.

Правилно, само БЕЛ и история са изпитите, ето тук е дадено в таблицата
http://priem.unwe.acad.bg/2010/?m=2&p=7&id=

# 254
  • Бургас
Летисия, специалност "Международни отношения" не й върши работа за нотариус. Стандартно право се иска, с различните основни предмети - гражданско, наказателно, облигационно, администартивно, търговско и тн. И процесите също - граждански и наказателен. Отделно после е нужен успешно положен изпит за юридическа правоспособост и 3 /три/ години стаж в областта на правораздаването или като юрист.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт