7клас, ІІри срок, готвим се за лъвски скок,

• 38 326
  • 724
  •   1
Отговори
# 360
Нас олимпиадата по БЕЛ определено не ни интересува, защото, доколкото знам, се иска писане на съчинение- разсъждение или нещо подобно, а хич не ни е силна страна.

Това за писането на съчинение- разсъждение дали е напълно сигурно? Моята е записана на олимпиадата по БЕЛ, но понеже тогава беше болна, госпожата я е записала и после нищо не са говорили, какво ще се пише.
Миналата година като ходи беше преразказ и май и големите класове пишеха преразказ и затова не съм се и замисляла, че може съчинение- разсъждение да искат.
Ако е така не знам дали да я пращам. Госпожата и хвали съчиненията, въпреки че и казва че повече цитати трябва да слага, но са правили не повече от 3-4 пъти и въобще не е обиграна.

# 361
      Мили мами, нали на 06.02. имаше обявен пробен изпит по БЕЛ в СМГ? Нещо не мога да отворя сайта им,за да видя до кога е срокът за записване.
      И още - поне досега не видях някоя от вас да коментира въпроса "СМГ или НПМГ" за децата, решили да кандидатстват в математическа паралелка. В НПМГ паралелките се водят математика с информатика, а в 8 кл. имат само по 1.5 ч. седмично, като всички останали паралелки. За по-нагоре не зная. В СМГ според седмичната програма в сайта им - до 2-3ч. седмично достигат в 12кл. Не е ли малко?
      И последен въпрос - какво знаете за нивото на езика в СМГ? Защото е много трудно да насочиш дете, което има еднакви способности и за математика, и за езици - т.е. не е вундеркинд или роден математик.

# 362
  • София
В 5 и 6 клас на олимпиадите по БЕЛ имаше преразказ.

maybeP благодаря за информацията.
А дали има краен срок за записване?

# 363
И да попитам за СМГ.Разглеждах баловете и за СМГ открих две паралелки/профила.Само толкова ли са или аз нещо не съм видяла?Да не би да са два профила,в които приемат повече деца,понеже чета че Черна Станция споменава за 150,а и на мен не ми се вярва да приемат само две паралелки.

На сайта на МОН има публикуван план за приемане на ученици за миналата 2010/2011г, според който в СМГ са планирали да приемат общо 168 ученика - 140 ученика в 5 паралелки с английски и 28 ученика в 1 паралелка с немски. Не открих подобен план за 2011/2012.

И още - поне досега не видях някоя от вас да коментира въпроса "СМГ или НПМГ" за децата, решили да кандидатстват в математическа паралелка. В НПМГ паралелките се водят математика с информатика, а в 8 кл. имат само по 1.5 ч. седмично, като всички останали паралелки. За по-нагоре не зная. В СМГ според седмичната програма в сайта им - до 2-3ч. седмично достигат в 12кл. Не е ли малко?
      И последен въпрос - какво знаете за нивото на езика в СМГ? Защото е много трудно да насочиш дете, което има еднакви способности и за математика, и за езици - т.е. не е вундеркинд или роден математик.

m.cha-cha, доколкото съм се интересувала, НПМГ е без алтернатива, ако интересите ви са в областта на физиката, химията, билогията. За математиката СМГ се счита, че е малко по-напред. Що се отнася до информатиката в СМГ - имат много добри постижения, но те са на децата, които посещават школата по информатика. Между другото, така е и с математиката - напредват тези ученици, които имат изявен интерес и посещават школите.

По отношение на езиците - имам наблюдения върху английския в 5-7 клас. Учи се по-сериозно отколкото в предишното училище, но както във всички училища различни от ЕГ, не може да се разчита на училищните занимания за научаване на език.

Последна редакция: сб, 29 яну 2011, 13:55 от Obsolete

# 364
  • София
Нас олимпиадата по БЕЛ определено не ни интересува, защото, доколкото знам, се иска писане на съчинение- разсъждение или нещо подобно, а хич не ни е силна страна.

Това за писането на съчинение- разсъждение дали е напълно сигурно?...

Копирам от регламента, публикуван в сайта на МОМН:

Формат на олимпиадата. За общинския и за областния кръг на олимпиадата
задачата за V клас се задава като подробен преразказ на неизучаван художествен
текст, за VI - като преразказ на неизучаван художествен текст с дидактическа
задача, а за VІІ клас – като съчинение разсъждение. За другите класове – като теми
за интерпретативно съчинение и за есе по проблем от литературна творба
(изучавана в съответния клас), по избор на ученика.

Лети, ако детето има желание, защо да не я пуснеш? Едно, че си е някакъв тренинг, второ, че си пробва възможностите, трето ... - в крайна сметка нищо не губи.

# 365
  • София
Таблицата с приема по  вид паралелки,профили, брой деца в тях  и квоти излиза на сайта на РИО доста по-късно, едва тогава отпечатват и справочника за кандидатстване след 7 клас за текущата година. Като ориентир, това става след средата на втория срок.
Но дори и да има известни изменения спрямо миналата година, в резултат на закрити паралелки и прочие, то в училища като СМГ, НПМГ и езиковите, е малко вероятно да настъпят  такива промени. PeaceТоест паралелките в СМГ пак ще си бъдат така, една с немски и 5 с английски.
По повод изучаването на език в тях....През първата година хорариумът от часове  по езика и в СМГ, и в НПМГ е същият като в  езиковите.Разликите идват от 9 клас нататък, тъй като предмети на езика, както е в езиковите, не се изучават.Но това е напълно резонно с оглед строго математическата насоченост на гимназията или на паралелката в НПМГ. За английските паралелки на СМГ не знам, но явно подготовката по немски в 8 клас е наистина  на ниво, тъй като миналата година имаше класирани деца за втория кръг на олимпиадата по езика. Явно и затова апетитите към тази паралелка са най-големи.Минималният бал през тази година  за там слезе  само до 34 и нещо.

# 366

Това за писането на съчинение- разсъждение дали е напълно сигурно?...

Копирам от регламента, публикуван в сайта на МОМН:

Формат на олимпиадата. За общинския и за областния кръг на олимпиадата
задачата за V клас се задава като подробен преразказ на неизучаван художествен
текст, за VI - като преразказ на неизучаван художествен текст с дидактическа
задача, а за VІІ клас – като съчинение разсъждение. За другите класове – като теми
за интерпретативно съчинение и за есе по проблем от литературна творба
(изучавана в съответния клас), по избор на ученика.

Лети, ако детето има желание, защо да не я пуснеш? Едно, че си е някакъв тренинг, второ, че си пробва възможностите, трето ... - в крайна сметка нищо не губи.

Много ти благодаря.
Ами не знам.... Може и да отиде. Както си прецени тя самата. Аз си мисля, че се справя сравнително добре, но тъй като много малко в училище са наблягали на това, не знам колко е удачно да отиде чак на олимпиада. Не ми се вярва да изкара повече от 5, а трябва 6 за да продължи. Ако пък изкара по-малко от 5, не знам дали пък няма да се разочарова....

А по биология знае ли се дата? Защото моята е записана и на тази олимпиада и на нея и аз държа да иде, защото изненадващо дори за самата нея, това е предмета, който хем и харесва, хем много и се отдава Simple Smile
Лошото е, че по география не може да отиде, понеже не са взели много неща и господинът е преценил, че няма смисъл.

# 367
За английските паралелки на СМГ не знам, но явно подготовката по немски в 8 клас е наистина  на ниво, тъй като миналата година имаше класирани деца за втория кръг на олимпиадата по езика. Явно и затова апетитите към тази паралелка са най-големи.

По принцип първенците на олимпиади не стават такива на база на стандартната подготовка в клас. Така е и с математиката, така би трябвало да е и с немския език. Т.е. тези деца най-вероятно ходят на курсове и го учат другаде. А напливът според мен е 10% от деца, които са учили немски и искат да го продължат и 90% от деца, знаещи добре английски и търсещи втори език.
Съвсем отделно, никак не съм убедена, че най-добре подготвените деца по английски и немски непременно се явяват на олимпиади.

# 368
  • София
За английските паралелки на СМГ не знам, но явно подготовката по немски в 8 клас е наистина  на ниво, тъй като миналата година имаше класирани деца за втория кръг на олимпиадата по езика. Явно и затова апетитите към тази паралелка са най-големи.

По принцип първенците на олимпиади не стават такива на база на стандартната подготовка в клас. Така е и с математиката, така би трябвало да е и с немския език. Т.е. тези деца най-вероятно ходят на курсове и го учат другаде. А напливът според мен е 10% от деца, които са учили немски и искат да го продължат и 90% от деца, знаещи добре английски и търсещи втори език.
Съвсем отделно, никак не съм убедена, че най-добре подготвените деца по английски и немски непременно се явяват на олимпиади.
Ще си позволя този път да не се съглася с нито едно от двете ти твърдения. На съученичка на дъщеря ми братът е във въпросната  немска паралелка. Сега е май 10 клас. Говорила съм си лично с него, за да  добия впечатления, тъй като дъщеря ми след двете немски гимназии беше писала на трето място немската паралелка на СМГ.Не е изучавал до 7 клас немски въобще, класирането му и това на други негови съученици е било само на базата на наученото в 8 клас в училище, без каквито и да е курсове или уроци. Ако не се лъжа и в темата на деветокласниците има майка с дете в тази паралелка, което също не беше изучавало езика  и с лекота се класира на втория кръг. Явно преподавателката е на ниво. 18 часа не са хич малко и е съвсем нормално старателен ученик да се подготви за олимпиада по език и  само в рамките на училищното обучение и  самоподготовката си като домашна работа, която обикновено е доста обемна. Да не говорим пък за факта, че към месец март, когато са първите кръгове на олимпиадите, силите на старателно учещите за първа година езика и тези, учили го преди това 6-7 години, се изравняват. Не са редки и случаите на изпреварващо ниво на новоучещите, тъй като другите почиват на познанията си и пропускат момента, в който вече трябва сериозно да залегнат над нещата.
По повод твърдението ти за това, кои деца се явяват на олимпиадите по езика, ще те разочаровам като ти кажа, че  много често достъпът до тях не е съвсем свободен.Въпреки че определено трябва да бъде такъв. От първа ръка мога да разкажа как се разиграват  към днешна дата нещата в болшинството паралелки в НЕГ. Наближава олимпиадата, учителката пита дали има желаещи. Вдигат ръка онези, които имат желанието да се явят. Сред тях обаче тя допуска само онези, които според преценката й ще се справят добре. Wink Ако случайно някой отличник не е вдигнал ръка, той учтиво бива накаран да се яви. Така че подобен подбор гарантира до голяма степен участието именно на най-добре подготвените. Peace Не можем да съдим по това какво беше в езиковите някога. Mr. Green Наскоро от 100% достоверен източник разбрах, че във всички немски гимназии, за да се отчита почти пълна успеваемост на изпита за ДСД (така наречения шпрахдиплом, удостоверяващ владеенето на езика), се допускат отново само надеждните ученици- факт, който е неизвестен със сигурност на много от  щастливите родители с отрочета във въпросните гимназии. Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 29 яну 2011, 16:43 от already detective

# 369
Написаното за НЕГ по отношение на олимпиадите важи напълно и за английските гимназии. В Пловдив в английската ставаше така: учителят по английски влиза и казва на всички, които са имали 6 по езика първия срок, че са поканени да се явят на олимпиадата. После изброява имената на 3-4, на които казва, че тяхното присъстие е задължително, защото се разчита да представят училището в следващите кръгове. След това следва заплахата никой да не си прави сметки да се скатава, че после има да се чуди на оценката си за годината. Тези, които имат по-ниски оценки, а имат желание да отидат, са отклонени с обяснението, че стават много голяма бройка. Същото се случва и в 12-ти клас при избора на английски като втора матура. Тези с ниски оценки учтиво са помолени да си изберат друга матура, различна от езика. Ще се сблъскате с тези неща по-късно newsm78

# 370
  • София
Написаното за НЕГ по отношение на олимпиадите важи напълно и за английските гимназии. В Пловдив в английската ставаше така: учителят по английски влиза и казва на всички, които са имали 6 по езика първия срок, че са поканени да се явят на олимпиадата. После изброява имената на 3-4, на които казва, че тяхното присъстие е задължително, защото се разчита да представят училището в следващите кръгове. След това следва заплахата никой да не си прави сметки да се скатава, че после има да се чуди на оценката си за годината. Тези, които имат по-ниски оценки, а имат желание да отидат, са отклонени с обяснението, че стават много голяма бройка. Същото се случва и в 12-ти клас при избора на английски като втора матура. Тези с ниски оценки учтиво са помолени да си изберат друга матура, различна от езика. Ще се сблъскате с тези неща по-късно newsm78
Точно това имах предвид.Явно схемата е еднаква навсякъде.

# 371
Аз нямам опит с гимназията, но в класа на дъщеря ми има дете, което още в 6 клас имаше сертификат от Кембридж за ниво С2, но хич и не помисля да се явява на олимпиада. И никой не го кара. Но може би в ЕГ наистина нещата вече са други, защото се гони престиж newsm78

Относно нивото на неучилите - преди няколко месеца си препрочетох учебниците от подготвителен клас. Ми колкото и да е интензивно обучението, все пак нивото само от подготве ми се стори крайно недостатъчно за свободно владеене на езика. Или пък олимпиадите са с по-лек материал в 8 клас и свободно владеене се иска чак в 11-12 клас?

Е, сега като се замислих, ако материалът в 8 клас наистина е по-лек, може и да не съм права. По мои спомени от едно  време, да се класираш за втори кръг на олимпиада по математика не беше проблем. Но след това на втори кръг окапвахме всички без изключение. Та явно наистина високото ниво е чак на националния кръг и да се класираш за втория е постижимо за усърдните ученици.

# 372
Черна станция, това дете няма как да се яви на олимпиада по английски, тъй като най-малката възрастова група е 8 клас.
За олимпиадата по математика също не си права – миналата година в област Ст. Загора от 7 клас само едно дете се класира за областен кръг. Не всички ученици от МГ успяват да се класират за областен кръг, а за тези от другите училища да не говорим...

# 373

Но дори и да има известни изменения спрямо миналата година, в резултат на закрити паралелки и прочие, то в училища като СМГ, НПМГ и езиковите, е малко вероятно да настъпят  такива промени. PeaceТоест паралелките в СМГ пак ще си бъдат така, една с немски и 5 с английски.
По повод изучаването на език в тях....През първата година хорариумът от часове  по езика и в СМГ, и в НПМГ е същият като в  езиковите.

Отдавна не съм влизала в темата и не съм чела назад, но ще се намеся, за да допълня already detective, защото в началото на учебната година класната на сина ми (8 клас НПМГ) каза, че вероятно те ще са последният випуск с езиково обучение в 8 клас там. Така че е възможно в НПМГ да настъпят промени, но може да остане и така както е досега и както already detective го описва ясно и кратко  Simple Smile

# 374
  • София
За нивото на английския в СМГ - в 9 клас се готвят за Първи Кеймбридж Сертификат.

Общи условия

Активация на акаунт