Не мога да си организирам домакинството

• 19 592
  • 160
  •   1
Отговори
# 75
  • ВАРНА
Този семеен органайзер е само за мен! Довече ще атакувам някой от изброените магазини и ще го купя.

# 76
...
Това с мопа в мивката ми се струва непрактично, след това трябва и мивката да се мие. Има едни парцали с автоматично изстискване, скъпичък е механизма им ( по спомен около 35 лв ), аз доста време му се каних, но е много лесно и бързо, и не трябва да пипаш мръсната вода изобщо. След това се сваля и може да се пере в пералнята. Мръсната вода изхвърлям в тоалетната.
ги извадя веднъж.
....

Не знам за какъв парцал говориш, дето трябва да го пипаш с ръце, за да го изцедиш. Аз говоря за най - обикновените мопове с гъба отдолу, които имат една ръкохватка и гъбата се изцежда, като дръпнеш ръкохватката. Аз пускам водата на мивката да тече, слагам отдолу мопа, за да го облива водата и така го мокря, после с ръкохватката изцеждам и е готов за миене. Когато мина едната стая - отивам до банята и пак на мивката същата процедура да го изплакна. Мивката не е особено мръсна, тя мръсната вода си се излива в сифона, само я заплаквам с чиста вода, ако пък толкова мръсотия се е събрала, тръквам с гъбичка с веро и пак изплаквам. То и в тоалетната е същото на практика, като излееш мръсната вода от кофата - пак трябва да миеш тоалетна чиния. Но тогава има и кофа за миене, което аз си спестявам.
Иначе за топлия въздух от сушилнята - домашни пантофи суша, наредени на пода пред нея, също като се лакирам - си суша ноктите за отрицателно време отпред на решетката на сушилнята.

ПП Сега прочетох следващите мнения след това на Рокси, и ми се изясни. Аз ползвам такъв и за дървените подове, и за плочките, удобен ми е, точно защото не иска пране, а само плакнене. Мокря го и го плакна с топла вода, между другото, по - добре е. Няма нужда да го пипам с ръка, само на течаща вода го мия и така. Има си гъби за смяна, като се захаби, сменям или направо нов купувам. Той ми е винаги на разположение в банята, и ако разлее нещо малкия - попивам, изплаквам и това е.

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 10:52 от rosy_bosy

# 77
Не могат да чистят добре по ъглите и по ръбовете моповете. Използвам ги за обиране на голямата мръсотия, а после минавам с чист парцал. Остава по-чисто за по-дълго време.
Иначе системата ми за чистене е по сектори. Примерно днес, докато си правих кафето, избърсах кухненските плотове, дойде ми енергия, зарязох кафето, и започнах кухненските шкафове, мивката, котлоните и печката.  Mr. Green  Тайната на бързото чистене е в добрите препарати. Peace
Мисля за днес да се огранича с този сектор, плюс пода в детската стая - парцалче, кофичка, водичка - 10 минутки.  Wink
Нищо друго няма да пипна днес откъм чистене /изключвам пускането на миялната или пералнята/. Примерно утре ще захвана банята. И така. Много по-лесно е, пък и при по-малка квадратура имаш шанс да почистиш качествено. Само от идеята днес да изчистя цялата къща ми става лошо. ooooh!

# 78
Органайзера е супер, но може да се направи с най - обикновен бележник, аз съм си взела от книжарница и имам едни магнити на хладилника, дето са  като щипки  за пране и съм закачила бележника с тях направо на хладилника. И в събота измислям "меню" за седмицата долу горе, мъж ми има една сутрин на разположение да го одобри, и ако има възражения, да ги обсъдим, и да променим менюто  Mr. Green После се пазарува списъкът с продукти, които ми трябват за да го сготвя това дето е в менюто. Гледам да предвидя и закуска за следващата събота. Примерно тая седмица - неделята бяхме на гости у майка ми и не съм готвила, понеделник и вторник - зеле със свинско, сряда сме на гости вечерта, четвъртък пица, петък леща с някакво саламче, закуска в събота - макарони. Продуктите - зеле, свинско, кашкавал за пицата, колбас за лещата, другото го имам. Кафето е свършило, плодове - малко бабани и портокали, кисело мляко и сок. Това беше  пазаруването в събота.  И оттогава в магазин не съм влизала. Пък като не влизам - не харча  Mr. Green Тая идея ми е то форума.
А пък за мероприятията през седмицата/ месеца си имах календар на една фирма, бяха го направили висок, пък тесен и дните от месеца бяха вертикално, като за всеки ден имаше по един дълъг ред за писане. Точно за такива работи. И понеже в коридора над поставката за обувки стената ми е празна, там и го закачих. Като излизаш сутрин, погледът ти е на него, не можеш го пропусна, така не забравях. Е трябва и да пишеш в него де ...  Laughing
Тая година пак ще търся имат ли такива календари.

ПП Жаве, за ъглите и ръбовете съм съгласна, то в това е номера да не се вманиачаваш, като ми дойде музата - вземам една гъбичка и търкам на ръка и ъгълчета дето не стигам, и бъркам в тясната пролука между пералнята и миялната прмерно, или зад дивана, или зад детското легло, ама това е наистина рядко. Също така не ми дреме, че върху горните шкафове на кухнята ми имало прах, или върху гардероба, на който му пречи - да ходи да си го обира. Аз мога да се кача един пък в годината, или да накарам мъжа ми да го направи, но толкова. Аз затова и казах, че гледам да стават нещата максимално бързо и удобно, без да придирям толкова на резултата. За мен е чисто и само с вода да се измие.
А какво чистиш на кухненските шкафове ?

# 79
Като ви чета и се чувствам като маниак. Confused АКо можех да стерилизирам дома ич нямаше да се колебая... Явно се и опитвам... Коства ми много нерви, защото изключително много се дразня. Особено на пода. Явно е някаква натраплива мисъл. Не мога да заспя, ако пода в спалнята не е почистен. #Crazy

И ние опитахме да правим меню за всеки ден от седмицата. Явно нямахме достатъчна мотивация. Скоро можем да опитаме пак. Не стига, че организацията ти спестява време и нерви, но и пари.

# 80
Органайзера е супер, но може да се направи с най - обикновен бележник, аз съм си взела от книжарница и имам едни магнити на хладилника, дето са  като щипки  за пране и съм закачила бележника с тях направо на хладилника.

Супер система е това!  Wink

# 81
Имаше съвети към домакините
- когато съпругът ви се прибира, миялната не трябва да работи, да не му създава дискомфорт
И много такива.  А той казва  - Honey, i m at home.

Аз го спазвам това с миялната и пералнята. Знам колко мразя аз да се прибера уморена и някаква пералня да ми центрофугира.  Sick   И май мъжът ми точно така казва от вратата: Жаве, аз съм, прибрах се.   Mr. Green 

rosy_bosy, не чистя всеки ден кухненските шкафове - само днес!  Grinning  Извадих джаджите, забърсах прах, подредих нещата вътре и забърсах вратичките. Чат-пат го правя, ама не много често. Wink

# 82
Органайзера си го закупих от хеликон за 4 лева и вече си го ползвам, ако и да е за 2011  Mr. Green

# 83
  • София
На мен ми се обадиха, че утре сутрин ще доставят Simple Smile
Иначе и аз за готвене и пазаруване съм много организирана, там не ми куца. Точно с листчета с магнити на хладилника имам меню и списък за пазаруване, пести се и време, и пари.
Ама така ще ми е по-красиво, отколкото с лисчетата  Mr. Green

# 84

rosy_bosy, не чистя всеки ден кухненските шкафове - само днес!  Grinning  Извадих джаджите, забърсах прах, подредих нещата вътре и забърсах вратичките. Чат-пат го правя, ама не много често. Wink

А, ясно, и аз така ама не всичк наведнъж, например в единия шкаф имам само чаши, и като ми идват повечко гости = много чаши в миялната, шкафа почти се опразва, вадя няколкото останали чаши и избърсвам  Laughing Също и шкафа с чиниите същата процедура. Шкафа, където държа хляба - когато свърши хляба. Обаче имам един, в който седят глинени гювечета, чинии и голям гювеч, там май откакто имам кухня не съм бърсала  Embarassed
Е, за красотата на органайзера спор няма  Wink

Китана, това е плашещо, чак сън да не те хваща от непочистен под  Laughing Обаче със седмичното меню опитайте пак, поне насочващо - примерно понеделник нещо с месо, вторник зеленчуци, от тоя тип, че да не се чудиш кога какво да пазаруваш и да не залежават продукти във фризер, хладилник.

# 85
Китана, това е плашещо, чак сън да не те хваща от непочистен под  Laughing Обаче със седмичното меню опитайте пак, поне насочващо - примерно понеделник нещо с месо, вторник зеленчуци, от тоя тип, че да не се чудиш кога какво да пазаруваш и да не залежават продукти във фризер, хладилник.
Embarassed Какво да направя... Да бях така и с другите домакински задължения, пък то...
Да, така е по-удачно. Един път седмично - риба. Два, три или четири пъти Laughing (хищници сме, да му се не види) - нещо с месо. Ориз - поне един път седмично. Да кажем, със зеленчуци. Или пък пълнени чушки... Още отсега ще почна да го правя това "меню".

# 86
Най - добрия вариант според мен е дом. помощница!

Няма да откажа, но в момента ми е невъзможно.

Аз нямам деца и ми е лесно, винаги намирам време да пооправя, макар да ми идва в повече.

И аз съм от тези, които ако има нещо непочистено, не мога да спя, на работа го мисля, не съм добре, ама....

# 87
  • София
И аз съм от тези, които ако има нещо непочистено, не мога да спя, на работа го мисля, не съм добре, ама....

Хехе, преди години и аз бях така, ама децата ме излекуваха  Laughing Много подреждам, не мога да съм в неподредена и прибрана къща, ама за съжаление не ми действа така и праха например  Whistling

# 88
Не знам как е при вас, но аз определено предпочитам като хвърля един цялостен поглед върху стаята/къщата, да има впечатление за подредено, за уютно, това се постига повече с подреждане, отколкото с чистене. Не че съвсем не трябва да се чисти, ама и за мене по - важно е да е подредено, не някакъв хаос, пък праха хич не го и забелязвам, ако трябва.

# 89

Хехе, преди години и аз бях така, ама децата ме излекуваха  Laughing ...

И мен  Sunglasses за което страшно благодаря на детето си  Laughing доста стресиращо и натоварващо си беше всичко да е по конец, чак сега открих какво е да живееш спокойно.

...
Та с две думи, как чистите у вас - въпрос към тези, които си стоят у дома. Всеки ден по една стая, или пък в понеделник прах, вторник подове? Или някаква друга система? Или което както дойде?
Приемам съвети всякакви!

Всеки ден по стая не става, то се разнася от една в друга, редуването на под/прах и т.н. пак ми е далечно, така никога не е чисто  Laughing
Чистим веднъж седмично, единият от нас излиза с детето, другият чисти.
Прах, ако е наложително, тогава и през седмицата, моноблока и мивката, 2 пъти седмично, в общи линии като им се загуби блясъка ги натърквам с доместос и с подвижния душ измивам, не влизам спецаилно заради тях, а преди да си взема душа. Прахосмукачката я изнасях често като си бяхме вкъщи с детето, сега 1 път в седмицата е достатъчно. Тогава я зарязах накрая в коридора, вместо всеки път да я разглобявам и прибирам-изваждам и пак сглобявам.

Специално за бърсането на прах, не знам как са ти нещата, но ако махнеш (временно) всякакви дреболийки и т.н., които пречат, самото почистване ще ти отнема не повече от 5 мин. С микрифибърни кърпи, с един замах обираш всичко. За всяко нещо, като и за това - ако се пренастроиш, че не е нещо неприятно, няма да ти прави впечатление, пусни си музика и си танцувай и чисти, тъкмо ще забавляваш и бебето  Mr. Green

Като дойде хубавото време ще ти е по-лесно, просто не се прибирайте  Laughing и аз като теб вкъщи никога не ми остава време, но ако съм на работа или въобще навън, после всичко си върви по конец  Peace

Общи условия

Активация на акаунт