Диопрични очила - в кой е проблемът?

• 2 545
  • 3
  •   1
Отговори
  • о`майна лунна нощ е
От година и половина съм с очила. Вече не знам какво да правя и моля за съвет и анализ в мен ли е проблемът или в оптиките не могат да ми направят очила, с които да се чувствам добре.

Първите очила, които сложих през юни 2009 г. бяха с хелиоматични стъкла, с метална рамка отворена отдолу на корда. Дали защото ми бяха първите такива или не успях да дам/да ми вземат точни данни за диоптъра при прегледа, не се чувствах комфортно с тях, докато ги носих. Дразнеше ме остатъчният ефект на хелиоматика и в затворени помещения полудявах, имах чувството, че ми стискат главата с менгеме.

През пролетта на тази година поръчах други очила. Пластмасова рамка, цяла, абсолютно обикновени стъкла, само с антирефлексно покритие като екстра. Имаше промяна в диоптъра спрямо първите поръчани, но ъгълът на астигматизма, който ми откриха, беше същия. Чувствам се перфектно с тях.
Въодушевена от оптиката след по-малко от месец отидох отново там и на база тази рецепта поръчах смяна на предходните ми хелиоматични стъкла с други - пак хелиоматици, за да мога да ги ползвам лятото. Уж същата оптика, уж същата рецепта, уж същите служители .... а очилата /ползвах старата рамка - металната, отворена отдолу/ ... отново лек дискомфорт. Замериха ги да не би да има някаква неточност при изработката - не, всичко по рецептата беше спазено. От тук се породиха съмнения, че явно проявявам чувствителност към този тип стъкла.

Сега - половин година по-късно.
Купих си нова рамка, страшно мераклийска. Пак метална, отворена отдолу. Вчера си взех и самите очила с монтирани стъкла. Отново преглед преди това за всеки случай, много малка разлика спрямо предходната рецепта, на едното око намалихме диоптъра с 0,25, което не би следвало да доведе до такава тежка разлика спрямо любимите ми затворени очила с простички стъкла от пролетта. Промяна в ъгъла на астигматизма отново нямаше. На принципа като е гарга да е рошава избрах скъпи стъкла с безброй екстри, но без хелиоматик. Но .... жестоко ми замаява погледа като сменям на близко и далеч. Виждам перфектно на монитор, но раздвижа ли се из стаята - става страшно. По същия начин изпитвам дискомфорт и навън, имам чувството, че съм в сфера, вътре в нея чета надписи ясно, но по-пространствен поглед около мен, ще ме повали. Прималява ми.

Къде е грешката? На всеки преглед съм минавала през машината, после сме сменяли и стъкла, докато "прогледна".
Започвам да си мисля, че не само хелиоматичните стъкла, но и отворените рамки явно не са за мен. Възможно ли е да е от това?

# 1
Здравей, това последното, което описваш се получава при корекция на астигматизма. Описват го като чувство, че ходиш по панички, не знаеш къде стъпваш. На мен дори ми се виеше свят. Възможно е с първите очила, с които си се чувствала комфортно, просто да не са ти коригирали астигматизма. Но това е само предположение. Няма начин веднага да са ти паснали, ако е имало корекция в цилиндрите. Аз от години съм с очила. Имам едни за всеки ден и едни слънчеви с диоптър. Правят ги в оптиките. Нормални диоптрични стъкла, но ги опушват или нещо такова. Неудобното е единствено през лятото, че винаги трябва да си носиш резервен калъф за едните, но се свиква.

# 2
От написаното не става ясно дали тези очила са за близо или за далече. Ако са за далече, не би трябвало да гледате с тях наблизо-напр.монитора. И обратно, ако са за близо, с тях не трябва да се гледа надалече. Е, ако са комбинирани, тогава са удобни както за близо, така и за далече. Но като имаме предвид възрастта Ви, май са само за далече.

# 3
  • о`майна лунна нощ е
Вече ги нося трети ден непрекъснато. Започвам да проглеждам и свиквам с тях. Консултирах се отново с оптиката, в която ми ги направиха. Обясниха ми откъде се получава този ефект на сферата, в която се чувствам. Имало огромна разлика между стъклата, с които съм била до сега, и новите.
Диоптрите ми са с  -0,25 ляво око, и -0,50 дясно. Ако не е астигматизмът, мога да виждам и без очила.
В началото бях бясна заради това, че слагайки очилата се налага вместо да гледам ясно с тях, да се чудя как да се задържа права и не вярвах, че ще мога да виждам нормално. Прави бяха служителките, че трябва период на адаптация.

Общи условия

Активация на акаунт