СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 34 176
  • 747
  •   2
Отговори
# 480
на Со не им харесвал факта, че не могат да заобиколят съществуващта, без това да се разбере ..

Това го виждам единствено, ако в системата няма деца, няма списъци... иначе не мога да си го представя?!?!

Или ако Столична община си правят класиранията  Sick

# 481
Аз доколкото разбрах, точно такава е идеята на Со..- те сами да си правят класиранията и да си поддържат системата..А списъци, които са невидими за родителите ( с приетите "допълнително" деца) има и сега..

# 482
Здравейте, от няколко дни се мъча да намеря накаква информация за това:
Как и Къде се дават документите от ЛКК за ХЗ на детето за да бъде настанено по възможност в ДЗ?
Ако някой може да ми помогне моля .... в системата заявих че детето е с ХЗ ... и от там накъде никаде нищо не пише. Моля за помощ!

# 483
  • София
Публикация от в. ПАРИ по темата с новата система и Сирма:
5 януари, брой 3, стр. 7

Новата система за детските градини може да затрудни процеса на кандидатстване

Общината не може да обясни защо поръчва нова система, вместо да разшири старата. И отказва да обяви цена

Трета обществена поръчка за информационна система за детските ясли и градини обяви Столичната община. Тя е за проектиране, разработка, внедряване и поддръжка на автоматизирана информационна система за детските заведения.
Според обясненията на общината новата система трябва бъде разширена, като бъде интегрирана със системите на ГРАО, общинските данъчни служби и детските ясли. Фирмата, която поддържа сега действащата система, обаче твърди, че многократно е предлагала подобно разширяване. Другото обяснение е, че просто сегашният договор изтича през пролетта. Изграждането на изцяло нова система вместо надграждане на старата обаче ще върне процеса в началото. При първото пускане на онлай кандидатстването в детски градини преди три години системата претърпя срив заради многото потребители и тепърва трябваше да се нагажда към реалностите. 

Защо пак поръчка
Досега има две обществени поръчки. Първата от началото на 2008 г. беше спечелена от "Сирма груп" и беше за 383 000 лв., като за тази сума беше направена информационната система за обединените детски заведения и детските градини. В края на 2009 г. същата фирма спечели поръчка за поддържане на информационната система за 12 месеца за 132 000 лв.
Новата обществена поръчка се прави, защото договорът за поддръжка на системата изтича в края на май, обявиха от Столичната община. Дотогава трябва да приключат класиранията на приетите деца в обединените детски заведения и в градините. Освен това системата била направена така, че поддръжката й не можело да се поеме от администратор в столичното кметство, обясниха оттам. "Не е вярно, могат и сами да си поддържат системата", обяви изпълнителният директор на "Сирма груп" Цветан Алексиев.
"Обществената поръчка преди години е била направена добре, но впоследствие при изготвянето на системата са направени промени, за да се удовлетворят искания на обществото", обясни шефът на дирекция "Информационно обслужване" в общината Тодор Тодоров.
Той даде и второ обяснение за нуждата от нова обществена поръчка. "В общината има нова идеология за администриране на данните и искаме да създадем т.нар. умен град - всяка информационна система на кметството да има връзка с другите", обясни Тодоров. Според него новата система ще бъде свързана с ГРАО, с общинските данъчни служби и т.н. "Това ще облекчи родителите, които няма да попълват купища данни за себе си и за детето си, няма да им се налага да носят на ръка бележка, че са си платили данъците", каза Тодор Тодоров. Освен това в новата система щели да бъдат включени вече и 26-те ясли, които сега са извън информационната система и за поредна година някои родители спят пред тях, за да запишат децата си. Следващата причина за необходимостта от нова поръчка се обяснява с това, че кметството не иска да бъде обвинено, че едва ли не има любима софтуерна компания, на която плаща. От "Сирма груп" заявиха, че няма да участват в тази обществена поръчка.

Новата - по-съвършена
В новата поръчка системата трябва да се проектира, разработи, внедри, да се свърже с досегашната и да се поддържа гаранционно. След това общината ще я поддържа сама. Кметството има 4-ма служители, които поддържат информационните системи и други 5 души, които се занимават с персоналните компютри на над 1000 общински служители.  Новата автоматизирана информационна система трябва да служи не само за регистрация, кандидатстване и класиране на децата за ясли и градини. "В нея ще има данни и за това с какво се хранят децата, какви са складовите наличности с храна, каква е посещаемостта, като така ще се разбира дали има мъртви души", обясни Тодоров.

Темпо, темпо
Новата автоматизирана информационна система трябва да бъде изградена за срок от 12 месеца от подписването на договора. Поръчката обаче е разделена на два етапа. "Първият трябва да е готов до юни или най-късно юли", поясни Тодоров. Най-важната част от него е да се проектира и извърши миграцията на данните от старата към новата система, внедряване на системата за класиране, записване, електронен портал и гаранционна поддръжка. Във втория етап трябва да се направи връзката с другите бази данни, да се извърши интеграцията на системата, пълно внедряване на системата и гаранционна поддръжка. Обществената поръчка включва и доставка на технически средства и внедряване на система за контрол на достъпа - първо пилотно в едно детско заведение. От Столичната община искат сами да внедрят системата във всички останали детски заведения, за да им излезе по-евтино. Индикативната цена на поръчката не е обявена, защото общината се опитвала да спести. Тя обаче не трябвало да е по-висока от двугодишна поддръжка на една система с леко развитие - каквото и да означава това. 

Изискванията
Най-важна е предложената цена

При оценката на проектите най-голяма тежест ще има цената, след това са функционалните изисквания, на трето място са технологичните изисквания. На четвърто е срокът за изпълнението по етапи, на пето е връзката с други системи и на последно - интеграцията със сегашната интегрирана система. Последните 2 изисквания носят само по 5 точки.
Могат да участват български и чужди физически и юридически лица и обединения. Консорциумите обаче не трябва да бъдат напускани от участниците в тях до края на изпълнението на поръчката. Участниците трябва да са на печалба от 2007 до 2009 г. За същия период оборотът трябва да е поне 1.2 млн. лв., като оборотът от ИТ услуги, софтуер и продукти трябва да е поне 1 млн. лв. за трите години.   
Гаранцията за участие в процедурата е 3300 лв. Гаранцията за изпълнение на договора е в размер на 3% от стойността му, представена преди подписването му.

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп"

Сега всичко ще започне отначало

Няма да участваме в обществената поръчка. Основната причина е, че считаме, че системата работи достатъчно добре и има подкрепата на родителите. Точно по този начин, по който е обявена обществената поръчка, е безсмислено. Ние не сме фирма, която да се яви и просто така да вземе едни пари.
Не е вярно, че от общината не могат сами да поддържат системата. Две години поддръжката беше аутсорсната към фирмата ни. Отговаряхме на родителски запитвания, правихме класиранията и т.н. Ние не сме допуснали нито едно дете да влезе по втория начин. От началото на 2011 г. вече поддръжката се осъществява от общината - те отговарят на родителски въпроси, но класиранията все още ние ги правим. До края на май поддръжката на нашата система трябва да премине към кметството.
За месечната поддръжка ни плащаха месечно 8000 лв. За тези пари имаме хора, които работят на пълно работно време, правят класиранията всяка седмица, колокация в център с данни, който е защитен от атаки. Няма как Столичната община да прави това сама. Едва ли ще им излезе по-евтино, защото всяка система си има своята цена за поддръжка. Сега явно целта е да се повтори тази система, като се разшири с допълнителни модули - да се виждат присъствията и отсъствията на деца и т.н.
По отношение на интеграцията с другите бази данни - ние нееднократно сме предлагали на общината да я направим. Не е сложно. Сега има риск всичко да почне от начало. Просто защото всяка система има период на адаптация и напасване. Този процес е тягостен за потребителите.

# 484
  • София
Здравейте, от няколко дни се мъча да намеря накаква информация за това:
Как и Къде се дават документите от ЛКК за ХЗ на детето за да бъде настанено по възможност в ДЗ?
Ако някой може да ми помогне моля .... в системата заявих че детето е с ХЗ ... и от там накъде никаде нищо не пише. Моля за помощ!
Нямам представа как се отразява това в системата.
Според мен изчакайте новата кампания.

# 485
Благодаря ... Simple Smile Писах им надявам се да ми отговорят нещо.. Simple Smile

# 486
  • Sofiq
има голям шанс нашата фирма да спечели търга за новия проект за електронна система на градините в София.
Аз имам дете в градинска възраст и съм наясно с повечето от проблемите на майките. Ако проекта дойде при нас и започна работа по него, ще направя каквото зависи от мен,той да не е поредната боза и колкото и трудно да е за реализация всичко, което искат от общината, се надявам да имаме един по-лесен за ориентация сайт с открити данни и без фалшификации.

# 487
има голям шанс нашата фирма да спечели търга за новия проект за електронна система на градините в София.
Аз имам дете в градинска възраст и съм наясно с повечето от проблемите на майките. Ако проекта дойде при нас и започна работа по него, ще направя каквото зависи от мен,той да не е поредната боза и колкото и трудно да е за реализация всичко, което искат от общината, се надявам да имаме един по-лесен за ориентация сайт с открити данни и без фалшификации.

Не мисля че това ще зависи от оперативните създатели на системата. При това проблемът не е в това което искат от общината, проблемът е че не им харесва това което искат родителите. Т.е. с изискванията на общината добре ще се справите. Те и Сирма първия път я караха по  изискванията на общината и всички видяхме какво стана.

# 488
Браво..ентусиастка!
Проблема не е в системата (макар тя вероятно да не е напълно съвършенна)
Проблема е в липсата на свободни места и в правилата за прием (съществуването на вратички, като ХЗ например..)
Която и фирма да спечели търга, няма да успее да осигури приемане на всички деца и съответно да предотврати влизането им "по втория начин"..
Всички ние -потребителите на тази система сме недоволни основно от факта,че децата ни не могат да посещават удобна за нас ДГ, която бихме искали. АКО някой ни го обещае, дори да не му е съвършенна системата- ще го преглътнем!

# 489
Здравейте момичета, моля за информация! Четох, рових, ама пак не разбрах.

Моето момиченце май месец ще направи 2 год. На ясла няма да ходи, ама искам да я регистрирам за ДГ като стане на 3год. От сега ли да я регистрирам в системата или чак догодина?

И още: само от септември ли почват ДГ или зависи кой кога е подал молба?

Благодаря предварително!

# 490
  • СОФИЯ
 ...

Shocked и откъде доби тази вероятност? Риторично питам  Grinning. Ясно е, че иде реч за неформални разговорчета, дето миришат на нещо друго...

# 491
Да не говорим, че фалшификациите не са в системата, а във всичко, което минава покрай нея!

Между другото, какво се цели с това: "В нея ще има данни и за това с какво се хранят децата, какви са складовите наличности с храна, каква е посещаемостта, като така ще се разбира дали има мъртви души", обясни Тодоров. Мислех, че става въпрос за система за прием на деца, а не за складова програма?!?!

# 492

Ти мислиш, че фалшификациите са в системата, а не в самата община ли? Изобщо значи не си нясно със ситуацията.

# 493
  • гр.София
"Обществената поръчка преди години е била направена добре, но впоследствие при изготвянето на системата са направени промени, за да се удовлетворят искания на обществото", обясни шефът на дирекция "Информационно обслужване" в общината Тодор Тодоров.

Така,де! В прав текст ни заявяват,че мнението на обществото не им е приоритет.

Здравейте момичета, моля за информация! Четох, рових, ама пак не разбрах.

Моето момиченце май месец ще направи 2 год. На ясла няма да ходи, ама искам да я регистрирам за ДГ като стане на 3год. От сега ли да я регистрирам в системата или чак догодина?

И още: само от септември ли почват ДГ или зависи кой кога е подал молба?

Благодаря предварително!

В градина приемат в годината,в която детето навършва 3 години. Следователно, 2012 за вас.Започва се от септември.
 Това не пречи,да се регистрираш и сега ,без да избираш конкретна градина.

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 15:50 от blanc

# 494
.................
Това го виждам единствено, ако в системата няма деца, няма списъци... иначе не мога да си го представя?!?!

Ами аз като програмист си го представям  Joy
Пишат предварително на кои деца какъв "случаен" допълнителен номер да им бъде даден, и той естествено ще е някой започващ с "000XXXXXX"  и съответните дечица биват приети първи. Или ако някое е е било записано със закъснение (дата различна от тази за първото класиране) - да му преправят номера все едно се е записало в системата преди първото класиране...но в този случай "случайния" номер не се сещам как ще "преправят", понеже родителите следят "изкъсо" списъците с чакащи след първото класиране  Joy

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 15:56 от Jen_Jen

Общи условия

Активация на акаунт