Машина за хляб-37 част

• 52 675
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
            Didranad , не знам точно за кои тави е говорил Дядо Хаджи,ама ако алпаката е менте - тънка и лека като ламаринка по-добрия вариант е да си купиш емайлираните.Аз ползвам двата вида и алпака,и емайлирани,но алпаката ми е от 25 години  Mr. Green и си е точно това дето му се вика алпака,а не турски или китайски боклук дето като почна да режа баклавата и прорязвам дъното  Joy Joy Joy. Аз скоро си купих квадратна,емайлирана 10 см височина и си е суууупер!Купих я за печене на по-големи мръвчици и птици,ама да ти кажа и баници,тутманици и кузунаци си стават чудесни.
            Оххххх,все още си търся машинката  ooooh! Подлудих половинката,а продавачките вече ме посрещат с ужас в очите и крива усмивка! Mr. Green

# 526
  • София
Ми да почна да отговарям ама отзад напред, че то един ден ме няма и сте изписали фермани.

Значи моите тави са емайлирани. Когато ще пека във фурна задължително избирам тъмни цветове и затова са ми кафяви. Алпаката нещо не я признавам за материал и не е на почит в моята кухня.

Дано не съм закъснял за Бразилка, но тестото показано на снимката е мокро и иска още брашно. Ердинч наистина съветва леко замазване на пълнозърнестото тесто защото при втасването пълнозърнестото брашно ще поеме още от влагата пък и на маята ще и трябват течности. Обаче под зализване разбираме все пак основната част от тестото вече да е оформено като много мека топка. Без да задъжавам никого с мнението си, аз пълнозърнестите, ръжени и царевични брашна предварително накисвам с топла вода и ги оставям малко да престоят. Така ги "напойвам" и после ми е по лесно да ги меся. Водата с която ги накисвам е част от количеството на течностите предвидени по рецепта.

Какво беше още ... чакайте да видя надолу.

Така ...

Guess Who  не пишеш какво тесто правиш. Лекото лепнене не е толкова фатално стига топката да се е оформила. Наблюдавайте обаче при тази ситуация как ще протече втасването. Не пишете какво тесто правите и затова не мога да бъда конкретен.

Kordelia има разлика все пак между една и две бъркалки. Тези с една бъркалка по принцип са предназначени за по-малък обем тесто. Машините с две бъркалки имат по-мощни мотори и се справят по-добре с големите и тежки теста.

Май това исках да пиша, ако съм изпуснал нещо ще се добавя по-късно вечерта.

# 527

Дядо хаджия, това леко замазване важи ли и за типовото брашно? Щото аз пак овапцах работата. Embarassed Embarassed Embarassed Яде се типовото хлебче, ама вид няма. Grinning

# 528
И аз се интерсувам за черните хлябове, че днес си купих типово брашно и многозърнесто.
Ами, то било много удобно с хлебопекарните .Отидохме с внучката до Билла и си напазарувахме, като се върнахме хляба почти беше готов  Grinning
Това е и вторият ми хляб, вече с  мека коричка, стана вкусен  и бухна много.
Отгоре пак е светличък, но  си е изпечен добре.
Благодаря на Smiley*  за съветите, които ми даде
   bouquet

# 529
  • София
Kordelia, ако ядете по-малко хляб и я ползваш основно за това, вземи си с една бъркалка. Иначе, ако хапвате по повечко като нас и месиш вътре всякакви теста(аз си меся щолени, тестата за меденки, козунаци и т.н), взимай с две бъркалки и това е.

mery_poppins1, чудно хлебче!

# 530
petia_tag , благодаря ! Дано да задобрявам с всеки следващ опит / но не се притеснявам и от провали  Mr. Green/.
Забравих да напиша, че останали хляб от вчера /този с твърдите корички/ го изпържих на филии и станаха страхотни .
Така, че labrex  не му се  ядосвай на хляба, че няма вид - важно е да не е  клисав и суров, на другото му се намира чалъм
 Hug

# 531
Вторият ми хляб бухна, изглежда опечен отвътре, но се лепи по ножа при рязане. Ужас!  hahaha
               Ако го режеш веднага след изваждане ще се лепи и още как  Laughing Топъл хляб не се реже,а се чупи без да се мачка ,че става глетав.Остави го 10-15 минути и тогава го режи внимателно.

# 532
Вторият ми хляб бухна, изглежда опечен отвътре, но се лепи по ножа при рязане. Ужас!  hahaha
и теб да те сложат да се печеш 1 час ще бухнеш  .....  Joy

# 533
с рунтав (вълнообразен) нож може и да не ти лепне   bouquet

# 534
Аз днес сътворих хляб по рецептата на Жената/по Ердинч/, но увеличих пропорциите за голям хляб. На своя глава добавих освен черен кимион и сушен лук и сушени пиперки и стана супер ароматен пълнозърнест хляб. Като дойде времето за печене още не беше втасал та изключих машинката , изчаках половин час и после пуснах програма печене. Абе супер резултат се получи.

# 535
            Didranad , не знам точно за кои тави е говорил Дядо Хаджи,ама ако алпаката е менте - тънка и лека като ламаринка по-добрия вариант е да си купиш емайлираните.Аз ползвам двата вида и алпака,и емайлирани,но алпаката ми е от 25 години  Mr. Green и си е точно това дето му се вика алпака,а не турски или китайски боклук дето като почна да режа баклавата и прорязвам дъното  Joy Joy Joy.
ако химичният състав на метала от който е изработена тавата е сходен не би трябвало да има проблем - китайска или танганайска. дебелината е от значение в случая.
ако си купиш една китайска с дебелина над 1 мм  ще си промениш мнението  Laughing

# 536
  • София

Дядо хаджия, това леко замазване важи ли и за типовото брашно? Щото аз пак овапцах работата. Embarassed Embarassed Embarassed Яде се типовото хлебче, ама вид няма. Grinning

Какъв му е проблема на вида ?

Апропопо ти на ръка не си ли месела типово тесто ?

# 537
Какъв му е проблема на вида ?

Апропопо ти на ръка не си ли месела типово тесто ?

Месила съм и ми стават хубави бухналички такива питки и хлебчета. А това от машинката малко като павенце и някак сбито стои. Но в момента пробвам брашно, което взехме от мелница, бялото е много хубаво, а типовото само в машинката го пробвах. Ще видя и на ръка какво ще се получи, тия дни дано намеря време. Прави ни впечатление вкъщи, че е доста по-тъмно от предишното, което имахме, почти кафенее. Утре, ако остане, може да снимам разрез на хлебчето.

# 538
labrex, ти ако не знаеш какво тесто трябва да се получи, кой друг? Видях какви вкусни рецепти си архивирала и изпробвала, така че не се съмнявам, че ще се справиш с едно типово брашно. Може би е искало повече вода, нали можеш да спреш машината и да пипнеш тестото. Аз нямам богат опит, но все съм месила разни неща, та общо взето си пипам тестото в машината, за да го преценя.

# 539
labrex, ти ако не знаеш какво тесто трябва да се получи, кой друг?.........

alys, знам ли, ако е на ръка, всичко ми е ясно, лесно и карам на око, ама с машинката...........всичко меря с везната, гледам въртящите се топки на картинките на Ердинч, сравнявам с моята, ама изобщо с ръка не пипам. Да взема пък да пипна......... Grinning Засега с белия хляб горе-долу добре, оставям го и сам да се пече, ама с типовия се въртя и трите часа около машинката и накрая нещо като павенце. Wink Ще пробвам още, пък дано изкарам накрая някое сносно типово хлебче. Peace

Общи условия

Активация на акаунт