Раждане вкъщи 7

• 63 427
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 105
Людмил, аз те разбирам, но не всеки е готов за неасистирано раждане, каквото сте имали вие.
От това, което съм чела като разказ на раждала жена вкъщи с акушерка, оставам с впечателние, че тя (акушерката) съвсем не: "да говорят, мерят, надничат, командват". А бащата- негов си е изборът дали ще държи камерата или ръката на жена си.
Говоря за магия, която става САМО когато са ТОЙ и ТЯ сами, без някой друг въобще да присъства в ума им. Същото, както при зачатието, не случайно дадох този пример.

Уви, за мнозинството днес нито зачатието, нито раждането е свещенодействие. То е просто действие.

Индианците казват, че начинът, по който зачеваме и раждаме децата си днес ни обрича като цивилизация. И мисля, че са прави. Но то е друга тема.

Последна редакция: нд, 16 яну 2011, 00:50 от Людмил

# 106
Людмил, уважавам преживяванията ти, но не мислиш ли, че ти подценяваш преживяванията на други хора? Аз родих у дома с мъжа ми и с акушерка, та даже 2 акушерки и по никакъв начин не е се чувствам ощетена от този факт, нито пък съпругът ми. Напротив! Може би нямаш представа какво означава истинска акушерка, но няма нищо общо с т.н. акушерки в Бг болниците, които са си чисти касапи и нямат ни най-малка представа от процеса на раждане нито на физическо, нито на емоционално ниво.
А като жена ще ти кажа, че присъствието на друга жена по време на раждането е незаменимо. Не бих родила без мъжа ми, за нищо на света, но това, че имаше друга жена до мен беше от изключителна важност в онзи момент. Знам, че сигурно няма да ме разбереш, но пък жена ти може би ще ме разбере  Wink .

# 107
Людмил, и аз като Клер родих у дома, с мъжа ми и акушерката, която ми следеше бременността от самото начало.
"...говорят, мерят, суетят се, надничат в жена ми, командват,... "
Нищо от тези неща не е правила. Когато пристигна, попита ме как съм, седна на един стол, извади си някаква книжка и си четеше... Когато я питах нещо или исках помощ, беше там и без думи знаеше от какво имах нужда. Heart Eyes Всъщност ме разбираше по-добре от мъжа ми на моменти.
Ето такива акушерки ми се иска да има и в БГ. И всяка жена, която иска да посрещне рожбата си в къщи сред любов и спокойствие и иска да има подкрепата на една опитна жена, да може да я получи.

# 108
  • ул. "Мечтание"
А като жена ще ти кажа, че присъствието на друга жена по време на раждането е незаменимо. Не бих родила без мъжа ми, за нищо на света, но това, че имаше друга жена до мен беше от изключителна важност в онзи момент. Знам, че сигурно няма да ме разбереш, но пък жена ти може би ще ме разбере  Wink .

При това не е задължително тази жена да е непременно акушерка!  Wink

# 109
  • Варна
Людмиле, макар че зачатието го правят двамата, раждането го прави главно жената и е добре наоколо да присъстват хората, които тя иска. Може да не иска никого, може да иска мъжа си, може да иска акушерки или лекарски екип - както ще се чувства най-спокойна.

Пък и не всички татковци са спокойни да участват в раждане без присъствието на опитен човек наоколо. Акушерката се грижи за двойката като цяло.

И аз обичах романите за Винету - идеалния мъж...

# 110
разбира се, разбира се, прави сте. Аз говоря само какво съм усетил като съпруг-акушер и то не е задължително да е за всички. Пък и тук май други мъже май самодейни-акушери май няма...

Има една тънкост в разликата между неасистираното със любимия и никой друг и това с акушерка, но... няма да я споделям тук, то опира до нематериалните закони на битието.

# 111
  • Варна
Има и други татковци-акушери, както ги наричаш, но са с друго виждане за света и друга нагласа и явно не ги изживяват нещата точно като теб. На тях идеята за акушерка в съседната стая даже им харесва.  Mr. Green

# 112
Людмил, и аз те разбирам Simple Smile Има идна друга възможност - само майката и бебето; и никой друго в същата стая поне.... Това е най-предпочитания от мен и лично за мен вариант, най- ми пасва, най-спокойно ми е, но далеч не всички биха го избрали. Също мисля, че друго женско присъствие в този момент, на жена с опит, е много важно за повечето майки.
Разбира се варианта само мама и татко си има своите особености, тънки разлики, както ги наричаш, много е лично, но и много отговорно, трябва държиш повече сетива будни, по-трудно потъваш в момента...
Колкото и да е малко, все си има работа покрай едно раждане и е добре да има кой друг да я свърши, а не точно майката - да се подготвят някои неща, да не й се налага да става, да се разчисти и подреди после... Звучи дребно, но се оказва важно да има кой да ги свърши тези неща.
А за емоционалната подкрепа, която една жена може да окаже на друга при раждане... там мисля граници няма и нерядко е всичко, което й трябва на майката...

# 113
Темата вече се разширява за видове домашни раждания Simple Smile Това е добре! Съвсем до скоро се спореше само за за и против.

Пък и тук май други мъже май самодейни-акушери май няма...
Whistling

# 114
Людмил, и аз те разбирам Simple Smile Има идна друга възможност - само майката и бебето; и никой друго в същата стая поне.... Това е най-предпочитания от мен и лично за мен вариант, най- ми пасва, най-спокойно ми е, но далеч не всички биха го избрали. Също мисля, че друго женско присъствие в този момент, на жена с опит, е много важно за повечето майки.
Разбира се варианта само мама и татко си има своите особености, тънки разлики, както ги наричаш, много е лично, но и много отговорно, трябва държиш повече сетива будни, по-трудно потъваш в момента...
Колкото и да е малко, все си има работа покрай едно раждане и е добре да има кой друг да я свърши, а не точно майката - да се подготвят някои неща, да не й се налага да става, да се разчисти и подреди после... Звучи дребно, но се оказва важно да има кой да ги свърши тези неща.
А за емоционалната подкрепа, която една жена може да окаже на друга при раждане... там мисля граници няма и нерядко е всичко, което й трябва на майката...

Много точно казано!   bouquet

Като се замисли човек през вековете жените са раждали традиционно с други жени (че и сами на нивата)...  Thinking Присъствието на бащата е прекрасно, но понякога може да бъде и извор за допълнително притеснение за майката (защото той се притеснява) и дори да разсейва малко вниманието, което е нужно за концентрация в съвсем друг процес...
Съвсем права си да говориш за друга жена, дори само присъствието й, някой, който стои в ъгъла и си чете книжката, но се материализира в точния момент на точното място и знае какво изпитваш и какво става.  Simple Smile .(не че съм имала подобно преживяване, но си го представям така  Crazy)

Възхищавам се на куража на татковците-акушери!   bouquet

# 115
Възхищавам се на куража на татковците-акушери!   bouquet
По липса на други квалифицирани лица, ние бащите ставаме акушери. Да докажем че ни бива във всичко  Wink

# 116
http://www.xtranormal.com/watch/7000271/

Филмче за спешното секцио, на английски./анимация тип-сатира/

# 117
А, да, много е яка тази анимация.... Особено казаното от сестрата в самия край Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 118
# 119
37-годишна роди недоносено бебе у дома без лекарска помощ
За случая е уведомен отделът за Закрила на детето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=747366

Общи условия

Активация на акаунт