Ревматоиден артрит - тема 2

• 220 676
  • 757
  •   1
Отговори
# 195
  • София
zarra  чувала съм само за него но не съм го пробвала.
каквото и алтернативно да предприемеш знай че трябва дълго време да го пиеш докато усетиш ефекта.

# 196
То е за баща ми.Днес ще го купя ,искам да го пробва.Надявам се да му помогне по скоро! Simple Smile

# 197
Bunnie ти как си с Енбрел? Имаш ли отоци сега? аз се отказах от този лаваж поне за сега не се чувствам зле...но си имам малки отоци и пусти не се смаляват. Преди седмица ходих до Тузлата,но не съм си правила кални бани, но пък се пекох newsm78не съм знаеела за метотрексата и слънцето, то пък ми писна вече нищо човек да не  прави Shockedа за водата преди не ми даваха в детските години /за морето де/заради влагата и така- незнам кое е правилно и кое не е - то сто неща Winkте не ми и казват до кога да го прилагам този метотрексат,ама като не съм твърде добре - сигурно още дълго време #Crazy

# 198
Nqkoi moji li da mi pomogne?izsledvaniqta sa  pikochna kiselina/Uric acid 260,1umol/l  M 200-420Ж(F)140-320
C-reaktiven protein/CRP 1mg/dl do 0,5mg/dl,/-/negative
Tova za revmatoiden artrit li sa?
Predpisani sa metotreksat i melbek!

# 199
na dr list pishe
WR-nad 10 JV(ml-(+)pol
ASO-1:400JV/ml-(+)pol
Chlamydia Trachomatis Jg A-1:8-(-)otr

# 200
Здравейте,нахлувам в темата с въпрос-майка ми е с ревматоиден артрит,който се усложни вследствие на онкологична операция.Не може да започне лечение докато не й назначат химиотерапия.Засега е на медрол,2*4мг.Има отоци и силни болки в коленете и глезените.Медрола го пие от 7 дена,явно още не е започнал да действа.Питането ми е нормално ли е да има толкова силни и нетърпими болки?На легло е,всяко движение й причинява адски болки.Става само да се храни и до тоалетна.Струва ми се,че никога няма да се оправи,вече губя надежда,незнаем как да й помогнем.Когато времето се влошава положението става критично.Даваме й нимизил когато има силни болки,но това я облекчава едва за няколко часа.За няколко месеца се срина,стана друг човек,мъчително е да я гледаме как се гърчи от болки.А беше толкова жизнена и силна...Ще има ли подобрение,какво да очакваме,как да й помогнем?

# 201
  • София
dimi 73 веднага мога да ти препоръчам две неща изпитани лично от мене и мнооого помагащи.
1. смях. карай я да се смее колкото се може по-често на ден. ако се смее с цяло гърло супер. дори да не й се смее да опита ей така да си се смее самичка. Знам че звуча налудничаво но повярвай ми действа. Има едни курсове по смехотерапия. от там го знам и лично съм го изпитала.
Давам веднага скорошен пример- доскоро бях извън БГ. съответно много се разхождахме. по цял ден маехме гащи както се казва. а аз съм със много напреднал РА , подути крака, коляно и пръсти на ръцете и на моменти доста силни болки.  Повярвай ми вечерно време дъх не можех да си поема от умора и болки в краката. но след 1-2 часа смях с приятелките ми на сутринта ставах и се чувствах по-добре от деня в който не се бях разхождала толкова много. Така че - СМЯХ, СМЯХ, СМЯХ. Наистина действа. Колкото и да те боли- смей се!
2. колкото и да я боли нека не се залежава . нещата ще станат по-зле. пак го казвам от личен опит. имах моменти преди 2 година когато и до тоалетната не можех да отида. само лежах и страдах и какво - нищо. Не е правилно да се казва че като те боли трябва да лежиш и почиваш. Мене и до ден днешен имам сутрини в които се чувствам като парцал но си налагам а и нямам избор да лежа / все пак трябва да си изпратя детето на градина и после да се ходи на работа./ но пък като се раздвижа и докато стигна пеш до работата болките са отминали и се чувствам супер. но това е тренирано последните месеци. Не очаквай чудо но ще видиш че след 1-2 седмица ще се чуства много по-добре.
Според мене от медрола ще се почувства по-добре. но явно е малка дозата й. Нека не губи кураж и вяра. Това е най-важното. Нещата са поправими стига да иска. И не забравяй - СМЯХ, СМЯХ, СМЯХ! ако искаш още инфо за смехотерапията, ми пиши на лични за да не отегчаваме другите!
Кураж и на тебе и на майка ти!

# 202
  • София
sisonela с енбрела съм до никъде. имам отоци и леко болки но за сега се справям. виж по-горният ми пост.

обаче онзи ден пак си доказах че стреса е причината за болестта ни. онзи ден след завръщането ми от прекраснато ми пътуване се ядосах и се разстроих и сутринта бях невероятно подута и с жестоки болки. 
много се гордея обаче че успях да преодолея кризата без да стигна до болкоуспокояващите.

Така че хора- ДЕРЗАЙТЕ! Ще го победиме този артрит:)

# 203
Bunnie,много благодаря за включването  bouquet  Нямаш представа колко ме успокои!И на мен ми се струва,че проблема е по-скоро в психиката й.Предвид,че почна да лекува РА,а се наложи онкологична операция,която още повече влоши състоянието й,тя се предаде.Три дена бях у тях по цял ден,ами не иска да стане от леглото,твърди че не може грам усилие да направи.Има отоци на едното голяно и на единия глезен,не се съмнявам,че я боли,но ми се струва,че тя сама трябва да си наложи да се движи повече.Когато няма болки,разбира се.По цял ден лежи и естествено като стане чувства слабост и виене на свят.Вчера следобед след като пи нимизил стана и стоя седнала няколко часа,вечерта се е "разходила"из целия апартамент,нямала е болки.Тази сутрин по телефона звучеше много бодро,нямаше болки(да чукна на дърво)и общо взето се чувства много по-добре.Дано се подобри,дано!Поне да може да се обслужва сама,да няма нужда от придружител за елементарни неща.Ясно ми е,че вече няма да стане същия човек,но поне да не я боли и да може да се движи малко от малко.

# 204
При нея се получи нещо като "черно тото"-отиде при личната л-ка,направиха й изследване на ревматоидния фактор,беше леко завишен,започна терапия,имаше подобрения,но при проф.преглед й откриха тумор на гърдата,който трябваше да се оперира.Почувства се зле именно след операцията,ходи при проф.Солаков,направиха й ново изследване и се оказа,че ревматоидния фактор се е завишил ужасно много.Засега професора не може да й назначи лечение,защото трябва да се съобрази с предстоящата химиотерапия.Така се получи един застой без да се лекува,а ситуацията се задълбочава.При това положение факта,че има рак някак си остава на заден план,а двете диагнози са свързани.Незнам защо онколога,който я оперира не взе предвид това,че има РА.Не може да не е знаел,че след операцията РА ще се задълбочи.Той си свърши неговата работа,а после я остави да се оправя както знае.За съжаление такова е здравеопазването в България.

# 205
  • София
за тези уреди съм чувала ама да си призная ме е страх да ръчкам в тялото си и да променям енергии и тоци:)

дими най-вероятно медрола е почнал да действа и затова и майка ти се е почувствала добре.
аз бях така ноември 2010. едвам ходех, адски болки навсякъде. само за3-4 дена медрола ме вдигна на крака. и се почувствах човек. не можеш да си представиш колко бях щастлива именно от факта че мога да правя вече всичко сама- да се грижа за детето /това най-много ми тежеше/, къщата, мъжа, да правя каквото си искам, да ходя на работа с усмивка а не със сбръчкано от болка лице. и всички много скоро забелязаха промяната ми. Сега дори и да ме заболи не се передавам. никога повече не искам да се връщам в този период. не мерси- така си ми е супер! / е има още какво да се желае де/

# 206
 Simple Smileами аз се лекувам със златни соли и метотрексат от мин.година - вече почти 1 и 1/2 -по добре съм, сега си вървя, но си имам пак малки отоци - пусти не минават/пия и медрол/,а преди не можех да стана от леглото  Cry Сега трябва да отида на консулт, но незнам къде вече /последния път беше сега м.05 на Урвич, дето искаха да ме приемат за лаваж на колената/,но ми се струва,че нещо ме гъбаркат за състоянието ми - защото аз не се чувствам чак толкова зле, мисля да опитам в Токуда /дето ми каза/ Simple Smile

# 207
  • София /Абсурдистан
Да се запиша при вас. Закъсала съм го по пълна програма. Сега ми е много зле и не мога да пиша, но ще се върна да изчета темата и после и аз ще споделям опит Confused

# 208
  • София
здравейте,„„попаднах на едни интересни статии и реших да ви ги споделя:

http://www.lechitel.eu/bolesti/revmatoiden-artrit

http://lamqta.com/zdrave/lechenie-na-artrit-koksartroza-artroza-po-m-treben

някой ползвал ли е шведска горчивка?

# 209
Напълно съм съгласна, че трябва да има хранителен режим. Днес ми е петият ден, през който съм на плодове и се чувствам добре. Освен това е напълно вярно, че като се движа по не ме боли отколкото, като почивам. Супер линкове си намерила браво на теб! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт