Математически турнири - 7

• 64 226
  • 757
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia, Bulgaria
Едно уточнение относно 125-то училище... там математическата паралелка е след 4ти клас, учат 10 часа математика  седмично (поне), допълнително имат и школа... Единственото, което ги отличава от останалите петокласници  е, че не учат втори западен език, за сметка на повечето часове по математика.

# 691
  • София
Задачите от ЗМС за 4 клас ми се видяха доста трудни. Не случайно няма деца постигнали максимален или близък до максималния резултат. Учудващо е, че софийските деца са доста по-назад в индивидуалното класиране. Явно подготовката, най-вече на курсовете в СМГ, не е достатъчна за такъв тип състезание.

# 692
Учудващо е, че софийските деца са доста по-назад в индивидуалното класиране. Явно подготовката, най-вече на курсовете в СМГ, не е достатъчна за такъв тип състезание.

Аз видях много малко деца от София, пък от СМГ (т.е. курсовете) май само едно дете.  По-вероятно е само малцина ентусиасти да са се явили самосиндикално, а най-добрите да си почиват със семействата си през четирите почивни дни.

# 693
Задачите от ЗМС за 4 клас ми се видяха доста трудни. Не случайно няма деца постигнали максимален или близък до максималния резултат. Учудващо е, че софийските деца са доста по-назад в индивидуалното класиране. Явно подготовката, най-вече на курсовете в СМГ, не е достатъчна за такъв тип състезание.

Ами те и миналата година бяха,но се класираха,доколкото си спомням четвърти.Според мен до четвърти клас децата са с изравнени сили горе-долу,като превес имат Варна.Но след това,като ги подхванат в СМГ,нямат равни на себе си.При тях си труда дава отлични резултати.

# 694
Миналата година в групата на четвърти клас първото място е на дете от София, но като цяло тогава са участвали повече софиянци. Даже са били сформирани два отбора на СМГ ( от курсовете вероятно).
Иначе, не мога да се съглася, че най-добрите са си почивали със семействата си.  Grinning Всъщност възможно е да е така, но това далеч не означава, че ако се бяха явили щяха да окупират първите места. Аз лично познавам по име голяма част от децата на първите три-четири места, тъй като през последните две години те винаги са в челото на редица национални класирания.
Естествено, в пети клас нещата се променят.  Mr. Green

# 695
По-вероятно е само малцина ентусиасти да са се явили самосиндикално, а най-добрите да си почиват със семействата си през четирите почивни дни.

Поздравления за всички деца, явили се на ЗМС 2011.

И аз не мога да се съглася с твърдението на Черна станция. Състезанията са именно за това - да определят кой в конкретния момент е "по-по-най". Най-добрите се доказват в състезанията, защото там от хлапетата се изисква не само познания, техника и талант. Важно е да можеш да се концентрираш, да не се уплашиш и много други неща.

Но това, което обсъждаме, са глупости - важното е децата да изпитват удоволствие от математиката и удовлетворение от постигнатите цели, които трябва да бъдат реалистично поставени от родители/учители/деца. Много ми стана приятно като прочетох как децата от Габрово са се прибирали с Дидева с грейнали лица. В това е смисъла, за това си струват усилията.

# 696
Аз много се извинявам, обаче не мога да намеря къде в София ще се проведе Кенгуруто. В нашето у-ще не се говори за това. Ако е казано вече - извинявам се, но наистина, ако не е проблем за някой да ми отговори ...

# 697
Аз много се извинявам, обаче не мога да намеря къде в София ще се проведе Кенгуруто. В нашето у-ще не се говори за това. Ако е казано вече - извинявам се, но наистина, ако не е проблем за някой да ми отговори ...

В СМГ със сигурност ще се провежда. От утре започват записването.

# 698
Миналата година в групата на четвърти клас първото място е на дете от София, но като цяло тогава са участвали повече софиянци. Даже са били сформирани два отбора на СМГ ( от курсовете вероятно).
Иначе, не мога да се съглася, че най-добрите са си почивали със семействата си.  Grinning Всъщност възможно е да е така, но това далеч не означава, че ако се бяха явили щяха да окупират първите места. Аз лично познавам по име голяма част от децата на първите три-четири места, тъй като през последните две години те винаги са в челото на редица национални класирания.
Естествено, в пети клас нещата се променят.  Mr. Green

E, съвсем не съм имала предвид чак окупиране на първите места Peace А и аз, за разлика от теб, не познавам децата от 4 клас за да знам какво да очаквам от всяко едно и затова не бих се осмелила на такива смели твърдения. Много е вероятно в този набор софиянци да са по-слаби. Все пак това, че са от София, не ги прави по-умни.
Исках само да кажа, че на това конкретно състезание софиянчетата са много назад в класирането най-вероятно, защото са се явили много малко от тях, а не защото изведнъж им е спаднало нивото. Все пак в 5 клас ги водят организирано, а в 4 клас ходи само този, чиито родители са ентусиасти.

А и не вярвам, че нещата се променят изведнъж в 5 клас. Когато набор 97 бяха в 4 клас (тях ги познавам) по първите места си бяха пак същите деца, които и след това си ставаха първи. Просто може би при сегашните четвъртокласници варненци, бургазлии, габровци и т.н. са по-силни и в такъв случай това би трябвало да си остане така и по-нататък.

Последна редакция: вт, 08 мар 2011, 09:15 от Черна станция

# 699
Споделям напълно мнението на Obsolete за удоволствието, което децата в повечето случаи изпитват. Моят е много състезателен тип човек, гледам че и сестра му се пали. И се опитвам да превръщам и подготовката и явяването в приятни занимания - целенасочено и системно. Това е най-важното - да им е кеф, да намират решаването на задачи или ученето като цяло за забавни. Но понякога и неуспеха има добър ефект:
Моят си дойде от ЗМС с мнооооооооого потънали гемии, самият той не беше доволен от себе си. И понеже вчера ги освободиха от училище, той вися цял ден в офиса с мен - по свое желание изрешава сума ти задачи, да "наваксал" според думите му. Е, желанието му само ме радва.

# 700
  • София и там където не се пуши
Споделям напълно мнението на Obsolete за удоволствието, което децата в повечето случаи изпитват. 

И моят винаги с удоволствие ходи, защото купона е голям. Няма пиене на алкохол и подобно, просто е толкова готино да се съберат да играят шах с големите и бридж.
Не му пука, ако не успее.

# 701
Ами, честно казано много разчитам на купона около състезанията (помня от нашето време), почерпките после, игрите на шах и карти да ги "зарибяват", общуването с батковци и каки - също, посещенията на нови места. Пък от нас се иска да ги съпортваме, докато те самите имат желание.

# 702
   Има  един много важен въпрос свързан с провеждането на състезания в точно определен град - финансирането. Талантливи деца, които искат да участват в такива турнири винаги е имало и ще има, но не всички от тях могат да попаднат в училище, което няма проблеми с влагането на средства в такива участия. Нашето училище например плати таксата за ЗМС. Вярно, че на фона на останалите разходи сумата е малка, но проявиха желание и направиха нещо. Останалите две училища отказаха - при тях нямало подобна практика, а говорим за 15 лв.
   Математиката и децата, които я обичат имат нужда от своите празници. Дано някога има и достатъчно пари за това.

# 703
  • София и там където не се пуши
Когато бях преди 4 год в Бургас, направи ми впечатление, че масово децата извън София, всичко им се покриваше от общината, път, такси, разходи. От миналата година и на нашите също им покриват, но от 5 до 7-ми, училището покриваше само таксата и пътя с влак.

В СМГ като съм говорила с майките, покриваха на тези, които са на първо място, а на останалите също нещо плащаха, но не помня какво. Сега като са по.голями не се сетих да питам  newsm78.

# 704
   Има  един много важен въпрос свързан с провеждането на състезания в точно определен град - финансирането. Талантливи деца, които искат да участват в такива турнири винаги е имало и ще има, но не всички от тях могат да попаднат в училище, което няма проблеми с влагането на средства в такива участия. Нашето училище например плати таксата за ЗМС. Вярно, че на фона на останалите разходи сумата е малка, но проявиха желание и направиха нещо. Останалите две училища отказаха - при тях нямало подобна практика, а говорим за 15 лв.
   Математиката и децата, които я обичат имат нужда от своите празници. Дано някога има и достатъчно пари за това.

Абсолютно се съгласявам. На практика само МГ-та финансират участието на свои отбори. Е, и училища като 125, вашето и някои други. Но като цяло пътуването по състезания в друг град си е въпрос на ентусиазъм. Затова по принцип за нивото най-показателни са турнирите, които хем са с национално класиране, хем не изискват да се пътува, като Салабашев и Кенгуруто.
Това не важи за по-големите деца и най-вече за сравненията между МГ-тата, защото всяко МГ изпраща отбор и на ЗМС, и в Габрово, и в Шумен и пр. и сравнението на резултатите е обективен показател и за нивото.

Общи условия

Активация на акаунт