Математически турнири - 7

• 64 026
  • 757
  •   1
Отговори
# 345
В първия си пост си написала " шест пъти". В сега цитираното условие пише" с 6 по-голямо". Това са две различни неща. Така, както сега си цитирала условието, верният отговор е 60.
Когато едно число е шест пъти по-голямо от друго, то се получава като умножим по-малкото число по шест. Например 18 е шест пъти по-голямо от 3.
Когато едно число е със 6 по-голямо от друго, то се получава като към по-малкото число прибавим шест. Например 18 е със 6 по-голямо от 12.

# 346
В първия си пост си написала " шест пъти". В сега цитираното условие пише" с 6 по-голямо". Това са две различни неща. Така, както сега си цитирала условието, верният отговор е 60.
Когато едно число е шест пъти по-голямо от друго, то се получава като умножим по-малкото число по шест. Например 18 е шест пъти по-голямо от 3.
Когато едно число е със 6 по-голямо от друго, то се получава като към по-малкото число прибавим шест. Например 18 е със 6 по-голямо от 12.
Както сме казвали няколко пъти тук - тия задачи са, за да ги решават учениците, а не ние - родителите.
Браво, Дидева, припомняш си първите стъпки в математиката... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 347
  • Бургас
извинете ме, моят ученик така ми го беше "прочел", като я решава задачата и аз хич и не се зачетох внимателно, но все пак се замислих, ако задачата е за "пъти повече" дали се брои нулата или не, за събирането е ясно, много благодаря за разяснението  

# 348
  • София
В събота олимпиада ли ще има или Европейско кенгуру? (видях че в плана пише "Кенгуру", но питам, защото имам съмнения дали е така)

# 349
В събота олимпиада ли ще има или Европейско кенгуру? (видях че в плана пише "Кенгуру", но питам, защото имам съмнения дали е така)
В събота е Общинският кръг на Националната Олимпиада по Математика.
Използвам поста си да пожелая УСПЕХ на ВСИЧКИ!
 newsm10

# 350
  • София
Без да твърдя, че решението ми е вярно, единственото за което се сетих е следното:

По нанадолнището туристът изминава 6 км за 60 мин - значи изминава 1 км за 10 минути.
По нанагорнището туристът изминава 3 км за 60 мин - значи изминава 1 км за 20 минути.
По равното изминава 4 км за 60 минути - значи изминава 1 км за 15 минути.
Тъй като наклонената част се изминава веднъж нагоре и веднъж надолу, то за един километър в двете посоки в тази част туристът губи 30 минути.
В равната част за един километър в двете посоки също губи 30 минути.
Ако разстоянието между хижите е Х,  следва че Х. 30 е времето, за което е изминато разстоянието между хижите на отиване и връщане общо., т. е.
2 часа+2 часа= 240 минути
30. Х = 240
Х= 8 км.

Може ли малко помощ?
Решаваме подобна задача и накрая не успяхме да я изкараме - всъщност защо времето го смяташ 2ч+2ч, а не САМО 2ч? На нас идеално ни върши работа 240 минути в уравнението  Mr. Green, но не можем да си го обясним.

# 351
Без да твърдя, че решението ми е вярно, единственото за което се сетих е следното:

По нанадолнището туристът изминава 6 км за 60 мин - значи изминава 1 км за 10 минути.
По нанагорнището туристът изминава 3 км за 60 мин - значи изминава 1 км за 20 минути.
По равното изминава 4 км за 60 минути - значи изминава 1 км за 15 минути.
Тъй като наклонената част се изминава веднъж нагоре и веднъж надолу, то за един километър в двете посоки в тази част туристът губи 30 минути.
В равната част за един километър в двете посоки също губи 30 минути.
Ако разстоянието между хижите е Х,  следва че Х. 30 е времето, за което е изминато разстоянието между хижите на отиване и връщане общо., т. е.
2 часа+2 часа= 240 минути
30. Х = 240
Х= 8 км.

Може ли малко помощ?
Решаваме подобна задача и накрая не успяхме да я изкараме - всъщност защо времето го смяташ 2ч+2ч, а не САМО 2ч? На нас идеално ни върши работа 240 минути в уравнението  Mr. Green, но не можем да си го обясним.

Защото съм била на две ракии.  Joy Joy Joy Не съм дочела, че два часа му трябват, за да измине разстоянието в двете посоки, а съм приела, че това е времето в едната посока.

# 352
  • София
Някой има ли представа дали ще променят датата на провеждане на Европейското кенгуро, която е 19 март, след като го обявиха за работен ден (за отработване на 4 март) и най-вероятно ще бъде учебен ден?
08.02.2011г.

Изх. № 9137-41/08.02.2011 г.

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ
НА СТОЛИЧНИТЕ  УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо на МОМН - изх. № 9105-29/03.02.2011 г., относно провеждане на областните кръгове на ученическите олимпиади и математическото състезание „Кенгуру” за учебната 2010/2011 г., Ви уведомявам:
През настоящата 2010/2011 учебна година разпространението на задачите за областните кръгове на всички ученически олимпиади ще се осъществи по реда, възприет през изминалите две учебни години.

В деня на провеждане на съответната олимпиада, 30 минути преди началото й, задачите ще бъдат публикуване на електронната страница на МОМН, в рубриката „Олимпиади и състезания”. Във връзка с това е необходимо да създадете организация за:
Заемане на работните места от учениците не по-късно от 30 минути преди началото.
Своевременно размножаване и предоставяне на задачите на учениците.
В дните на областните кръгове в РИО ще има осигурено присъствие на експерт, който при необходимост да окаже съдействие, а в МОМН ще присъства експерт от Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание”, който при възникнал проблем ще може да осигури задачите по друг път – чрез електронна поща или факс.
Началният час за провеждане на областните кръгове на олимпиадите по испански език, биология и здравно образование и география и икономика, както и на областния кръг на европейското математическо състезание „Кенгуру”, се променя от 9.00 ч. на 14.00 ч. на 19.03.2011 г.
Промяната се налага поради обявяването на 19 март /събота/ 2011 г. за работен ден /обн. ДВ бр. 100/21.12.2010 г./.

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО - СОФИЯ-ГРАД

# 353
  • у дома
Ами то има училища,които учат на две смени -втората смяна няма да я карат ли  newsm78 -това за Кенгуурто...

# 354
  • София
Сега пък Кенгуруто съвпада с областния кръг на олимпиадата по физика... #Cussing out. А се бяхме засилили и към двете състезания  Sad То по физика още не е минал общинския кръг де, но дори "ние" да не се класираме, със сигурност ще има доста други разочаровани деца, че не могат да се явят и на двете състезания  Sad

# 355
  • София и там където не се пуши
Сега пък Кенгуруто съвпада с областния кръг на олимпиадата по физика... #Cussing out. А се бяхме засилили и към двете състезания  Sad То по физика още не е минал общинския кръг де, но дори "ние" да не се класираме, със сигурност ще има доста други разочаровани деца, че не могат да се явят и на двете състезания  Sad

Поначало и други години стават такива неща, не може всичко да бъде по различно време, просто избират на какво да се явят. Иначе учебната година няма да стигне.

# 356
  • София
Дидева  Joy Joy  bouquet

# 357
Момичета, ако някой може да помогне със задачите от вчерашното състезание "Аз и числата' за 4 клас.
Синът ми има съмнение за решението на едната задача, но му е трудно да я възпроизведе точно, за да я проверим.
Предварително благодаря.

# 358
Аз пък ще питам за "Аз и числата" за 3 клас. Не сме решили всичко и ми се иска да ги погледнем заедно.
И понеже сме на вълна олимпиада, да помоля за помощ за за дача за 5 клас.
Даден е четириъгълник ABCD. Диагоналите AC и BD се пресичат в точката О, която разполовява диагонала BD. Да се докаже, че лицето на триъгълника ABC е два пъти по- малко от дадения четириъгълник.

# 359
  • София

Изх. № 9137-41/08.02.2011 г.

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ
НА СТОЛИЧНИТЕ  УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

В деня на провеждане на съответната олимпиада, 30 минути преди началото й, задачите ще бъдат публикуване на електронната страница на МОМН, в рубриката „Олимпиади и състезания”. Във връзка с това е необходимо да създадете организация за:
Заемане на работните места от учениците не по-късно от 30 минути преди началото.
[/quote]

Не мислите ли, че е малко несериозен начина на разпространение на задачите за олимпиадата, всеки ще има достъп до тях преди и по време на провеждането на самото състезание. При възможностите на съвремените комуникации всеки недобросъвестен родител ще може да изпрати sms на детето си с отговорите на задачите, особено ако контрола върху мобилните телефони в съответната класна стая не е особено строг.

Общи условия

Активация на акаунт