Математически турнири - 7

• 64 027
  • 757
  •   1
Отговори
# 360
Момичета, ако някой може да помогне със задачите от вчерашното състезание "Аз и числата' за 4 клас.
Синът ми има съмнение за решението на едната задача, но му е трудно да я възпроизведе точно, за да я проверим.
Предварително благодаря.
Учудвам се, че изобщо има неясни задачи от "Аз и числата"... Някой има ли материалите от състезанието? Аз получих чернова от моя третокласник, но има само отговорите. Помолих г-жа Владимирова да ми изпрати самите тестове, но тя отговори, че не навсякъде се е провело състезанието и по тази причина ще ми ги прати по-нататък - естествено.

# 361
Състезанията по математическа лингвистика и информатика от кой клас започват?

# 362
Цитат
Не мислите ли, че е малко несериозен начина на разпространение на задачите за олимпиадата, всеки ще има достъп до тях преди и по време на провеждането на самото състезание. При възможностите на съвремените комуникации всеки недобросъвестен родител ще може да изпрати sms на детето си с отговорите на задачите, особено ако контрола върху мобилните телефони в съответната класна стая не е особено строг.

На олимпиадите задачите са с описване. А и какво ще спечелят родителят и детето? Та това е първи кръг - няма награди, няма нищо. Само фалшиво самочувствие???

# 363
  • София
[На олимпиадите задачите са с описване. А и какво ще спечелят родителят и детето? Та това е първи кръг - няма награди, няма нищо. Само фалшиво самочувствие???

Да, така е принципно, но понякога отговорът подсказва - поне да се направи проверка. А и класирането и явяването на областен кръг вече не е само за морално удовлетворение, а резултатът от него се взема предвид при кандидатстване в СМГ (за 4 клас).

# 364
[На олимпиадите задачите са с описване. А и какво ще спечелят родителят и детето? Та това е първи кръг - няма награди, няма нищо. Само фалшиво самочувствие???

Да, така е принципно, но понякога отговорът подсказва - поне да се направи проверка. А и класирането и явяването на областен кръг вече не е само за морално удовлетворение, а резултатът от него се взема предвид при кандидатстване в СМГ (за 4 клас).

Не се ли взема предвид резултата от областния кръг? Това, че си се класирал с измама за там по никакъв начин не гарантира резултат на вече сериозното състезание. Първият кръг е формалност за добрите математици, които се готвят за СМГ.

# 365
Само директорите имат парола за темите за олимпиадите, така че няма проблем. И в РИО – Варна вчера бяха качени темите за олимпиадата по химия, но се отваряха само след въвеждане на парола. Че по време на олимпиадите има преписване и подсказване – има. Някои го правят заради обещаните от преподавателите по съответния предмет шестици, други – заради родителите си, които насила са ги накарали да отидат на тази олимпиада. Факт е, че на олимпиадите ходят не само знаещи и можещи деца. Понякога се получава така, че ученици в 6. клас се състезават с такива от 9 – 12. клас върху една и съща тема, тъй като тези по-големи ученици подсказват и решават задачите на някои ученици от 6. клас, но ...

# 366
И понеже сме на вълна олимпиада, да помоля за помощ за за дача за 5 клас.
Даден е четириъгълник ABCD. Диагоналите AC и BD се пресичат в точката О, която разполовява диагонала BD. Да се докаже, че лицето на триъгълника ABC е два пъти по- малко от дадения четириъгълник.
Жокер: Използвайте свойството на медианата в триъгълника да го разделя на два равнолицеви триъгълника.
И тогава следва че S на АВО=S на АОД и съответно S на ВСО=S на СОД и другото е ясно. Давайте задачи за 5 клас, тъкмо сме загряли.

# 367
Аз й пратих решение, но ако знаех, че медиана се учи в пети клас щеше да ми е далеч по-лесно.  Grinning Наложи ми се да докажа равенството на лицата по малко по-заобиколен начин.
ПП. : За догодина ще знам.  Joy

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 17:08 от Анонимен

# 368
Аз й пратих решение, но ако знаех, че медиана се учи в пети клас щеше да ми е далеч по-лесно.  Grinning Наложи ми се да докажа равенството на лицата по малко по-заобиколен начин.
ПП. : За догодина ще знам.  Joy
Медиана се учи в 6 клас дори и в ПМГ.

# 369
Не съм гледала какво учат в учебника, просто синът ми преди около 2 седмици ми се изфука, че знаел какво е медиана и беше впечатлен от равенството на лицата на малките триъгълници. Мислех, че са го учили в училище, но явно е било в школата. Извинявайте.

# 370
А защо не публикувате решенията тук, да ги виждаме и ние? Rolling Eyes

# 371
А защо не публикувате решенията тук, да ги виждаме и ние? Rolling Eyes
Защото има потребители, които недоволстват, че разводняваме темата и ни пращат да си пишем на ЛС.  Mr. Green
Иначе мога да пусна моето решение веднага.

# 372
На математически турнири дават математически задачи.
Няма лошо между турнирите да се решават и задачи, които не са от турнир.
И да се обсъждат някъде, какво толкова.
Ами то и за турнирите всичко си го пише на съответните сайтове.

Е, щом не дават, здраве да е.

И наздраве да е! Wink

И Благодаря!  bouquet

# 373
Тя темата тръгна от турнирите, но можем да разширим обхвата, като следващия път променим заглавието, така че да обхваща математиката в училищна възраст по принцип.  Mr. Green
Макар че друго си е като американски филм - ( Умирай трудно 1, 2, 3... ).

Намек за задачата на Бърди ли долавям?   Crossing Arms   Joy

# 374
Аз съм от тези, които понякога се дразнят на въпросите как се решава някоя сравнително стандартна задача от еди кой си сборник или от домашното на хлапето. Веднъж дори бях писала, че темата се казва "Математически турнири", а не "Задачи решавам всякакви". Може би се дразня, защото знам, че родителите могат да помагат до 5-6 клас, след това състезателните задачи стават със сложност, която не е по силите ни (разбира се, ако не се амбицираме и не "тренираме" усърдно заедно с децата).

На мен темата много ми харесва с позитивизма, който лъха от нея. Освен това ми е изключително полезна с публикуваната информация (заслугата най-често е на Дидева). Затова дори често да разпитвате за решенията на разни задачки, пак няма да ме откажете да чета и да пиша от време на време Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт