Израел-52

• 38 279
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • Някъде там...
Аааааа сега разбрах защо тази гъска не искаше да пуска компютъра  Crazy Аз все си мислех, че е много зле там ама  пиииииииииииииип те ще вземат пари от мен бре, не ми искат парите ли  Rolling Eyes Аз нищо не искам от тях, искам да си плащам тъпите здравни, социални, купат гимел и т.н.

elinda, аз да имах ракийка такава нощ щях да си спретна ама немааааа  Crazy Трябва да издиря къде се продава из нашите околия, досега все не успявам  Rolling Eyes

дядо Хаджи, тук майчетата по време на бременост и кърмене не ползват кравешко мляко.Отделно при алергии или при тези, които спазват кашрут а обичат да си пият кафенцето с млекце  Peace Иначе за нашите социални, аз никога не съм била там и незнам...и здравната каса не съм ползвала, ходих си на частно.

# 616
Цитат
Така...чета че сте коментирали различните видове млека (соево, оризово, бадемоно и т.н.) ама не мога да намеря за какво сте ги коментирали. Понеже чат пат се занимавам с такива продукти, дали да не помоля пак да повторите въпроса, че и аз да изразя мнение.   

Дядо Хаджи, моя бебок е алергичен, но не е сигурно на какво и аз ям и пия засега само неалергизиращи храни и напитки и пробвам през няколко дни нова храна като следя за реакции Tired Като стане на годинка може да му се направят тестове чак.
       Бубе, нали знаеш, че на бюрократите им е все тая дали ще даваш пари или ще искаш Peace Толкова ги мързи и не им се работи тук в такива инстанции, че вярно в БГ не е толкова зле(като се изключи факта, че на всички шефове на НЗОК все има липсва някое милионче от касата Peace)

# 617
Благодаря на всички, които се включиха по моя въпрос!
Специални благодарности на Илка!  bouquet

Явно е доста трудно в България да се
осигури кашерна храна.
Горките хора си заминаха гладни  Embarassed
Направо ми идва да потъна в земята.
Само в България ли е такъв проблем?
Имате ли наблюдения как е в другите страни в Европа?

За следващият път имаме решение обаче. Heart Eyes

# 618
  • София
Ясно ... разбрах.

Сега ... оризовото мляко е досущ като соевото (говоря за вкусовите му качества, а не за състава му). Та значи и при двете млека са важни там ароматите и овкусяването, иначе не стават за нищо освен за готвене разбира се. Аз соевото мляко предпочитам сам да си го правя, щото си взимам соя тука от един мой роднина който я сади за животните. Правил съм и кисело мляко от него и става страхотно. Тофуто (соевото сирене) по принцип не го харесвам затова предпочитам да си го правя на крема сирене или сирене за мазане. Но пак напомням тука са важни овкусителите и ароматите. Впрочем правил съм плодово мляко на малката с оризово мляко. В случая бяха пасирани плодове от компот и оризово мляко. Имаше атопичен дерматит та това можех да и го давам без проблеми.

Малко по силно но и със изключително специфичен вкус е нахутеното мляко (даже разправят, че то е силен конкурент на соевото). Значи много си го харесвам аз, върши ми страхотни работа при кремове особенно при постите. При него специфичния аромат обаче си остава каквото и да го правите, загадката на леблебия се усеща (абе не чак толкова ама все пак).

Впрочем консултирайте се с педиатъра си, някои от тези три вида млека (соевото, нахутеното и оризовото) са допустими и за малки деца, ама мен ако питайте не импровизирайте ами си питайте лекаря. Ние тука кога внучката хвана тоя дерматит ни изпратиха при една диетоложка, която ни попита ще го влачим ли дерматита или ще го премахнем един път завинаги. Щерката рече да го махаме и тогава оная подложи внучката ня някаква зверска диета три месеца (само хипералергично сухо мляко, оризово мляко, и т.н. да не изреждам) та ... дерматита изчезна и слава Богу ей я на на 4 години повече ни се чу ни се видя.

Сега аз съм си правил мляко от бадеми и кайсии - ама и там аромата си е аромат и то специфичен. Обаче да ви кажа тези млека според мен не трябва да се подлагат на термична обработка (с изключене при кексовете). Иначе си иска силен чопър и става страхотен продукт. Бадемите обаче са много калорични та внимавайте де, че то при вас жените тия талии значи голяма работа голям проблем.

Млеката на базата на просо, елда и тем ми ти подобни минизърнени култури няма да ги обсъждам щото тя там е малко по особена играта, щото се иска па накисване, па леко ферментиране и т.н.

Ако ви интересува как се правят отделните видове млека ще ви свирна на лични да не спамим тук темата.

Последна редакция: вт, 15 фев 2011, 21:55 от дядо хаджия

# 619
  • T"A
дядо Хаджия, пак ме изненада - не знаех, че сам си ги правиш тези млека! На мен не са ми по вкуса, но знае ли човек, може някой ден да с еоткажа от животинските продукти и да се обърна и към тази ниша  Wink

Бубе, за Битуах Леуми много, много ти съчувствам... ако ми видиш компютъра колко жалби съм писала, колко файла съдържат в името си тези две думи... колко пъти са решавали, че им дължа пари и какво доказване пада, че не им дължа... А сега май наистина имам някакъв дълг, но те пък са ме забравили  Crazy

Кравето мляко по време на бременност няма проблеми да се пие, но при кърмене и захранване на бебето може да създаде проблеми (колики, алергии, атопичен дерматит).

На мен обаче не ми се вярва бадемовото мляко да е по-голям алерген от соевото.  Thinking

Дончовица, ние в последните години се заглеждахме при пътуванията ни в чужбина в еврейските общности - в Париж, в Краков, в някои от италианските градове има ресторанти или магазини за кашерни хранителни продукти. Иначе за посрещане на шабат, но и за кашерна храна, много израелци се обръщат към бейт Хабад по места, моят мъж е белил цял ден картофи някъде в Индия, за да прекара шабат с вечеря (не че е държал да е кашерна, но е без пари, пък и в компания с други израелци). Така и във форума на университета, в който учех, имаше тема за заминаващи в чужбина религиозни, където обсъждаха точка по точка какво и къде да ядат... Даже малко се учудвам, че твоите гости не са се подготвили предварително, вероятно наивно са вярвали, че и в България все нещо ще се намери за тях...
Но в България, първо, еврейската общност е много малка; второ, съвсем е светска, малко са хората, които спазват кашрут и няма как да се поддържа специално място с прясна храна и т.н. В еврейския дом дълги години имаше, не знам какво е станало...  Thinking Иначе в тези институции телефон се вдига рядко, почти като по случайност...   Whistling трудно е да се реализира връзка и не трябва да се разчита за спешни случаи (което вече си го разбрала и на свой гръб)

# 620
  • T"A
И в отделен пост да честитя отминалия празник  Mr. Green Ментов ми донесе балон, пълен с хелиум, но малкият го уби от бой (в смисъл - видя сметката на балона, не на баща си) Joy

Запомнила съм, че на 14/02 е годишнината от брака на Петя, която вече не пише тук, но ако чете - да и е честито!

# 621
  • София
пиша с една ръка - моля кажете сигурен начин да изпратя документидо израел?

# 622
  • T"A
На мен до сега са ми изпращали само с поща (т.е. не чрез куриери). Не е най-сигурният начин, ето, че преди месец ми изгубиха един колет, който бе пратен с препоръчана поща, но пък с документи явно съм имала късмет и са пристигали  Confused Може и да питаш за EMS  Thinking

# 623
  • Някъде там...
И аз само с български пощи съм получавала. Досега нищо не ми се е губило, но нямам и стажа на Мента  Peace
Хубав ден ви пожелавам  Hug

# 624
  • София
Вече съм с две ръце  Wink
ще пробвам с БгПощи, препоръчано, експресно - дано не се загубят.  Praynig

И две думи за ядковите млека - аз в момента пийвам соево, шоколадово, на Алпро, то е кашерно.
Иначе у дома съм си правила сусамово. Странно на вкус, може би в някаква комбинация, аромат, вкус, би било приятно. Моя мъж категорично го отхвърли (и изхвърли в мивката) и каза да не съм си губела времето с глупости  Crazy
Но Дядо Хаджия, много ме заинтригува с домашното соево мляко и най-вече с кис.мляко и сиренето. Моля сподели   bouquet

# 625
  • Някъде там...
izvinete za latinicata, problem s foruma... jaki mnogo blagodaria za prekrasnata iznenada  Hug

# 626
моля кажете сигурен начин да изпратя документидо израел?
Илче, ако са много важни и се страхуваш да не се загубят, защо не попиташ в посолството дали не могат да пътуват с тяхната дипломатична поща? newsm78

# 627
Цитат
Дончовица, ти ли си с тримата евреи дето не са яли от сутринта?
Леле , за гладните евреи чак до Илка се  е чуло явно  Joy Ой , милите хора , то не е смешно де , ама горките , не са знаели със сигурност къде попадат  Laughing

Кашерната храна освен ,че е точно определена и под точно определени правила може се консумира , само до продукти ли е и начин на употреба или и осветена с молитва  Thinking Например на производствените продукти , които са с етикет " Кашер" , правена ли е такава изповед ?  newsm78

strawberry jam добро предложение , дали ще дадат туко така  Thinking

# 628
strawberry jam добро предложение , дали ще дадат туко така  Thinking
Ами предполагам, че не е невъзможно - мой близък е получавал документи така. Нищо не пречи да се попита.

Запомнила съм, че на 14/02 е годишнината от брака на Петя, която вече не пише тук, но ако чете - да и е честито!
Не знам дали чете, но определено постовете й внасяха колорит в темата.

Мента, как сте вкъщи? Преборихте ли се с вирусите?

# 629
  • София-България, Израел - където си поискам
izvinete za latinicata, problem s foruma... jaki mnogo blagodaria za prekrasnata iznenada  Hug
Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт