Консултация с Логопед

• 184 309
  • 1 011
  •   1
Отговори
# 60
  • Бу-у-урга-а-ас

sladka hapka
,
Надявам се упражненията за "Л" да ви помогнат. Важно е детето да разбере правилната позиция на езика. Успех!!!

# 61
  • Бу-у-урга-а-ас
Цитат на: Tinkerbell
Възможно ли е да се "придобие" говорен дефект при усилено общуване с друго детенце с такъв. .................
И още нещо - много често говори носово. Това пък на какво може да се дължи? Аз май не съм чувала други деца да говорят така.

Речта се усвоява по подражание. Напълно е възможно говорът на детето да се повлияе от този на другото дете, особено щом прекарват толкова време заедно. Можеби психологът Нади ще даде идеи как да я убедиш да се откаже от подражаването. Ако не успееш можете да посетите логопед.
Носовото говорене се получава при ринити, трета сливица и други. При често боледуващи деца се наблюдава по-отпуснато меко небце. Попитай личната лекарка и направетет консултация със специалист УНГ. Ако всичко със здравето е ОК, значи се касае за вреден навик. Ще трябва да се консултирате с логопед и да работите върху фонацията.
За трениране на мекото небце правете упражнения със срички със зв. "К" и "Г"

Ки-ки, ка-ка, ко-ко, ку-ку.............
ги-ка, гу-ка, га-га, го-го...............................

# 62
Интересна форма за консултация сте избрали.  Само че няма универсален отговор, валиден за всяко дете. Всеки конкретен случай има своя специфика и е необходимо да се проведе определена терапия. Не е задължително при подобен случай да се провежда същата терапия.  За всички майки искам да кажа че логопедът, ако има необходимите познания за това, може да работи с детото ви още от първия месец на неговото раждане.  Защо? Отговарям на firebird  Храненето и проблемите около него вървят ръка за ръка с говоренето - в края на крайщата детето ви ползва за това едни и същи органи и системи, които ако не работят в синхрон, създават усложнения. Във вашия случай аз не съм убедена, че става въпрос точно и само за ринолалия. В клиниките на доц. Анастасов и на д-р Чавдаров вероятно са ви обяснили. Потърсете г-жа Ботева, но можете да се обърнете и към Милена или Светлана от екипа на д-р Чавдаров или в училище "Дрита" към Светослава. На тази възраст и с така описания проблем имате нужда по-скоро от сензо-моторна интеграция, за да наваксате пропуснатото по време на периода на хранене със сонда и през оперативния период. Ако и това не помогне има Национално сдружение на логопедите и фониатрите.На www.logopedia.online.bg  има координати.

# 63
Имаше въпрос за диспраксията и трудното усвояване на фината моторика.
Понеже ми е любима тази тема, ще си позволя да кажа на Maia Stoitseva - Диспаркията е нарушение на схемата на движение. Има различни видове и форми, свързани с движения - придвижване, хранене, говорене, конструиране, рисуване( а и писане) и най-сложната - осъществяването на идеята за движение. За да разберете къде е трудноста си представете че всяко движение (цялостно) се състои от милиони по-малки, над които никои от нас не се замисля. Детето с диспраксия в опита си да извърши определено движение стига в тази верига до там, до където е прекъсването и не може да продължи. Например детето трябва да пусне топче в кутия. "Здравото" дете поглежда топчето, хваща го,вдига го , носи го до кутията, отваря ръка и го пуска. Това виждаме ние. Сега си представете колко движения пропуснах да спомена и с колко команди от мозъка са свързани те.
Никой не може да ви каже точно къде и в коя част е прекъсната веригата. Това се определя с много наблюдения на детето и малко по малко тестове:))
Ако прекъсването е например в системите,имащи отношение към пространствената ориентация ,детето няма да може да занесе топчето до кутията.
Не знам в момента как най-лесно да го обясня. Фината моторика, говоренето и диспраксията,и връзката между тях е тема за цял форум. Може би ако някой зададе по-конкретен въпрос, ще успеем да го дискутираме по-правилно и по-точно.
И все пак моля, имайте предвид Диспраксията не е заболяване Laughing

# 64
  • София, в офиса
Моля да ме извините за допуснатите печатни грешки Wink
Не мога да си редактирам съобщенията

# 65
  • The new Earth
Цитат на: nnnnina
Моля да ме извините за допуснатите печатни грешки Wink
Не мога да си редактирам съобщенията

Нина,здравей и добре дошла!Редактирах ти постингите,но са без ника ти,защото вече си регистрирана и не мога да го напиша. Simple Smile Но мисля,че всички ще разберат,че горните два постинга са твои.
Много се радвам,че се включваш,сигурна съм,че ще бъдеш много полезна. newsm10
Преди една година се бях свързала с теб по телефона и говорихме за евентуална консултация с бебчо,но той тогава все още имаше много проблеми и нямаше как да дойдем до София.Ние сме от Плевен и това много ме тормози,че не мога да намеря тук такъв специалист,който да работи отговорно и професионално с увредени дечица.
В момента Калоянчо е на 1г и 10мес.Храни се с обща храна ,но всичко му пасирам,защото не може да дъвче.Той се роди без гълтателен и сукателен рефлекси и два месеца се хранеше със сонда.Много трудно започна постепенно да гълта,а после и да суче(но не много добре) и то с безбройни опити от моя страна.Но все пак успя,въпреки прогнозите.Поради това,че сукането не беше пълноценно,от около 5-6мес.възраст започнах да го храня с лъжичка.Но храненето ни е голям проблем,яде без никакъв апетит,избутва обратно храната от устата си многократно,плюе...Вода пие от чашка,като понякога се дави,но в повечето случаи пие ,като голям човек Simple Smile
За съжаление все още не контактува съзнателно,заглежда се и следи с поглед предимно хора,по играчки почти не се заглежда,а също и не посяга да хваща.Когато му подавам пръстче,хваща го и стиска,но играчка не иска да хване.Той не можеше и да реве в началото,но в момента това му се отдава доста добре....Когато беше по-малък обаче,повече се обаждаше да гука,а сега повече си мълчи,когато реве,казва "бууу и амааааа"...но в повечето случаи е мълчаливичък...макар че аз постоянно му говоря.
Много бих искала лично да се срещна с теб,за да видиш бебчо и да ме ориентираш какво трябва да се прави.Бих се радвала,ако можеш да ми посочиш добър специалист в Плевен,но аз съм готова и в София да дойда за известно време ,за да се работи с бебо.
Ето тук съм писала повече за проблема на Калоянчо
Благодаря ти отново,че се включваш във форума и си готова да помогнеш smile3525

# 66
  • София, в офиса
Здравейте и двамата,
храненето е важен момент от живота на семейството и е начин за общуване. В тази връзка имаме следните два проблема - техницескотот хранене на Калоян и "борбата" която вероятно ти провеждаш с него.
Може ли да опишеш:
1.Кога се дави Калоян - при течни или пасирани храни?
2. Колко са гъсти пасираните храни?
3.Странично ли го храниш?
4.Високо ли е твърдото небце?
5.Как и къде седи Калоян, къде седиш ти?
6. Какви продукти харесва и какви не?

И най-важното - има ли контрол на главата, под какъв ъгъл може да седи, на какво седи

# 67
  • The new Earth
Здравейте и двамата,
храненето е важен момент от живота на семейството и е начин за общуване. В тази връзка имаме следните два проблема - техницескотот хранене на Калоян и "борбата" която вероятно ти провеждаш с него.
Може ли да опишеш:

И най-важното - има ли контрол на главата, под какъв ъгъл може да седи, на какво седи

Да,знам че храненето е важно,затова и много държа да започнем терапия.Борба наистина водим,защото той просто яде без всякакъв апетит и ми трябва много търпение и изобретателност.
-Дави се,когато яде,но вече много рядко,преди го правеше почти на всяка лъжичка.Храната му винаги е пасирана,защото не дъвче.Вода и сокчета пие от чашка много добре и са рядко случаите да се задави от течност.
Незнам с какво да сравня гъстотата.Гледам да не са течни,правя ги като каша със средна гъстота,защото ако е по-течна храната,съвсем я изплюва,по-точно изтича му от устата.
Незнам точно какво ме питаш.Дали слагам храната в устата му странично ли?Нямам представа как става това.Храня го нормално,като поставям лъжичката отпред в устенцата и я вдигам нагоре,за да му дам по-добра възможност да преглътне(изобщо не можах да го обясня добре ooooh! )
Да.Високо му е небцето.В диагнозата пише Микроретрогнатия-за това ли става въпрос?
Сядам на края на стол или легло,взимам Калоянчо в мен,като го прегръщам с едната ръка,а с другата го храня,като през цялото време той е пред мен,не седнал в мен,а точно така гушнат и отпред...и му разказвам приказка или пея песнички...От доста отдавна ,преди хранене му повтарям"Хайде сега да папкаме" или "Ще папкаме"...просто повтарям думата папкане и ми направи впечатление,като че ли той започна да реагира,не съм съвсем сигурна,но ми се струва,че като спомена папкането и започва да преглъща,все едно,че разбира,че ще яде Simple Smile Прави ми впечатление обаче,че в повечето случаи към края на храненето започва да заспива,може би се изморява...
С този въпрос определено ме затрудни Rolling Eyes  Simple Smile Защото той не е изразявал предпочитания,яде това,което му дам.Има някои неща,които на мен така ми се струва,че приема по-добре и други,които не приема така.Попара от сухар,сирене,масълце и мед  е нещо,което яде най-добре,също така пасиран банан с ябълка,пасиран банан с бисквитка,добре приема и когато има домат в храната...не харесва много ориз,дроб,месо,картофи(понякога ги яде добре,друг път само плюе)Захар не му давам,а само мед,консервирани храни също не давам,старая се всичко да е прясно и по възможност домашно.Храната също аз му я приготвям,не му взимам от кухня...Когато започна да се храни без сонда,пробвахме различни видове адаптирани млека,но той не приемаше никое,всичко плюеше,повръщаше,затова в крайна сметка решихме да да му даваме кисело мляко,тъй като все нещо трябваше да яде.Но и него не го прие добре,освен това след хранене пак повръщаше и се пенеше.И досега мляко не иска да яде.Оригва се също много,след нахранване доста силно...Преди много повръщаше,но от няколко месеца,почти не му се е случвало...
7.И най-важното - има ли контрол на главата, под какъв ъгъл може да седи, на какво седи?
Да,главата контролира доста добре.Според рехабилитаторката идеално я контролира,при упражненията я накланя точно на която страна трябва ,като го наведе напред,държи главичката,а не клюма,върти си я свободно наляво и надясно.Когато е легнал по корем,главата постоянно е вдигната и се опитва да пълзи,много често се обръща по гръб.
Все още не може да седи самостоятелно.Седи в количката,в мен или на леглото,но трябва да е подпрян,иначе се изсулва и ляга.Но обича седнал.Когато е легнал и му подам ръчички,веднага се набира,надига главата и се изправя до седнало положение,сяда на ръба на леглото точно на дупето си,а не на опашната кост,гръбчето му е изправено,няколко пъти съвсем замалко го оставям без опора,като го нагласявам по-стабилно и той успява да се задържи за около минутка и малко повече.Ъгълът,под който седи не мога със сигурност да кажа,но е почти прав.

И да допълня,че все още има повишен мускулен тонус,но много по-слабо изразен отколкото беше преди.Ръчичките са напълно отпуснати и не ги свива в юмруче,крачетата също са отпуснати,но не докрай...ставичките се движат свободно,няма скъсени сухожилия или мускули,движи и ходилцата ...
За сега това успях да систематизирам...ако съм пропуснала нещо,питай-аз ще отговарям Simple Smile

# 68
  • София, в офиса
Laughing

# 69
  • София, в офиса
1.Желателно е Калоян да "седи" докато се харни пред теб, първо за да те вижда и второ за да ти е по-удобдо да го храниш.Ако имате детски стол можеш да го сложиш в него, ако не като,  начало можеш да го храниш в количката, хо да е пред теб.
2.Тъй като той верятно избутва храната с езика напред, вместо да я премести в устата и да я глътне правим следното:
с лявата ръка хващаш брадата и леко натискаш надолу, за да се отвори устата. Лъжицата се поднася права - все едно трябва да му прегледаш гърлото като му натиснеш езика - та както казах права лъжица, като с дъното на лъжицата натискаш леко езика надолу, преместваш лъжицата на ляво и изсипваш хараната в страни към бузата, като не въртиш лъжицата, защото ще го одраскаш, с лявата ръка леко буташ брадата нагоре, за да затвори добре усата. Процедурата се повтаря, само че на дясно.
Това е най-трудната част.
Две важни правила - храната е толкова гъста (като домашно направено картофено пюре), че да си сигурна, че докато му поднесеш следващата лъжица, той ще преглътне тази и няма да чака гладен, главата е в средно положение спрямо трупа и с ъгъл 90 градуса между брадата и шията, за да преглъща по-лесно.
3.Този нов начин на хранане започваме с любимите храни на Калоян, за да му е вкусно и познато и двамата да мойете да се концентрирате върху техниката на хранене, а не върху предлагането на нова храна
Правило за пасиране храната да може да стича бавно от лъжицата - нето да залепне за небцето на детето , нито да е течна.
4.Заради високото небце и избутването на храната напред се стремиш да избягваш поставянето на храна върху езика, Само в страни - така ще избута по-малко количество навън( а той го прави неволно), избягва се директния контакт с мекото небце - т.е. шансът да повърне е многократно по-малък.
Много важно - пробвай страницното харне върху себе си , за да усетиш как да поднасяш лъжицата и после върху тати, защото той ще ти каже какво усеща. Така ще си сигурна какво правиш с Калоян.
Отначало е много трудно, но повярвай ми, ако не се откажеш, след месец- месец и половина ще сведеш проблемите около храненето поне наполовина
Успех!
Питай ако нещо не си разбрала Laughing  Grinning

# 70
  • София
nnnnina, много ти благодаря за отговора. Аз ще започвам захранването тези дни и бях започнала да питам подобни неща.

1. Страничното подаване на лъжичката при всяко дете ли се практикува? Аз също го чух като съвет така да давам и за сега се мъча да си го представя. Ще прочета подробно твойте обяснения.
2. Къде да стои бебето при захранването? В книгата, която имам пише, че най-трудно ще бъде, ако бебето е в скута на майката.  Аз смятам да пробвам в шезлонг, за столче ми се струва, че сме малки.
3. Коя е по-добрата храна за захранване - каша или зелечуково пюре?
4. Още нещо важно, ако има

# 71
  • София, "Младост 3"
Таня, извинявай, че аз ще се намеся да ти отговоря от нашия скромен опит и от съветите на нашето педи:
ние въпреки забавянето - започнахме захранване от 4месец започнахма по класическата схема - плодови после зеленчукови сокчета, след това плодови пюрета, сега ще минем на зеленчукови. Давах с лъжичка в полулежащ - 45 градуса - шезлонг - сока от моркови - защото е гъст, но не твърде!
Захранвам направо в устата - не странично и въпреки, опитите те изплюва и да си чеше венците с език - сещаш се какво става в такъв случай  Wink - общо взето поне половината изяжда...И след около седмица има ефект. Най ми пречи неговия придобит напоследък навик да си плези езика  Wink

# 72
  • София, в офиса
точно защото детето си плези езика е желателно да се храни странично. Страничното хранене не вреди на никого, само помага. Съгласна съм, че е трудно и несвойствено, обаче помага да се развият правилно всички движения, имащи отношение кум гултането и дъчкането и най-вече да се координират. А това последното е вайно, ако искаме детето да говори правилно.
Относно захранването има много школи и няма универслна рецепта.
Аз и всичките ми приятелки се придържаме към немската школа, според която в края на първия месец се дава домашно приготвен плодов сок, а в края на втория домашно приготвено плодове пюре, от тези плодове, които детето вече е пило като сок..
Ти сама си прецени

# 73
  • София, в офиса
за позицията при хранене
до края на 3 мес. детето се храни полулегнало - дали в майката или на легло или шезлонг - по избор.
до края на 6 мес. срещу майката в позиция 45 градуса "седеж"
след това седнало до положение 90 градуса на седежа и най-важното с важното да може да си движи ръцете, нищо че ще се опитва да ви пречи Laughing

# 74
  • The new Earth
...Отначало е много трудно, но повярвай ми, ако не се откажеш, след месец- месец и половина ще сведеш проблемите около храненето поне наполовина
Успех!
Питай ако нещо не си разбрала Laughing  Grinning

Благодаря ти много! В момента Калоян спи и като се събуди веднага ще изпробвам новия начин на хранене. Simple Smile Детски стол нямаме,защото той не е стабилен и няма да може да седи,но ще го сложа в количката.И друг път съм пробвала,но той много се върти,мята с ръцете и става мазало. #Silly Но щом така е правилно,това е най-важното.
Сигурна съм,че няма да е лесно,но то и досега не е било,така че мен това не ме плаши Stuck Out Tongue За нищо на света не бих се отказала,колкото и трудни упражнения да ни даваш Simple Smile Готова съм на абсолютно всичко,за да му помогна,търпението ми е безкрайно в тази насока и вярвам,че ще има резултати от всички усилия,които полагаме както аз,така и той.
 smile3525

Общи условия

Активация на акаунт