Консултация с Логопед

• 184 315
  • 1 011
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Благодаря за съветите! Днес захраних с пюре от моркови. Това ни беше първата не млечна храна, дори и сок не е пила до сега (по съвет на неонатолог).
Catnadeen и ние се плезим повечко напоследък. А как вече се ядосваме на играчки и през 20-30 мин искаме нещо ново да правим.

За плезенето да питам - до кога е нормално да се плезят децата. Чувала съм за показване на езика като  "ефект на хоботчето" и че след определена възраст показва проблем.

# 76
  • София, в офиса
след 3 месец не трябва да се плезят. Не знам какво точно разбирате под плезене. Това което не трябва да правят е да си бутат безпричинно езика навън или по този начи да избутват храната  Thinking
Я по-добре опишете кое движение на езика ви притеснява от двете Laughing

# 77
  • София, "Младост 3"
Таня, мисля, че това което бебешоците правят е нормално :
1. защото се появява на по-късен етап - след средата на 3 месец - и при вас също;
2. защото това е новия му начин на опознаване на света - откри го когато леко почнаха да го чешат венците и той откри езика си - че устата освен да смуче, може да прави и чудеса с езика - като например да избута бибата когато се е нахранил или гадното пюре  Wink  
между другото много добре приема пюре от моркови и ябълки - направо не го плю

# 78
  • густо майна Филибето
Моето дете е на 2г и 10м,с ДЦП.Вече пие от чашка,но само сок,без вода.Отпива само на глътки,като прави почивка между всека.Това,което се опитвам да обясня е ,че не може да пие "на един дъх".Това проблем ли е?Отделно си имаме проблем с говоренето-думите са едносрични и двусрични,много от тях звучат еднакво,има и много дълги съчетания от неразбираеми за мен срички.

# 79
Извинявмайте, че ще се намеся за езика - не е нормално да е навън. И пак се извинявам, че съм толкова категорична. И при Гого и при Ния - това беше нещото, което страхотно ми правеше впечатление. Та и при двамата се наложи хранителна терапия и то по няколко курса.
Важното е, че всичко приключи добре, но не е лошо да ви погледне логопед - така и така сте в болницата - нека си кажат мнението. Ще видят и как гълтате - това също е показател. Проблемът с езика напред е, че гълтат като патета - а това е неправилен модел - само със задната част на езика. И дълго време се давят от храните и течностите.

# 80
  • София
От два дена я наблюдавам за езика - не мога да кажа, че е навън, защото не виси над долната устна. Но си отваря устата, нещо си криви устата, прави движения с езика и й се вижда повече езика. Видя я лекуващата й лекарка и каза, че не й виси. Иначе го прави като е възбудена от играчка или като си вдига високо краката. Бяхме на логопед преди 20 дни, но тогава не го правеше. А следващия месец ще ходим на 10 дни терапия с четката.

# 81
Не се тревожи тогава - тъкмо логопеда ще прецени. Но можеш да си сигурна, че ще ти направи впечатление ако е това за което говорих горе - няма начин да го сбъркаш.

# 82
  • София, "Младост 3"
Танче просто не си харесват особенно новата храна и малките хитреци са схванали, че единствения начин е да я избутат с език
моя хубавец беше започнал да избутва само бибата на шишето когато се наяде
ама от както ни сърбят венците открехме удоволствието да "докосваме" непознати предмети и с езика - не само да ги пъхаме в устата  Wink
а като е по-гладен от обикновенно - да видиш как не се плези а повече гълта пюрето
но като цяло си бута с език пюрето навън и то съвсем тенденциозно... мисля, че и при вас трябва да е това  Heart Eyes

но нека и логопеда си каже думата - така както съм описала нещата
1. никога преди , а и сега освен при хранене не си подава езика - освен когато иска да "изпробва" с език някоя играчка
2. когато спра да бутам "гадната " храна спира да си подава езика

# 83
Надя, ти пък никак нямаш основание за притеснение. Гого и Ния не се плезеха само покрай хранене и играчки. Просто едно постоянно изплезване на езика. Не знам дали сте виждали - някои хора като са се вглабили в някаква дейност си хапят устните, други си подават и стискат езика. Е, нещо такова - ама обяснение. И то не е точно плезене, а отпуснат език върху долната устна, не целият навън. Но една особена позиция.

# 84
  • София
Веднъж при очния лекар видях едно момченце на около 1 г., което имаше "хоботче" и е така както го описва Мая. Наистина се забелязва и езика е доста извън долната устна. Аз също мисля, че при Дани няма този проблем. Ние ще ходим на логопед, защото имаме право на 10 процедури и нали ни казаха, че изоставаме с говоренето (напоследък май навакса, но процедурите не пречат).
За избутването на храната с език, в моята книга пише, че това е защитна реакция на малкото бебе. Там е казано бебето да се захрани в 5 мес. и един от тестовете е да му сложиш малко храна на върха на езика и ако не я избута е готово за захранване. Днес се видях в чудо с нашето захранване. 3-ти ден ни е и бях решила да дам половин пюре (ранни моркови на Хип), но бебето се омаза цялото, чудеше се какво му бутам, разрева се и не стигнахме доникъде. Сега ще го пробвам пак, но се чудя дали да го стресирам или да изчакам. Ще пробвам полека, дано да свикне.

# 85
tigonew, защо не пробваш идеята, която ти даде логопедката по-горе - със страничното хранене. За Ния и Гого много помогна, просто защото като е настрани - не могат лесно да го избутат, а и се учат да дъвчат. Но от опит ти казвам, че захранването е пилещо нервите - само спокойствие. И си задай въпросите на логопедите - да обърнат внимание. И се радвай на безплатните процедури - хич даже и не пречи да си ги използвате.

# 86
  • The new Earth
Аз да се оплача от себе си Sad
Два дена пробвам това странично хранене,обаче не се получава.Бебо реве,дърпа се и стиска зъби.Едвам успявам да пъхна лъжичката.Мисля,че би трябвало първо да видя как става,защото сега по описанието определено не се справих,колкото и голямо желание да имах.А когато все пак успея да сложа лъжичката в устата,не мога да я обърна странично към бузката

# 87
  • Анкх-Морпорк
Зависи от лъжицата, не с свсяка става. На Авент е най-изрязана отстрани и с нея е лесно, но е доста малка. Нестле и Камера имат подобни лъжици. А има едни лъжички, които отпред са изрязани, но острани имат високо рьбче, като лопатка са - с тях страничното хранене просто не става.

# 88
Цитат на: iskrica_nadejda
...
Два дена пробвам това странично хранене,обаче не се получава....
Дани, с обикновенна лъжичка ли пробваш. Тук продават (но не помня, на коя "марка") едни лъжички, които са точно за целта. Изкривени са под ъгъл някак си. Може би и в Б-я ги има Embarassed

# 89
И тука има такива. На Gerber са.
При нас ги продават в магазините Фантастико, но сигурно ги има и на други места. Въпреки , че тази марка в БГ рядко я срещам , а имат много хубави нещица.

Общи условия

Активация на акаунт