Консултация с Логопед

• 184 317
  • 1 011
  •   1
Отговори
# 90
  • густо майна Филибето
Да ви споделя и моя опит.И ние в началото бяхме със странично хранене,но аз успях с кафена лъжичка.Мисля,че успеха ми се дължеше на това,че използвах момента,когато е много гладна и в началото давах по 2-3 лъжички и дохранвах от шише.

# 91
Да с кафена лъжичка става - голяма играчка е, но какво ли е ставало лесно при нас  Wink . А и тази на Гербер също е подходяща. Да, определено трябва да са по-малки, защото ако е голяма не можеш да му я завъртиш в устата и е нормално да се дърпа.

# 92
  • София, в офиса
Извинете, че ме нямаше няколко дне.
Лъжицата трябва да е платмасова, без страничен ъгъл, да не е изкривена на ляво или дясно (тези са предназначени детето да яде само).
Искрица надежда, аз бях във Велико Търново и ти изпратих лично съобщение, обаче явно не си имала възможност да дойдеш до там.
Най-трудното е в това, че лъжицата не се обръща, тя се изсипва в страни.
Лъжиците на Авент и на Гербер се ползват до 6 мес. След това едни сини или бели лъжици на Baby NOva или на NUK металните лъжици с гумирана дръжка, те са направени от специален материал.

# 93
  • The new Earth
Цитат на: nnnnina

Искрица надежда, аз бях във Велико Търново и ти изпратих лично съобщение, обаче явно не си имала възможност да дойдеш до там.

За съжаление не съм получавала никакво съобщение Sad Форумът имаше проблеми тези дни и явно се е загубило.Калоянчо в момента кара някакъв вирус и сега не го насилвам с новото хранене,но както си прочела сигурно,не се справих хич.Трябва да сменим лъжичката и да започваме,но определено това няма да е достатъчно.Аз ще дам всичко от себе си,но знам,че не мога да заменя специалиста,а времето си върви и се притеснявам да не стане късно после.Но колкото и да търсих досега ми казват,че такъв специалист в Плевен няма. Thinking

# 94
  • София, в офиса
Има казва се Светослава Миролескова, но за съжаление работи в София в училище Дрита, на лични съобщения ти изпращам телефон, вероятно ще бъде в Плевен средата на април

# 95
здравейте смели мами и от мен! Освен да ви поздравя за куража да помогнете не децата си да израстнат щастливи въпреки здравословните проблеми и да се чувстват пълноценни, друго не мога да кажа! И аз съм мама на две малки същества на 4год. и  2 мес. и на 1 год. и 2 мес. Когато се роди малкият ми син имаше моменти в които си мислех че няма да мога да издържа на напрежението и ще се побъркам(особено при рев в хор). случайно един ден попаднах на "вашия" форум и останах изумена. Децата ми са здрави- т.е. нямат сериозни или хронични заболявания - катоизключим всички детски болести. останах изумена и развълнувана че има толкова борбени и жизнени мъже и жени като вас, които въпреки всички нещастия не се отказват да се борят и да живеят. И тогава изведнъж оцених колко добри деца имам и как моите нерви са абсолютно незначителни.
искам да кажа на всички вас смели мъже и жени че сте невероятни - не всеки на ваше място би издържал! Много пъти съм се просълзявала когато чета вашите теми! И след това съм обичала собствените си деца много повече защото разбирамкакво щастие са децата.
Жалко е че понякога го разбираме чак когато ни е застигнало нещастие!
Пожелавам на вас и вашите деца най- вече здраве - останалото се купува!

# 96
След като прочетох горните постинги искам и аз да задам един въпрос към Нина. Ще се радвам ако получа отговор - има дъщеря на 4 го. и 2 мес. която говори много правилно, няма проблеми с дъвчене или гълтане, изговаря правилно абсолютно всички звуци, вкл. р и ш, щ и т.н. Когато четох горните обяснение се сетих за едно нещо което ни притеснява. Когато пие течности тя не гълта а суче - подлага си езика под чашата и   суче. Научи се да пие от чаша на 1 год., тогава й махнахме и биберона - залъгалка. Но си пие по този начин от самото начало.Та въпроса ми е това дали се дължи на неправилно гълтане и как да се научи да поставя езика си правилно.Тя вече е достатъчно голяма и ние се опитваме да я научим да пие правилно, но когато го прави несъзнателно(да пие нещо) винаги си подлага езика като лопатка отдолу.

# 97
  • София, в офиса
Здравейте,
това се нарича "инфантилно гълтане" - т.е. дъщеря ви е запазила бебешкия модел на гълтане. Може да се научи, да пеи правилно, но ми е необходима още малко информация - когато говори дещеря ви слага ли езика между зъбите - моля загледайте се при изговора на Т,Д,Н С,З Ц,Ч,Ш или го слага близо до зъбите пак леко извит като лопатка. Не я карайте да го направи нарочно, просто я помолете да ви рзкаже нещо и внимателно я наблюдавайте в устата, докато говори. после моля изпратете ми информация. Още - смуче ли си пръстите, когато спи или заспива и колко време, ако помните сте се хранили с пасирана храна?

# 98
здравейте отново!По повод въпросите-  никога не си е смукала пръстите по никакъв повод,нито будна нито когато заспива. Поникнаха й много рано зъбите, така че с пасирана храна се е хранила много малко време (може би около 2-3 месеца при захранването), но никога храната й не е била абсолютно течна. Най- късно около годинката започна да се храни с нормална храна(непасирана) защото имаше 16 зъба и не искаше пасирана. За изговора на тези букви които сте споменали -  когато говори си слага езика между зъбите - изговаря абсолютно всички звуци много правилно. Не може да изговори правилно само л-то казва го като уъ. Започна да казва правилно шъткащите звъци и р-то на 2год. и половина, ако това има значение.

# 99
  • София, в офиса
Здравейте,
това, че дъщеря ви си поставя езика между зъбите при изговора на звуковете, които посочих, не е правилно, независимо, че тя може да изговори звука, неговото звучене е променено. Необходимо е да се работи едновремемнно за създаване на нов навик за гълтане и за "поставяне" на езика в правилан позиция при изгово на звуковете. За последното ви е необходим логопед и колкото по-рано започнете,толкова по-добре. А за пеитнто и правилното гълтане трябва да направите няколко стимулации. Ще се опитам да ви ги обясня в следащя пост. В кой град се намирате, за да ви кайа къде да потърсите логопед?

# 100
Благодаря за отговорите. Ние живеем във Варна.

# 101
Цитат на: cheta
Страхотна идея!  Simple Smile

Ето моят въпрос:
Синът ми е на 1 годита и 9 месеца. Все още не казва нито една членоразделна дума. Много, ама много рядко "мама". Иначе бърбори много. Понякога изглежда, че си говори сам на неговия си език, но истински думички не казва. Не имитира и животни с изключение на магарето и кончето, но го прави само когато го питат и то когато той реши - не всеки път.
Има ли повод да се притеснявам и трябва ли да го заведа при специалист или да изчакам и ако да, колко?
Иначе като цяло се развива нормално. Няма проблеми със слуха.
Благодаря!
Shocked

Никога не е излишно и още едно мнение... Shocked

# 102
  • София, в офиса
за Ив. Христова
Моето предлойение е да заведете дето си за консултация в бившия дом майка и дете  - сега му е променене името, директор е Доктор Джанкова, при логопед Галя. Моля регистрирайте се във форума, за да ви изпратя личния телефон на Галя като лично съобщение. Тя е един от специалистите, които са обучени да правят предречева рехабилитация и ще ви помогне за инфантилното гилтане и правилното произнасяне на звуковете, както и за "прибирането" на езика. не бих искала да публикувам във форума телефона, защото нямам позволение за това, но за вас съм говорила и на вас мога да го дам

# 103
  • София, в офиса
за Сан Суси
за вашето дете ли става въпрос или имате аналогичен проблем?
Моля кажете ми детето опитва ли се да обяснява и да контактува като ползва негови собствени жестове? Има лили сте проблеми с храненето или около раждането - интубиране, сонди,трудно гълтане или да не е искал да дъвче, колко дълго се хранихте с пасирани храни?
иначе общо - да трябва да се притеснявате леко и да заведете дето при специалист, който работи във възрастта 0-3 години.
Моля кажете ми в кой град сте?

# 104
  • София, в офиса
Къде изчезнаха другите колеги логопеди?
Надявам се не сте спрели да отговаряте само защото аз съм се появила.
Има много въпроси на които аз не обичам да отговарям,така, че моля помагайте Laughing

Общи условия

Активация на акаунт