Консултация с Логопед

• 185 830
  • 1 011
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте и от мен Hug
Въпроса ми е следния:задължително ли има логопед във всяка детска градина?Моят Калоян (3г и 6м)  ще започне да посещава градина от октомври, и ми се ще да има такава консултация.В началото на годината исках да го види логопед ,но тогава ми казаха ,че е още малък (вече разбрах ,че това е стандартния отговор на "специалистите")
Благодаря Ви предварително Simple Smile

# 691
Здравей Мария,
явно детето те разбира добре и имате хубав контакт с него. Добре е да продължите да развивате разбирането й, което ще я насърчава да комуникира повече. Децата със синдрома на Даун имат някои специфики при развиването на експресивната реч, но не е задължително да "изпълните" всички проблемни особености. Да се появяват и да изчезват думи е нормално и за т.нар. здрави деца, които също не винаги се движат по нормите. Има много фактори, които могат да повлияят на едно дете да използва или не научени думи и най-важните от тях са - да разбира какво значи думата и да му е приятно да говори.
Няма да се разпростирам в любимата си тема - проговаряне, че ще се отплесна много, но за да стимулираш повтарянето (и въобще нещо, което искаш детето да направи) е да започнеш ти да го имитираш и да си създадете игра на подражание. Например: започваш да повтаряш след нея това, което казва и го превръщате в игра. Когато дъщеря ти забележи, че й повтаряш думите, може да започне съзнателно да ти "подава" думи, за да ги повториш. Така след няколко дни като затвърдите модела, постепенно започни да сменяш тактиката и докато повтаряш нейните - да "обръщаш" играта и да й подаваш дума, която знае и може да повтори, а в последствие, когато и това усвоите, да започнеш и с по-трудни думи и с непознати (неизречени) още от нея.
Това е един от най-универсалните методи за стимулиране на вербалната активност при децата и мога да ти го препоръчам и без да съм виждала детето.
За по-подробни и подходящи за  вас методи, е добре да потърсите консултация "на живо" или да ти изпратя литература по въпроса.
Според детето и неговите интереси и индивидуални черти на поведение, може да се приложат много и интересни игри. (повечето може и да ги знаете)
Успех и пиши как се развиват нещата. Hug

# 692
Здравей tzvetka,
не знам дали е задължително, но знам, че логопеди от Логопедичен център - София обслужват детски градини и училища.
Тук може да намериш публикувани заведенията, които посещават за консултация.
http://www.logoped.hit.bg/Nashite.htm

# 693
Здравейте на всички  Simple Smile))).
Дъщеря ми е на 2 г. 5м. . Говори нормално за възрастта си. Прави ми впечатление от скоро, че се опитва да каже буквата "р", но при произнасянето и плези езика навън. И то в случаите, когато буквата е някъде в средата и ли края на думата, като "отвориме" , "карам", "свирим" и т.н. а в думи които започват с "Р" я пропуска или поне аз не я чувам (което знам че е нормално за тази възраст).
Въпросът ми е за първата ситуация, защо плези така езика на вън опитвайки се да произнесе буквата и мога ли аз да и помогна по някъкъв начин в тази насока?

# 694
Katosun благодаря ви много за отговора.Имма следните въпроси:
1.Възможно ли е да ми покажат на детето в мое присъствие тези упражнения и да работим заедно двете с него?
2.Задължително ли е да се ходи на тази терапия с логопед?Притеснявам се от факта, че цените са по договаряне и може умишлено да се увеличава броя на терапиите без да се постига ефект.
3.Има ли някъде такива упражнения с цел да работа с детето вкъщи - книжка, примери?
Много е притеснително и се опасявам, че ще има обратен ефект и ще се затвори.
Благодаря ви много и извинете.
П.С.Днес мисля да говоря лично по телефона с логопеда за да ми каже и той мнението си но искам да съм запозната.

# 695
Здравей Зори,
най-вероятно дъщеря ти ще мине през няколко етапа на произнасяне на "р" и на други звукове, котио може да изчезват и после пак да се появяват. Докато по-трудните звукове се установят за постоянно, тя може да експериментира и да пробва различни варианти за произнасянето им.
Плезенето на езика и другите по-необичайни начини за произнасяне, понякога са свързани с усещанията на езика, бузите и устните, които децата обичат да повтарят, просто, защото им е приятно и интересно. Важното в случая е, да не го затвърди като модел за произнасяне на съответния звук - като неправилна позиция. Наблюдавай я и ако не отмине и продължи упорито да си слага езика между зъбите - потърси консултация "на живо". Flutter

# 696
Пропуснах да спомена че става дума за произнасянето на звуковете "р" и "л".

# 697
muushu ,
1. Абсолютно е възможно да се покажат упражненията и според мен е препоръчително да стане в твое присъствие. За съвместната работа има значение как ще се синхронизирате с логопеда и доколко детето в хода на терапията ще изпълнява упражненията. Някои деца изпълняват по-добре, когато са с родител, някои, когато са сами с логопеда.
2. Задължително е само ако ти вземеш такова решение - ако се притесняваш от това
че цените са по договаряне и може умишлено да се увеличава броя на терапиите без да се постига ефект.
то може да имате само консултативни срещи и ти да си поемеш упражненията и отговорността от успешното им приложение.
3. Да, има публикувани такива книжки и съвети, но част от работата на логопеда е да прецени, кои от всичките методи, упражнения и средства, ще са подходящи за конкретното дете. Ти си познаваш детето най-добре и може да прецениш доколко тези срещи може да са травмиращи за него, а също така да потърсиш и още мнения. Хубаво е родителя да иска максимално доброто и да се чувства сигурен в решението си, на кого и как би поверил детето си. Каквито и упражнения да се правят, то трябва да се подберат за всяко дете - индивидуално.
Много зависи от децата, но също така и от родителите и от терапевтите. Винаги може да се намери оптимален вариант, защото в случая е важно да е полезно за детето и неговото развитие.

# 698
Един от малкото случаи, когато няма да чета цялата тема  Laughing
Никола все още на говори (според лентата днес, 28.09.2006 е на 2 години, два месеца и 17 дни  bowuu). От няколко теми във форума достигнах до извода да питам тук: НОРМАЛНО ЛИ Е?
За мен да:
1. Александра проговори на три години;
2. У дома се ползват два езика (тъщата е рускиня, а тя идваше да го гледа до началото на септември);
3. Възприема и реагира на всичко, но предпочита да показва с жестове или да използва набора си от десетина думи (май повечето са звуци  newsm78).

Та къде ще ме посъветвате да ходим? Живеем в София, срещу арката на Александровска болница, Никола е в 62 ОДЗ (до Операта), а двамата със съпругата работим в центъра - аз до Президентството, тя до Халите.

Благодаря предварително   bouquet

# 699
Клисуров, прочетох съобщението ти в логопедската тема. За да преценят логопедите по-добре ситуацията и да ти отговорят по-пълноценно, може би е добре да се опиташ да изредиш какви думички казва малкият. От значение е колко са големи думичките, дали са с еднакви или различни гласни и съгласни и т.н. Ако прецениш че си струва да се допълни това, можеш да редактираш съобщението си...
Поздрави Simple Smile
Цитата е от ЛС, затова автора е "скрит".

Много ми е трудно да изредя думичките: те са тривиалните мама, тат (означава благодаря), бръм и т.н. Звуците обикновено са гласни, но коте примерно е "кхъ". Просто ми е трудно сега да възпроизведа всичко. Странното е, че за когато иска вода той не издава никакви звуци, а слага върховете на палец и показалец пред зъбите  newsm78. За ядене си е тривиалното ам-ам. Понякога се чудя дали това, че го разбираме "спира" желанието му да говори. Май и в детската ясла се справя някак си  Laughing

# 700
@klisurov
За такива деца се оценяват:

*консултация с УНГ за да се убедите че детето чува. Подтвърждаване на чуваемост в целият спектъров диапазон (проба с вестник и кристална чаша, или специализиран отологичен контрол).
*оценка на това дали детето попада в група с повишен риск.
*анамнеза за по-късно проговаряне от страна на родители и близки роднини.
*оценка речевото състояние по скала.
*оценка моторно-психичното развитие по скала.
*оценка по така наречените milestones на речевото развитие-спада към скалите пак.

Ако всичко от горепосочените е наред, може да се изчака.

"Понякога се чудя дали това, че го разбираме "спира" желанието му да говори."
->Не.

# 701
Един от малкото случаи, когато няма да чета цялата тема  Laughing
Никола все още на говори (според лентата днес, 28.09.2006 е на 2 години, два месеца и 17 дни  bowuu).
Здравейте!
Има много причини поради които може да закъснява речта на тази възраст. Трудно е да се оцени и не е коректно да се казва каквото и да е без да се види конкретното дете. Необходимо е да направите консултация на която се обсъждат всички тези неща, които и Бърди ви описва. За съжаление у нас много малко логопеди познават milestones и правят такава оценка. Обезпокоително е  когато думите  нямат нищо общо звуково с истинската дума. Примерно вода=дода, лимон=милон е улесняване , което е ок за възраста , но примерно само гласни или замени, неприличащи трябва да се чуят.  Трябва да се прецени и водещия тип на общуване на детето, защото при някои също това е причина да не използват активно езика за общуване, както вие го определяте като демотивиране от това, че го разбирате. Според общуването по - нататък се преценяват и терапевтичните мерки.
Трябва да се насочите да търсите не просто логопед, а такъв  който работи и познава тези неща и ранната възраст. Също така работи с деца с късно езиково развитие и дисфазии. Всички тези неща са доста тясна специализация и имат доста особености и в диагностиката и в терапията.
Може да се свържем чрез лични за координати и къде да направите консултация.

# 702
  • София
klisurov,
Да споделя като родител за проблемите с речта. Моето дете около 2 годишна възраст също не говори, издава бебешки звуци..., чудех се да се успокоявам ли с това, че е около 2 години, а дядо му е проговорил на 4 или да се опитам да направя оценка. Струва ми се първата оценка родителя може да я направи, като сравнява детето си с други деца на същата възраст, когато са поставени в подобна обстановка. Например дали реагира по еднакъв начин при игра и то да се вгледаме в по-дребните детайли - например бях забелязала в парка, че когато на връстниците се счупи ролера, те правят някакъв неуспешен опит  да съберет частите, а моето дете се обръщаше на другата страна и си тръгваше. Дали преодоляват препятствия по подобен начин, сръчен ли е колкото връстниците си. В моите разбирания говора е съвкупност от различни сензорни възприятия и ако нещо е нарушено, трябва да се работи.
muushu,
За книгите - чудух се дали да не изкупя и да се образовам, обаче толкова е кът времето, че детето ще стане на 15 години, докато изчета и си представя всичко...
За заплащането - на мен не ми се струва толкова страшно, че може да платиш малко повече посещения, защото специалиста не може да каже изведнъж, че трябва да спрете. Но като видиш, че детето е наваксало, може да спрете. Иначе логопедите обясняват и показват много добре и вие трябва в къщи да си правите упражненията и под формата на игра.

# 703
И от трите по-горе отговора извода ми е един: аз не мога сам да отговоря на всички въпроси, така че ще ми трябва специалист!

1. консултация с УНГ за да се убедите че детето чува. Потвърждаване на чуваемост в целият спектъров диапазон (проба с вестник и кристална чаша, или специализиран отологичен контрол).
2. оценка на това дали детето попада в група с повишен риск.
3. анамнеза за по-късно проговаряне от страна на родители и близки роднини.
4. оценка речевото състояние по скала.
5. оценка моторно-психичното развитие по скала.
6. оценка по така наречените milestones на речевото развитие-спада към скалите пак.
Промених * с числа за да мога да отговоря:
1. Мисля, че чува целия диапазон (довечера ще проверя с вестник и кристална чаша);
2, 3, 4, 5 и 6 => май само специалист може да прецени.

... Трябва да се насочите да търсите не просто логопед, а такъв  който работи и познава тези неща и ранната възраст ...
Може ли да ми дадеш координати?

... Например дали реагира по еднакъв начин при игра и то да се вгледаме в по-дребните детайли ...
Мисля (субективно естествено), че реагира като другите деца. Гледа какво правим ние и след това "копира" ремонта (отваря дистанционното на колата си намества батериите, показва ми да отворя колата и да оправя батериите и т.н.)

... За заплащането - на мен не ми се струва толкова страшно, че може да платиш малко повече посещения, защото специалиста не може да каже изведнъж, че трябва да спрете. Но като видиш, че детето е наваксало, може да спрете. Иначе логопедите обясняват и показват много добре и вие трябва в къщи да си правите упражненията и под формата на игра ...
Надявам се специалиста след всички тестове да каже, че няма проблеми  Praynig

# 704
  • София
Пожелавам ти да нямате проблеми! Коментара ми за плащането беше по-скоро в отговор на muushu

Общи условия

Активация на акаунт