Пак за пушенето на обществени места

• 33 055
  • 1 045
  •   1
Отговори
# 645
статия от в. Стандарт 2008 г.

10 цигари на ден са полезни
Тютюнът стимулира отделянето на антистресови хормони

Тютюнът и пушенето са тема, осъдена да бъде ежедневна и злободневна. Интересно е, че в САЩ, които са пионери в борбата срещу тютюнопушенето и имат определени успехи, всеки ден 5500 млади хора между 11 и 20 г. опитват първата си цигара и 3000 от тях стават редовни пушачи. Такъв е резултатът от едно сериозно изследване, проведено от проф. Елизабет Гилпин, специалист по биостатистика към Департамента за превантивна медицина в Сан Диего, Калифорния. "За съжаление - казва тя - 2000 от тези лица са под 18 г., а на тях дори е забранено да се продават цигари." В действителност за вредата от тютюна при "закоравелите" пушачи с над 30 цигари дневно е безсмислено да се спори. От хроничния (задължителен) бронхит до карцинома на белия дроб отдавна е доказана причинно-следствената връзка. Тук по-скоро искаме да се спрем върху онова, което "привлича" младите хора към пушенето, без да изпадаме в лицемерно пуританство и мнимо човеколюбие, като това на Джейн Фонда, която като бивша съпруга на Тед Търнър е преследвала с особено ожесточение пушачите. Правела е това не толкова от хуманни съображения, а защото научила, че дори дъхът на пушачите е вреден за фината електронна апаратура на CNN! Научно е доказано, че пушенето стимулира секрецията на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези и яйчниците. Това става по пътя на сложни невро-ендокринни механизми. Наред с това никотинът стимулира мозъчната дейност и тази на храносмилателния апарат. Ето защо при определени условия пушенето има благоприятно въздействие и полезен ефект. Всичко обаче опира до дозата, защото в медицината тя има кардинално значение. Пристрастяването към пушенето не е плод само на мода, любопитство и подражание. Защото то ефективно увеличава секрецията на антистресовите хормони (егликокортикоиди) в надбъбречната кора, а точно те са все по-необходими в днешния напрегнат живот. Видни немски учени и лекари като Кайзер, Керсбаум и сътрудниците им са установили, че пушенето увеличава съдържанието на гликокортикоиди в кръвта с 27 до 77% (!), и затова те не го забраняват дори на бременните жени, на които предстои огромният стрес от раждането. На практика обаче всичко се свежда до това дали пушачът има воля и вътрешна дисциплина, за да ограничава сам своето тютюнопушене до 10 и максимум 15 цигари дневно. Защото над този доза вредният ефект от тютюна започва да преобладава над ползата от него. А като антидот и срещу приемливата доза се препоръчва приемането на витамин С в доза от 100 милиграма всеки ден! Иначе казано, както и при много други увлечения или слабости на човека като ядене, пиене, спорт, физически удоволствия и др., въпросът за мярката е основен. За съжаление реалността показва, че дори умни и съзнателни хора, които са в течение на нещата, не могат (или не искат), сами да се ограничават. А че е въпрос на воля (или страх), показва това, че когато получат сърдечни смущения, те не само спират, но се и отказват от пушенето... само че вече е късно. Ето защо, без да сме фенове или пропагандатори на тютюнопушенето, апелираме да се внимава с него.
ст. н. с. д-р Димитър Я. Димитров 

# 646
  • София
Бившите пушачи са най-досадни, имам пример вкъщи-докато пушеше, всичко беше ок, навсякъде можеш да си палнеш, ама сега не се пуши никъде и съм изхвърлена на терасата, няма зиме, няма лете.

Добре де, вкъщи с хора от улицата и неблизки ли живееш? Кой може да е този, който преди е пушал, а сега не, че и да те изхвърли на терасата,? Възможните варианти са да е най-близък човек, а това е някой от семейтвото - съпруг, майка, баща. За свекър и свекърва се съмнявам, едва ли щаше да се оставиш да те изхвърлят. Също малко вероятно е да е пораснало дете, защото едва ли би търпяла детето ти  да е бивш пушач и да те изхвърли на терасата.

Дачи
Не раздавам определения. Просто се нервите, че съм наясно с всички неща, които мислите и ще изприказвате на тема пушене! Мерси, задръж си съвета!

# 647
  • София
Как` Сийка ,  Peace
Абсолютно!

Не знам за другите, но на мен тази крайна мярка (пълна забрана, без избор) ми събужда ината. Революционерското в мен се събужда  Laughing

Ако от 100 заведения има дори само едно за пушачи- няма да протестирам. Съгласна съм навсякъде да е за непушачи, но да има малко, дори и трудно право на избор.
И доводите за тази пълна забрана ми издишат отвсякъде. А пък злобата на някои, които пишат ми е съвсем непонятна  ooooh!

nadeto61 толкова да съм против такива статии! Нито са толкова полезни, нито са толкова вредни! Има по-вредни и по-полезни неща.

Говорим за тютюн, по дяволите...когато го забранят със закон, тогава ще ги откажа (искам или не) Crossing Arms

# 648
  • Ænima/Albuquerque
Добре де, вкъщи с хора от улицата и неблизки ли живееш? Кой може да е този, който преди е пушал, а сега не, че и да те изхвърли на терасата,? Възможните варианти са да е най-близък човек, а това е някой от семейтвото - съпруг, майка, баща. За свекър и свекърва се съмнявам, едва ли щаше да се оставиш да те изхвърлят. Също малко вероятно е да е пораснало дете, защото едва ли би търпяла детето ти  да е бивш пушач и да те изхвърли на терасата.

Ама не ти влиза в работата да ми анализираш семейното положение, разбираш ли?

Не знам за другите, но на мен тази крайна мярка (пълна забрана, без избор) ми събужда ината. Революционерското в мен се събужда  Laughing
Говорим за тютюн, по дяволите...когато го забранят със закон, тогава ще ги откажа (искам или не) Crossing Arms

Именно.  Peace

# 649
  • София
Споко, става въпрос за елементарна логика, а не анализиране! Обикновено човек живее със семейството си и единствената причина да се съобрази с изгонване на терасата е заради най-близък човек. А кръгът на най-близките е доста тесен.

Между другото, в дома на родителите ми никога не се е пушило вътре, а баща ми никога не е предявявал претенции да пуши вкъщи, включително гостите биваха карани да пушат на терасата. Просто човекът си цени дома и макар да е пушач цял живот, не иска да трови домашния си въздух с цигарен дим.

# 650

Да бе, Жозефина, давах пример, изяжте ме, бахти!
За ко да те ям, ти си с гарнитура. Не щЪ! Stop
По-скоро бих те изпушила. Mr. Green

# 651
  • Ænima/Albuquerque
hahaha

# 652
Сега се сещам нещо....имахме квартирантка, допреди 7-8 години, страстна пушачка. Понеже в този апартамент живееше само тя, та си пушеше на поразия, дето иска, тераса, куФня, стая....
Та...след като си отиде, ние се хванахме семейно да чистим. Тънките пердета , усмърдяни яко, ги накиснахме за една нощ в леген със студена вода и сол.

На другия ден, какво да ви кажа....КАТРАН! Ама катран, бе, на филия да го мажеш....
И това е част от дима, който влиза в тялото... Sick

# 653

На другия ден, какво да ви кажа....КАТРАН! Ама катран, бе, на филия да го мажеш....
И това е част от дима, който влиза в тялото... Sick

Същият "катран" ще извадиш и от дълго непрани пердета, особено ако под тях има отоплително тяло, дори и да не се пуши в къщата.

# 654
Да де, Байбиби, ама от другата стая, в която тя нямаше достъп, пердетата не бяха в тоя вид.
Извадих много пепел, да, но не и това.
Има отоплително тяло около тях.

# 655
  • София
Тц, не е същото! Просто прашните пердета, за отоплително тяло също, дават сивкав цвят, а от цигари, пердатата пускат жълтеникаво-кафяво оцветяване, което на всичко отгоре стои мазно във водата и си мирише на застояло като от пепелник.

# 656
  • София
Бившите пушачи са най- големи противници на дима, защото са преживели възраждането на обонянието. Аз също спрях цигарите за малко повече от две години и развих обоняние на ловно куче. Laughing Сега пуша по пет- шест цигари дневно, а мога и да не пуша. Радвам се, че ще има достатъчно заведения, в които можем да отидем с детето, но тоталната забрана ми се струва прекалена. Какъв е проблема да има барове за пушачи или отделени зони за пушачи в заведенията? Видях много добро такова отделение в Хепи в МОЛ-а на Стамболийски, като аквариум е.

И като пушач мога да кажа, че ограничаването на местата, на които може да се пуши е много полезно за намаляване на цигарите. Ако в офиса и дома ти не се пуши, ако в ресторанта и в транспорта не се пуши се научаваш да отлагаш следващата цигара и на практика започваш да контролираш зависимостта много повече, отколкото тя теб. Приятно ми е да съм такъв полупушач.

ПП И всичко това би имало смисъл, ако глобяват за присъствието на дете в зони за пушачи.

# 657
Тц, не е същото! Просто прашните пердета, за отоплително тяло също, дават сивкав цвят, а от цигари, пердатата пускат жълтеникаво-кафяво оцветяване, което на всичко отгоре стои мазно във водата и си мирише на застояло като от пепелник.
е за това говорех, точно!

# 658
  • София
Бояна  Hug

Да добавя към ПП и при неработеща вентилация  Peace  Онзи ден бях в заведение, в което не я бяха пуснали и ....беше ужасно. След като помолих  Shocked персонала да я пуснат, спряха климатика. Напук.  

# 659
  • Ænima/Albuquerque
Както казах и по-назад, вече имало закон, който не позволява деца под 18 години да влизат в помещенията за пушачи.
Така ме спряха в Дивака вчера.

Общи условия

Активация на акаунт