Пак за пушенето на обществени места

• 32 958
  • 1 045
  •   1
Отговори
# 810
Гледам американски филми - пушат в киното.   Егати кефа.  Кога е било това?
Зарежи го това, гледай тука какво става: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=662642

# 811
Е това вече е прекалено.. Къде ще пушат хората? Rolling Eyes

# 812
Е това вече е прекалено.. Къде ще пушат хората? Rolling Eyes

На луната  Laughing

Аз викам, като е толкова вредно, първо да забранят производството на тютюн и цигари със закон, и тогава няма да са нужни и ограничения. То така и вкъщи няма да могат да си пушат, щото на комшията ще му замирише и ще тръгне да ги съди, че го тровят.

# 813
Е, поне в частната собственост няма как да се бъркат..Но това вече е прекалено. По тази логика трябва да забранят и на автомобилите и автобусите да се движат Rolling Eyes

# 814
Аз съм "за" забраните за пушене на обществени места. В семейството ми вече никой не пуши от години, затова имам право да казвам нещата, които пуша тук. Първо, всеки, който има желание, може да спре да пуши и второ - не ми харесва детето ми да гледа как хората наоколо пушат. Има хора, които са атрактивни и харизматични, децата запомнят тяхното поведение и го смятат за прекрасно. Не ми допада щерка ми да се разхожда с химикалка в ръка  и да ми разправя как има цигарка.
Добре е пушачите да мислят и за това, че представляват модел на поведение за децата наоколо.

# 815
Добре е пушачите да мислят и за това, че представляват модел на поведение за децата наоколо.

Само ако знаеш колко познати имаме, които никога не са пушили, а порасналите им деца не ги вадят от устите си.....
И обратния вариант - пушещи родители с деца спортисти или не такива, които не пушат.
Та такива заключения са излишни просто.
Всичко лошо се научава в училище. На сина ми, му бях обяснила какво е псувня и колко е обидно, само че започна да налита на бой като го псуват, докато не свикна в училище и на улицата, че е като здравей. Обяснила съм и за цигарите, и за наркотиците, и за тревата....., ама няма как да го заключа вкъщи и да го пусна навън, когато му е озрял мозъка за всичко. Само се надявам да не се сблъсквам с тия неща.

# 816
По принцип съм съгласна, че в пубуртета е така - копират И от съучениците, но това не означава, че пушещите възратни не са ходещи модели на поведение за децата, които ги виждат. Установено е, че възрастните са най-впечатляващи за децата, когато показват дадено поведение. От възрастните децата се учат най-бързо и най-безрезервно - тъкмо защото са възрастни и разбират живота по-добре и знаят повече.
С тази подготовка вече на тийнейджърска възраст /а нерядко и доста по-рано/ децата започват да пушат. Не искам да коментирам, че по отношение на псувните децата са ги чували и у дома. Да се върна на цигарите - тийнейджърите искат да бъдат големи и независими и го постигат, като имитират поведението на възрастните. Не тийнейджърите са измислили пушенето. Затова е сериозно, когато на обществени места децата гледат пушещи хора.

# 817
  • България-Швейцария
Гледам американски филми - пушат в киното.   Егати кефа.  Кога е било това?
Няма пълно щастие, май по времето на сухия режим Laughing
Иначе и аз помня кино-клубовете, то си беше като на бар + филмче.

# 818
http://dnes.dir.bg/news/ministerstvo-zdraveopazvaneto-onkobolni- … a-reforma-7920175 защо ли на първо място е тютюнопушенето като причина за повишената заболеваемост от рак, а не замърсяването от автомобилите да речем? Ама какво разбират онколозите от вредата от пушенето. Peace

# 819
http://dnes.dir.bg/news/ministerstvo-zdraveopazvaneto-onkobolni- … a-reforma-7920175 защо ли на първо място е тютюнопушенето като причина за повишената заболеваемост от рак, а не замърсяването от автомобилите да речем? Ама какво разбират онколозите от вредата от пушенето. Peace
По какво точно разбра, че е на първо място? Изброени са седем " здравни гряха" като на нито един не е даден приоритет. И наистина като са толкова загрижени управляващите по цял свят за здравето на хората, да вземат да забранят производството и продажбата на тютюневи изделия, а не пушенето на обществени места.  Mr. Green

Между другото хареса ми това:
В семейството ми вече никой не пуши от години, затова имам право да казвам нещата, които пуша тук.

# 820
Да, те оная вечер редиха по новините "причините" за рак и накрая казаха, че заболяваемостта в 3 града е с най-висок процент. Сигурно, щото много пушат там. Само от цигарите ще да е, да.

# 821
Едно старо,но актуално интервю
60% от българките пушат по време на бременността. На фона на многото бъдещи майки, които се разхождат по улиците, тази статистика изглежда още по-плашеща. Тя обаче далеч не се изчерпва само с това.

55% от българите пушат. 46% са запалили цигара преди да навършат 13 години.

Българските деца са на девето място в света по пушене. Близо 77% от българчетата са пасивни пушачи вкъщи.
Надеждата на лекарите тази тенденция да се обърне е в пълната забрана за пушене на обществени места, която влиза в сила от 1 юни 2010 г., каза в интервю за Вести.бг д-р София Ангелова от Университетската болница по белодробни болести "Св. София".
Дългогодишната й практика я е срещнала с много пациенти. Някои от тях отказват цигарите - от страх или по други причини, други не желаят - въпреки тежките здравословни проблеми, до които води вредният навик.
- Какво мотивира хората да откажат цигарите, д-р Ангелова?
- При жените мотивът са децата, семейството - да не вредят на тях. При мъжете по-силният мотив е страхът за живота. Човек просто трябва да се замисли по-рано, за да не си купува здравето в аптеката.
- Много пушачи твърдят, че няма доказателства за причинно-следствената връзка между тютюнопушенето и рака на белите дробове. Вярно ли е това?
- Категорично не. Такива доказателства съществуват още от 1950 г. Заболеваемостта от рак на белите дробове и на устната кухина е пряко свързана с пушенето. Нещо повече, през последните десетина години бяха направени повече от 50 изследвания по темата. Те доказват, че цигарите предизвикват около 25 заболявания.

- Как изглежда проблемът у нас, облечен в цифри?
- В България ракът на белите дробове е на първо място по смъртност от злокачествени заболявания. 90% от болните са пушачи.
- Но и да не пушим, въздухът, който дишаме, е толкова мръсен. Не допринася ли и той за дихателните проблеми?
- Допринася. Тази мръсотия няма как да ограничим, няма как да й попречим да попадне в организма ни. Това, което можем да направим, е да спрем да си внасяме сами токсините - да спрем цигарите.
- А пасивните пушачи?
- О, те страдат наравно с пушачите. По данни на Световната здравна организация (СЗО) в страничния дим се съдържат многократно повече токсични вещества. За осем часа един пасивен пушач, поставен в среда с тютюнев дим, приема токсини, които се равняват на пет изпушени цигари.
Рискът от инсулт е с 82% по-висок при пасивните пушачи. Рискът от инфаркт при тях е с 25% по-висок.
Но... Това не означава, че е по-добре да се пуши. Напротив! Пушачът вдишва повече вредни вещества - веднъж, когато пуши, и втори път - с дима около него.
- Често жените отказват да спрат цигарите, защото след това напълняват. Имат ли основание?
- Те са прави от медицинска гледна точка, защото никотинът потиска апетита. Когато спреш цигарите, трябва да компенсираш около 130 калории дневно. За пушача обаче спирането на цигарите е криза и той посяга към храната. Много хора правят тази грешка. Съчетано с липсата на движение, това неминуемо води до напълняване.
Имала съм пациентки, които се мобилизират и не напълняват. Внимават какво ядат, ограничават тестото и сладкишите, ходят на фитнес. Трябва да се намери балансът между приема на храна и изразходването на енергията, за да се избегне натрупването на излишни килограми, след като се спрат цигарите.
- Доколко успявате да повлияете на децата, при които пушенето е наистина сериозен проблем?
- Те не се влияят от забрани. С тях трябва много да се говори, защото са впечатлителни. Имала съм случаи след лекция в някое училище деца да ми поискат телефона, за да го дадат на родителите си. Когато видят снимките на увредени бели дробове, те се замислят какво се случва с мама, с татко - стряскат се.
69% от българчетата са опитвали цигара. Факт е, че по-малка част остават трайни пушачи, но трябва да сме по-активни в работата с децата.
- Казвате, че надеждата ви е в пълната забрана за пушенето на обществени места?
- Да. Законът не забранява на пушачите да пушат, но не им позволява да опушват хората около тях. Нашият проблем е отношението към цигарите, много ни трябва да стигнем Европа в това отношение. Там забраната за пушене в заведенията не пречи на хората да се забавляват и да общуват нормално. Просто излизат навън, изпушват си цигарата и се връщат обратно. /VESTI.bg

# 822
Благодаря за информацията... bowuu

# 823
Благодаря за информацията... bowuu

статистиката е ужасна, дано някой пушач се замисли за себе си, семейството си и децата /моите, вашите/

# 824
Със статистики и забрани, не се постигат резултати. Толкова хилядолетия развитие на човешката цивилизация, и човек си е пак там в началото ..../малко въпросче - какъв е процента на лекарите, специалистите, които правят статистиките пушат...  Thinking, нали виждат каква е вредата/.

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 13:16 от inna-bubulina

Общи условия

Активация на акаунт