капама в тиква?

  • 3 498
  • 16
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 658
Чух, че някои домакини така приготвяли капамата. Ние не сме почитатели на пуйките и обикновено правя капама за Нова Година. Някой може ли да сподели такава рецепта? Пак ли се слага зелев сок после? Сладни ли много на вкус? Въпреки, че предполагам, че се използват бели тикви, те са по-воднисти и не толкова сладки като тип "цигулка". Ще се радвам да споделите опит!

# 1
  • София
  • Мнения: 2 672
Привет, Петя


преди време гледах по БТВ предаването на Звездев и там представиха точно такава капама. Аз съм решила да я правя за Коледа и даже  съм си набавила вече всички продукти.  Laughing

Дерзай!



http://www.btv.bg/shows/kuhniata-na-zvezdev/recepti/story/938944 … tvo_ot_tikva.html


# 2
  • Мнения: 1 030
Включвам,се и аз в темата да следа,макар и да мислех,да я правя в гювеч но определоно ми допадна варианта за тиквата!!!! Wink

# 3
  • Мнения: 41
Това е добра идея! Хоп и аз тук!   Laughing

# 4
  • в колонките
  • Мнения: 510
Здравейте.Ние пуйката я правим за Коледа,за Нова година сме на свинско.И аз ще следя темата с интерес.Харесва ми разнообразието в менюто.  bouquet

# 5
  • Мнения: 26
Използва се специален вид тиква,жълта,при нас се нарича-свинска,защото я давали на прасета и е по-твърда от другата.Отрязва се капак и се почиства добре от семките.Месото-700 гр.свинско се нарязва на късове и задушава в малко мазнина,прибавят се 3 глави лук на едро,да се задуши ,след това 3-4 гъби,3-4 чушки(сухи,пресни,печени)и накрая 300 гр.черен дроб,подправки по желание-сол,ч.пипер,чубрица.След задушаването,трябва да остане малко течност.В тава с малко вода се слага тиквата,пълни се с кебапа,слага се капака и се пече на 200 гр. около 2-3 часа.(пробва се дали е омекнала тикавата).Сервира се месо с парче тиква.
Може да се направи с различни видове меса,вместо дроб-като капама.Да ви е сладко. Simple Smile
Не помня от къде е рецептата. newsm78
Забравих,че тиквата е около 3 кг. Money

# 6
  • в колонките
  • Мнения: 510
Ах,maria.p,къде в Атина да търся свинска тиква  Joy.С друга не става ли?И да попитам:от горе тиквата покрива ли се с фолио,за да не изгори случайно?Благодаря ти все пак.  bouquet

# 7
  • Мнения: 27 524
Свинската тиква е гадна и безвкусна. Тук я продават само за украса за Хелоуин, не става за ядене. Пробвах супа, ама не става, хвърлих всичко.
Аз съм пълнила тиква само с кайма, капама не съм пробвала.

# 8
  • Мнения: 1 030
Цигулките са малки,пък и свинската не е желателно да се яде!!! Wink
Аз мисля,да си я направя като капама,оргинална със сърми,и месата ще са цели като за пържоли,но идеята за тиквата ми се струва оргинална.Днес ще я набавя,също и телешко,както и наденичка.....мммм от сега ми се прищя да я почна!!!! Party

# 9
  • От липите до сините камъни
  • Мнения: 234
И ние тази година за коледа ще сме на капама,идеята за тиква ми харесва,но със сигурност няма да се хареса на миУто,той изобщо не обича тиква,така,че ще заложа на гювеча Peace,а "плънката"както следва,свински пържоли,пиле,кисело зеле,домашен суджук и от горе беконче за разкош Wink

# 10
  • Мнения: 1 030
Аз мисля,в тоя ред да почна от тлъстите меса до леките най отгоре т.е. телешко най отдолу,свинското после,и най-отгоре пилешкото,по средата сърмите и наденичката на гребен около тях.Както и праз лук,пресен лук,гъби,чесън и подправки според вкуса,залято със зелева чорба,за три часа ще стане мозък......!!!! Heart Eyes

# 11
  • Мнения: 27 524
Телешкото е най-постно, защо тогава ще го слагаш най-долу?  Thinking
САрми аз не слагам в капамата. Праз лук пък изобщо  Shocked Нито гъби  Rolling Eyes

# 12
  • Мнения: 1 030
Въпрос на вкус,са всички добавки,телешкото от към термична обработка го слагам най-долу.....

# 13
  • Мнения: 27 524
Ако си е истинско телешко, а не говеждо, ще стане навсякъде из гювеча  Simple Smile
А праз и гъби определено не знам да се слагат в капама  Blush

# 14
  • Мнения: 1 030
Телешки шол мисля да купя,а в тиквата как ли ще стане,нали все пак за това говорим,верно че малко ще го запека в тигана от двете страни....... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт