Резултат при болест на Даун?

• 128 248
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
На всички майки желая щастлив финал на бременноста и вярвам ,че ще е такъв  Praynig Hug

Дано  Praynig

Аз на 14-ти съм на ЯМР за мозъчето на бебето. Моя док не вижда нищо, но този с феталната намира две петънца с течност, дето му се виждат малко по-големи от нормите (кои норми???), не били кисти и иска да се увери, че всичко е наред. Като че мога да направя нещо вече, ако не е  Tired Поне с амниото отхвърлихме някои страхотии, ама далеч не са всички, за какво го правих...  Tired

# 556
Те докторите само страхотии търсят да видят, не се плаши, аз затова и не обичам да ме бърникат, защото каквото се е случило, се е случило, а на лекарите това им е работата - да ни стряскат.

# 557
Блонди, защо е нужно да го подлагаш на облъчване бебето? Не може ли да изчакат докато се роди?

Едва ли БХС ще го направят скоро да се поема от касата. Касата няма пари за подобни изследвания, а и изследването е доброволно, не задължително, и най-важното няма диагностична стойност.

# 558
ЯМР е напълно безвредно, няма облъчване. Ще отида, пък ще видим какво ще покаже, като съм се хванала на докторското хоро.  Rolling Eyes

# 559
Блонди ,ще бъде всичко наред с момичето ти ,убедена съм  Hug

# 560
  • Малта
Блонди  Praynig вярата в доброто винаги помага!

# 561
  • на земята
 Блонди,и аз ти стискам палци ,макар да знам,че всичко ще е наред,мисли позитивно и всичко ще е наред,наистина medimed,е права вярата е много помага,аз с много вяра и борба сега съм бременна инвитро(дано всичко е наред до край)след много години чакане,доктори,операций,неизяснен стерилитет,близо 10 години свързани с много нерви,чакане,очакване ,процедури..)))   bouquet

# 562
Благодаря ви от сърце, момичета, за подкрепата  Hug Heart Eyes Дано да е наред.  Praynig

# 563
Здравейте, пиша тук, защото не знам къде другаде - днес целият ми цвят се срина от притеснение за нашето момченце. Cry Cry

Имах фетална морфология днес и лекарите видяха две неща:

1. Киста в мозъка, която тук се нарича Choroid Plexus Cyst (CPC) и е soft marker за наличие на хромозомна абнормалност.

2. Течност в бъбреците - 4мл в левия и 5мл в десния. Казаха, че нормата е до 3мл. Това не знам е на нито един от двата езика, май се води hydronephrosis, но не съм сигурна и също може да бъде маркер за Даун или друг хромозомен синдром.

Опитаха да ме успокоят, че и двете се срещали в 2-3% от бременните и че кистата в мозъка изчезва самичка след 1 месец, а това на бъбреците е лечим проблем, но шансът за хромозомна аномалия ме плаши повече от всичко друго...

Сега чакам за втори, по-подробен ултразвук и имам 10000000 въпроса в главата си...

Какви са шансовете бебето ни да има Даун или Едуардс или друг синдром?

Как така резултатите ми в 12 седмица бяха 1:повече от 10 000 за всички тестове и нухалната гънка беше едва 1.8 - казаха, че имам идеални резултати, а сега се случва всичко това?

Имате ли идея колко време се чакат резултати от амнио? Боли ли? Знам, че шансът да загубя бебето е около 1%...

И най-тежкия въпрос - как се взема най-тежкото решение след недай боже положително амнио?

В 20 седмица съм, всичко друго е в норма, на 29 год, първа бременност.

# 564
Ева на сцена, не мога да ти кажа какъв е шанса бебето да има синдром на Даун или Едуардс, съдейки по феталната морфология, когато на мен ми правиха изсладването, докторът ми каза че принципно двете нямат нищо общо, защото феталната следи физическото развитие на бебето, докато Даун е генетична аномалия, която мн трудно може да се установи само на видеозон.
Амниоцентезата не е болезнена, усеща се само убождането от иглата, по - леко е от инжекция, като преживяване е по - скоро психическо натоварването, както заради евентуален проблем, така и заради представата, че ще ти продупчат корема. На мен ми правиха, не съм имала проблеми, болки или нещо друго. Резултатът излиза за около седмица, ако течността на пробата е с примес на кръв или не е достатъчна, може да се удължи до месец. Най важното в момента е да опиташ да сведеш притесненията си на минимум и да вярваш че всичко с бебето ти е добре. Най-вероятно всичко е наред с вас. Лично аз като минах през амниоцентезата се отказах да ходя на фетални морфологии и други подобни изследвания и си казах че от сега нататък ще си карам спокойно бременността и толкова  Simple Smile.

# 565
  • Малта
Ева,
дай боже всичко да е наред с бебчето  Praynig
Амниото не боли, слага се и локална упойка, а вероятността да се случи нещо с бебето наистина е много малка. За кистата и течността не знам, но за хромозомните отклонения това е единствения начин да сте сигурни как е бебо ... в БГ резултатите от амниоцентезата излизат за около седмица.

Ако сега си в 20 г.с нямаш много време, защото до колкото знам след 24 г.с. бебето може да бъде отгледано и измънматочна среда... при мен стана така и поради тази причина рискувах и без амнио и сега всичко си е наред, да са ни живи и здрави близнаците  Hug

# 566
Eва, не знам нищо по въпроса за течността в бъбреците, но при сина ми откриха същата киста в мозъка на втората ФМ. Официално ми препоръчаха амниоцентеза, но на практика нямаше как да стане, защото вече бях в 21 г.с.  и дори и веднага да ми бяха дали час за амнио, за резултатите са чака минимум 3 седмици /в Унгария/. Самата генетичка неофициално ми каза, че не вижда смисъл от амнио само заради кистата, защото най-вероятно щяла да се резорбира до 1 месец /както са казали и на теб/ и вероятността да е индикация за хромозомна аномалия е към 1%, колкото е и рискът да загубя бебето вследствие на процедурата. Наистина след месец нямаше и следа от кистата, амниоцентеза така и не направих. Синът ми се роди напълно здрав. /В отчетната имахме още един такъв случай, детето се роди здраво./

Не мисли от сега как ще вземеш решение, ако амниоцентезата е положителна... Бъди позитивна, мисли за бебето. След три седмици чакане аз получих позитивен резултат от хорионна биопсия за дъщеря ми - 2 от 20 клетки бяха със синдром на Патау. Въпреки това, никой с лека ръка не ми препоръча медицински аборт - назначиха ми спешна амниоцентеза. Пак три седмици и половина мъчително чакане, но резултатът беше негативен и сега въпреки изкючително стресовата бременност си имам много спокойно и здраво момиченце. Всичко ще е наред и при теб, само опитай да си колкото може по-спокойна.  Hug

П.П.
Как така резултатите ми в 12 седмица бяха 1:повече от 10 000 за всички тестове и нухалната гънка беше едва 1.8 - казаха, че имам идеални резултати, а сега се случва всичко това?
Това, на първата ФМ резултатите са били идеални не е достатъчно, защото на трите ФМ през бременността се гледат различни неща - всички органи се развиват на различни етапи. Така например, кистите в мозъка се виждат за първи път на втората ФМ, защото усиленото формиране на мозъка е към 20-26 г.с. На третата ФМ органите се виждат още по-ясно, затова и тя е необходима. Има подробна информация в нета на кой етап какво се следи с ФМ.

Последна редакция: ср, 06 юни 2012, 09:53 от Ванилия Канелска

# 567
  • София
Моето момче също имаше кистички-но лекаря ми дори и за миг не ме е наплашвал с нещо подобно. Даже аз го питах дали има,той само каза -да и повече нито дума за това. Роди се напълно здраво детенце.

# 568
Моето момче също имаше кистички-но лекаря ми дори и за миг не ме е наплашвал с нещо подобно. Роди се напълно здраво детенце.
В БГ са много спокойни на тази тема. Унгарският ми лекар ме подлуди заради една киста, даже ми беше сърдит, че отказах амниоцентеза. А като отидох на ФМ във Варна и след прегледа питах има ли още кисти, лекарят съвсем спокоен каза: "Кисти ли?! Не, няма, и да е имало, те се резорбират."

# 569
  • София
Моето момче също имаше кистички-но лекаря ми дори и за миг не ме е наплашвал с нещо подобно. Роди се напълно здраво детенце.
В БГ са много спокойни на тази тема. Унгарският ми лекар ме подлуди заради една киста, даже ми беше сърдит, че отказах амниоцентеза. А като отидох на ФМ във Варна и след прегледа питах има ли още кисти, лекарят съвсем спокоен каза: "Кисти ли?! Не, няма, и да е имало, те се резорбират."
И не само в БГ,една приятелка и в Париж....
А моят лекар не е случаен квартален гинеколог, един от най-добрите репродуктивни специалисти в БГ  е.Той искаше амнио,но по други причини...така и не направих де.

Общи условия

Активация на акаунт