Отговори
# 255
Цитат
Относно кърменето : Имам Въпрос към Шаманката
Малкият се храни изцяло с кърма, добре се храни, памперсите са достатъчно на брой за денонощие и с адекватно съдържание, но от няколко дни има видима разлика в размера на гърдите ми. Лявата гърда е доста по-голяма от дясната, така беше и преди да започна да кърмя, но не така осезаемо. Сега разликата е направо шокираща за мен поне... Кърма имам и в двете, но повече напрежение усещам в лявата, както и усещам как ми слиза кърмата там доста по-често. Старая се да ги сменям, бебето суче и от двете. Но разликата в двете ме притеснява - дори зърното е по-голямо и различно от другото.Ще се радвам ако получа мнение по въпроса

Bezkrainohappy,  съвсем нормално е след раждането и в периода на кърменето, съществуващата разлика в гърдите да се засили. От една стана, хормоните още бушуват и това може да окаже влияние. Но най-вече защото мастната тъкан в гърдите преди бременността е отстъпила място за жлезиста тъкан, характерна за лактиращите гърди. В първите седмици и месеци на кърменето, промените във формата и големината на гърдите е нормална. Също толкова нормално и често срещано при много майки е една от гърдите да е „по-млечна” от другата. Ако не изпитваш дискомфорт, няма причина да се притесняваш. След време, с установяване на лактацията и след края на кърменето (особено при плавно и постепенно отбиване водено от детето) разликите се нормализират. Разбира се, ако имаш други притеснения свързани с тази разлика в гърдите, можеш да се консултираш и с гениколотга си при контролния преглед.

# 256
Цитат
Въпрос към Шаманката
Аз след раждането съм доста анемична. Бебо е на кърма, възможно ли е по някакъв начин даму повлияя с липсата си на желязо чрез кърмата? Нужно ли е да се добавя препарат с желязо за бебето в такива случаи?

second, дали е установено каква е анемията при теб, тъй като не всички анемии са желязо дефицитни. Желязото в храната съществува под две форми хемово и нехемово желязо. Най-общо казано хемоглобина се състои от хем и от глобин. Хемовото желязо се съдържа в хема на хемоглобина, а нехемовото желязо не е част от хемоглобина.

Вероятно ти е правено венозно изследване на желязото в кръвта? В случай, че желязото ти е ниско, вероятно прием на храни богати на желязо биха могли да са от полза. Храните богати на витамин C подпомагат по-доброто усвояване на желязото и биха могли да се приемат в комбинация с горните. Храните богати на калций от друга страна пречат за усвояването на желязото и е добре да се консумират отделно.

Храни богати на желязо са:
майчината кърма, сух боб, леща, тиква, сладък картоф, карфиол, броколи, гъби, зелените (спанак, броколи, цвекло, домати), изсушени плодове (смокини, кайсии, сини сливи, стафиди), зърнени (покълнало жито, елда, булгур, царевично брашно, просо, кафяв ориз, трици, хляб, желязо обогатени зърнени храни), меласа, бирена мая, ядки (без фъстъци). Месото, ако ядеш месо, ĸaтo чepвeнoтo, cвинcĸo или aгнeшĸo мeco, тъмно пуешко, черен дроб, жълтък, риба също са храни богати на желязо.
 Комбинацията на хемомо и нехемово желязо, тоест такова от животински и от растителен произход помагат за по-доброто усвояване.
Витамин Ц подпомага усвояването на желязото, затова е добре да се приемат и храни богати на витамин Ц:
цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, зелени зеленчуци като броколи и зеле, праскови, ябълки, банани, домати.

Витамин В12 (фолиевата киселина) също подпомага организма да усвои желязото.

Когато се роди, с кърмата детето продължава да получава разнообразно меню всеки ден и в различните часове от деня. То приема чрез кърмата всички необходими вещества, които са му нужни, а в това число е и желязото. При бебетата желязото се усвоява изключително добре чрез кърмата. Неслучайно адаптираните млека ги обогатяват с желязо, имитирайки майчиното мляко. С избора си да кърмиш, след раждане би продължила да му осигуряваш желязо, при това във възможно най-подходящия за обработка от организма му вид. Изключително кърмените бебета и бебетата, които са плавно захранени, рядко имат недостиг на нещо, тъй като майчиния организъм осигурява първо всичко за бебето. Ако все пак има съмнения за нивото на желязото при теб, вероятно е добре да се консултираш с хематолог и с педиатъра на детето също така.

# 257
Цитат
ВЪПРОС КЪМ ШАМАНКАТА                      ---Моето бебенце е изцяло на кърмене,но кара много продължително жълтеницата,педиатърката ни обясни,че това се дължи на несъвместимост на кръвните групи между мен и мъжът ми--0 положителна и А положителна.Проблема е ,че скоро правим 3 седмици а още жълтее детенцето и лекарката каза от 21 ден да си преварявам кърмата за 2 дена.Та въпросите са ми : колко време се вари на водна баня кърмата и чакали се да забври или само се загрява  .Също така ми е много притеснено как ще стане номера с храненето,тъй като педиатърката ми каза да я храня с лъжица,защото ако и набутам шишето щяла да се отбие и няма да ми иска повече гърдата  Направо ми се плаче...........не виждам как ще я нахраня с лъжицата,не е ли много мъничка ще е кошмарно и сигурно ще я задавя а и това ще отнема много време  Посъветвай ме как да постъпя-доста по-лесно ще е със шишето,но ако недай боже се отбие много ще съжелявам,защото имам много кърма за сега-направо ми тече сама по краката и по дрехите.Благодаря предварително
nikolinko, правени ли са изследвания на нивата на билирубина на бебенцето ти? Как е с наддаването до тук? Сънливо ли е, буди ли се за хранене само? Колко са мокрите пелени в денонощие и какъв е цветът на изпишканото?
Ще ти пиша малко по-подробно по-късно  Peace

# 258
7/8, педиатърът идва сутринта у дома и каза, че няма нищо притеснително...Не е алергия, т.к. е локализирано само по лицето и главичката. Не е и от моето хранене, предвид това, което съм яла в последните дни. Предположението му е, че е от прегряване, което пък мен ме усъмни, защото у дома поддържаме температура от 22-23 градуса през деня, а и е завита съвсем леко. Та  затова и попитах, да чуя мнението и на други лекари Simple Smile

Така ли ви каза- че щом е само по главата и лицето- не е алергия? Защото ако е така значи да не спазвам диетата? И аз мисля че ако беше алергия към храна щеше и по корема да има. На мен ми изписа вечер Фенистил-противоалергично-да го пия аз

# 259
Ей майчета, радвам се, че има и доста активни сред вас. На чакащите, ще пожелая скоро да се сбъднат и вашите мечти Simple Smile

За погачата, аз правех на дъщеря ми, но не беше много по традицията. Имаше и мъже и не съм сервирала само сладки неща на масата (традицията е да има на маста само сладки и сладкиши , освен питката разбира се), също така традиция е питката да се замеси от младо неомъжено момиче , но условието е да са живи и двамата му родители. При нас питката я замеси майка ми.  За събирането на пари, не мисля, че това е целта, по скоро се оставят символични суми (при нас изрично ги помолих да не ми дават големи банкноти , че нещата са символични). За мен най-важния момент от целия ритуал е така нареченото орисване на детето. Много ме е яд, че не си записах всичко, което моите близки и приятелки пожелаха да се случи на детенцете ми. Беше много мило и приятно.
Тази погача обече, мисля да спазя традицията за присъствие само на жени, защото лудницата миналия път ми беше в повече и сега искам да я избегна. Също така, съм решила да си подготвя хубав тефтер или бебешкия дневник и в него всички "орисници" да си ги запазя.  Peace

Хубав ден от нас за вас  Hug

Сега като казваш за питката се сещам- да, точно това четох. Хубаво е, че си така настроена, защото наистина някои хора спазват някои обичаи колкото за да събират пари, което не е приятно. За орисниците и записките-много оригинална идея  thumbsup

# 260
Така ли ви каза- че щом е само по главата и лицето- не е алергия? Защото ако е така значи да не спазвам диетата? И аз мисля че ако беше алергия към храна щеше и по корема да има. На мен ми изписа вечер Фенистил-противоалергично-да го пия аз

Да, това ни каза. И препоръча да мажа проблемните места по лицето с кремче - в моя случай е Себа мед (крем против подсичане, подходящ и за мазане по лицето).

# 261
мами някоя от вас купи ли си някакъв крем против появилите се вече стрии аз пуснах тема ама едва ли сте я видели-ако имате опит кое да избера Лиерак-Фитостил или Мустела-9 Месеца.Зузи си беше купила единия прдукт ама тя изчезна,а къде ли е някой знае ли нещо за нея,дали е добре?

# 262
Аз мисля , че при нас пъпчиците по лицето не са от претоплене, дъража беба на 20гр през деня и на 18през ноща.
Бях си взела едни уж био сладки, пишеше , че има следи от фъстъци имаше и две Е -та , видях после.Изядох аз една кутия Mr. Green случайно или не после ни излязоха пъпките.
За питката с каката не съм правила, то нямаше и кого да поканя там, че нямаше и откъде да си взема мая да замеся питка.Сега ще помисля дали ще правя newsm78

# 263
Шаманката, благодаря ти-много полезно инфо  bouquet

За пъпчиците- по бабешки казано бебетата се "чистят" Simple Smile
Лекарката в нашия случай ги определи точно като такъв тип пъпчици. а в книгата която почти всички си купихме със списание "Моето дете" пише следното : Бебешкото акне не се появява преди бебето да стане на 3 или 4 седмици и продължава дни или седмици. Пъпчиците са малки и често покриват лицето, шията, гърдите и гърба. Бебешкото акне се причинява от леко отклонение в майчините хормони, които се движат по плацентата докато зародишът се развива. Когато бебето става по голямо, майчиният естроген бавно напуска тялото му. Приема се че когато равнището на естрогена спадне, кожата се покрива с акне.  На страница 40 е:) Peace

# 264
ШАМАНКЕ не сме изследвали досега билирубина,педиатърката каза,че видимо е натдала ,но първата ни консултация е на 8-ми и тогава ще ни изтеглят колко е порасла за 1 месец.Иначе малката изобщо не е сънлива,буди се сама на 2 часа и половина 3,ако пък не се събуди я будя аз и не я оставям да спи-досега не съм имала проблеми с буденето и-щом се разсъни и веднага почва да плаче за цица и да си прави устичката за сучене.Иначе на всяка смяна на памперса има напишкано,което е със лек жълтеникав цвят към безцветно почти,и акита си имаме почти на всяка смяна-различно по 4,5 или6 дори,със златист цвят.Ще чакам с нетърпение да ми пишеш Hug

# 265
Здравейте майчета Simple Smile
Доста сте писали , сега ще се връщам да чета , че май не ми остава много време. Нашето слънце се храни на 2часа ,че някой път и на по малко. Чудя се постоянно дали е гладен...
Според вас може ли бебо да има колики? Вчера му дадох еспумизан и май е по-спокоен , ама не съм сигурна дали е от капките.

На чакащите майчета успех!
Hug

# 266
Шаманката, благодаря ти-много полезно инфо  bouquet

За пъпчиците- по бабешки казано бебетата се "чистят" Simple Smile
Лекарката в нашия случай ги определи точно като такъв тип пъпчици. а в книгата която почти всички си купихме със списание "Моето дете" пише следното : Бебешкото акне не се появява преди бебето да стане на 3 или 4 седмици и продължава дни или седмици. Пъпчиците са малки и често покриват лицето, шията, гърдите и гърба. Бебешкото акне се причинява от леко отклонение в майчините хормони, които се движат по плацентата докато зародишът се развива. Когато бебето става по голямо, майчиният естроген бавно напуска тялото му. Приема се че когато равнището на естрогена спадне, кожата се покрива с акне.  На страница 40 е:) Peace
От пъпка до пъпка има голяма разлика. Нашите определено не са бебешко акне, знам го какво представлява.
За колики спрях всякакви илачи, давам само био гаята и мисля че има поне малко ефект- някой го беше споменал по рано и също е важен редовният прием, а действието видяхме след четвъртият-петият ден. Дали е от тях обаче.... не знам

Днес дадох 30 мл Фризовом по препоръка на педиатър-гастроентеролог.  Предписан ни е 3-4 пъти по толкова. Също и едни хапчета стрити на прах, приготвят ги в аптека. За 1 път  Вальо не повърна след хранене, дано има ефект.

Мари, аз взех памперси по няколко от вид за да изпробвам и Хъджис определено ми харесаха, имат си и ластиче отзад, но са много скъпи, намерих ги по 36 ст. на бройка, докато другите са на 23 ст. на брой. На мен за 24 часа ми отиват не по малко от 10 бр. Сменям след всяко хранене, защото Валито ака по време на хранене, понякога и между храненията ако е много напишан, а ми се е случвало и да ми пропуснат. Затова малко множко ми излиза по 36 ст на памперс.
Вие по колко памперса сменяте за 24 часа?

# 267
 Много благодарности на шаманката за бързия отговор и за успокоението... Hug Дано размерите се уеднаквят по някое време, че така е много смешно, все едно в едната имам силикон.. Joy
Jojolinka, аз ползвам на Lierac ампулите и засега съм доволна, но ще видим крайния резултат - 40 дни е програмата им..

# 268
ШАМАНКЕ не сме изследвали досега билирубина,педиатърката каза,че видимо е натдала ,но първата ни консултация е на 8-ми и тогава ще ни изтеглят колко е порасла за 1 месец.Иначе малката изобщо не е сънлива,буди се сама на 2 часа и половина 3,ако пък не се събуди я будя аз и не я оставям да спи-досега не съм имала проблеми с буденето и-щом се разсъни и веднага почва да плаче за цица и да си прави устичката за сучене.Иначе на всяка смяна на памперса има напишкано,което е със лек жълтеникав цвят към безцветно почти,и акита си имаме почти на всяка смяна-различно по 4,5 или6 дори,със златист цвят.Ще чакам с нетърпение да ми пишеш Hug

Здравей отново, nikolinko, звучи сякаш бебето ти се развива чудесно. Не е лоша идея, ако лекарката ви се притеснява за жълтеницата и за видът и да направите първо изследвания за нивата на билирубина и след това да се обсъди дали изобщо има нужда от някакви мерки и какви да са те. Може би е добър вариант да претеглите бебка (по възможност на същия кантар от последното теглене), за да се види как върви  Peace
При кърмаческата жълтеница (ако при вас е такава), при едно добре сучещо и наддаващо бебе може да не се наложат никакви особени мерки освен често кърмене и излагане на слънчева светлина, когато е възможно и за кратко. Преваряването на кърмата може да е излишно, преварената кърма, може временно за тези 2 дни да понижи стойностите на билирубина, които в някаква степен ще се върнат след възстановяването на кърменето, ако жълтеницата е кърмаческа. Ако нивата на билирубина са високи, може би една консултация с детски гастроентеролог  да е от полза. Ако пък има нужда от намеса, може да обсъдите фототерапия. Обичайно, кръвногрупова несъвместимост се открива още в родилния дом.
Тези статии може да са ти полезни:
Кърмене и жълтеница
Жълтеницата

# 269
мами някоя от вас купи ли си някакъв крем против появилите се вече стрии аз пуснах тема ама едва ли сте я видели-ако имате опит кое да избера Лиерак-Фитостил или Мустела-9 Месеца.Зузи си беше купила единия прдукт ама тя изчезна,а къде ли е някой знае ли нещо за нея,дали е добре?
Аз съм си купила  Лиерак Фитоластил - трябва да се маже ( напръсква ) в/у стрии в който все още има  кръв, два пъти на ден Simple Smile  да си призная понякога забравям да са два пъти и мажа по веднъж. Все още  е рано да има  ефект, но всякаш започват да завяхват и да  придобиват цвета на кожата. Купих  ги за 69 лева и  в комплекта си има едно  като дезодорантче  с което става по-лесно нанасянето Wink

Момичета някоя ходила ли е да подава за  еднократната помощ от  социалните ......
Ние днес ходихме  и направо  ме ядосаха на  мах...... Освен, че  трябва копие от  акта за раждане  ми взеха и оригинала  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked  добре че  си  направих  поне 10  копия преди това. Независимо, че на акта на раждане пише коя е майката ме накараха  да изкарам и  декларация за  родственост (10лева)  Shocked Shocked Shocked Shocked
И за капак се оказа че ще ме  върнат защото нямам копие на    номера ан банковата сметка  Shocked Shocked Close Close  независимо, че съм я попъпълнила в молбата  #Cussing out #Cussing out #Cussing out   дадох си  оригиналното картонче от банката, но не ми се разхождаше  още веднъж  в това врвме.  Най- много ме  озадачи че взимат и оригиналния акт за раждане  #Crazy #Crazy #Crazy  сега  до средата на  Януари сме без акт за раждане, а тъкмо днес го взехме ......... смотана държава сме и това си е!!!!

⅞ ...and Happily Ever After и ние някъде по 10  памперса на ден сменяме - на  памперс премиум сме сега, но и на нас се е случвало да протекат  Peace

Общи условия

Активация на акаунт