Предложението за брак - не се случва на всяка

• 76 469
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 975
Не прочетох ферманите, изписани в темата. Отворих последната страница и виждам, че няма никакъв смисъл да чета повече:
От бракът произтичат ред морални норми, които при липсата на такъв се предполага, че отсъстват или поне няма какво да ги налага.
Shocked Подписът, казваш, носи морал в отношенията, м?

# 976
От бракът произтичат ред морални норми...

Моралните норми не важат особено в днешно време, а и няма нужда.  Stop
По-важни са юридическите. Докато законът дава повече права на хората в брак, това е по-добрият избор, според мен. И нито моралът, нито чувствата важат, стигне ли се до закони.

Не вади част от цялото.
Не ми казвай, че не познаваш случаи, при които с брак единият си отива гол като пушка, унизен и огорчен, точно поради липсата на морал, абсолютно законно.
И двете форми имат своите предимства и недостатъци. Преди години едната беше недопустима и подлежеше на санкции. Днес всеки може да избира. Хората са различни - едни се водят от чувства, други от разум, трети от сметки и т.н.

И темата си беше за предложението за брак, за романтиката на предложението. Дано повече хора имат възможност да изживеят тази романтика и за никой да не бъде единствената за останалата част от живота им.

Не прочетох ферманите, изписани в темата. Отворих последната страница и виждам, че няма никакъв смисъл да чета повече:
От бракът произтичат ред морални норми, които при липсата на такъв се предполага, че отсъстват или поне няма какво да ги налага.

Така е било прието. Подписът /бракът/ предполага определени морални норми. Затова е различен от един обикновен договор. Наречен е с "свещен съюз".

# 977
Всъщност, ти искаш, не обществото. Никой в момента
не е сложил вилата на врата по пътя към гражданско-
то. За църквата да не говорим. Но пък искаш да не те
считат за по-различна от бракуваните.

П.С. нямам злоба, честно. Просто си пиша и допускам,
че може да не звучи баш тъй. Простете.

# 978
Всъщност, ти искаш, не обществото. Никой в момента
не е сложил вилата на врата по пътя към гражданско-
то. За църквата да не говорим. Но пък искаш да не те
считат за по-различна от бракуваните.

Е, как да не иска? Ето - за да приемало нещо си - искало подпис.
Аз пак казвам - не искам нищо от никого. То е въпрос на възпитание дали ще обиждаш различното или ще го приемаш - кат оправо на избор на всеки  Wink

# 979
Я, споделете какво беше предложението ви за брак вместо полемиките извън темата?
Моето беше навръх Нова година,точно преди да излезем за партито в клуба.
Пръстенът би беше правен по поръчка ,с инициалите ни и с датата на предложението инкрустирани отвътре.
Беше много красиво и романтично,след което имахме дълъг годеж и след година и 2  месеца подписа в гражданското (само с майка,братовчедка ми за оператор и кумовете),след още 5 месеца -църковната венчавка и сватбата с роднините.
И след 2 месеца  след сватбата и   EFP бебка се случи .
Точно както винаги съм искала, както се оказа и той Simple Smile

# 980
Да имаш различно отношение, съвсем не значи да обиждаш.
Това са коренно различни неща. Това, че се отнасяме различ-
но към дебели и слаби, към блондинки и брюнетки, прави ли
да обиждаме едните за сметка на другите?

# 981

Така е било прието. Подписът /бракът/ предполага определени морални норми. Затова е различен от един обикновен договор. Наречен е с "свещен съюз".
Разсмиваш ме просто. Свещен...  hahaha Нещо, което и двамата "свещенодеятели" могат да разтрогнат със съдебна процедура недей да наричаш свещено... Че и с морала да обвързваш.

# 982

Не вади част от цялото.
Не ми казвай, че не познаваш случаи, при които с брак единият си отива гол като пушка, унизен и огорчен, точно поради липсата на морал, абсолютно законно.

Е, именно де. Законът не ти гарантира морал. Той си е индивидуален за всеки.
Но пък ти гарантира някакви права и задължения. Жалко, че някои се полъгват и се отказват от правата си, защото отсрещната страна не желае да поеме официално задълженията си.

# 983
Да имаш различно отношение, съвсем не значи да обиждаш.
Това са коренно различни неща. Това, че се отнасяме различ-
но към дебели и слаби, към блондинки и брюнетки, прави ли
да обиждаме едните за сметка на другите?

Joy  Ок, ако тогава подпишем - ще ме приемете ли за също толкова щастлива и равна?

# 984
  • София
подпиши и ще видим!  Joy

Предложението от съпруга ми беше много романтично, изненадващо и необичайно дори по днешните критерии. Пръстен нямаше, защото бяхме бедни като църковни мишки, но имаше едно малко бижу, което е единственото, което нося през всичките тези години и съм го свалява само като трябваше да ме оперират. И преди някой да клъвне "само това бижу ли имаш", искам да уточня, че не обичам бижута и много рядко нося.

# 985
# 986
Точно толкова щастлива, колкото и сега. За равна - не,
защото аз ще съм бракувана, а ти - съжителстваща.
Не е едно и също. По закон. Ако в крайна сметка се
окаже, че е едно и също - значи ще сме равни, докол-
кото ще сме с еднакъв семеен статус.

# 987
Законът не ти гарантира морал. Но пък ти гарантира някакви права и задължения. Жалко, че някои се полъгват и се отказват от правата си, защото отсрещната страна не желае да поеме официално задълженията си.
Според мен има нещо дълбоко погрешно в това да сключиш брак, за да "поемеш задължения". Кои са тези задължения, които не можеш да поемеш без брак. И кои са правата, които нямаш поради липса на брак?

# 988
  • Бургас

И сигурно ще си първата, омъжена под натиска на форума, а не на мама и тати или напредваща бременност. Четейки тук и особено разказа на tanyatais (   bouquet ), оставам приятно изненадана - все още се женят двойки, защото искат и защото гледат романтично на ритуала, съхранили са чиста тази идея за брака. За повечето около мен, които имат брак, са го сключили именно от страх пред хорското мнение - "бременна, пък не омъжена - въъъй!" ( ooooh! ) или под натиск от родителите да се узакони връзката. Никой, защото наистина го е пожелал и такива са му възгледите. Но отново се случва форумът да промени наблюденията ми в положителна посока.

# 989

Според мен има нещо дълбоко погрешно в това да сключиш брак, за да "поемеш задължения". Кои са тези задължения, които не можеш да поемеш без брак. И кои са правата, които нямаш поради липса на брак?

Наистина ли питаш?  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт