Предложението за брак - не се случва на всяка

• 76 480
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 960
  • Бургас
За двойка без брак и без деца - да, някак и аз сякаш стереотипно приемам, че не е толкова сериозна.  Embarassed Но има ли дете - вече ама изобщо няма никакво значение дали го има бракът или не - хората вече са сериозно "вързани" един за друг. От друга страна, ако човек е решил, че не желае да живее повече с партньора си - брачното свидетелство ще е последното нещо, което ще го спре. Справка: статистиката на разводите в последно време.
Да, ако половинката почине и нямаш брак с нея, а децата ти са пълнолетни - те са единствените наследници. Ако децата са непълнолетни - другият родител ги представлява. Както и нямаш право на вдовишка пенсия. Като придобивате общо имущество и сте без брак е много важно как ще го запишете и съответно опира до морални възгледи.
Бракът е един вид сделка и трябва много сериозно да се обмисли, особено ако една от страните може да бъде много потърпевша в случай на развод. Което пък навежда на мисълта, че е много по-важно с какъв човек ще се събереш и какви са ценностите му, възгледите, характера.  Peace

# 961
вилико, не само във форума е така, но и в живота. Разликата
идва оттам, че в живота общуваш с хора със сходни ценности,
а форумът е пълен с всякакви ... Събира лица с най-разнооб-
разни виждания.
Винаги е имало и ще има разлика в статуса на "омъжената"
жена, т.е. на тази, която е с официално (според както е нор-
мата) бракуване. Това е повече от естествено и необходимо.

# 962
От бракът произтичат ред морални норми, които при липсата на такъв се предполага, че отсъстват или поне няма какво да ги налага. Това, че днес много неща са променени до неузнаваемост, не значи, че традициите са заличени. Затова и кралските особи правят пищни сватби и правят милиони хора свидетели на брачния си съюз.

Ами, нещата са ясни - омъжената жена (че и жененият мъж) има по-висок статус в обществото от неомъжената, но живееща в съжителство. Към омъжената жена отношението е като към омъжена, а към съжителстващата е като към почти свободна.

А това изобщо не е вярно, поне за по низши социални кръгове. На ничие чело не пише бракуван или небракуван.

# 963
  • София
Andariel - моля ти се, не бъркай Английския двор с твоя дом  Peace
А статуса - това вече е в твоята глава. Аз досега такива негативни мнения относно моя начин на живот - в реалния живот - просто не съм срещала. Днес хората проявяват наистина уважение към чуждия избор, само във форума - е обратното  Wink

Че каква е разликата между онова семейство и моето семейство, между английския двор и моя дом? Почти никаква - просто са по-богати, нищо повече! Нима те са по-различни хора от мен? Или техните род и семесйтва са повече от моите и на съпруга ми? Нима не са млади и не се обичат? Защо им е било да се женят? По твоята логика те могат така да си изкарат цял живот - с голямата любов. Да, ама не - майката на Кейт не миряса, докато не мина подписа в общината!
Вилико, хората не че проявяват уважение, просто не им пука, пък и едва ли очакваш някой твой колега или познат, приятел да ти каже в прав текст нещо, което очевидно няма да ти хареса.

# 964
На челото - не, но на безименния да.

# 965

Слагам - да, защото вярвам на лекарите, назад го казах - ако нещо здравословно се случи - пак на тях ще вярвам.

А на юристите защо не вярваш? Нали ако нещо се случи, пак на тях ще разчиташ?

От бракът произтичат ред морални норми...

Моралните норми не важат особено в днешно време, а и няма нужда.  Stop
По-важни са юридическите. Докато законът дава повече права на хората в брак, това е по-добрият избор, според мен. И нито моралът, нито чувствата важат, стигне ли се до закони.

# 966
И друг пример:
Домът,в който живеем сега, е на съпруга ми,отпреди брака.
Ако тръгнем да се развеждаме,аз нямам никакви права върху този дом...

Ти нямаш права, но детето ти има право да остане в жилището до навършване на пълнолетие с родителя, на когото са предоставени родителските права. Т.е. дори детето, родено в брак, се оказва с повече права.

# 967
вилико, не само във форума е така, но и в живота. Разликата
идва оттам, че в живота общуваш с хора със сходни ценности,
а форумът е пълен с всякакви ... Събира лица с най-разнооб-
разни виждания.
Винаги е имало и ще има разлика в статуса на "омъжената"
жена, т.е. на тази, която е с официално (според както е нор-
мата) бракуване. Това е повече от естествено и необходимо.

И силно ще се изненадаш как след Х години няма да е никак естествено и необходимо  Wink

Andariel - Английския двор съществува като такава институция именно въз основа на традицията. А обществото ни днес се развива. Закостенялост има все по-малко.

И не че не ми харесва идеята мен да наричат както искат - все тая ми е. Просто ми е злобна идеята да се мислиш за нещо повече от другите, като се оповаваш на личното щастие - което всъщност - не се измерва във формалности.

Слагам - да, защото вярвам на лекарите, назад го казах - ако нещо здравословно се случи - пак на тях ще вярвам.

Сто пъти написах - че не живея с идеята да се случи нещо!
Пък и какво имам толкова на тях да разчитам - за кое?

# 968

Да беше на 5 години, да седна да ти обяснявам. Ама в случая ще се въздържа...
За кое - ще разбереш, когато му дойде времето и когато пораснеш.

# 969
  • София
Вилико, бракът е институция, а не английският двор! И обществото не се развива, а се променя. Но бракът едва ли някоога ще бъде отменен или ще отпадне по подразбиране заради промяната на обществото - той си изпълнява ролята и с него са обвързани много правни и социални отношения.
Така или иначе, ти не ми отговори - защо им беше да се женят на тези Уйлям и Кейт. какво се промени за тях или не се промени?

# 970
На челото - не, но на безименния да.
Simple Smile
Kойто го носи поне:)
От бракът произтичат ред морални норми...
Моралните норми не важат особено в днешно време, а и няма нужда.  Stop
По-важни са юридическите. Докато законът дава повече права на хората в брак, това е по-добрият избор, според мен. И нито моралът, нито чувствата важат, стигне ли се до закони.
Или има и старомодни като мен ,които вярват в определени неща да се случват по определен начин.
Ние се оженихме ,защото искахме да имаме дете и двамата не искахме то е припознато  ,но  извън брака:)Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Иначе си живеехме безгрижно заедно от години!:)
За материалното пак тогава се замислихме ,имаме си предбрачен договор и при раздяла няма да има сърдити.
Гаранция-Франция е при всичко.
Зависи си колко са отговорни хората.

# 971

Да беше на 5 години, да седна да ти обяснявам. Ама в случая ще се въздържа...
За кое - ще разбереш, когато му дойде времето и когато пораснеш.

Можеш и права да ми обясниш. Но се съмнявам, че ще ми е интересно.
Можеш да обясниш на Анди обаче - защо е важно в Английския двор да се женят.
Доста ясно казах позицията си и съм доволна от избора си, другото - е важно за вас, не за мен  Laughing
Никога не съм изпитвала нужда да се афиширам пред общество или близки, да се подсигурявам откъм чувства или да чертая мрачни сценарии, пълни с Ако.

# 972

Така е. Но ако някой го влече да прави кални номера, малко по-трудно ще му се случи, ако има брак.
А всички селски истории, за които чуваме непрекъснато, все с Голямата любов са започнали...

# 973
viliko, и на X+1 - вата пак ще е естествено, и пак ще е необходимо.
Докато го има обществото. Даже и да преминем към многоженство-
то, пак ще има нормативна разлика между едните и другите. Даже
и да се узакони съжителството, пак ще има разлика между тези,
които са се подписали за съжителство без брак и тези, които не са
го подписали. Защото това е "брак", "брачен съюз", форма на до-
говор за семейство и ако искаш помощ от обществото да разсъди
в някакъв момент кому и какво, то трябва да официализираш пред
него сключения договор. И е нормално да имам/е различно отно-
шение към хората, които се отнасят към нормите на обще-житиЕ-
то  уважително, заявявайки открито и ясно своите договорни на-
мерения. Те така, стана сложно, но и в английския кралски двор,
и у наше село нещата са еднакви.

# 974

Така е. Но ако някой го влече да прави кални номера, малко по-трудно ще му се случи, ако има брак.
А всички селски истории, за които чуваме непрекъснато, все с Голямата любов са започнали...

И всички разводи - с брак!

Асса - не искам нищо от обществото аз - защо то иска от мен?

Общи условия

Активация на акаунт