Предложението за брак - не се случва на всяка

• 77 701
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 1 245
Всъщност не, тук ще го напиша.

И двамата имаме имоти, които не влизат в СИО.
Питането ми е - като как така ако аз/той сключим друг брак, и родим други деца, то ТЕ ше имат претенции към тези имоти?

Въпросът ми е сериозен и стига сте се правили, че сте НАД материалното, щото то е МНОООГО съществен, ежедневен момент.

# 1 246
  • София
Аз съм дете, родено в брак. В последствие нашите се развеждат. Няма да наследя нищо, въпреки имотите на биологичния си баща. (Това не ми е казано от някой, просто знам, че няма да наследя нищо, а и не претендирам). Така че каквото и да говорим за унаследяване, винаги има вратички и начини едно дете да бъде оставено без наследство, независимо дали родителите му са женени, разведени или неженени.

# 1 247
  • София
Жоз - имаш предвид, че например имаш апартамент от преди брака, твой си Мъж ти и той има от преди брака един апартамент - негов си. Имаш си сега хлапе. Развеждаш се, жениш се пак, имаш още едно хлапе.
Питаш дали твоето хлапе номер две ще има претенции към апартамента на мъжа ти от преди брака ви ли?
Че нещо ти се омотах в казуса Simple Smile

# 1 248
...
Момичета, защо толкова за дълбавате в тия апартаменти и имоти? Ай стига - като че затова сте се женили...

Когато направихме сватба нямахме нищо.
Въобще не съм се замисляла на какво ще сложа ръка  Joy
Но пък всичко след това сме го постигнали заедно, така че ако един ден се разделим, няма да ми е все едно дали всичко постигнато ще остане при него. Защото всеки може да си купува/продава, без да уведомява другия, а парите са общи.

Flip, ако наистина човек има сериозно имущество, има си начин да остане в семейството, дали ще е предбрачен договор или нещо др. Но за онова, което пишеш, добре ще е и твоите родители да нямат брак, защото навсякъде по веригата може да стане нещо...

# 1 249
Да, тоест, както аз сега не мога да имам претенции, нали, към апартамента, който той ще наследи от майка си, така и той не може да се разпорежда с моето панелче.
Ако ние създадем, принципно, отделни семейства, как така другите деца от другите бракове ще могат да претендират за тези имоти?(Аз така разбрах Флип, може и да бъркам)

# 1 250
Аз пак не ти разбрах казуса...   Thinking
Твое дете от втория ти брак дали може да има претенции към апартамента на първия ти мъж ли?

# 1 251
  • София
За СИО-то говори Флип.
Примерно аз като се разведох, апартамента ни от СИО стана пак на двама ни, но като съсобственици с дялове. Синът ми е наследник на моя и на неговия дял. Но с второ мое дете, синът ми става наследник на дела на баща си и на половината от моя дял - другата половина е на сестра му. Ако баща му има дете, същото - Ивака ще наследи половината мой, половината негов дял и по четвъртинка ще имат другите деца.
Затова изкупих дела му и сега апартамента е само мой и ще го наследят по равно двете ми деца.

# 1 252
Жози, хипотезата е следната. Имате брак. С някой от двамата се случва
най-лошото. Половинката е наследник. След това половинката има нов
брак, от който се появяват деца, които пък са наследници на половинка-
та, а в масата на наследството попада и онова, което е хартиснало от
първия брак. Така новите наследници имат някаква напълно законна
претенция върху някакъв дял от СИО на първия брак.

# 1 253
Да, тоест, както аз сега не мога да имам претенции, нали, към апартамента, който той ще наследи от майка си, така и той не може да се разпорежда с моето панелче.
Ако ние създадем, принципно, отделни семейства, как така другите деца от другите бракове ще могат да претендират за тези имоти?(Аз така разбрах Флип, може и да бъркам)

Тя имаше предвид в случай на смърт.

# 1 254
...
Момичета, защо толкова за дълбавате в тия апартаменти и имоти? Ай стига - като че затова сте се женили...

Когато направихме сватба нямахме нищо.
Въобще не съм се замисляла на какво ще сложа ръка  Joy
Но пък всичко след това сме го постигнали заедно, така че ако един ден се разделим, няма да ми е все едно дали всичко постигнато ще остане при него. Защото всеки може да си купува/продава, без да уведомява другия, а парите са общи.

Flip, ако наистина човек има сериозно имущество, има си начин да остане в семейството, дали ще е предбрачен договор или нещо др. Но за онова, което пишеш, добре ще е и твоите родители да нямат брак, защото навсякъде по веригата може да стане нещо...

А чисто документално...ако ние си к упим  жилище /Дай Боже Laughing/ съм проверила, че просто го пишем "съсобственици"/има си такъв термин и съответно договор за покупка/ и нещата са точно по изредения от теб начин  Peace

# 1 255
  • София
И двамата имаме имоти, които не влизат в СИО.
Питането ми е - като как така ако аз/той сключим друг брак, и родим други деца, то ТЕ ше имат претенции към тези имоти?

СИО има значение и се дели само при развод, не при смърт. При смърт на единия съпруг, преживелият наследява цялото имущество на починалия (ако имат деца, дели с децата), без значение дали имуществото е било в СИО или не. Отново, за всички, които смесват понятията: СИО е институт, който има за цел да уреди имуществените отношения единствено и само при развод.

Ето ситуация. Имам, например, лично мой имот. Умирам аз и мъжът ми наследява половината имот, а другата половина е за детето ми. Има си после мъжът ми друго дете, лошо няма - но след неговата смърт моят имот се оказва собственост на моето дете и на някакво друго дете, с което аз нямам общо. Или на детето ми, втората съпруга на мъжа ми и техните деца, което е пълна манджа с грозде...

Или пък мъжът ми от мъка от мен се пропива и потрошава своята половина по залози и замени  Laughing И детето ми се оказва съсобственик с кварталния лихвар (това пък се случи на приятелка, ужас беше).

И в двата случая, като махнем самия имот, следва изнервяне, обтягане на отношения, делби, простотии. Ами за мен това е излишно - имам си имот, искам тоя имот да достигне безусловно и изцяло до моето лично дете, това е. Мъжът ми няма какво да го мисля,  той не чака на моето имущество, както и аз на неговото. От чисто правна гледна точка никаква изгода нямам да сключвам брак.

# 1 256
Мисля, че Флип не говореше за развод, а за смърт. Ако жената умре, мъжът й я наследява. Наследяват я и децата, но и мъжът й. И когато той след смъртта й се ожени втори път втората му жена и новите му деца ще наследят неговото наследство /част от него е и наследеното от първата му съпруга/

# 1 257
Мисля, че Флип не говореше за развод, а за смърт. Ако жената умре, мъжът й я наследява. Наследяват я и децата, но и мъжът й. И когато той след смъртта й се ожени втори път втората му жена и новите му деца ще наследят неговото наследство /част от него е и наследеното от първата му съпруга/

Това е гадно!

# 1 258
  • София
Жози, не може да имат никакви претенции неговите наследници от другия брак към твоят наследствен имот, ако съм те разбрала правилно.

Но на мои роднини се случи друго, те са много заможни хора, прехвърлиха всичко на дъщеря си, без да е в режим на СИО. Да, но тя почина мнада. И какво става, нейния съпруг е наследник, заедна с дъщеря им, която е малолетна, ама доста малолетна. И той и е настойник и съответно управлява нейното имущество.
Съвсем скоро след смъртта на съпругата си се жени за друга жена и цялото имущество на първата му жена, което е всъщност наследство от родителите и отива в съвсем чужди хора и деца.
Такъв е животът понякога.

# 1 259
Azzy, направо ти признавам, че очаква твое включване.
тенкс!

Общи условия

Активация на акаунт